Нивата на вит.Д в майчиното мляко са по-скоро ниски. За да се избегне  риска от недостатък на витамина, а оттам и развитието на рахит, още от първите дни на детето трябва да му се осигури здравословен начин на живот на открито и чист въздух, излагайки го достатъчно често и регулярно на слънчева светлина. Това трябва да става и през зимния период, без притеснения от студеното време.
Ако съществуват неподходящи климатични условия, които не позволяват достатъчно излагане на слънце, се налага съчетаване на кърменето с течен витамин Д.

Експериментално е доказано, че при кърмените бебета под 6 месечна възраст, е достатъчно излагането на слънце по 30 минути на седмица, ако са само по памперс и по 2 часа седмично, ако са с леки дрешки, за да бъде поддържано нивото на вит. Д над минималните нива, необходими за предотвратяване развитието на рахит.
При по-големите деца, поддържането на витаминния баланс през зимния период  не е проблем, благодарение на акумулирания в тъканите вит. Д през лятото.

Предписването и ежедневния прием на вит.Д  може да бъде разглеждано като един вид «терапия» , продължаваща месеци наред, като в същото време бебето е абсолютно здраво и е хранено по най-добрия възможен начин.
Дори лекарите да  говорят за  даването на вит.Д не като за  «терапия», а като за «допълнение», ние  родителите, давайки «дозата капки от флакон, купен с медицинска рецепта от аптеката», го изживяваме като даването на един вид лекарство, а  не като допълнение към храненето на детето.

При преждевременно родени деца, даването на вит. Д като допълнение  е необходимо абсолютно винаги, дори и в случаите, когато детето е кърмено и води здравословен начин на живот на открито.

В заключение може да се каже, че не е необходим допълнителен прием на  витамини, ако детето се кърми и е  родено  в рамките на термина. Разбира се, родителите  трябва винаги да имат предвид важността на дневната слънчева светлина и да извеждат регулярно на открито своето бебе, още от първите дни на неговия живот, по време на всички сезони.

Превод:  Sonita - Източник: http://www.vitadidonna.it/allattamento_000012.html


Преведох тази интересна статия по темата за кърменето и даването на вит.Д на бебетата, надявам се да бъде полезна на мамите и да не се препокрива с вече публикувана информация.