Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама

Въпрос за пай

  • 17 апр. 2007, 22:19 ч.
  • Преглеждания  1 101  Мнения  12  Онлайн  1
Отговори
  • USA
  • Мнения: 7 091
Колкото пъти пека пай, винаги страничната кора ми става твърда. Има ли някакъв друг начин да се "затвори" пая, освен да се защипва отгоре на тавата?

Реклама
# 1
  • UK, Derby
  • Мнения: 1 959
За какъв пай става на въпрос и с какво го покриваш отгоре

# 2
  • USA
  • Мнения: 7 091
За какъв пай става на въпрос и с какво го покриваш отгоре


Ами за различни видове пайове, правя и сладки, и солени. Покривам го отгоре със същото тесто, по прицнип пая така се прави, това е и разликата с обикновен тарт.  newsm78 Посля мажа с яйце отгоре ако е солен ( и не е с бутер тесто).

# 3
  • UK, Derby
  • Мнения: 1 959
Те по прринцип пайовете тук ги правят така както си писала и корите отстрани са твърдички за да не се разпадне като го вадиш от формата.Аз по принцип сладки не правя ама готва доста за вечеря/шепърдс пай,стей и кидни пай/Първия се прави с пюре а втория с филопейстри но само отгоре.Ще следя темата с интерес да науча и аз как другите правят пайове.Аз не мажа с яйце ами направо го пека

# 4
  • USA
  • Мнения: 7 091
Те по прринцип пайовете тук ги правят така както си писала и корите отстрани са твърдички за да не се разпадне като го вадиш от формата.Аз по принцип сладки не правя ама готва доста за вечеря/шепърдс пай,стей и кидни пай/Първия се прави с пюре а втория с филопейстри но само отгоре.Ще следя темата с интерес да науча и аз как другите правят пайове.Аз не мажа с яйце ами направо го пека

 ЗНачи питането ми е заради конкретно един моя лучен пай, който ние много обичаме ( с тесто с мая, като за пица т.е по-твърдо от това за пита) и за който просто не мога да намеря подходящ съд и това си ето. Понеже сме доста хора в малка тавичка за пай ако го направя, то става направо 1 пай за 1 човек, затова го пека в обикновена кръгла метална тава, но не мога да докарам корара отстрани! Все твърда ми става.  Sad Ако някой може да даде добра идея...
Ето тук съм го снимала последния път( понеже е в метална тава, тя няма дебел ръб и затова няма фигурки отстрани по ръба):

http://good-times.webshots.com/photo/2743675320078191892VnoqXs

http://good-times.webshots.com/photo/2189681070078191892DwRQtr

На вкус става добре, но на вид не е така както искам да бъде. Дайте идеи!  bouquet

# 5
  • UK, Derby
  • Мнения: 1 959
То това покрая и сама можеш да си го направиш с вилица бързо и лесно.Тук се продават фолиеви тавички за готвене за порции.Аз когато правя пай го правя в такива тавички/аз всичко така готвя в тави за еднократан употреба Mr. Green/Горе долу така изглежда
,а това е специално за пай
Забравих да те питам защо не пробваш с готово phyllo pastry да го направиш

Последна редакция: ср, 18 апр 2007, 01:05 от aniji

# 6
  • USA
  • Мнения: 7 091
То това покрая и сама можеш да си го направиш с вилица бързо и лесно.Тук се продават фолиеви тавички за готвене за порции.Аз когато правя пай го правя в такива тавички/аз всичко така готвя в тави за еднократан употреба Mr. Green/Горе долу така изглежда
Забравих да те питам защо не пробваш с готово phyllo pastry да го направиш

Aniji, ти не ме разбра. Не е проблема, че нямам съд, в който да го направя по принцип. Тавичките ( вкл и тези кръглите, които си показала) са много малки, а фурната ми не е голяма и няма как да пека повече от един такъв и да се опекат добре. ГОляма правоъгълна тава имам, но там като го направя не се реже на красиви парчета.  Laughing
Освен това да ти кажа от опит въобще не съм фен на тези еднократните.  Rolling Eyes Иначе аз си имам от йена глас специално за пай, но соления за разлика от сладките е основно ястие и не можеш да сервираш по едно мижаво парченце, като при сладките Simple Smile и просто не стига.
И така ..Simple Smile

# 7
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 263
Запис, ще следя темата с голям интерес!

# 8
  • Мнения: 3 452
A ако замесиш не съвсем обикновеното хлебно тесто с вода, мая, брашно, а с кисело мляко или прясно - като за пита, дали след опичане няма да стане по-меко?!
Аз съм правила български лучник, който се захлупва като пица калцоне и спомените ми са, че стана твърд.....

а може ли да ти предложа моя вариант на незахлупен лучен пай - тук

# 9
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 243
Аз правя класически лучник, с обикновено универсално тесто с мая, в обикновена тава - след изпичането го ръся с вода както се прави с баниците, задушавам го под кърпа и става мек като питка навсякъде Thinking Ако не искаш навсякъде да го ръсиш с вода, може би само по ръбовете да го намокриш леко с четка и да го оставиш под кърпа за малко?

# 10
  • USA
  • Мнения: 7 091
Благодаря ви момичета за ценните идеи, отговарям наред Simple Smile

Не мисля, че проблема е в типа тесто, просто при печенето, понеже тавата е метална, тънкостенна и подвивам корния блат за да се захване добре, при печенето това засъхва най-много и каквото и да го правя си остава твърдо.
Хедра, ще взема да пробвам да го намокря ( или просто да го завия с фолио отгоре, за да е задуши) след като го извадя от печката,просто не се бях сетила, мерси!

Тането, моята рецепта е подобна на твоята, но непременно ще я пробвам, ние сме големи почитатели на тези лучени неща! Кажи ми, когато го сервираш на парчета ли се отделя? ( съответно чакаш ли го да изстине?)

# 11
  • Мнения: 3 452
Да, режа го на парчета, обикновено правоъгълни, защото го правя в правоъгълна тава. В кръгла тава ще е голяма играчка да наместя бутер-тестото.....По-вкусно е, ако го оставиш малко да поизстине, например 20-30 мин., аз го оставям понякога и във фурната да се охлади.....

А ако не си почитател на бутер-тестото може за основа да сложиш хлебно тесто, пак става. Възможно е обаче самото тесто да ти остане малко глетаво откъм плънката - мен това не ме притеснява, важното е добре да е запечено отгоре.....

# 12
  • Варна
  • Мнения: 604
Да, режа го на парчета, обикновено правоъгълни, защото го правя в правоъгълна тава. В кръгла тава ще е голяма играчка да наместя бутер-тестото.....По-вкусно е, ако го оставиш малко да поизстине, например 20-30 мин., аз го оставям понякога и във фурната да се охлади.....

А ако не си почитател на бутер-тестото може за основа да сложиш хлебно тесто, пак става. Възможно е обаче самото тесто да ти остане малко глетаво откъм плънката - мен това не ме притеснява, важното е добре да е запечено отгоре.....

Само да кажа,че тази лучена пита на Taneto е страхотнааааааааааа. Grinning

Сори за офф-а

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт