Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

се променя - разгледайте новостите и споделете с нас впечатленията си Включете се
Клюкарник
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

sofia -"св.тройца"

Мнения: 113


   
   

надявам се че ще отделите малко време ,за да прочетете жалбата в нея всичко е ясно.на тази жалба подадена още октомври месец 2006 няма отговор.
Столичен Общински съвет

Копие :
Кмета на гр. София

Копие :
Зам. Кмет по образование на гр. София

Копие:
Постоянна комисия по образование, наука, култура и вероизповедания

Копие :
Омбудсман на гр. София


ЖАЛБА

   Уважаеми Госпожи и Господа Общински съветници,
   Уважаеми Господин Кмет,
Уважаема Госпожо Зам. Кмет по образование
Уважаеми Господин /Госпожо Омбудсман

   Родител съм на дете, посещаващо Обединено детско заведение № 48 “Братя Грим” находящо се на територията на гр. София /р-н Сердика/. Въпросното ОДЗ е общинска образователна институция, изградила във времето си  реноме на елитно образователно заведение, предлагащо качествено образование на нашите деца. Поради тези причини всяка година желаещите родители да запишат своите деца в заведението непрекъснато се увеличават. Същото се намира на административната граница между два района на гр. София /Сердика и Илинден/ и съответно, не се ограничава до статут на районно ОДЗ, още повече, че е единственото ОДЗ което разполага с яслени групи. Но независимо от наличието на сериозен интерес от страна на родители за посещаването на техните деца във въпросното ОДЗ,  същото е в невъзможност да удовлетвори тези желания поради вредна и незаконосъобразна политика на предходни управляващи на централно и районно ниво на общинската администрация. Досегашното положение е доказателство за наличието на желание  при   определени лица от администрацията   да използват детското заведение като способ за осигуряване на доходи, чрез използването на материалната база на заведението по търговски начини и извличането на печалба.
За да не бъда голословна в твърдението си, след проучване от наша страна /включвам група от родители, с които съвместно сме организирани в родителски комитет/ ще изложа нашите наблюдения и събрани факти.
През 2002г. след решение на тогавашният Общински съвет, с дейното участие на зам.кмет по образование е взето решение за отдаването на прилежащият към ОДЗ №48 - “Яслен блок” на частна фирма за настаняване на ученици към ЧУ”ВЕДА” с усилено  изучаване на немски език. Отдадената сграда е специфична по своето предназначение като  “Яслен блок” т.е. изградена е за задоволяване на изискванията и нуждите на деца от 1.6 г. до 3 годишна възраст със съответните здравни и образователни нормативи за подобен блок и помещения. Поради отдаването на сградата под наем и то символичен с оглед на отдадената разгъната площ и прилежащата част от двора,  нашите деца са приети в групи пригодени за градински и неподходящи за толкова малки деца. Прилежащият двор към ОДЗ бе разделен и към момента е ограден от ръководството на частното училище /изцяло незаконосъобразно по наше мнение/ и за нашите деца разполагаемата площ за игра и разходки на открито е сериозно намалена за сметка на създадените условия за развитието на бизнеса на частна структура /офертата им включва към настоящият момент и  озеленен двор към училището/. Също така искам да подчертая и необходимостта от увеличение на децата по групи до максималният норматив, поради липсата на разполагаеми помещения от страна на ОДЗ, както и липсата на специализирани помещения за определени дейности съгласно учебно –образователният план /визирам Музикален и Физкултурен салон/ - помещения с които ОДЗ разполага, но са трансформирани в занимални поради липсата на помещения за приетите деца.
Тази необходимост е възникнала поради некомпетентното и грешно поведение на определени ръководни лица от администрацията. Всеизвестен демографски факт е увеличението на раждаемостта на децата след 2001г. и съгласно този факт трябва да бъдат планирани нуждите от помещения и педагогически персонал за безпроблемен прием на децата желаещи да посещават ОДЗ на територията на гр. София в планиран период поне три години напред. Независимо от нуждата от помещения в ОДЗ Постоянна комисия по образование, наука, култура и вероизповедания допусна през 2004г. предложение от страна на ЧУ “Веда “ да закупи въпросният яслен блок по реда на Наредбата по чл. 8 от  ЗОС.  Благодарение на достойни общински съветници от различни политически групи това решение не мина през Общинският съвет и бе отхвърлено,тъй като бе явен опита за заграбване на общинско имущество на ниска цена,  но оттогава статуквото не се е променило. Децата в ОДЗ постоянно се увеличават, групите се увеличават като бройка и щат на персонала, но помещенията си остават крайно недостатъчни. Към  момента ЧУ “Веда “ отново прави опити за продължаване на договорите си за използване на общински помещения за осъществяването си на частен комерсиален бизнес – визирам “ясленият блок” на 48 ОДЗ и част от помещенията на 100-но Училище /р-н Сердика/ за сметка на обществото и на Столична община. За нас е неясно до кога частна фирма ще използва ресурса на обществото и ще лишава нашите деца от нормално образователно, физическо и психомоторно развитие и то с дейното подпомагане на определени лица от Столична община /за тях може да се изведат данни от предложения и лобирания за въпросната фирма през годините в СОС и в ПКОНКВероизповедания.
Поради тези причини се обръщаме към Вас за взимане на окончателно решение за спиране на всякакви опити от страна на частната фирма за облагодетелстване на гърба на столична община и обществото и въпросните помещения да бъдат върнати за ползване на 48 ОДЗ “Братя Грим” . Зад настоящата жалба застават всички родители от родителският актив към 48 ОДЗ, с приложен списък и подписи и разчитаме в разумен и законовоустановен срок да ни бъде отговорено за предприетите от СОС и администрацията на СО мерки и бъдеща политика по отношение и във връзка с отдаването под наем и разпореждане с общинско имущество, конкретно касаещо образователните заведения на територията на р-н Сердика.   

София 09.10.2006г.          с уважение:Приложение :
Списък на родители подкрепящи настоящата жалба и членове на родителския актив към 48 ОДЗ “Братя Грим”_____________________________________
« Последна редакция: сб, 14 апр 2007, 23:54 от didona1981 »
Цитирай


Мнения: 2 648
извинявай за забележката но кУпуване и часТ...
Цитирай


Мнения: 3 424
купуване
част
без извинение
Цитирай

Barcelona, Spain

Мнения: 2 052
Комерсиален бизнес е тавтология.
Или комерсиална дейност (цели, намерения, каквото там) или само бизнес.

Опростете малко синтаксиса и намалете обема наполовина (има много ненужни повторения на прилагателни или цели изрази - напр. "чрез използването на материалната база на заведението по търговски начини и извличането на печалба". Ами това пак си е жива тавтология, има доста подобни). Така текстът няма никаква четливост и само губите от това.

Кой ще седне да ви чете така...
Въобще не ви трябва да се придържате към тоя ужасен стил, ами вие сте родители, не чиновници на общината, няма защо да се изразявате като докладчици в комисия.

Просто, ясно и с къси изречения кажете:
Тоя е нарушил еди кой си закон с еди какво си и ни е ощетил с еди какво си.
Искаме това и това.
Цитирай

sofia -"св.тройца"

Мнения: 113
права си vedrra
работата е там ,че във всички случай дали ще купят час от градината или не и в двата случай са ощетени деца.
на този етап се предлага на градината да си вземе друго помещение което е срещу нея и да се преостройва тепърва като ясла .много нагло ,защото взетата под наем част от градината от частното у-ще е пригодена за ясла.
миналата година август месец сепряхме търга и се подаде жалба ,но нищо.сега мислим пак да организираме медиите да отразят този случай.
абе става дума за много пари и то за наша сметка и този на децата ни.
ще се борим до край.
Цитирай

Barcelona, Spain

Мнения: 2 052
права си vedrra но нищо.сега мислим пак да организираме медиите да отразят този случай.
абе става дума за много пари и то за наша сметка и този на децата ни.ще се борим до край.

Медии, популярни личности да застанат зад вас, разгласяване из квартала (листовки), плакати по балконите например, малко шествие, малка пресконференция, но да се разчуе...Някакви подобни неща...
Няма ли някой, който да направи проучване на купувача, какъв е що е, кой стои зад него?

Натискайте пак в кметството, нищо че сте писали, напомняйте им, ако има някакъв срок да ви се отговори и не е спазен...Да ви отговорят на какво законово основание се прави всичко това.
Пак пишете и тормозете кметството и пишете по същество. Да се види, че не сте малко и че не се отказвате.

И да се разчуе като успеете!
Цитирай

France

Мнения: 672
Предполагам, че в Сф има други подобни случаи, т.е. отдаване под наем на общинска собственост за сметка на пространствената площ отредена за деца. Намерете ги и се съюзете с родителските комитети. Аз съм член на настоятелството на една дет. гр. и като такава не бих оставила , повече от половин година,  без отговор жалбите. Медиите може да ви помогнат. Обадете се в Нова ТВ 9151206
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.