Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 805
Мили мами, предлагам на вашето внимание задачите за 4 -ти клас от областния кръг на националната олимпиада по математика. Причината да ги пиша тук е,че моя син вчера се яви и адски притеснен се върна и каза,че почти нищо не е направил. Седнахме ние с мъжа ми,мислихме,умувахме и накрая ги решихме,но не по начина,който учат в 4 кл.

Задача 1 В ребуса ДВЕ+ДВЕ+ДВЕ=ШЕСТ на различните букви отговарят различни цифри,а на еднаквите букви - еднакви цифри. Намерете това решение на ребуса, за което числото ДЕВЕТ е най - голямо. Отговорът да се обоснове!

Задача 2 В неделния ден всички ученици от 4 "А" кл. излязоха до близката природна забележителност. Към тях се присъединиха и три момичета от 4"Б"кл. Оказало се,че на екскурзията момичетата били три пъти повече от момчетата. В понеделник учителката отбелязала,че 5 момичета от 4 "А" клас отсъстват и така броя на момичетата станал два пъти повече от броя на момчетата. Колко момичета и колко момчета има в 4"А" кл.?

Задача 3 Дадени са пет фигури, съставени от еднакви квадратчета. http://www.picvalley.net/v.php?p=u/17/4140_013.BMP

Използвайте точно четири от тях, за да сглобите правоъгълник. Разгледайте всички възможности! За всеки възможен правоъгълник е достатъчно да посочите едно сглобяване.Кажете вашето мнение, дали нормално 10-год. дете ще се справи с тези задачи. По-точно първата и третата.
Извинявайте за линка на последната задача,но не можах да се справя да сложа цялата картинка в поста.

Последна редакция: нд, 15 апр 2007, 22:04 от axad

# 1
 • София
 • Мнения: 1 025
Благодаря за задачките Simple Smile

# 2
 • в пълна къща
 • Мнения: 3 740
Задачите от областния кръг са за деца с изявени математически способности и засилена подготовка по математика. Часовете в училище не са достатъчно, за да се справят. Подобни задачи се упражняват на курсовете по математика в СМГ - там децата се подготвят за кандидатстване и на изпита им дават задачи с по-висока трудност от тези на олимпиадата.
Разбирам огорчението ти, но олимпиадата има за цел да излъчи най-добрите от най-добрите. Не си слагай на сърце, че детето ти не е решило задачите - това не означава, че не е умно, а просто, че не е подготвено да решава задчи с такава степен на трудност. Ако за теб и за него е важно да бъде подготвено - значи е само въпрос на време и упорит труд.

# 3
Тези задачи са от т.н. логически. Да решават такива задачи се обучават децата, които се подготвят за математическите гимназии. В "Първа математическа читанка" за 3-4 клас са показани няколко типа такива задачи и начините, по които се решават.
 Логически задачи /вкл. и решени/ има също в сборника на Сава Гроздев и Ваня Данова "Математически тестове - помагало за ученици и учители"  - излязъл тази година /при книжарите е известен като Европейско кенгуру/.
Има и един доста голям сборник с такива задачи, който бях купила преди няколко години "Задачи за извънкласна работа по математика" на Антон Моллов - издателство ДИМАНТ - в него има от много лесни до много сложни задачи както и решението на всака една задача.
Вярно е, че в традиционните училища децата ни не са обучавани да решават такива задачи, но като прегледате математическата читанка те вече няма да ви се струват толкова трудни.

# 4
 • В офиса
 • Мнения: 2 292
Задача 1:
Значи ДЕВЕТ трябва да е максимално. Да видим има ли за ДЕВЕТ решение ако Д=9, ако има, търсим това, за което Е е максимално. Д=9 => ШЕ = 27, или 28 (29 не може да е, защото Д=9)
Нека ШЕ = 28, т.е. Е = 8, => Е+Е+Е = 4 и 2 на ум, т.е. Т = 4; В+в+в + 2 на ум = С + 1 на ум. Търсим такова В, че да е максимално (В е трета в девет) В<= 5. При В=6 получаваме 2 на ум. Ако В = 5 => С = 7 Това може => решението е ДВЕ = 958, ШЕСТ = 2874, ДЕВЕТ = 98584.
До тук всяко дете което знае за смятане с многоцифрени може да се справи;

Задача 2: Няма нужда от системи уравнения. Забележете, че като се махнат 5 момичета, то броят им от 3 пъти става 2 пъти по-голям. Значи момчетата са 5. Остава само да се реши у-ето Момич4А + 3(момич. 4Б) = 15 => Момич.4А = 12.

Задача 3:
Броя квадратчетата, от които са съставени. (1) - 4 кв.; (2) - 5 кв., (3) - 6 кв. (4) - 6 кв. (5) - 8 кв. => Макс. лице на прав. може да е (8 + 6 + 6+ 5 = 25)
Да видим всички правоъг., с .лице < 25, в които може да участва (5): 6х3, 6х4, 7х3, 8х3
6х3 = 18. 18 - 8 = 10 Има ли 3 фигури, чийто сбор на кв. да е 10 - не.
6х4 = 24. 24 - 8 = 16 6+6+4=16. Прави се правоъг. от (5), (4), (3) и (1)
7х3 = 21. 21 - 8 = 13. Няма 3 такива, чийто сбор да е 13.
8х3 = 24. 24-8=16. пак фиг. 3, 4 и 1 ни вършат работа. Намира се такъв правоъг.

Сега (5) отпада, остават останалите. Сумата от квадратчетата им е 21. => Търсим правоъг. 7х3. Има такъв.
Това е.

Сега да си кажа мнението. Не съм нито даскалка, нито имам дете ученик. С първата нормално 10г.  дете може да се справи. С третата по-трудно. Но за решаване на задачите не се искат кой знае какви знания, по-скоро опит в мисленето. Приемливи са даже за дете 2-ри клас, но трябва да е с доста добра мат. мисъл.

Последна редакция: пн, 16 апр 2007, 09:00 от Тинкърбел

# 5
 • Мнения: 141
След като синът ти е минал първата олимпиада, значи има някакво математическо мислене все пак. Нормално е тези задачи да са по-сложни, все пак това е олимпиада по нещо. Истината е, че те в училище не учат достатъчно подобни задачи, а само правят бакалски сметки, което си е вина на тъпанарите в министердтвото на образованието и твърде дълга тема за впускане.

# 6
Ще си позволя и аз да дам моите решения на задачите, защото те се различават от тези на Тинкърбел .
За първата задача - ограничението "Намерете това решение на ребуса, за което числото ДЕВЕТ е най - голямо" означава, че буквите трябва да бъдат заменени от подходящи едноцифрени числа. После с опитване и прости пресмятания намирам, че
      ДВЕ                                                       731
    +ДВЕ       могат да се заменят със:      + 731
      ДВЕ                                              731  
     ШЕСТ                                                   2193

Втората задача: /от типа на "Да върнем лентата назад" - с визуализиране /онагледяване/
  O уч. от 4а + 3 ж от 4б=O                                            O
                                          O/общо 3 части ж  - 5ж  =    O/общо 2ч.ж
                                          O
                                          O/ 1 част м/                            O/1ч м/
От тук виждаме, че една част деца / вслучая жени/ се равнява на 5 деца, зящото съотношението се променя от 3:1 на 2:1. Връщайки се назад изчисляваме, че в неделя всички деца са били 3.5 =15 жени и 1.5=5 мъже. Понеже в групата на жените има 3 от 4 б, то в 4 а жените са 15-3=12.

Третата задача - от посочените конфигурации успях да сглобя само един правоъгълник без конфигурация №2 от пет квадратчета, но ми се наложи да "захлупя" конфигурация №5, което май не трябва да се случва - незнам до колко авторката на темата правилно е качила посочените в задачата конфигурации, а може аз просто да не виждам правилното решение.
Този тип задачи се "решават" с наблюдателност и соъбразяване - трябва да се сглобят точно посочените детайли без прекрояване.

Подобни задачи /т.н. логически/ децата сравнително бързо се научават да ги решават, но все пак трябва да бъдат научени. Моят син е третокласник и от скоро учителката им започна да им показва такива задачи. За първи път се сблъскахме с тях на Европейско кенгуру във втори клас. Опитвмам се да го науча да визуализира /онагледява/ задачите с четежи и записване и тогава решението идва много лесно. Както и по-горе писах, има подходящи сборници с такива задачи. Надявам се и други майки да се включат с още подходяща литература.

# 7
 • в пълна къща
 • Мнения: 3 740
На първата задача не получаваш възможно най-голяма стойност за ДЕВЕТ. Тинкърбел е дала по-добро решение. И аз стигнах до него  bowuu от простата предпоставка, че за най-голямо ДЕВЕТ ми трябва най-голямо Д, т.е. 9. Оттам нататък нещата се навързват по същата логика и чрез поетапно заместване на буквите с цифри.

# 8
Кабо Алма, права си, но аз съм все още в трети клас и съм учила действията до 1000, догодина като стана четвърти клас ще се постарая повече  bouquet

# 9
 • Мнения: 805
Благодаря ви ,мили мами,за отзивчивостта и най-вече за търпението да опишете целите решения.

Аз като погледнах листчето със задачите,останах втрещена и ми трябваше известно време да дойда на себе си и да почна да ги решавам. После и мъжа ми се заинтригува и довършихме заедно. Но децата сами трябва да се справят,а не групово,нали?  Grinning При това само за два астрономически часа...

# 10
 • Русе
 • Мнения: 4 406
дааа, и аз погледах втрещено известно време... като се има  предвид, че това е материал, упражняван ежедневно, а аз съм го учила преди 20 години... и синът ти ще се замисли, ако му покажеш зазачите след 10 години, а го грабнат други интереси дотогава  Laughing

# 11
 • В офиса
 • Мнения: 2 292
Всъщност най-интересното (а може би най-срамното) е, че втора и трета задача са некоректно зададени. Замислих се за това чак когато ги пратих на мъжа ми и той ми даде различни решения. На втора аз предположих, че четирите момичета от Б клас втория ден са отново с А клас. А според него втория ден вече се разиграва в училище и съотношението се отнася само за децата от А клас (т.е. без тези 4 момичета). И получихме 2 различни решения, разбира се.
И по третата задача. Аз най своеволно допуснах, че фигурите могат да се обръщат огледално, т.е. представих си, че са направени от хартия, а хартията можем да я обръщаме и с лице и наопаки. Така и ми се получи решението 7х3. Той пък обратното, беше решавал равнинна задача, в която фигурите не се обръщат. Просто в условието не е казано точно какви действия са позволени с фигурите.

# 12
 • Русе
 • Мнения: 4 406
Просто в условието не е казано точно какви действия са позволени с фигурите.

най- вероятно такива, които са преподавани до този момент в 4-ти клас... Laughing

# 13
 • Мнения: 805
Държа да отбележа,че не съм спестила нищо от условията.Преписах го едно към едно от листчето,което са дали на децата.

Тинкърбел, мъжа ти е прав за втората задача.Момичетата от Б клас в понеделник са си в техния клас.Въпроса е за А кл.

# 14
 • ново
 • Мнения: 1 507
Честно казано и аз се втрещих като видях задачите Shocked
Според мен обаче newsm78, решението на втората задача не е така. Прочетох я няколко пъти внимателно.
По мои изчисления /без уравнение/ броя на момЧетата е 8, а на момИчетата 21.
Първия ден - 8 момЧета, 21 момИчета от 4 а + 3 момИчета от 4 б = 24 момИчета, т.е 3 пъти повече от момЧетата.
Втория ден 21 момИчета от 4 а - 5 отсъстващи = 16 момИчета, т.е 2 пъти повече от момЧетата.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт