Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 20 апр. 2007, 16:48 ч.

Целодневното обучение в началния курс

 • 5 645
 • 53
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 7 263
Преди няколко месеца се шумеше много по темата и днес подсетена от анкетата за униформите се сетих да ви попитам има ли някой информация какво стана с този проект?
За тези които не са чули - кратко пояснение, беше предложено да се въведе задължителен целодневен режим на обучение за учениците от 1-ви до 4-ти клас.
Приветствам идеята естествено, защото като майка на вече третокласник и само след година нов първолак знам каква мъка е за работещите родители да намерят кой да се занимава с детето през деня.
Има ли някой информация по въпроса?
Подкрепяте ли идеята?

# 1
 • Варна
 • Мнения: 2 379
Информация нямам.

Според мен не трябва целодневния режим да е задължителен. Нека си остане, както е сега, изирателно от страна на родителите. Все пак има и такива деца, чиито майки не работя, чиито баби са свободни и искат да се занимават с тях, чиито родители предпочитат индивидуална подготовка на уроците у дома... Всичко това отнасям за първокласниците.
А за задължителното целодневно обучението 2-4 клас не само не съм съгласна, а съм против! 20 деца в група трудно ще подготвят домашните си, особено по така наречените разказвателни предмети!

# 2
 • sofia
 • Мнения: 5 966
Аз съм учила така от 1 до 3 клас. Сутрин 4 часа, 1-2 часа обедна почивка (хранене в стол и игра) и 4 часа следобяд - рисуване, труд и творчество, физическо...по-малко ангажиращи
Тогава нямаше бележници, а честно казано да имат домашни ми се струва нелепо, но това е друга тема Thinking

ПП: 78 набор съм

# 3
 • Мнения: 2 567
Аз съм против да е задължително.
Като възможност за родители, които са на работа по цял ден, като вариант го приемам.
Подкрепям доводите на sea woman.
За първи клас някак си по става, но след това е трудна работа.
Като знам дереджето на сегашните занимални и как децата нищо не могат да се подготвят там, предпочитам аз да си се занимавам с моята щерка.

Приемлив за мене е и варианта на училището, където учеше Бети. Нищо общо с модела на обучение в държавните училища.
Беше до 4 и 30, но програмата беше така изготвена, че нещо като домашни имаха само за почивните дни.
Преподаване и подготовка ставаха едновременно. А не първата част от деня изпяване на урока, а след това зубрене през втората половина. При този вариант не виждам как над 20 деца ще зубрят примерно уроците по Човекът и обществото в един глас  Simple Smile

Последна редакция: пт, 20 апр 2007, 20:56 от Летисия

# 4
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 18 937
Лени, разбирам те...
Ама тъй като вече минахме с теб по тоз път, сякаш целодневното занимание не е най-подходящо. Ама аз имам още време, де. Още 4г. за 2-ри първолак. Така, че не ми се иска да е задължително.

И да ти се поФаля...моята щерка вече не ходи на Занималня  Party. Доволна съм.  Grinning

# 5
 • София
 • Мнения: 1 320
Нямам информация , НО за мен е "добре дошло" !
при настоящия момент ще ми се налага да закъснявам за работа / почват в 8,30 / и трябва да наема жена за периода след занималнята от 16-18 часа ...друг вариант е да не посещава занималня , а средствата за това да се отклонят пак към бавачка ... просто е един малък кошмар за работещи с обикновено работно време родители

# 6
 • Мнения: 275
Категорично против.
Не мога да си представя, че цял ден детето няма да си събуе обувките, маратонките, че няма да полегне дори за 5 мин ......зимата се мокрят (цял ден с мокри крака)-абсурд.
Изтъквам само тази може би глупава причина, но има още 100 заради, които съм против.

# 7
 • Мнения: 13 834
И аз съм против задължителното целодневно обучение в начален курс. Добре, ако има кой да го занимава, детенцето да се прибере вкъщи, да хапне, мъничко да си почине, дори и да полегне, а след това да подхваща уроците и домашните за другия ден. Ако родителите нямат възможност да го поверят на някого, тогава занималнята е спасителния вариант. Но не трябва да е задължителна!!! Naughty

# 8
 • БГ - София
 • Мнения: 7 823
Аз съм учила така от 1 до 3 клас. Сутрин 4 часа, 1-2 часа обедна почивка (хранене в стол и игра) и 4 часа следобяд - рисуване, труд и творчество, физическо...по-малко ангажиращи
Тогава нямаше бележници, а честно казано да имат домашни ми се струва нелепо, но това е друга тема Thinking

ПП: 78 набор съм
И аз съм учила по тази програма. Следобед не сме били на занималня. Просто учебния процес беше организиран по този начини. И честно казано и аз не си спомням да съм имала домашни до 4 клас  newsm78. В училище се обръщаше много повече внимание, часовете бяха повече и не е имало нужда от домашна подготовка. И за всички беше задължителна тази форма, никой не си е тръгвал на обяд.
Аз съм "ЗА".

# 9
 • София
 • Мнения: 2 700
Сутрин 4 часа, 1-2 часа обедна почивка (хранене в стол и игра) и 4 часа следобяд - рисуване, труд и творчество, физическо...по-малко ангажиращи

В този вариант и аз съм ЗА.
По технически причини, дъщеря ми ходи от самото начало на занималня и на нея така или иначе й се събира пълен работен ден на училище, а при подобно разпределение на часовете считам, че натоварването няма да е по-голямо, а родителите ще бъдат улеснени.
Що се отнася до следобедната почивка, аз не познавам дете в училищна възраст, което да спи след обяд  newsm78 При целодневна заетост се ограничава и възможността от прекалено зомбиране пред телевизора или компютъра.

# 10
 • в пълна къща
 • Мнения: 3 740
Трите ми по-големи деца ходеха целодневно на училище - сутрин редовни часове, обедна почивка, следобед два часа език и два часа занималня. Нямаха домашни за вкъщи, не се изморяваха чак толкова много физически, но мисля, че психическото натоварване е доста голямо - цял ден без възможност да се усамотиш, сред шум и много други дразнители. Най-малкият учеше само половин ден и сякаш му беше по-лесно.
Затова съм против да е задължително.

# 11
 • Мнения: 16 087
И на мен не ми допада идеята за задължително целодневно обучение. Ако една майка е работеща и й е трудно да организира следобедите на децата си тя трябва да намери решение за себе си. Аз не искам детето ми да бъде лишено от свободата, която има след обед. Изключително съм доволна, че успяхме да се научим вече от една година да играем свободно, без родителски и учителски надзор, без намесата на възрастни, поне за няколкото часа, които има и които се увеличават с удължаването на деня. Сина ми видино порастна- емоционално и психически, стана по- отговорен и по- зрял, видимо много по- самостоятелен. Завърза истински приятелства, които се получават предимно в свободна и непринудена обстановка.
"За" съм обаче организирани възможности за допълнителни занимания, няколко часови занимални за желаещите и за заетите родители, които по една или друга причина не смеят да гласуват доверие на децата си или не смеят да се доверят на обстановката на "улицата". Само че това да не е задължително за всички. Нека аз сама да си преценя кога и на какви занимания допълнително да пускам децата си. Нека и самите те имат избор.
Такава програма самата аз съм имала само в І клас и се радвам, че след това имах свободата, с която днес разполага големият ми син.

# 12
 • в пълна къща
 • Мнения: 3 740
"За" съм обаче организирани възможности за допълнителни занимания, няколко часови занимални за желаещите и за заетите родители, които по една или друга причина не смеят да гласуват доверие на децата си или не смеят да се доверят на обстановката на "улицата".

Това го подкрепям с две ръце. Въобще, крайно време е да се мисли за премахване на безумното двусменно обучение. Децата трябва да започват училище в по-човешко време, не по-рано от 8, да учат до обяд, а следобед сградата на училището да им предоставя възможност за допълнителни занимания - език, спорт, изкуства... А не родители и баби да търчат като обезумели от единия до другия край на града, за да занимават детето с нещо смислено.

# 13
 • Мнения: 16 087
По този повод нашите първокласници започват в 8.30 ч . и от І до ІV клас учат в отделно крило на сградата на училището, като междучасията им не се засичат с междучасията на по- големите. Има си я въпросната занималня по избор.
Жалко е обаче, че бяха закрити поголовно от години институции, като бившите Центрове за работа с деца. Сега на тяхно място бавно и полека се организират различни частни школи, но ми е ясно, че не са по джоба на всеки. В тези центрове, организираните училищни кръжоци, форми по ТНТМ /ходила съм лично на всички тези места едно време/, спортни форми и други беше налице една добра, според мен, организация, която даваше възможност именно самите ученици да си организират времето, без разни търчащи баби и друга рода по спирките и маратон между сградите и кварталите. Също така те даваха възможност по- широк кръг деца да си запълват с нещо смислено свободното време, а не само децата на имотните родители, както е днес. Социалната държава си има политика не само за задължително образование при децата, а и идеи и политика за по- голямата им ангажираност в обществения живот, в науката, спорта и културата. Ясно е, че ние сме далеч от социалната държава и всеки се справя според както може.

# 14
 • Мнения: 1 921
Когато на синът ми предстоеше да бъде първокласник, аз започнах да му избирах занималня. Една моя приятелка, която има две педагогики - детска и начална - ме посъветва да не го правя с думите: "Детето не трябва да стои цял ден с едни и същи обувки" - т.е. на седем години все още е необходим дневен режим подобен на този в градината - детето се прибира, преоблича, обядва, почива си задължително, без да е необходимо да спи, после от 14 до 16 часа си подготвя уроците.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт