Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 16 апр. 2007, 12:50 ч.

Силата на думите

 • 709
 • 14
 •   1
Отговори
Ето едининтересен материал за силата на детското подсъзнание

# 1
 • Мнения: 13 834
Ето едининтересен материал за силата на детското подсъзнание
Много ценно!!!

# 2
 • Варна
 • Мнения: 3 102
и другите неща в сайта са интересни , тестовете , статиите....

# 3
 • Пловдив
 • Мнения: 550
Благодаря за ценната информация!Онова,което си мисля сега по повод този материал ,е че винаги съм знаела за това,но не винаги съм се сещала да постъпвам по този начин,а би било много по-лесно за всички ни.  bouquet

# 4
 • София
 • Мнения: 9 006
Ами сега??!! newsm78 ... като съм пропуснала първите седем години ... #Crazy

# 5
 • Русе
 • Мнения: 4 406
знаех си, че има нещо, което не правя както трябва...
синът ми наскоро на виковете ми "Не прави еди-какво си!"
ме попита "ами какво да правя, мамо?!" ...  Laughing

# 6
 • В полите на Родопите
 • Мнения: 448
Срахотна информация!Защо не го знаех по-рано Rolling EyesВсе пак ще се възползвам-  bouquet

# 7
 • in the boulevard of broken dreams
 • Мнения: 1 517
Точно в този аспект не се бях замисляла за силата на думите (но съм съгласна). Имам опит, обаче в друга насока. Как вместо с шамари и наказания можеш да му налееш (на детето  Grinning ) малко мозък в лудата глава с думи.
Не че не пердаша и не наказвам...но  когато имам нерви и търпение говоря бавно, тихо и много сериозно. И се убедих, че ефекта е страхотен.

П.П. когато шамарите са прекалено рядко и с мярка, от тях също има полза  bowuu

# 8
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 18 938
интересно... Thinking

# 9
 • ВАРНА
 • Мнения: 1 640
Дано да е вярно.Аз мисля,че това,към което ни призовават, не е достатъчно за постигане на родителските цели.Едно голямо дете чудесно знае,че "Не тичай!" означава "Върви.".

# 10
 • София
 • Мнения: 1 986
А аз не мога да отворя страничката ..... newsm45
Помагайте, за да я видя .....   bouquet

# 11
 • В Сънландия
 • Мнения: 1 444
Извинете. бихте ли дали отново статията.Не ми отваря...

# 12
Мили мами, купете си книгата "Подсъзнанието може всичко" за деца от 3 до 12г. - там има и още много полезни неща/ освен тези от статията/, няма да съжалявате.
Невероятно полезна е и книгата "Подсъзнанието може всичко" - за възрастни също на Джон Кехоу, ако се доверявате на подобна литература.

# 13
 • София
 • Мнения: 705
За тези, на които не им се отваря връзката http://www.kehoeducation.com/content/view/24/149/lang,bg/.
Статията е коментар към книгата "Подсъзнанието може всичко":

Силата на думите

Думите, които подбираме, ни помагат да насочваме мислите на децата си. Думите рисуват картина в детския ум, която обуславя действията им. Както поведението е двигателен израз на нашите мисли и чувства (а родителите отделят много време и енергия, за да контролират поведението на децата), така думите са словесен израз на нашите мисли и чувства. Запомнете това полезно правило: последните думи, които детето чува, пораждат образи в ума му и то ще действа именно съобразно тях. Образите, които думите предизвикват, са по-важни от самите думи. Много объркани послания се изпращат, когато нашите словесни инструкции не отразяват правилно типа поведение, който ние целим да получим от децата си.

"Внимавайте какво си пожелавате...
може и да го получите."

Наскоро седях в един парк и близо до мен едно дете започна да тича покрай басейна. Изглеждаше сякаш носи съобщение от майка си до някого в другия край на басейна. "Не тичай", каза майка му. Детето спря за миг и след това, следвайки мисията в ума си, се впусна отново, тичайки с всички сили. "Казах ти да не тичаш!", извика майката. То спря, този път за няколко секунди, като отражение на това, което майка му беше казала и след това продължи да тича, дори още по-бързо. "Това дете няма ли да се научи да ме слуша?", измърмори майката. Да, детето и ще се научи, но това ще стане много по-бързо, ако му се казва какво да прави, вместо какво да не прави. Ако тя беше извикала "Върви" или дори "Бен, моля те върви", имаше много по-голяма вероятност да постигне резултата, който искаше. (Ако извикате детето си по име, преди да кажете каквото и да било друго, това привлича незабавно вниманието му.)
Нашите деца се нуждаят от информация за правилното поведение, за да се държат добре, защото те са обвързани да действат според информацията, която получават. Ето друг пример за това как подборът ни на думи може да предизвика поведение противоположно на това, към което се стремим.

"В нашето училище наскоро направиха нова пързалка на игрището и родителите, които бяхме работили упорито, за да съберем необходимите средства, бяхме много горди с придобивката. Струваше доста пари и искахме да бъде добре поддържана.
Можете да си представите моята изненада, когато пристигнах една сутрин в училището и учителката на дъщеря ми отчаяно сподели: "Вижте какво правят децата на нашата нова пързалка. Няма да ми повярвате, че всеки ден повтаряме с децата тези правила, нали?" И тя ми показа правилата. Те бяха написани с огромни букви на голяма дъска, за да могат всички да ги виждат:

Не се бийте на пързалката.
Не се пързаляйте по корем.
Не се катерете нагоре по пързалката.
Не хвърляйте камъни по пързалката.

Аз отново погледнах през прозореца. Едно дете се катереше по пързалката, докато друго хвърляше камъчета. Учителката на дъщеря ми несъзнателно насочваше мислите на децата към поведение, което не целеше и постигаше точно обратния ефект.
Друго училище, недалеч от това на дъщеря ми, подходи точно по противоположния начин, като даде на децата да разберат какви положителни действия се очакват от тях. Гигантски плакат в коридора гласеше:

В нашето училище ние...
Вървим бавно в коридорите.
Споделяме.
Работим на тишина.
Играем задружно.

Това бяха много кратки и ясни указания, и естествено, децата ги следваха с удоволствие."

Изразите, които използваме, когато говорим с децата си, са важни, защото определени думи отключват определени реакции. Например, "Моля те, говори тихо" е ясно и положително искане. "Не викай" дава да се разбере, че викането не е приемливо, но не учи детето с какво да замени неприемливото поведение. Още повече, че "викай" се превръща във визуалния образ в детското съзнание. Затова децата може да продължат да викат, дори да знаят, че не е редно, просто защото това е единствената поведенческа команда, която е достигнала до тях.
Когато разберем естеството на детския ум, това ще ни позволи да обучаваме децата си по по-ефикасен начин. От само себе си става ясно, че всеки метод, който помага за насочване на мислите на детето към положителни резултати, е ценен инструмент за родителите.
Силата на мисълта е страхотен подарък за нас - родители и учители. Овладяването на това умение улеснява работата и ни снабдява със специални инструменти. То е чудесен дар и за нашите деца, тъй като им осигурява значително предимство в живота. Децата, владеещи силата на мисълта, са по-щастливи и по-успели от останалите. Те са самоуверени, показват добри резултати в училище и лесно се сприятеляват. Положително настроените деца се разболяват по-рядко, по-изобретателни и предприемчиви са. Разбира се, те също имат своите настроения и трудности като другите деца, но резултатите показват, че се възстановяват по-бързо след неуспехите и с необичайна лекота се изправят и продължават напред. А това е, което всеки родител от цялото си сърце иска за своето дете. Не сме и подозирали, че ключът към успеха и щастието на нашите деца се крие в умовете им, умове, специално проектирани да процъфтяват, когато се подхранват с положителна енергия.
През всички етапи на детството пред нас се откриват безброй много възможности да внушим на децата си високо мнение за самите тях и положително отношение към света, да им помогнем да оценят и задълбочено да познаят не само собствената си уникалност, но и самобитността и чудото на самия живот. Докато растат и се развиват, децата ни могат да бъдат хвалени, обичани и окуражавани при всяка крачка, която правят по пътя. Силата на мисълта ни дава тези инструменти. Осигурявайки тази подкрепа на децата си, ние извършваме най-великото от всички тайнства: ние сме родили и отгледали едно чудесно дете, което като докоснато с магическа пръчица, се превръща в реализиран и осъществил амбициите си възрастен. Каква по-велика мисия би могла да ни отреди съдбата?

# 14
 • там някъде
 • Мнения: 2 242
Тази книжка е много хубава   Heart Eyes
Преди доста време снимах 2стр от нея по друг повод - та ето ги
http://www.bgphoto.net/photos/9141/o632739592492812500.jpg
http://www.bgphoto.net/photos/9141/o632739592617187500.jpg

Между другото, въпреки че е за по-големи деца, доста ми помогна и за Зори.
На децата винаги е добре да се дава алтернатива - кажете "НЕ прави .... еди кое си" на 2 годишно (възрастта на бебешкият пубертет) и то ще бъде направено веднагически  hahaha
Та след като прочетох че много по-добре е вместо да крещиш по детето "не бягай" е да му предложиш правилният избор - т.е. 'ходи бавно'  Wink и ... живота доста ми се улесни, даже на моменти имам чувството че самото предлагане на друг вариант е достатъчен за да бъде изпробван, просто трябва някак си да заинтригуваш детето с правилно отношение и тънко отплесване  Mr. Green

Последна редакция: вт, 08 май 2007, 18:41 от Slavi

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт