Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • най-шареното място
 • Мнения: 8 055
Вече има кърлежи и те хубаво си похапват.
Случаите зачестиха и се опитах да се образовам , тук във форума, но не намерих тема с конкретна информация - какво се прави след ухапване.
За това моля който има информация или опит да ги сподели.

За начало маже ли се мазнина или не  - ставало най-безопаснио със мазането /излизал цял/ обаче можело и да повърне?
Слага ли се тетанус или не - казаха ми че е задължителен, както и че е пожелателен защото е защита заради раната а не заради животинчето?
Изследва ли се кърлежа - как и къде?
Пие ли се профилаттично АБ - кога, какво, за колко време - срещнах периоди от 3 приема до 2 седмици?

# 1
 • Мнения: 656
Доколкото съм чела при кърлежа трябва да се изследва за лаймска болест, а за тетанус - не знам.
Аз лично не бих рискувала да вадя сама кърлежа, защото никога досега не съм го правила, нито съм гледала за да мога да повторя действията, такаче ако се случи ще заведа детето на лекар.
Мазането с олио е да се задушал кърлежа, така че няма смисъл даго правя в къщи, ще оставя това на по-опитни от мен.

# 2
 • близо до Витоша
 • Мнения: 4 053
записвам се да следя,че и мен ме вълнува Rolling Eyes

# 3
 • най-шареното място
 • Мнения: 8 055
Съгласна съм за лекаря, но вече подлагам всичко на съмнеие.
Тези разнопосочни неща, за които питам ги знам все от опитни лекари - и тетануса, и АБ, и мазнината...
И те НЕзнаеха къде и как се изследва...

# 4
 • Мнения: 656
Съгласна съм за лекаря, но вече подлагам всичко на съмнеие.
Тези разнопосочни неща, за които питам ги знам все от опитни лекари - и тетануса, и АБ, и мазнината...
И те НЕзнаеха къде и как се изследва...
За София - до преди 2 години съм виждала в сградата на ХЕИ дето е на ул. Мадрид бележка, че изследват за Лаймска болест, скоро не съм ходила там - може още да изследват. Антибиотика дали не го споменават като превенция на лаймската болест (нито знам какво точно е тази болест, нито как се лекува)?
За съмненията - разбирам те напълно, и аз също не вярвам вече 100%. Също така съм чувала какви ли не истории за лекари, които не са успявали да извадят кърлежа а са го късали и се е налагало в последствие изрязване на участъка около кърлежа. |Но аз съм почти сигурна че няма да се справя, защото дори не съм гледала как се прави тази манипулация успешно.

# 5
 • София
 • Мнения: 2 309
На мен като дете са ми вадили кърлежи, маже се с мазнина, олио май беше, след няколко минути с пинсета се хваща леко и се върти в посока обратна на часовниковата / май така беше/ и така, докато не се измъкне главичката на кърлежа, много се внимава да не се скъса. Аз обаче за детето не бих рискувала, а бих я завела на лекар. Точно днес между другото ми казаха, че най- много кърлежи имало под брезите, защо не мога да кажа, някакви руски изследвания били.

# 6
 • Банкя
 • Мнения: 2 382
Вадила съм кърлежи на кучето ми (преди години го бях дала да ми го гледат за няколко дни и къде са го завирали не знам  #Cussing out) като съм ги мазала с олио и после с една пинсета съм ги слагала в малко хартия да видя дали е цял и после го горя. Не съм ги носила за изследвания, но знам, че в ХЕИ правят. По принцип, ако кърлежът се е насмукал с кръв доста лесно се вади като се сложи мазнина даже имайте предвид, че и сами се откъсват от кожата и може да паднат някъде по пода вкъщи, но на детето не бих вадила сама, само на лекар. Все пак в София и сигурно и във всички други градове се пръска по парковете и междублоковите пространства, та опасността не е чак толкова голяма, повече трябва да се внимава с излетите по планини и горички.
За тези, които като мен имат кучета, препоръчвам Фронтлайн, много е ефикасно  bowuu

# 7
 • Мнения: 805
Не съм се сблъсквала с кърлежи и дано не ми се налага, макар че знае ли човек...
Но доколкото са ми казвали специалисти използването на олио е съвършено неправилно,защото мазнината задушавала гадинката и тя като не може да диша,повръща. А повърнатото съдържа най-токсичното от кърлежа. След това лечението на детето се комплицира многократно.

Ако ми се наложи,ще потърся помощ. Ако искате в сряда ще попитам познати от ХЕИ как се процедира с кърлежите,изследват ли се и изобщо как се процедира... Но дотогава нямам възможност да говоря с тях.

# 8
 • Банкя
 • Мнения: 2 382
Но доколкото са ми казвали специалисти използването на олио е съвършено неправилно,защото мазнината задушавала гадинката и тя като не може да диша,повръща. А повърнатото съдържа най-токсичното от кърлежа.

Сигурно е така, съгласна съм, но ти самата не си виждала кърлеж, а аз съм и да ти кажа, че ако се е забил много добре и още не се надул, не знам как може да се извади без да се използва някакво такова средство (предполагам, че за всякаква мазнина са ти казали, не само за олио  newsm78). Щом имаш възможност проучи, моля те как точно се препоръчва да се вадят, не е лошо човек д знае  Rolling Eyes

# 9
 • София
 • Мнения: 883
На кучетата ги вадя аз, първо слагам памуче с олио върху него, после го "развинтвам" обратно на часовниковата стрелка. Ако не го забележа, като се напие сам пада. Но със специалните каишки нямам такъв проблем.
На голямата ми дъщеря миналата година един се беше забил малко под кръста. Махнаха го в манипулационната в поликлиниката. Никакви ваксини и антибиотици, повечко йод на мястото. Само хомеопатично лесарство.
  bouquet

# 10
 • Раднево
 • Мнения: 780
Преди 5 години дъщеря ми беше с марсилска треска/ от кърлеж/ . Нитоние , нито лекарите намерихме кърлеж някъде по тялото и , нито тъмно петно от ухапване /. Лятото беше нахапана от комари и си беше разчесала пъпките - явно е пропълзл по някоя разранена /  . Сега като се прибере от игра / особенно ако е била някъде по площадки или където има тревни площи и  Sick започва едно преглеждане.... Живеем в малък град в квартал в който има и животни . Вкъщи и в двора пръскам с циперметрин кучетата и по двора . Ако видя кърлеж някъде по  децата и .....директно на доктор .

# 11
 • В изгнание.....
 • Мнения: 110
Аз съм работила като мед. сестра в хирургия и съм се нагледала на какво ли не. Ваденето на кърлеж е финна работа и най-добре да се направи от лекар хирург,защото джипитата не винаги успяват.Водите детето в спешен хир.кабинет и след като го извадят, искайте да ви го сложат в пеницилиново шишенце и от там в ХЕИ си го носите лично да ви го изследват. 

# 12
 • plovdiv
 • Мнения: 830
Включвам се като ветеринарен лекар.
И за кучетата , и за хората важи - НЕ мажете кърлежа с олио или нещо друго - това само го кара да впръска още повече от слюнката си в организма, за който се е захванал , и вероятността да предаде заболяване на човека, респ. кучето само става по-голяма!
Трябва сръчно да се извади от опитен в това човек. Това за въртенето също е спорно - смята се че НЕ се върти - пак поради описното по-горе , впръсква слюнка , а бързо се издърпва като се захване колко се може по-близко до кожата със здрава , стегната пинсета. Най-често , ако редовно преглеждате децата след разходки по паркове и полянки , вероятно кърлежа току-що се е забил , а може дори и да не се е захванал още добре , може дори въобще да не е успял да впръска слюнката си и съответно да предаде заболяване . Така че действате бързо , не мажете с нищо . Ако имате под ръка Фронтлайн - спрей ( ако сте собственици и на куче ) , може да напръскате памуче и това памуче да сложите върху кърлежа . Това средство парализира веднага нервната система на насекомото и то не може да впръсква слюнка повече и става безопасно. Tова, точно както пише kiki29 , е най-доброто средство за борба с кърлежите в световен мащаб. Още полазвайки по козината на животното , се парализира нервната система на насекомите ( кърлежи , бълхи , въшки и др. ) и те не могат да навредят. За животните е по-подходяща спот-он формата.
Имам клиенти които пръскат дрехите си с Фронтлайн - спрей - например ловците , и майки са пръскали крачолите на деца , които отиват на село или на разходка из планината. НЕ искам да кажа че препоръчвам това - въпреки че няма начин, по който този препарат да действа на бозайниците и е 100% безопасен дори за новородени животни , той не е хуманен препарат!
Относно изследване - трябва да запазите кърлежа и да го отнесете в ХЕИ.
 Доколкото знам, все пак не съм хуманен лекар, ако кърлежа е бил преносител на лаймска болест , около мястото на ухапване се появява кръгло зачервяване , което може да се премести към регионален лимфен възел .

# 13
 • София
 • Мнения: 2 751
Миналата година на Калоян му се заби кърлеж.
Заведохме го веднага в ИСУЛ и му го извадиха.
Казаха, че няма смисъл да се изследва, защото в Института по паразитология нямали такава практика  newsm78
На мъжа ми също му извадиха кърлеж преди време и го занесе в Института по паразитология и там му казаха същото: нямаме практика да изследваме кърлежите  #Crazy
Не знам къде е истината  newsm78
Казаха ни да го наблюдаваме и, ако вдигне Т, ако има необичайно поведение, да го заведем веднага на лекар  Rolling Eyes

# 14
 • Банкя
 • Мнения: 2 382
Много благодаря на nadia за навременното и компетентно включване  bouquet

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт