Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 54 отговора
Досега съм взимала винаги готово,но бих искала да пробвам и аз да го направя.Благодаря ви предварително за помощта.
Цитирай

По-близо до звездите

Мнения: 274
Продукти 
1000 гр  картофи
150 мл  мляко краве прясно
50 гр  масло
1 бр.  дафинов лист

Приготвяне
1.Картофите се обелват и нарязват на едри парчета, прибавя се дафиновия лист
2.Заливат се с подсолена вода и се варят до омекване на картофите
3.След като се сварят картофите, се прецеждат през гевгир и се отделя дафиновия лист
4.Картофите се прекарват през преса, а за да не бъде твърдо пюрето, в него се добавят масло и горещо прясно мляко(ако млякото е студено, пюрето ще има сив цвят и неприятен вкус)
До поднасянето му се съхранява на водна баня.

Да ти е сладко  chef
Цитирай

weltweit

Мнения: 5 436
Сваряваш картофите цели, охлаждаш след това и после обелваш. Нарязваш на дребно , добавяш масло на вкус(ок. 1/2 пакетче за 1кг картофи), малко прясно мляко, сол и сминдух. Пасираш леко и ако е нужно добавяш още мялко или масълце на вкус да стигне желаната консистенция. Аз добавям накрая и малко сиренце и разбърквам  Party
Цитирай

По-близо до звездите

Мнения: 274

Картофено пюре с печен чесън


Списък на необходимите продукти:

1 кг картофи
1 глава чесън
4 скилидки чесън
50 г сметана
30 г масло
4-5 с. л. прясно мляко
1 с. л. олио
2 щипки мащерка
сол и черен пипер на вкус
3 с. л. майонеза


Начин на приготвяне:

1. Картофите се обелват, нарязват се на едри парчета, слагат се в тенджера с подсолена кипяща вода и се сваряват.
2. В лист фолио се слага небелена главата чесън, залива се с малко олио, завива се хубаво и се пече около 30 минути при температура 180 градуса.
3. Във водата при картофите се бланшират цели почистените скилидки чесън, след което се изваждат, слагат се в хаванче, поливат се с олиото и се счукват до получаването на гъста каша.
4. Сварените картофи се изцеждат от водата и се пресоват. След това към тях се прибавят чесновата каша, изпеченият, обелен и счукан чесън, сметаната и майонезата. Разбърка се.
5. Накрая в картофената смес се налива прясното мляко. Подправя се с мащерка, сол и черен пипер на вкус, разбърква се добре и се сервира.

Ето ти още една - с чесън Peace
Цитирай

София

Мнения: 4 257
За да не стане пюрето на бучки е хубаво първо да се обелят и нарежат картофите. Аз ги варя в тенджера под налягане. След като започне да свири тенджерата, оставям да се варят още 10 мин. Прецеждам ги и ги разбивам с миксер (с бъркалки, не с пасатор). Прибавям сол, топло прясно мляко и задължително масло. Винаги става вкусно и без бучки Wink
Цитирай


Мнения: 9 728
Аз го правя така - бързо,лесно и вкусно:
картофи - обелени и нарязани ги варя до доста меки.После ги намачквам с вилица и прибавям 2-3 лъжици масло или маргарин (каквото има),посолявам и ако преценя,слагам малко от водата в която са се варили.Става чудесно! Peace
Цитирай


Мнения: 286
И моя начин е подобен, сварени картофи, докато са още топли слагам 1-2 с.л течен маргарин или масло и 2 с.л мляко.Ако нямам мляко разтварям суха сметана за кафе.Прибавям малко сол, разбърквам и готово. Laughing
Цитирай


Мнения: 8 587
За да не стане пюрето на бучки е хубаво първо да се обелят и нарежат картофите. Аз ги варя в тенджера под налягане. След като започне да свири тенджерата, оставям да се варят още 10 мин. Прецеждам ги и ги разбивам с миксер (с бъркалки, не с пасатор). Прибавям сол, топло прясно мляко и задължително масло. Винаги става вкусно и без бучки Wink
И аз го правя така, слагам млякото даже врящо, понякога ръся и чер пипер. Много важно е с какво разбиваш - lea е уточнила. С пасатора става длетаво, а с бъркалките пухкаво пюре.
Цитирай


Мнения: 1 846
  А я кажете, слагали ли сте лук!  Rolling Eyes  Че аз като видя карфофено пюре с лук и побеснявам...  #2gunfire Или ще е пюре или салата, не обичам разни мешании...  Sick
Цитирай


Мнения: 1 378
  А я кажете, слагали ли сте лук!  Rolling Eyes  Че аз като видя карфофено пюре с лук и побеснявам...  #2gunfire Или ще е пюре или салата, не обичам разни мешании...  Sick

На пюре лук не слагам  Naughty

Правя го по следния начин:

Продукти:

800 г картофи
400 мл вода
400 мл прясно мляко
45 г масло
1/4 ч л настъргано индийско орехче
2 ч л сол

Приготвяне:

• Водата се смесва с млякото и се кипва. 
• Добавят се измитите и нарязани картофи.
• След сваряване на картофите се прави пюре с млякото и водата, които са останали в тенджерата. Както са си в тенджерката - с пасатора.
• Добавя се солта, маслото, индийското орехче.

Много вкусно и гладко, без нито една бучица!
Цитирай

Гърция

Мнения: 2 348
Не слагам лук в пюрето.
Правя го така: беля и режа на кубчета картофите, слагам в подсолена вода и варя. Когато са готови ги отцеждам. Намачквам ги с вилица. Слагам пр.мляко и пускам миксера, бъркам докато се получи гладка смес, накрая слагам масло. Прибавям само сол, в редки случаи черен пипер.
Не мога да кажа количества, защото го правя на око, честно казано мерни единици ползвам само при сладкиши Wink.
Цитирай

BG

Мнения: 4 546
беля картофите, ако са много големи ги режа на 2. сварявам ги, оцеждам ги и докато са врели ге пасирам с маргарин и прясно мляко на око, сол на вкус. прясното мляко го затоплям преди да го сложа, зада не става сивкаво пюрето. правя го не много гъсто, защото като изстине се сгъстява.
Цитирай


Мнения: 506
Най-добре става, като сварените и още топли картофи се намачкат с онзи инструмент с дупките, не знам как се казва или с вилица. След като се намачкат всички картофи, се добавя по малко горещо мляко и масло, сол на вкус. Аз вместо сол слагам самардала. С пасатора не става пухкаво, а се точи като ... лепило? не мога да определя точно като какво, но определено няма приятен вид.
Цитирай

София

Мнения: 3 268
Момичетата са ти писали подробно как се прави.Аз само ще добавя,че маслото е тайната на хубавото пюре.Истинско масло,а не маргарин.Не го щади и ще стане супер.На 1 кг картофи аз слагам половин пакетче от малките.
Цитирай

Старата столица

Мнения: 5 363
  А я кажете, слагали ли сте лук!  Rolling Eyes  Че аз като видя карфофено пюре с лук и побеснявам...  #2gunfire Или ще е пюре или салата, не обичам разни мешании...  Sick
Никога не съм слагала лук и аз.
stefani6 е права за маслото-колкото повече,толкова по-добре Peace
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 54 отговора