Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 18 отговора

Sofia

Мнения: 63
Една тема в "Дом и семейство" ме подсети да попитам - как опазвате чисто докато готвите? Трябва да има някаква много проста техника на готвене, която обаче до сега е мистерия за мен. Не готвя добре, не обичам особено много да готвя, но ако ми се случи готвя така, сякаш съм в някое готварско шоу  Very Happy. Разбърквате яйцата (пособията използвани за разбъркване в следващия кадър ги няма, при мен за захвърлени някъде на кухненския плот), обелвате и нарязвате зеленчуците (пак липсват в следващия кадър на шоуто, при мен отново по плота - обелки, картофобелачка, нож малък, нож голям, дъска за рязане, няколко чинии - всичко това използвано при рязането и съответно мръсно) и т.н. Като приключа със забъркването на манджата кухнята изглежда, като поле на бойни действия  Crying or Very sad

Та как Вие готвите чисто и подредено?
Цитирай

BG

Мнения: 4 546
като готвя задължително слагам на плота найлонова торбичка и направо над нея беля каргофи, хвърлям тарелки, черупки.. - въобще, използвам я като мини кошче за боклук. като приключа я изхвърлям в кофата, плотът го забърсвам с домакинска хартия и готово  Very Happy виж, печката винаги ми е оплескана като готвя, ама вече ен си давам зор да я чистя - чак като вече не мога да я гледам  Embarassed
Цитирай

USA

Мнения: 7 091
АМи аз хич нямам претенции да пазя много чисто докато готвя, но поради ограниченото количество съдове и прибори, когато приготвям голямо количество храна например за много госит и т.н, не мога да оставя все едно бомба е паднала Smile . Научих се своевременно да измивам нещата, с които работя ( които не трябва да се мият с веро и не са мазни) и така освобождавам място за новите Smile. ПОнякога се случва да готвя във фурната и 4-те котлона, така че просто нямам избор. Фурната не я чистя много често, признавам си, но просто нямам времето за това покрай всички други неща. Иначе котлоните си ги чистя след приключване на готвенето или ако нещо е кипнало забърсвам на момента.  Peace
Цитирай

София

Мнения: 3 967
И при мен винаги след готвене е пълен хаос, никак не пазя и после трябва яко да чистя и да търкам. Embarassed Все си повтарям да не цапам толкова, ама нещо не се получава. Трябва и аз да си измисля някаква стратегия. Rolling Eyes
Цитирай


Мнения: 398
И аз като herelina ползвам найлонова торбичка за отпадъци от картофи,лук,черупки от яйца и други и после в кофата.Каквото изцапам , измивам веднага щом е възможно за да не ми се трупа в мивката.Докато яденето си къкри на котлона или пече във фурната си почиствам кухнята.Не е толкова сложно и страшно! Peaceжелание като има постига се и ефекта от него.
Цитирай

Варна

Мнения: 1 518
Оф да си кажа честно и при мен е като на бойно поле когато готвя, макар че и аз беля в торбичка на плота и направо там слагам тарелките и найлончета и т.н. опаковки. Нямам обелки на плота, но пък съдове, чинии, купички, тенджерки, тави, тигани и ........ Използвам невероятно количество съдинки за да сготвя само за двама души. Не знам за технология освен веднага за измиеш, да забършеш, да минеш със стирката по пода и с гъбата по котлона, абе изобщо да почистиш докато яденето ври или се пече не се сещам за друго. Успех в намирането на твоя собствена панацея.
Цитирай


Мнения: 8 505
Измивам използваните съдове веднага,след като се освободят,например докато чакам да загрее олиото в тигана или да се задуши нещо преди да е дошъл ред да прибавя и останалите продукти.В противен случай мивката ще е пълна с мръсни съдове.За обелките от плодове и зеленчуци вече са ти писали.
Цитирай

Mediterraneo

Мнения: 18 356
Нямам никаква стратегия  Naughty Веднъж цапам ужасно много, друг път- не. Никога не мия съдове, докато готвя- тикам в мивката, а като приключа с готвенето мия и почиствам.
Цитирай

Видин

Мнения: 5 152
 Аз си постилам на плота една страница от весник за подложка на дъската за рязане (ако ще режа нещо) и беля, режа, стържа, разбивам и каквото там правя върху весника. Приборите и съдовете с които съм приключила ги мятам във миалната машина, сгъвам весника и в кофата  Laughing.
Няма начин да не настане хаос при приготвянето, особено на няколко манджи, десерт, месене на питка и хляб, това на екрана си е само като за пред камера  Laughing- там помага екип от 2-3 души, а в къщи се оправяш сам  Wink.
Цитирай

София

Мнения: 3 255
Слагам нужните ми продукти на плота и почвам с обработката им, като си подлагам един вестник или найлонова торбичка ( понякога и в мивката направо беля картофи и лук), после го загъвам, мятам в кофата за боклук и забърсвам плота с мокра кърпа.Използваните прибори и чинийки зареждам в миялката.
Цитирай

под тепетата

Мнения: 1 891
При мен нещата са относително добре, но като почне мъж ми  ooooh! .Като прави пица, задължително има брашно и под масата, мивката е с 2 върха съдинки за миене, и обикновено работи с асистенти  Mr. Green Дано не ме прочете, че ще спре и с малкото което прави в кухнята .
 А иначе нямам някакви специални техники, но си знам, че например соса за спагетите много пръска и го слагам в по-дълбока тенджера, захлупвам с капак месото , което задушавам, като бъркам рядка смес с миксера (пасирам банан и портокал) го правя в буркан от компот. Ей такива дреболии, които ми спестяват бърсане.
Цитирай

Земята

Мнения: 1 426
И при мене е като при bilqna_69 .
Когато мъжът ми готви или мие чинии или салата - после почистването ми отнема повече време, ако си го бях приготвяла сама Mr. Green
А техниката ми е - да почиствам и мия непосредствено след като съм изцапала нещо, включително и печката, даже се опитвам и докато е още гореща...
Цитирай

Германия

Мнения: 899
Понеже нямам много пространство на плота в кухнята - гледам максимално да не цапам и да оползотворявам мястото. Постилам си една мушама, която ми е само за това и на нея всичко - обелки, черупки, опаковки се трупат в единия ъгъл. Нищо не трупам в мивката - повечето неща ги премивам веднага, за да не ми се пълни. За големите отпадъци си провисвам една торбичка на дръжката на шкафа до мен и в нея всичко. А печката след всяко готвене само пръсвам един-два пъти с Meglio  и забърсвам, всичко пада. Ако имам повече време си разтварям сода за хляб в малко вода и с това я почиствам.

Като приключа с готвенето изплаквам последните съдове, събирам върху мушамата всички боклуци и ги изсипвам в кофата, забърсвам мушамата, подсушавам мивката. За мен тайната е след всяка манипулация да забърша/изплакна/прибера и така накрая не ми се налага да правя почти нищо.
Цитирай

Sofia

Мнения: 63
За мен тайната е след всяка манипулация да забърша/изплакна/прибера и така накрая не ми се налага да правя почти нищо.

Ще трябва да се мъча и аз да си създам навика да почиствам своевременно, че другата система доказано не работи.

Това с торбичката е много хитър трик, а изобщо го бях забравила. Коша ми в кухнята е в едно шкафче и докато изхвърля нещо е голяма борба - отваряне на шкафа, отваряне на капака, затваряне в обратния ред и после забърсване на шкафа, че обикновено ръцете ми са били намазани с нещо  Smile.
Цитирай


Мнения: 1 363
И аз като herelina ползвам найлонова торбичка за отпадъци от картофи,лук,черупки от яйца и други и после в кофата.Каквото изцапам , измивам веднага щом е възможно за да не ми се трупа в мивката.Докато яденето си къкри на котлона или пече във фурната си почиствам кухнята.Не е толкова сложно и страшно! Peaceжелание като има постига се и ефекта от него.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 18 отговора