Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

се променя - разгледайте новостите и споделете с нас впечатленията си Включете се
Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

usa

Мнения: 810
Здравейте кулинарни виртуози   chef

Сетила съм се от няколко дни за трушийка, или салата в буркан, направена от зелените ранни сливи, може би се казват джанки.

Някой хапвал ли е и знае ли как се правят точно. Яла съм ги като малка и са страхотни, стават люти и киселки и се ядат като кисели краставички, или като маринован чесън в буркан.
Цитирай

In a surreal moment!

Мнения: 2 038
ПУМПАЛЧЕ правила съм една трушийка с джанки , която ми е давана от майката на състудентка от Мездра - на вкус е точно както я описваш . Не е сложна за изпълнение , иска се малко постоянство и резултата е вълшебство от аромати. Ето и рецептата на леля Данче :Трушия мездра количеството на продуктите е според  предпочитаниета и възможностите джанки , чесън , пиперки , моркови , краставички , копър - ако не обичаш някой от гореизброените продукти не го слагай , не е фатално - В 3 литров буркан/ или по-малък ако ще правиш по - скромно количество / през пролетта се подреждат ред джанки ,  ред чесън , млад , преди да е хванал люспа , изчистен от брадичката и листата и много копър + 1с.л. захар , 2 с.л. сол  , счукват се 10 аспирина ,налива се  1/3 оцет , 2/3 вода  , притиска се отгоре с голямо венче копър , запечатва се и се прибира на хладно . Няколко дена се раздрусва , до пълното стопяване на сух. съставки. През лятото или към есента се отваря буркана с втасалите джанки - разпределят се в нови 2-3 буркана като се смесват с краставички , морковчета , пиперки или камби и т.н. според вкуса , разпределя се и саламурата по равно , ако не е достатъчна долива се студена вода , но се добавят пак по лъжица сол , захар , 200мл  оцет , 4-5 аспирина , затиска се с венче от целина , запечатва се  и няколко дни пак се раздрусва . След като протече ферментацията е готова за ядене .   Аз тази година съм решила да я направя , но с фикса на " Д-р Йоткер " че ми е по - лесно , надявам се да стане пак толкова хубава . Ако имаш въпроси пиши ми на лични .    
Цитирай

In a surreal moment!

Мнения: 2 038
Малко късно , но се сетих да отбележа , че е добре чесъна да се изкисне 24ч. в кофа със студена вода , като тя се сменя   5-6 пъти.     Не знам защо се прави , но така трябвало и аз съм го спазвала винаги.     Водата , която се изхвърля е с доста тежък мирис , може би затова , да не е натрапчива миризмата на чесъна .
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.