Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Варна
 • Мнения: 143
Здравейте мили хора!
Аз често ви чета и се обръщам към вас, защото изключително ценя силата и отзивчивостта ви. Вярвам, че ще ми окажете помощта ,от която се нуждая.

Учител съм в елитна Варненска Професионална гимназия. Организирам тридневна екскурзия с осмокласниците на училището. На родителската среща разбрах, че едно от децата е с епилепсия. Родителите са притеснени от факта, че няма да има лекар с нас, и с право (училищния лекар отказа, поради ангажименти). Ученичката в рамките на 1година. не е получавала припадъци. Много ми се иска това момиче да дойде със съучениците си, първо защото самата тя има желание, второ, защото досега родителите  не са й позволявали и като последно - всички деца от нейния клас са се записали.
Та, по въпроса: Какво трябва да се прави или не, по време на припадък, какво е необходимо да се направи след това и мислите ли, че родителите имат повод за притеснение?

/ Смятам да потърся информация в Интернет, да се консултирам и с лекаря, но много бих искала, първо да чуя вашето мнение/

 Предварително Благодаря!

# 1
 • Варна/Бургас
 • Мнения: 410
 По принцип би трябвало да не се пипа до като не дойде лекар. Важно е да се постави детето на една старна, за да не се задави с евентуална слюнка или да повърне. Съществува опасност да си глътне езика, но това се проверява с дървена лъжица, за да не се предизвика допълнителна електрическа активност. За всеки случай трябва да имате диазипам.
 Надявам се да си изкарате добре и да не ви се случи нищо лошо! Дано се включат други мами и да ме допълнят ако има нещо!

# 2
 • Анкх-Морпорк
 • Мнения: 3 392
Най-добре родителите и лекаря на детето да обяснят какви медикаменти приема и какво предприемат.
По време на припадъка се пази детето - както са ти написали - да не се задави - и да не си удари главата от нещо - защото не се знае къде ще припадне.
Не се притеснявай, не е задължително детето да припадне.
Аз водех кръжок преди време с децата редовно (всяка седмица) ходехме на екскурзии сред природата, наблюдавахме птици, и имаше едно момче с епилепсия. На екскурзия не се е случвало, но веднъж припадна в София, по време на лекция.
Мисля, че ако си предупредена, няма страшно.

# 3
 • Варна/Бургас
 • Мнения: 410
  А сетих се и още нещо. Много е важен режима на детето. Имам предвид безсънието, което е често срещано по лагерите. Помоли родителите да те информират кои са рисковите фактори, които могат да правокират припадък. Още веднъж весело изкарване!

# 4
 • Мнения: 4 554
Защо не попитате какво се прави по време на припадък лекар? (Тоя, който е възпрепятстван да дойде например). То не е кой знае колко де.
Не е лошо и на децата да се обясни, на мен ми беше много стресиращо, когато видях за пръв път. Бях на 19, но нищо не знаех за епилепсия.
В книгата "Странна случка с куче в нощта" детето аутист знаеше какво се прави при епилептичен припадък и си го повтаряше наум като програма за действие. Но пък то учеше в такова училище и нещата стават в Англия.
Епилептичния припадък не продъланва дълго, няма опастност детето да настине. Най важното е да НЕ се правят опити да се изправи, да се сложи настрани, ако дишането се затруднява или започне да посинява да му се извади езика. Ако си го е глътнало де. Може да се постави сгъната дреха под главата. Това е. Детето ще си носи лекарствата си и ще си ги приема редовно.
Е, ако смятате да пътувате по 15 часа с автобус. Имам позната, която 7г не беше получавала припадъци и всичко започна наново, заради изгубена златна верижка по време на работа.

# 5
 • Мнения: 380
На мен също са ми обяснили при такива случаи да не го пипам , само да се обърне на една страна и да гледам продължителността,  за съжаление не може да се  предвиди къде може да ми прилошее но дано това не се случва и си изкарате една хубава почивка. И нещо друго много важно детето не трябва да се подлага на  големи емоционални преживявания ,  също и да е продължително време на слънце , защото това оказва също влияние.
Наистина е важно родителите да дадат по голяма информация ако е възможно.Още веднъж весело изкарване и само положителни емоции. smile3509 newsm19

# 6
 • Варна
 • Мнения: 143
Благодаря ви!
Страхотни сте!
Детето, разбира се, ще си носи всички лекарства, които пие по схема (това го разбрах от родителите). Аз говорих днес със лекаря, който ми обясни някои неща. Сега смятам да намеря и от Интернет повече информация. Непосредствено преди екскурзията ще говоря отново с родителите.
Мисля, че е необходимо да бъда през цялото време близо до ученичката (дано това да не я притесни).
Най-продължителното пътуване с автобуса ще е от порядъка на 2 часа.
Предупредила съм всички ученици да не носят ценни предмети.
А, какво мислите за дискотеката, която всички ученици чакат с нетърпение, това също би й повишило адреналина.

Още веднъж, благодаря! smile3525

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт