Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 20 апр. 2007, 22:50 ч.

Въпрос към адвокат-проблем с биологичния баща

 • 5 007
 • 45
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 209
Здравейте,имам следния проблем и търся помощ за разрешаването му.
Родих дете преди да са минали 300 дни от развода ми.Беше записано на бившият ми мъж.Биологичният баща изчезна,когато бях 5-ти месец.Сега живея с мъж,който иска да си даде името и да припознае детето.Биологичният се сети,че му се играе на баща и каза,че ще води дело за доказване на бащинството,ако заведа дело за припознаване.Пред мен казва,че си дава името,а пред жената с която живее,че не иска детето и не дава името.
Искам съвет как да постъпя,за да не ме мотае и да мине срока от 1 година за водене на дело за припознаване,а и да не каже,че се отказва от детето и след година да се сети,че си го иска.

# 1
 • Мнения: 1 431
ТИ какво искаш? На чие име да е детето?
На такива мазни лекета като биологичния много не им се връзвай, само като ти чета мнението и го виждам, че човека само приказва и насреща нищо.

# 2
 • София
 • Мнения: 209
Искам,ако има вариант да го припознае мъжа с когото живея,но без риск,че биологичния ще хукне след време да търси правата си и да обърква детето.Посягал ми е,не искам да докаже,че е баща и да има право да взима детето и да посегне и на него.

# 3
 • Мнения: 1 431
Ами трябвало е да се сетиш за това преди една година.
Сега винаги го има този риск да реши да си търси правата биологичния.
Успокоителното е, че такива като него много рядко стигат по-далеч от приказки.

# 4
 • София
 • Мнения: 209
Бебето е на 2 месеца...

# 5
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 051
мисля че има право да иска припознаване до 3г...
уви дъло време
пробвай на пук да му кажеш че ТИ ИСКАШ той да го припознае
почни да го гониш с това искане
вярвам ще бие дуспа веднага

# 6
 • Свищов
 • Мнения: 624
Здравейте,имам следния проблем и търся помощ за разрешаването му.
Родих дете преди да са минали 300 дни от развода ми.Беше записано на бившият ми мъж.Биологичният баща изчезна,когато бях 5-ти месец.Сега живея с мъж,който иска да си даде името и да припознае детето.Биологичният се сети,че му се играе на баща и каза,че ще води дело за доказване на бащинството,ако заведа дело за припознаване.Пред мен казва,че си дава името,а пред жената с която живее,че не иска детето и не дава името.
Искам съвет как да постъпя,за да не ме мотае и да мине срока от 1 година за водене на дело за припознаване,а и да не каже,че се отказва от детето и след година да се сети,че си го иска.Споко положението ти хич не е толкова страшно колкото си мислиш пък и ти бъркаш тука някой понятия.

За сега за баща на детето ти се води бившия съпруг, той запознат ли е с тоя факт ,ако ли не съобщи му го за да мине по гладко делото което ще се заведе ,а не да се чуди като получи иска.
Съобразно чл.33 СК(1) Съпругът на майката може да оспори, че е баща на детето, като докаже, че то не е могло да бъде заченато от него. Този иск може да бъде предявен до изтичането на една година от узнаване на раждането.
2) Майката може да оспори, че съпругът й е баща на детето, като докаже, че то не е могло да бъде заченато от него. Този иск може да бъде предявен до изтичането на една година от раждането
Разбирам ,че бившия съпруг не е завел дело ,тогава завеждай го ти ,делото е подсъдно на окръжен съд ,за София СГС .
По делото ще искаш да се назначан две експертизи -кръвно групова и акушеро геннекологична -те са доста по евтини от ДНК и мн. пъти са и достатъчни. Ще се разпитат и свидетели ,ще се изиска за прилагане и бракоразводдното дело.
След като решението по делото вле в сила   бившеяь ви съпруг няма да е баща на недето .
Сега за биологичния баща.
Той се страхува от факта ,че докаже ли се ,че бившия съпруг не е баща вие имате право да заведете иск за установяване произхода от бащата /демек ,че той е баща/,това влече след себи се освен развноските по делото дето ще плаща ,издръжка ,както и наследствени права, затова ви мотае говорейки глупости.
Тоест съгласно чл.41 СК Произходът от бащата може да се търси с иск, предявен от детето до изтичане на три години от навършване на пълнолетието, и от майката - в тригодишен срок от раждането на детето. Когато искът е предявен от детето, призовава се и майката.
Сега за припознаването ,там има няколко особенности ,това което искате не е много законосъобразно ,защото той дефакто не е баща на детето ,затова ще ви пейсна текста от СК  , а вие си правете изводите , друг вариянт е да се сключи брак и човека ,с който живеете да осинови детето ,това вие ще си решете.

Семеен Кодекс
Чл. 35. Всеки родител може да припознае своето дете. Могат да бъдат припознати и заченати деца, както и починали деца, които са оставили низходящи.
Форма на припознаването
Чл. 36. (1)Припознаването се извършва лично с писмено заявление пред длъжностното лице по гражданското състояние или с декларация с нотариално заверен подпис, подадена до длъжностното лице по гражданското състояние. Заявлението може да се подаде и чрез управителя на заведението, в което се е родило детето.
(2) Длъжностното лице по гражданското състояние съобщава припознаването на другия родител, ако той е известен, на детето, ако то е пълнолетно, и на дирекция "Социално подпомагане" в 7-дневен срок от извършването му.
Оспорване на припознаването от другия родител и от детето
Чл. 37. (1)  Родителят или детето може да оспори припознаването с писмено заявление до длъжностното лице по гражданското състояние в тримесечен срок от съобщението. Ако припознаването не бъде оспорено, то се вписва в акта за раждане.
(2) Когато припознаването се оспори, припознаващият може в тримесечен срок от получаването на съобщението да предяви иск за установяване на произход.
(3) Ако при припознаването детето не е навършило пълнолетие, то може да го оспори до изтичането на три години от навършване на пълнолетието или от узнаване на припознаването, ако това узнаване е станало по-късно. Ако искът бъде уважен, припознаването се заличава със съответна бележка в акта за раждане.
Оспорване на припознаването от трети лица
Чл. 38.  Извън случаите по предходния член припознаването може да бъде оспорено от всяко лице, което има правен интерес, чрез иск, предявен в едногодишен срок от узнаването. Припознаването може да бъде оспорено и от Агенцията за социално подпомагане, както и от прокурора.
Унищожаване на припознаването
Чл. 39. Припозналият може да иска унищожаване на припознаването поради грешка или измама в едногодишен срок от припознаването, при заплашване - в едногодишен срок от прекратяване на заплашването, а при недееспособност - в едногодишен срок от придобиване на дееспособността.

# 7
 • София
 • Мнения: 2 327
А какво ще стане, ако тя задейства процедура за осиновяване от настоящия мъж с когото живее?
Бившия съпруг, който се води баща по документи, предполагам ще си даде съгласието за осиновяване. Може ли в последствие това да бъде оспорено?

# 8
 • София
 • Мнения: 209
И мен това ме интересува.Дали с ДНК тест и доказване,че детето е от него биологичния баща не може да има претенции за бащинство?

# 9
 • Свищов
 • Мнения: 624
Влезе ли в сила решението за осиновяване и 1000 ДНК теска не могат да го съборят,няма начин няма процедура за баща оства осиновителя.

# 10
 • Мнения: 1 431
Ами така като гледам (аматьорски) това което са намислили е:
1. Оспорване на бащинството от майката - със съгласието на бившия съпруг.
2. Припознаване от мъжа с който жената живее в момента. - Определено нарушава духа на закона, но не виждам да нарушава буквата Simple Smile

А пък биологичния "заплашва" че ще оспори припознаването. Което изобщо не е ясно защо го прави, ама на такива хора любимото им занимание е да правят проблеми на другите хора.
Това което казах аз на edna jena, а сега ще го повторя, за да може и адвокатите да си кажат мнението е:

Подкарвайте си процедурата след консултация с адвокат разбира се. И изобщо не се занимавай с биологичния. Такива мастии обикновено само лаят. Не виждам изобщо защо си му казвала какво  са ти плановете по отношение на бащинството на детето. Като чели малко проблеми ти е създал досега, ами сега едва ли не насила ТИ му даваш възможност да ти създава още проблеми.
Ако не знаеше че мислиш да започваш тея дела - изобщо нямаше да приказва тея глупости биологичния.
И още - както е казах - ако пак приказва че ще оспорва припознаването, можеш да му кажеш че ще заведеш дело за издръжка (за което си имаш пълното право) , и че издръжките ще се качват сега като сме в ЕС (което не е сигурно, ама ще го накара да се замисли).

Това което е написала донна2 за осиновяването също е интересно. Ако има най-голяма сигурност може би си струва така да се направи. Но най-добре си говори с адвокат на живо и тогава решавай.  Peace

И спри да му се връзваш много на биологичния. Шанса да направи нещо сериозно е минимален.  Peace

# 11
 • София
 • Мнения: 2 327
Ако детето е припознато и не е изтекъл срока за оспорване биологичния винаги може да заведе дело и да го спечели - все пак има доказателство, че е бащата.
Отделен е въпроса дали ще тръгне да го прави независимо какво приказва в момента. Но все пак ще има една година, в която да се чудиш какво ще направи.
Осиновяването обаче е по-законния вариант в случая, а както се оказва може би и по-добър.

# 12
 • Свищов
 • Мнения: 624
Припознаване не може да се направи докато в акта за раждане фигурира баща.
Едногодишния срок е преклузивен изпусне ли го крой губи това право/да се оспори бащинството/,за баща ще остане бившия съпруг и само вариянта осиновяване ще е спасението.

# 13
 • Мнения: 1 431
@донна2
Детето може ли да бъде осиновено от мъжа с който живее edna jena,  при условие че не са женени?

# 14
 • PLOVDIV
 • Мнения: 326
А иска ли се съгласието на бившия съпруг ако настоящия иска да осинови детето?

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт