Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Sofia
  • Мнения: 3 304
По повод обсъжданията за местата в градините - малко актуална информация:


София обсъжда стратегия за образованието и за сградния фонд
 
17 Април 2007 | 14:34
 
 
В 180-те софийски училища и 195 детски градини са обхванати над 36 хил. деца и 100 000 ученици, като извън системата остават 18 %. В столицата живеят според преброяването от 2005 г. официално близо 1,3 млн. души, а в действителност около 2 млн.

София и Варна са единствените градове , в които има механичен прираст на населението и се нуждае от силно реформиране на системата и от нови сгради.

Архитектурно адаптираните сгради на училища и детски градини за достъп на хора с увреждания са 8% от общия брой. 7 % от децата се радват и на извънучилищни дейности.

Не достигат 3000 места в детските градини поради недостиг на сгради и помещения — 8,8%. 10 % от зданията на детските градини през последните близо 2 десетилетия са променили предназначението си. В периода от 1995 до 2006 г. поради реституция са променили предназначението си 18 детски градини. Най-тежко е положението в районите “Красно село”, “Възраждане”, “Оборище”, “Триадица”, “Люлин”. Предстои ново строителство на градини в софийските райони, реконструкция и разширение на сградите на детските градини.

Това ще обсъждат столичните общински съветници на следващите заседания на Общинския съвет.
 

# 1
  • Мнения: 4 452
Ами хубаво са решили да обсъждат, като преди години раздадоха стаи и дори сгради за офиси и др.

# 2
  • Мнения: 494
Това,с раздаването на сградите,ми е болна тема напоследък.Особено в големите градове.Сега....наново да решават-много умно! #Cussing out

# 3
  • Мнения: 3 479
Според мен недостигат повече места от тези 3000. Моят среден син навърши 3г през декември. Значи е трябвало да подадем молба на 2 януари 2006г. Обаче тогава живеехме в Банишора, а през май се преместихме в Стрелбище. Нали не си мислите, че мъжът ми от Банишора би виснал през нощта пред вратата на ДГ в Стрелбище. При това нямаме рода, която да помага при чакането по нощите. Сега даже и не съм му търсила място в Стрелбище, тук ДГ са препълнени, а не мога да го водя в някой произволен край на София в ДГ, където има места. Сега търсим подходяща частна ДГ в близките квартали, за да е по-удобно и за нас и за детето.
Освен това има един много прост и лесен начин за решаване на проблема с местата в ДГ.
Да речем, че общината отпуска по 150 лв за отглеждане на дете на месец в общинска детска градина. Ако общината отпуска по същата сума и на частните детски градини, то тогава те ще станат по-достъпни, тъй като цената за отглеждане на дете ще падне. Ще има и повече желаещи да се занимават с тази дейност и ще има реална конкуренция между всички детски градини, включително между държавните и частните. Тогава и държавните ДГ ще бъдат принудени да се борят за запълване на своите бройки и да повишават качеството на предлаганата услуга. Смятам, че общината също ще има изгода от тази схема на финансиране, защото ще си спести първоначалните инвестиции по построяването на ДГ , всъщност тази инвестиция ще направи частния предприемач, а ще се открият много места в детските градини. Относно контрола не би трябвало да има проблем, тъй като и сега частните детски градини подлежат на лицензиране и са контролирани от държавните органи. Да не говорим, че ще се открият и работни места за персонал, който да отглежда тези ок. 3000 деца.
Това е. Само да има воля да се свърши работата, а не всички да говорят едно и също нещо-няма места, няма пари. Дрън-дрън.

# 4
Ама нали целта е точно по-малко деца да са на държавна издръжка!как така да дават пари!То,ако беше това идеята, отдавна да са построили каквото трябваше!

# 5
  • Мнения: 494
МДАААААААА-а-а-а...ФАКТ!!! #Cussing out #Cussing out

# 6
  • Мнения: 494
И още нещо...:"На маймуни ни обърнаха!!!" Crazy Shocked #Crazy

( поздрави на" голямата бяла птица" от една мъжка майка като нея-шапка и свалям-аз си имам две момченца и това ми се вижда абсолютния максимум,а тя-три !!!На такива,като нея трябва някой да се сети медал да дава,честно!  bouquet)

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт