Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 12 апр. 2007, 10:40 ч.

Рецепти от Smiley*

  • 268 809
  • 267
  •   1
Отговори
# 135
  • BG
  • Мнения: 1 668
.

Последна редакция: нд, 24 авг 2014, 10:29 от Smiley*

# 136
  • BG
  • Мнения: 1 668
Пълнена печена тиква







Тиква, напълнена с ябълки, сини сливи, дюли, стафиди, орехи, мед, щипка канела и толкова малко ром, колкото да омагьоса плодовете, изпечена във фурната.

* На тиквата се отрязва капаче и се почиства, семките се изваждат, измива се и се подсушава;
* Прави се плънка от плодовете;
* Овкусява се с канела, мед и ром и с приготвената плънка се пълни тиквата;
* Слага се в тава в която се налива около 300 мл вода и се пече във фурната около 2-2,5 часа до готовност;
* Изважда се и се оставя в тавата с водата за около 10 мин, след което се сервира.

Източник: http://gotvarstvo.georgievi.net/a/roast_pumpkin

Последна редакция: ср, 30 дек 2009, 15:36 от Smiley*

# 137
  • BG
  • Мнения: 1 668
Свинско задушено в мляко
Рецептата е на Esy - месото става много крехко и вкусно.



Продукти:

1,5-2 кг. месо от плешка/свинско, телешко и др. месо/,
2 ч. сметана,
2 ч. прясно мляко,
2 с.л. зехтин,
1 с.л. черен пипер,
2-3 скилидки чесън,
2 стръка розмарин,
сол.

Приготвяне:

Загряваме фурната до 180*С
Месото измиваме подсушаваме и от към външната страна нарязваме на квадратчета с остър нож.
Посоляваме поръсваме с черен пипер и завиваме на руло.
Рулото връзваме с конец.
Както е цялото руло запържваме до златисто от всички страни в сгорещена мазнина в дълбок съд.
Заливаме със сметаната и млякото, която трябва да стига до половината на месото.
Ако се наложи и парчето месо е по-голямо, добавете още мляко и сметана.
Добавяме сол, чесънът и розмаринът към млечната смес.
Слагаме във фурната съдът с месото и печем около 3 ч.
На всеки половин час обръщаме месото, за да се изпече равномерно от всички страни.
Вече готово изваждаме и отделяме месото от соса.
Месото нарязваме или накъсваме на парчета.
Сосът слагаме на котлона и на средна степен редуцираме до желаната гъстота.
Докато редуцираме соса месото връщаме във фурната на топло.
С готовият сос заливаме месото.
По желание може да се пасира соса, за да придобие по-гладка консистенция.
Сервираме месо със сос и паста, ориз или картофено пюре за гарнитура.

Източник


Свинско задушено в бяло вино

Месото измиваме, подсушаваме и от към външната страна нарязваме на квадратчета с остър нож.
Посоляваме поръсваме с черен пипер и завиваме на руло.
Рулото връзваме с конец.
Както е цялото руло запържваме до златисто от всички страни в сгорещена мазнина в дълбок съд.
Заливаме с виното, която трябва да стига до половината на месото.
Оставяме на котлона на бавен огън. На всеки половин час обръщаме месото.
Вече готово изваждаме и отделяме месото от соса.
Месото нарязваме или накъсваме на парчета.
С готовият сос заливаме месото.

Последна редакция: вт, 18 яну 2011, 20:21 от Smiley*

# 138
  • BG
  • Мнения: 1 668
Зелеви сарми от свинска плешка



Задушава се лука, добавя се месото на кубчета да се задуши, добавя се ориз и 4 чашки вода. Подправки - сол, черен пипер и магданоз. Като набъбне ориза и поеме водата, се завиват сармите, заливат се с вода и малко зелев сок и се слагат на бавен огън на котлона.

# 139
  • BG
  • Мнения: 1 668
.

Последна редакция: сб, 03 мар 2012, 10:47 от Smiley*

# 140
  • BG
  • Мнения: 1 668
Йоркширски пудинг

180 гр брашно
200 мл прясно мляко
1 щипка сол
2 яйца
4 с. л. олио


Брашното, млякото, солта и яйцата се разбъркват в купа до получаването на хомогенна смес. Слага се за 2 часа в хладилника. Фурната се включва на максимална температура. Олиото се слага в тавата за печене и се поставя за няколко минути във нагрятата фурна. След това се изважда и тестото се изсипва в тавата. Пече се около 30 мин. без да се отваря фурната.
Оставя се няколко минути да се поохлади и тогава се поднася. Йоркширският пудинг е традиционната гарнитура за телешко печено.

Последна редакция: сб, 06 мар 2010, 16:37 от Smiley*

# 141
  • BG
  • Мнения: 1 668
Свински гърди с картофи и босилек



Месото се запържва в малко мазнина. В тава се слагат картофите, месото, олиото, подправя се със сол, черен, червен пипер, босилек.
Налива се 1 ч.ч. бяло вино в тавата. Покрива се с фолио и се пече. Когато е готово, фолиото се маха и се оставя за кратко във фурната, докато се получи хрупкава зачервена коричка.

# 142
  • BG
  • Мнения: 1 668
Гювечета

 

 

Олио, зелен лук, кюфте, печена чушка на ивички, яйце, сирене, кашкавал, лютеница, пържени картофки.

# 143
  • BG
  • Мнения: 1 668
Торта с черен шоколад и плодове

150 гр черен шоколад
150 гр корнфлейкс
плодове - череши, вишни, ягоди /замразени или пресни/
250 мл сок
желатин

Разтопяваме шоколада, смесваме го  с флейкса и разстиламе получената смес върху покрита с хартия разкопчаваща форма.
Оставяме в хладилника за ~40 мин; като стегне, махаме хартията, покриваме блата  с плодовете и заливаме със сока, смесен с разтворения желатин; отново връщаме  в хладилника и оставяме да стегне.

Източник

# 144
  • BG
  • Мнения: 1 668
Огретен с броколи и картофи

   

   

Огретен, гратен или гретен – всяко ястие, залято или покрито отгоре със сирене, кашкавал, мляко, сметана или галета, смесени с бучки масло и приготвено във фурна или под грил, запечено до златиста коричка. Терминът "au gratin" или "gratinée" (откъдето идва и българското огретен) е за всички ястия, приготвени по този начин. Огретенът се приготвя в специални кръгли или овални огнеупорни съдове, наричани gratin.

4-5 картофа
6-7 розички броколи
1 к.ч. готварска сметана
1 к.ч. прясно мляко
1 к.ч. настърган кашкавал
натрошено сирене
2 скл. чесън, нарязан на ситно
50 гр. краве масло
чер пипер
сол

Приготвяне:
Картофите и броколите се приготвят на пара.
Разтопява се кравето масло и се намазва дъното на съда. Слагат се картофите, броколите, сиренето, нарязания чесън.
Залива се със сместа от 1 к.ч. готварска сметана и 1 к.ч. прясно мляко. Поръсва се с чер пипер и сол. Пече се в загрята фурна на 250* за 30 минути, покрито с фолио. Поръсва се с кашкавал и се запича отгоре.

По рецептата на Pety: сместа за заливка се приготвя така:
Чесънът се задушава в зехтин. Добавя се 1/3 ч.ч. брашно, млякото и сметаната. Бърка се непрекъснато докато се сгъсти. Става като крем. Овкусява се със сол и черен пипер.


Последна редакция: пт, 16 апр 2010, 18:36 от Smiley*

# 145
  • BG
  • Мнения: 1 668
Розички
Източник: тук и тук - рецептата е на labrex

Аз приготвих тестото така:
500 г брашно
1 ч. ч. прясно мляко
20 гр мая
2 яйца
3 с. л. олио

Брашното се пресява. В средата се прави кладенче и се слагат разбитите с 1 ч.л. сол яйца, размитата в хладко прясно мляко мая и 3 с. л. олио. Меси се 10 мин.

 

Оформянето на розичките:

   

   

Последна редакция: нд, 02 май 2010, 20:05 от Smiley*

# 146
  • BG
  • Мнения: 1 668
Картофена запеканка
/рецептата е на TheNMaster/

Картофите се сваряват обелени и нарязани на парчета.След сваряването се изцеждат от водата и се прехвърлят в намаслена тавичка. Добавя се сол, млян черен пипер и нарошено сирене и няколко парченца масълце. Всичко се размесва.

В отделна малка тенджерка се запържват в олио 3-4 с.л. брашно,залива се с прясно мляко и се бърка за да стане гъсто сосче. Посолява се и се прибавят рабити 2 яйца с 1/2 кофичка кисело мляко.

Заливаме картофите и печем до порозовяване във фурната.

П.П. Ако искате да има нещо месно вътре може да добавите шунка или варено пилешко месо.Също става много вкусно.

Източник

Гратинирани картофи - Esy

Най-вкусната картофена супа - marabu

Последна редакция: ср, 05 май 2010, 07:42 от Smiley*

# 147
  • BG
  • Мнения: 1 668
Пататник
(рецептата е от Бачковския манастир “Успение Богородично”)

Пататникът е типично за Родопите картофено ястие. Рецептата се е предавала от поколение на поколение до наши дни. Картофите се обелват и се настъргват на ренде. Прибавят се сирене, масло, яйца, джоджен и сместа се обърква добре. По класическия начин се пече в тава върху печка с дърва. След изпичане на долната кора се обръща върху кръг и отново се пече.


10 средни по големина картофа (около 1кг)
200 г сирене
100 г кашкавал (сирене)
2 с.л. олио
1 глава лук
2 с.л. краве масло
5-6 скилидки чесън
1 с.л. сух магданоз
1/2 връзка пресен магданоз

Обелваме картофите и ги настъргваме на едро ренде.

Смесваме ги с настърганото на ситно с ренде сирене,настъргания кашкавал, нарязания на ситно лук, нарязаните също на ситно скилидки чесън, сухия и нарязания на ситно пресен магданоз, олиото и кравето масло.

Объркваме добре сместа и я сипваме в тава. Печем в умерена фурна, докато патaтникът се запече отгоре – тогава го объркваме с лъжица и наливаме 1 чаена чаша топла вода. Допичаме десетина минути.

Пататникът се поднася топъл.

Източник

Последна редакция: вт, 04 май 2010, 11:44 от Smiley*

# 148
  • BG
  • Мнения: 1 668
Един съвет на базата на впечатленията ми от два различни модела хлебопекарни Moulinex: избягвайте тази марка. Често дават дефект - не само в механичната, но и в електронната част, а фирмата, която би трябвало да се погрижи за ремонта, докато машината е в гаранция, не върши работа.

Позволявам си да направя тази антиреклама, защото години наред упорито си държах на марката, въпреки че сравнително бързо ми дадоха дефект и двете машини. Сега, когато машината беше още в гаранция и не реагираха адекватно от фирмата за гаранционно обслужване, реших да спестя на други подобни лутания.

Първата ми машина даде дефект в механичната част и тъй като гаранцията и беше изтекла, купихме нова.
Следващата даде дефект в електрониката - към края на програмата за печене, поради загряване, предполагам, спира да работи и се самоизключва. Когато изстине, отново може да се включи, но междувременно, се налага да доизпека хляба във фурната.
От фирмата за гаранционно обслужване ми я върнаха с мнението, че няма основание за рекламация.
А де факто, машината ми е неизползваема.



Бял хляб по основна рецепта, средна степен на препичане:







Забележка: С жива мая. Маята разтворих в част от затоплената вода с 1 ч.л. от измерената захар. Сложих я след останалото количество вода и олиото. След това сложих брашното и сухото мляко и накрая - солта и останалата захар.



Хлебче с готовата смес на София Мел:

- тестото в машината

- хлебчето



Забележка: по рецептата за бял основен хляб. Вместо 2 м.л. сухо мляко сложих 3 м.л. прясно мляко.
По меню 2, 750 гр, средна степен на препичане. Спрях го 17 мин преди края на програмата, тъй като беше достатъчно изпечен.



Хляб с фибри /трици/ и ленено семе:





Забележка:
С жива мая 18 гр. Маята разтворих в затоплена за 10 секунди вода /100 ml/ с 1 ч.л. захар.
Сложих я след водата и олиото.

Ред на слагане в машината:
вода 250 ml
олио
маята
брашно
трици
сол
меню 3, 750 гр, средна степен на препичане
При звуков сигнал добавих 30 гр ленено семе.
Спрях програмата 2 часа и 20 мин преди края и пуснах меню 10 за 1 час - програмата за печене.


Ръжен хляб с трици /диетичен/:





340 мл вода
2 с.л. зехтин
2 с.л. мед
18 г жива мая
280 г ръжено брашно
1 ½ ч.л. сол
50 г пшенични трици
50 г овесени трици
75 г  ленено семе
25 г слънчогледово семе
15 г маково семе
15 г сусам

Програма 8, 750 г, средна степен на препичане.

препоръчвам следващия път да опитате със по течна консистенция на тестото (да маже хубаво под бъркалките), даже малко по мокро и от долната консистенция, без захар да е, да се добави допълнително  щипка (1/4 чл) мая, и  да се пече на средна или по точно на тъмна кора.




Типов хляб с овесени трици и ленено семе:







300 - 310 мл вода /при 300 мл отгоре не се оформи много добре/
2 с.л. олио
18 гр мая
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
400 гр типово брашно
100 гр овесени трици
30 гр ленено семе
меню 3 - пълнозърнест хляб, 750 гр, средна степен на препичане
При звуков сигнал добавих 30 гр ленено семе.



Какаов кекс:



Източник:

100 мл вода
20 мл тъмен ром
3 яйца
1/2 ч.ч. олио или масло /100 гр/
2 ванилии
1 пакетче бакпулвер /10 гр/
350 гр брашно
130 гр кафява захар
50 гр какао
60 гр бадеми
Програма 12  - Кекс



Козунак /в хлебопекарна/:





3 яйца
115 ml прясно мляко и 10 ml тъмен ром
90 гр разтопено масло
150 гр кафява захар
600 гр брашно
13 гр жива мая
настъргана лимонова кора и сок от 1/4 лимон
2 ванилии
100 гр стафиди, 50 гр бадеми

Яйцата се разбиват леко и се слагат в контейнера, прибавя се прясното мляко и разтворената в него мая, разтопеното масло, захарта, брашното, настърганата лимонова кора, ванилиите. На звуковия сигнал се добавят стафидите и бадемите.
Преди цикъл последно "втасване" /в 2:07 бърка последно тестото и започва последното втасване/ извадих тестото, махнах бъркалките, направих три фитила и оформих плитката на козунака. Във всеки фитил сложих сладко от череши и вишни.
Преди цикъл "печене" /в 1:05 започва печенето/ машината се отваря, козунакът се намазва с жълтък и се посипва със захар.
Програма 4 - Сладък хляб / 1 кг  / средна степен на препичане - може да се спре 15 мин преди края на програмата, тъй като е достатъчно изпечен.


По рецептата на mari_eta: Основна рецепта за козунак за хлебопекарна

Последна редакция: чт, 08 окт 2015, 16:18 от Smiley*

# 149
  • BG
  • Мнения: 1 668
Хляб "Черният барон"



2 ч.л. суха мая
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. ръжено брашно
2 ч.л. сол
2 с.л. захар или 1,5 с.л. мед
1-2 с.л. олио
3 с.л. малц /предварително залят със 70 гр. кипяща вода/
3-4 с.л. трици /смес от пшенични и ръжени/
½ ч.ч. слънчогледово семе
½ ч.ч. тиквено семе
½ ч.ч. орехи – нарязани, да не се мелят, защото хляба няма да бухне
4-5 с.л. сусам
1 ч.ч. вода
Подправки: копър, кориандър, кимион.

Смесват се всички съставки. Втасва на топло еднократно. Пече се на 180 градуса около 1 час.

Цитат
Малц - купувам малц за "pane di pasta dura" от всяка хлебарница или хлебозавод, италиански магазини, био- магазини или големи хипермаркети. Намира се до маята, разните набухватели и захари. Качеството има голямо значение.

Източник: http://www.good-cook.ru/forum/topic3228.html?view=findpost&p=339597



Хляб "Радонежский"



2 ч.л. суха мая
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. ръжено брашно
1 ч.л. сол
1 с.л. олио
1,5 с.л. мед
3 с.л. малц /предварително залят със 70 гр. кипяща вода/
(Може да замени с малцов концентрат, като той не е необходимо да се залива с вряла вода)
1 с.л. ръжен квас /има готов ръжен квас - мирише на шоколад и малц/
260 гр вода
1 ч.ч. слънчогледово семе

В хлебопекарна – режим Ръжен хляб 3 часа и 30 минути.
Има подобрители за ръжен хляб:



Източник: http://www.good-cook.ru/forum/topic3228.html?view=findpost&p=341385



Ръжено-пшеничен хляб на Дядо Хаджия

- Топла вода - 500 мл
- Бяло брашно - 125 гр
- Пълнозърнесто брашно - 275 гр
- Ръжено брашно - 300 гр
- Олио (или зехтин) -  2 с.л.
- Пчелен мед - 2 с.л.  
- Сол - 2 ч.л.
- Жива мая - 15 гр.

Загрейте предварително машината. Сложете ръженото брашно и залейте с гореща вода (около 40 градуса), после пуснете програмата за месене и втасване да разбърка ръжената каша хубаво и я спрете. Трябва да получите гъста каша, подобна на боза.
Поддържайте топла среда и оставете, колкото се може по продължително - 45 минути.
От време на време пускайте програмата само за печене и я оставяйте една две минути.

Маята натрошете и залейте с топла вода (не повече от 30 градуса) с една две щипки захар, и толкова брашно, че пак да се получи гъста боза. Оставяте я на топло, за да се активира.

Като мине необходимото време от престоя на ръжената каша прибавете към нея по-голямата част от останалата вода (не цялата и да е топла) медът, солта и олиото. Пуснете отново програмата за месене и втасване, да разбърка хубаво продуктите и изключете програмата.

Прибавете 2/3 от пълнозърнестото брашно, отгоре цялото бяло брашно и най-отгоре закваската от мая (да не сложите първо маята!!!). Пускате програмата за месене и втасване и следите тестото. При необходимост със супена лъжица добавяте от пълнозърнестото брашно, докато се получи меко (не кашаво) тесто.

Като е готово тестото оставяте програмата да меси по предвиденото време и после да втаса. Температурата не трябва да е много ниска. Ако падне прекъсвате програмата за месене и втасване и пускате тази за печене за една - две минути и оставяте тестото вътре да продължи да втасва.

След първото втасване (това тесто втасва много време) следва второто замесване. Пускаме програмата само за месене (те са две програми, едната е само за месене, а другата е за месене и втасване).

В машината: Като го омесим (понякога се налага да се пуска два и три пъти програмата само за месене), спираме програмата само за месене, пускаме програмата само за печене за 1-2 минути да подгреем контейнера и оставяме тестото да втасва. И следим да не спадне температурата.

И отново се оставя тестото втасва на топло - да бухне най-много два пъти спрямо това, което е било в началото.

След второто втасване идва време за печенето. Първо настройте програмата за печене на 30 минути при средна коричка. Печете и чак след това ако е необходимо пускате за още 10 минути, НО при тъмна кора.

Последна редакция: вт, 28 дек 2010, 13:02 от Smiley*



Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт