Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 12 апр. 2007, 02:31 ч.

идея за ясла

 • 502
 • 8
 •   1
Отговори
 • Мнения: 292
Здравейте мами и татковци!

Имам си една идея в главата, която не ми дава мира от доста време насам и реших да я споделя с вас  Mr. Green

Малко предистория:
От доста време живеем във Франция. Синът ни се роди тук и от шест месечен ходи на ясла. Става дума за така наречените "crèches parentales" или ясли организирани и ръководени от самите родители с помощта на възпитатели и педагози разбира се.  Надяваме се скоро да се върнем в БГ и идеята ми е именно създаването на такива ясли и у нас. За съжаление не съм  наясно дали изобщо ще е възможно и евентуално от къде трябва да се започне.
Специално за нашата ясла мога да кажа, че е финансирана от общината, касата за семейни помощи, съвета на департамента (маи се казва областен съвет  newsm78), и вноски на родителите, които зависят от доходите, като се има предвид че това не е частна а държавна ясла.
Ролята на родителите е да организират самото функциониране на яслата, т.е. назначаване на персонал, счетоводство, организация в яслата и т.н.  Освен това всяко семейство отговаря за опредлен пост, например управление на персонала; покупки(храна, пелени, вода), организиране на занимания за децата през седмицата (това се прави заедно с възпитателките) и т.н.
За мен плюсовете на такъв вид ясли са много не само за родителите, но и за общината. На първо място аз като родител съм абсолютно спокойна, когато сутрин оставям детето си там, а привечер когато отиваме да го вземем винаги плаче, че си тръгва  Joy
Спокойна съм защотото съм взела участие в организирането на деня му, в правенето на менюто за седмицата, в подбора на възпитателките му и т.н.  и защото знам, че така за него е най-добре.
Колкото до общината (не знам как е в БГ, но тук си е доста голям проблем, понеже има много деца и малко ясли) това е добре дошло за тях, защото по този начин се откриват нови места за деца в яслите  и майката (бащата) могат да се върнат спокойно на пазара на труда.
Колкото до родителите, ясно е че това не е обикновена държавна ясла, а организация, която изисква доста от свободното време и на двамата родители ( в зависимост от задачите, за които отговарят) + половин ден прекаран в самата ясла заедно с децата. 
Мога още много да пиша, но наистина би ми било интересно да знам какво мислите и изобщо възможно ли е организирането на такива ясли и в БГ или общината не би била в никакъв случай в състояние да помогне при финансирането. Наистина си нямам и идея newsm78
Съжелявам, че стана малко дълго, дано да не съм ви доскучала!
Благодаря предварително на тези, които ще отговорят bouquet

# 1
 • София
 • Мнения: 2 644
Florapina, здравей!
Поздравявам те за идеята!
Механизмът родителите да организират яслата ми се вижда много добър, защото ще даде възможност за максимално близка до домашната грижа за дечицата. Аз бих се включила в подобно начинание. Обаче - изпъква въпроса какви  да са критериите, по които ще се уреди подобна ясла - във Франция има ли някакви норми, които се покриват - относно безопасност, режим на децата, хранене, т.н.  Какви са те?

Относно участието на общината - мнооого съм скептична, за съжаление  Confused

А как стои въпросът с помещението?

# 2
 • Мнения: 4 560
                    Идеята може да е много хубава,но тук нещата законово не са като във Франция.Участие на общината ?!?! едва ли.Те не обръщат внимание на съществуващите ясли,та камо ли на нови.Така,че можеш да си направиш частна ясла без участие на общината.А как ще организираш родителите това си е твой проблем.Финансирането /включвам всичко и помещенията и оборудването/ ще е твое капиталовложение.Никой няма да ти даде нито помещение,нито финансова помощ ,ако не спечелиш някой богат за спонсор или за съдружник.Общината съм почти на 100% ,че няма да е за съжаление.От тук нататък трябва да се пребориш с всички отговорни инстанции - ХЕИ,противопожарни,министерства на здравеопазване и просвета и т.н.
                     И след всичко това организирай родителите на децата за по-нататъшно финансиране,избор на персонал и всичко останало.
                     Желая ти успех и да запазиш ентусиазма си.  bouquet

# 3
 • София
 • Мнения: 3 161
Ами в момента една група майки се опитваме сами да си организираме нещо подобно, ама без финансиране, защото такова няма тук. Ще ми е много интересно да споделим още идеи за осъществяването на това начинание.

# 4
 • София, на брулени хълмове
 • Мнения: 967
Идеята е много хубава. Не знам до колко е приложима тук (особено ако става въпросза София), защото повечето хора тук търсят ясла именно, защото по цял ден са на работа и не могат да отделят време за гледане на детето. Всички мои познати изизат сутрин в 8 - 8:30 и се прибират вечер е 18 - 19ч. Едва намират време (в това число и аз) да обърнат малко време на децата си и да се погрижат за домакинството, камо ли да отделят време за грижи около яслата. За съжаление действителността е такава - как да участваш в управлението на яслата като работиш на плътен 8ч. работен ден и като включим времето за придвижване от и до работа в този тежък трафик - надали има човек, който да отсъства по-малко от 9-10ч. от дома.
Изключвам от тези разсъждения хората, които не работят, защото ако аз не работех нямаше и да помисля за ясла, а щях собственоръчно да си гледам детето.
 Успех все пак в начинанието и ако можеш разкажи по-подробно как във Франция се справяхте хем да ходите на работа, хем да организирате яслата - да не би да работехте на половин работен ден  newsm78

# 5
 • Русе
 • Мнения: 5 578
Идеята е повече от чудесна, мисля да споделя с русенки.

# 6
 • Мнения: 292
Rumya законово такива ясли във Fr съществуват от 1981. Разрешително за създаване и контрол върху такава ясла се издава от регионалната дирекция за защита на майката и детето (PMI). Задължително яслата трябва да отговаря на определени изисквания (например две възпитателки или възпитателка и лелка (които тук също задължително минават обучение) да отговарят за десет деца, изисквания за големината на помещението в зависимост от броя на децата и т.н. Предполагам че и в БГ задължително има такива изисквания за получаване на разрешително за отваряне на ясла. Колкото до режима на децата възпитатлките се водят по всяко дете и уважават неговия ритъм (т.е. ако детето спи сутрин слагат го да спи сутрин). В нашата ясла за менютата и покупките на продуктите отговаря едно от семействата. Това си един от постовете, за които отговарят родителите ( други са примерно назначаване на персонал, счетоводство, и т.н.) Всеки месеж има събрание между родителите, на което се гласуват решенията и на което всеки може да каже от какво не е доволен и да се намери компромис.
Колкото до финансирането и аз предположих, че ще бъде трудно с общината , но не се сещам за друга институция, която да има евентуално интерес от създаването на такава структура  newsm78 А в Бг как стои въпросът с отношението търсене/предлагане на места за деца в ясли?
За помещението- и то трябва да отговаря на определени изисквания. Ние сме в апартамент с голямо помещение (40-45 кв.м. ) за игри и храна, три спални, баня, тоалетна и кухня, където готвачка приготвя храната за децата( 10 на брой), имаме си и малък двор, който в момента сме се заели да пригодим за игра на децата (иначе и до сега  децата ги водят в близкия парк). 
 
Didia благодаря за предложенията   bouquet но моята идея в началото беше да се създаде нещо на публична основа, а не частна, защото тази област е далеч от моята професионална реализация и си мислех, че мога да помогна само в създаването на нещо, което после да бъде оставено в ръцете на следващи родители и т.н. В смисъл да няма обвързване за мен след като примерно моето дете порасне и напусне яслата.  Много объркано го написах  ooooh!, дано да си ме разбрала  Wink

Емем поздравления за начинанието  Hug мога да да дам доста идеи, но какво по функционирането на яслата (организиране времето на децата, на пространствата, посещения и т.нН, какво по конкретно те интересува Simple Smile

Nellie Права си че не за всеки такава ясла е удобна. Това всъщност е и един от минусите и. За родители, които работят с фиксирано работно време от понеделник до петък е невъзможно. Те предпочитат обикновена държавна ясла или детегледачка. Но при нас примерно от десет семейства (изключвам мен защотото съм студентка и работя на половин работен ден и имам малко свободно врене) всички останали родители работят на по 30-35 часа седмично (35 часа е пълното работно време) Една от маиките работи в банка. Работи в събота и почива в понеделник, когато си прави и дежурството от половин работен ден в яслата. Друго семейство са артисти и се редуват за дежурствата в зависимост от планинга си. Друг баща работи в хотел на рецепцията и има задължително един свободен ден през седмицата, в които поема дежурството на тяхното семейство. През почивните дни също повечето отделят по час-два за да си изпълнят задълженията. Мисля си че и в Бг има хора с подобни графици на работа, също е удобно и за родители студенти  Peace

Въргалия   bouquet

# 7
 • usa
 • Мнения: 3 367
много интересна система;
мога да дам пример друг,с яслата на дъщеря ни,к ми се струва по-постижима за Бг защото няма да изисква голям напън от общински институции
една жена майка гледа в дома си 4-5 деца,боледуват малко,аз си нося храната всеки ден(което много ми харесва),1есто носим игра1ки и занимавки,обсъждаме "програма" с жената и другите родители,но дотук,не сме ангажирани пове1е което и е целта(след 45 1аса работа не ми се пазарува вода за една ясла деца)
този бизнес тук е доста доходоносен,и вси1ки са доволни..

# 8
 • София
 • Мнения: 3 161
Floralpina, благодаря отново за отговора. Още е рано да казвам каквото и да било, защото сме на ранен етап, но нали може да се допитам до теб, когато имаме конкретни въпроси? Ще се радвам, ако ми изпратиш е-мейл на лични, за да ни е по-лесна комуникацията.
  bouquet

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт