Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Монреал
 • Мнения: 1 464
Здравейте, момичета!
Моля ви, дайте ми малко кураж! Да започна с това, че бебчо наддава много добре и пълни памперсите, както и е много жизнен, непрекъснато шава. Кърмя на поискване и понякога му се случва да яде през 30 минути. Знам, че това е нормално - изчела съм много материали за кърменето. Проблемът е майка ми, която смята, че щом бебчо яде толкова начесто кърмата ми била нехранителна. Опитвах се да й обясня толкова много пъти как стоят нещата, пратих й също някой статии от библиотеката тук за да прочете - но не и не! Разбирам я, че е загрижена за нас, но това наистина много ме стресира, защото понякога сама си втълпявам, че бебето ми гладува и се притеснявам, че заради този стрес кърмата ми може да спре.
Моля ви, кажете ми няколко окуражителни думи - за това, че постъпвам правилно... Възможно ли е наистина кърмата да спре заради стреса?

Последна редакция: пн, 16 апр 2007, 06:54 от TarikMom

# 1
 • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
 • Мнения: 2 976
Може, според мен. Гледай да си спокойна. Аз така от стрес след раждане + ръзранени до кръв зърна си намалих кърмата, но после с много усилия, чай, ядки и т.н. си я регулирах. Разбрах едно- много е важно спокойствието и увереността.

# 2
 • Мнения: 7 701
Напълно те разбирам. Откакто започнах да кърмя Рая, постоянно се притеснявам дали яде достатъчно и дали наддава нормално. Понякога си поплаквам и си мисля само лоши неща.
За съжаление е напълно възможно кърмата да спре от стрес Sad Сега пия лактогонен чай и много течности, дано я запазя. А майка ти не е права - давай на бебче на поискване. Нехранителна кърма няма!

# 3
 • Мнения: 241
Продължавай си в същия дух!!! Но  направи всичко възможно да си по-спокойна. При мен огромния стрес след раждането, липсата на сън  цял месец след това и тоталната умора  оказаха влияние върху кърмата. Спокойствие  и всичко ще е наред.Успех Peace

# 4
 • Мнения: 5 399
Да, може да спре! На мен ми се случи за едно денонощие заради абсолютно същите проблеми, които ти създава майка ти. Само че при мен "лошите" бяха по цял ден на главата ми - свекърва ми и мъжа ми.  Tired Беше повече от ужасно, но се преборих с тях и от тогава и двамата не ми се месят по въпросите за кърменето и захранването.

Ще се справиш, мила, продължавай да кърмиш на поискване, бъде спокойна и уверена в себе си и не позволявай на никого да променя пътя, по който си тръгнала. Ти си майката на прекрасното бебче, ти си тази, която знаае и прави най-доброто за него! Успех!   bouquet

# 5
 • Мнения: 472
От стрес и неприятности след раждането кърмата ми слезе на около 10 ден.
Наистина положих много усилия да съм спокойна да мисля само за хубави неща,да се храня подходящо за кърмачка.И така исках да ти кажа,че спокойствието е много важно.Не си мисли глупости всичко ще е наред.
Депресията след раждане е напълно нормална.Всичко ти се струва трудно и много ти се плаче поне с мен беше така.Това минава бързо.
Успех. Simple Smile

# 6
 • Мнения: 132
Може, може и още как. Аз така от многото "любов" с първия си син не можах да кърмя дълго, а и в незнанието си съвсем оплесках нещата. Ти си знаеш, но малко по-рязък тон може би ще отрезви майка ти. Не е необходимо да се карате, но ако ти не се погрижиш сама за себе си-няма кой. А и майка ти най-вероятно си мисли, че прави най-доброто за теб, нали и тя е майка, а и сте толкова далече! Хайде горе главата и смело напред!!Ти си страхотна майка!!
Желая ви да сте живи и здрави и много щастливи с бебе и всички покрай вас!!!!   bouquet  bouquet  bouquet

# 7
 • Мнения: 133
Аз не мисля че чак ще ти спре кърмата, възможно е може би да намалее, въпреки че малко трудно ще разбереш това, нервността ще се предаде на бебо, и ще иска да суче повече, най- вероятно за успокоение, и ти ще си мислиш че наистина е гладен и не му стига, и още повече ще се шашкаш, и така...Знам че това което преживяваш в момента е неприятно,  но май почти всички ние сме минали по същия път...При мен беше свекърва ми, която дойде "да ми помага", и във всеки момент когато задремех я заварвах да бута шишето с формула в устата на първата ми дъщеря...Още по вбесяващо беше че мъжа ми я слушаше, нали му е майка, та и той участваше в това предателство (за да съм можела да си почина), ама аз ги разкрих и разобличих!  Laughing  Както и да е, наложи се да проведа един сериозен разговор с нея, да се накарам на него едно хубаво че ме саботира, и се приключи с проблема. Така че вместо да се обясняваш с майка ти, кажи и че сега така се гледат децата, че лекарите са ти казали това да правиш и точка по въпроса...Ще видиш, след няколко месеца всичко това ще е далечно минало, и ще почнете да се разправяте за това защо още не даваш сокчета и пюренца  Joy

# 8
 • Мнения: 242
И аз не мисля, че може да спре кърмата.
Но виж, може да спре да тече моментно, защото при силен стрес адреналин блокира действието на окситоцина, хормона, който отговаря за отделяне на кърма. И !хипотетично! ако това се случва редовно, последици наистина ще бъдат намаляване и спиране на кърма.

При тебе мисля че всичко е на ред. Почти всички ние се сблъсквахме с неразбиране от страната на най-близките хора за съжаление. Тъжно е, обидно е понякога, но ти трябва да си твърда. Опитай да и обясниш на майка ти, че ти знаеш, какво правиш, и че за бебето няма нищо по-добро от спокойна и уверена майка. И че когато си нервна, това състояние се предава и на него, и затова той търси гърда по-често, за успокояване, а не защото е гладен.

# 9
 • Мнения: 157
Да - на мен ми се случи. Три поредни дни ми поднасяха неприятни новини и тя спря.

# 10
 • Мнения: 2 467
Аз мисля че няма как да спре от раз. Винаги остава млякце и с малко повечко сукане и гушкане си идва всичко на мястото.
Преди година баба ми (която много обичам) почина бавно и мъчително пред мен. Кърмата ми много намаля, но за няколко дни всичко се нормализира. Все още кърмя.

# 11
 • Мнения: 2 829
Мисля, че всичко е наред при вас, не мисли за спиране на кърмата и няма да ти спре.
Защо не опиташ да не обясняваш на майка ти толкова подробно как точно кърмиш?
Или да и поднесеш облагороден вариант на истината?
В момента най-важно е твоето спокойствие, след като майка ти е далеч и не може да помогне-по-добре да не пречи.
Можеш да и кажеш, че бебето яде вече на 3 часа, или дори, че дохранваш, или пък да обясниш много уверено и компетентно, че бебето яде на 3 часа, а през останалото време просто си личи, че само те ползва за залъгалка-каквото там намериш за нужно. Grinning
Така и майка ти ще е спокойна, и ти Mr. Green

# 12
 • Мнения: 4 242
Точно така, заради адреналина е всичко.Ако се стресираш,ядосваш, тъжиш или каквито и да е негативни чувства, отделяш повече адреналин,той блокира действието на окситоцина (който кара мускулчетата да контрахират и да изтласкват кърмата навън), следователно кърмата се задържа в гърдата =>тялото получава сигнал че гърдите са пълни и няма нужда от нова порция => намалява производството от ден на ден.
Когато дъщеря ми беше на 30 дни дойде майка ми да ни види, тя е кърмила мен и брат ми по около 2г, надявах се че е наясно с всичко, но уви, оказа се обратното. Започна да ме тормози да ходя да ми изследват кърмата, защо детето сучело толкова често, много ми било синьо и прозрачно млякото (цедях за запаси по него време) и т.н. подобни. Аз бях здраво подкована с информация и убедена на 100% в действията си, не ме е разколебала никак, просто самия тормоз, самия дразнител ми подейства, безпокойството и неприятните чувства, и след няколко дни кърмата ми намаля толкова много,че Ива се скачи с мен за (което накара майка ми още повече да се чувства убедена в правотата си и още повече да дудне), количествата мляко си върнах едва след няколко дни, когато майка ми си замина и влязохме в нашия си ритъм.
Един съвет- все пак трябваше да успявам да кърмя, докато майка беше с мен, не мога да си държа гладно детето успявах единствено като хипервентилирах (както при раждането), вдишваш дълбоко и задържаш дълго въздуха, после бавно изпускаш през носа, и така докато ти се завие свят, това упражнение успява да "изпразни" мозъка от мисли, премахва страха и отпуска мускулатурата. При мен подейства.
Вземи си и бирена мая, не само е полезна хранителна добавка и пречиства кръвта, но е чудесно лактогонно средство и успокоява нервната система дискретно и ефективно.
И вземи мерки да се разбереш с мама, дори да не иска да разбере, е добре да покажеш позицията си (ако държиш на нея) и да и обясниш колко зле ти действа отношението й, не е честно детето да страда заради вашите отношения.
Стискам ти палци всичко да е наред!

# 13
 • София/Осло
 • Мнения: 4 541
Много неприятно е това ,че ти се месят при кърменето  Naughty
Майка ти като интелигентен човек би трябвало да те окуражава.
Иначе за стреса- на мен ми спря кърмата след първото раждане .Синът ми беше почти на 5 месеца  и аз се явих на поредния изпит при един страховит професор , който ме докара дотам че като се прибрах у дома все едно никога не бях кърмила  #2gunfire /е взех изпита ,но с цената на какво   Sad /

# 14
 • Мнения: 182
Чета, чета и не вярвам на очите си, че и други баби само борят увереността ни във възможностите ни за кърмене! И при мене същото - кърмата не му достигала, той си стои гладен и колкото и да се опитвам да си вярвам, че имам достатъчно, вече започвам да се колебая и аз. Даже като доизцеждам след кърмене в присъствието на бабите-скептици, нищо не излиза!!!

Непитателна кърма няма - всяка кърма е толкова питателна, колкото бебето я изисква. Първия месец всички бебета побъркват майките си с непрестанното желание за сукане - нормално, още не са овладяли изкуството да сучат, изморяват се, стомахчетата са малки и т.н.  Давай смело и не го мисли повече това, че нямаш кърма. А за водата през нощта и аз съм твърдо  против, поне не толкова рано - сега е толкова стресов период за бебчо да се адаптира към новия свят, че да му отказваш гърда е много болезнено за него. Успех!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт