Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 22 отговора

Пловдив

Мнения: 549
На две места вече ям талиателе и много ми хареса. Искам и вкъщи да направя, но незнам сосът, с който се залива, точно какъв е  newsm78 Мисля, че е сметанов, но не съм сигурна. Ще съм ви благодарна за някакви идеи  Hug
Цитирай


Мнения: 4 753
Аз  ги правя като слагам краве масло на око да се разтопи, прибавям готварска сметана от тази в кутиите , веднага след това обилно количество пармиджано ..бъркам непекъснато , сол на вкус .Оставям да къкри докато се сгъсти .И след това заливам сварените но не преварени талиателе като предварително ги изцеждам естествено.Обикновенно варя талиателите и правя соса почти по едно и също време.
Цитирай


Мнения: 196
Аз ги правя с броколи и заквасена сметана, без подправки. Малко е особено на вкус, но много ни харесва. Пробвахме и с микс от зеленчуци вместо броколи, но стана по тежко.
Цитирай
здравеи, можеш да си направиш какъвто сос искаш .Сметановите сосове се различават по това че се влагат различни продукти т.е. слагаш сметана/готварска/на котлона прибавяш някакъв вид сирене/пармезан,топено сирене,ементал ,синьо сирене и др./прибавяш накакви други подправки и соса е готов за нула време.Можеш да си направиш и доматени сосове.Казвам доматени защото домата е само като основа а вътре можеш да вложиш каквито продукти искаш/кисели краставички, шунка,гъби зеленчуци/.Това е от мен като начало
Цитирай


Мнения: 4 753
здравеи, можеш да си направиш какъвто сос искаш .Сметановите сосове се различават по това че се влагат различни продукти т.е. слагаш сметана/готварска/на котлона прибавяш някакъв вид сирене/пармезан,топено сирене,ементал ,синьо сирене и др./прибавяш накакви други подправки и соса е готов за нула време.Можеш да си направиш и доматени сосове.Казвам доматени защото домата е само като основа а вътре можеш да вложиш каквито продукти искаш/кисели краставички, шунка,гъби зеленчуци/.Това е от мен като начало
Не, талиателите са подходящ тип паста специално за сметанови сосове, а другият вид паста като тръбичките или спиралите са по подходящи за доматените сосове.В ит. кухня за всеки тип паста има подходящи сосове.Не правят безразборно сосовете и типовете паста към тях.Може да пишеш на бг мамите в Италия , те най добре ще ти обяснят коя паста за какви сосове е подходяща.
Цитирай

Бургас

Мнения: 2 940
Сосът, който правя аз, е следният:
В зехтин запържвам 3-4 скилидки чесън, накълцани; добавям натрошено синьо сирене /около 100г./ и една малка кофичка заквасена сметана. Ако се сгъсти прекалено, може да се разреди с малко прясно мляко, но на мен не ми се е случвало. Това са ми пропорциите за една кутия талиатели от 400г.
Цитирай
тук  и децата пеят, че талиателе на баба Пина се правят с рагу  Peace
Цитирай


Мнения: 4 753
тук  и децата пеят, че талиателе на баба Пина се правят с рагу  Peace
Не съвсем сигурна , ама щом казваш ..ще се съглася с теб.Може грешката да в моя телевизор.
Цитирай
има такава песничка от златната монета, всеки ден я пускат в едно готварско предаване, та е една от любимите на децата ....

права си, че има връзка между сос и паста - но може и трворчество да се прояви

традиционно талиателете са от Болония и вървят с рагу болониезе, но може и с каквото си искаш   chef
Цитирай


Мнения: 4 753
Намерих нещо интересно за всякакви типове пасти.Много интересни рецепти нагледно показано кое как се приготвя.
http://it.primopiatto.barilla.com/lacucinaitaliana/videoricette/htm/vr_016.htm
Цитирай

weltweit

Мнения: 5 434
Сосът, който правя аз, е следният:
В зехтин запържвам 3-4 скилидки чесън, накълцани; добавям натрошено синьо сирене /около 100г./ и една малка кофичка заквасена сметана. Ако се сгъсти прекалено, може да се разреди с малко прясно мляко, но на мен не ми се е случвало. Това са ми пропорциите за една кутия талиатели от 400г.
И аз така го правя, но винаги слагам прясно мляко, и малко орехи за вкус, че иначе ми идва гъст соса Thinking
В добавка слагам задушено броколи и/или песто  Mr. Green
Цитирай

UK, Derby

Мнения: 1 959
Аз си правя соса по рецепта на един готвач и става супер Та значи какво ти трябва:Малко зехтин 100гр.бекон,300гр.диви гъби /може и обикновени/2оогр,течна сметана 1-на скилитка чесън,чубрица,кора от лимон+няколко капки от лимона,2 жалтъка,пармезан и пакет таглиатели
Първо запържваш бекона докато леко стане кафяв,прибавяш и гъбите и чесъна запържваш докато омекне.Наливаш след това сметаната докарваш го до врене и намаляш после котлона леко да къкри докато се згъсти
През това време си сваряваш таглиателите
Разбъркваш лимонената кора и сокчето от лимана със соса изключваш котлона и добавяш сол,чер пипер и двата жалтъка
След като малко изцедиш таглиателите докато още има вода по тях ги връцаш обратно в тигана със соса.От топлината жълтъците ще се сварят сами.След като приготвиш порцията поръсваш със пармезан и ако има нужда със още сол и пипер.
Щялата процедура отнема около 15-20 мин.
Така ги правя и аз.Горе долу  всеки вторник или сряда ядем това
Добър апетит thumbsup   1dating
Цитирай

София

Мнения: 3 268
Сосът, който правя аз, е следният:
В зехтин запържвам 3-4 скилидки чесън, накълцани; добавям натрошено синьо сирене /около 100г./ и една малка кофичка заквасена сметана. Ако се сгъсти прекалено, може да се разреди с малко прясно мляко, но на мен не ми се е случвало. Това са ми пропорциите за една кутия талиатели от 400г.
Това е и мят сос ,като добавям малко риган.
Цитирай

Пловдив

Мнения: 549
Благодаря ви, момичета за отговорите   bouquet Тези дни ще пробвам някоя от рецептите и ще докладвам  Wink

aniji , може ли да си спестя жълтъците? Да направя соса без тях?
Цитирай

UK, Derby

Мнения: 1 959
Предполагам че няма да е проблем да не ги сложиш.Те така или иначе се слагат след като соса е готов пробвай как ще е на вкус. Peace
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 22 отговора