Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Стара Загора

Мнения: 70
Чудя се как да го приготвя и нищо не ми измисля главата  Embarassed  Ако го сложа да се опече във фурната като слънчоглед ми се струва, че ще изгори и нищо няма да стане  newsm78 Затова приемам всякакви идеи, дори и в сладки или нещо подобно.
Благодаря предварително   bouquet
Цитирай

Гърция

Мнения: 2 348
Пастели

250гр мед
250гр захар
1/2кг сусам

Слагам сусама в тавичка и го пека във фурната на 175 градуса докато порозовее. Меда и захарта се слагат в тенджера на котлона, бъркат се непрекъснато докато се получи еднородна смес, която прилича на карамел. Изключвам котлона и в тенджерата слагам сусама и бъркам енергично. Върху намаслена хартия изсипвам сместа и я разстилам с шпатула на лист дебелина около 0,5-1 см. Внимателно нарязвам (натискам с нож) на парчета. След като изстине се начупва по линиите.
Цитирай


Мнения: 506
Аз го препичам в микровълновата - напръсквам сусама леко с вода и го разбърквам, за да се овлажни равномерно и го слагам в микровълновата - в началото го разбърквам през 2 минути, после започвам през 1 и накрая през 20-30 секунди. Опитвам го от време на време, защото иначе не личи, кога е готов. После като изстине, го слагам в буркан и си поръсваме с него салатите - много отива на всякакви зелени салати и на салата от зеле. Когато правя козунак в машината за хляб, отгоре също го поръсвам с печения сусам.
Цитирай

София

Мнения: 1 021
Аз го използвам когато панирам месо, кашкавал и т.н
Смесвам го с галетата или брашното, с което ще панирам и става м...мм
Цитирай


Мнения: 824
една страхотна рецепта на Pep-4o от gotveteSmen
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=177.msg7980#msg7980
Цитирай

София

Мнения: 202
Тези рецепти ще ги направя на всяка цена. Мн. благодаря Wink.
Само да добавя, че сусамът е много полезен при лечение на желязодефицитна анемия (от личен опит).
Цитирай

дълбоко,дълбоко в прованса

Мнения: 189
Сусама се използва и за профилактика срещу остеопороза.
Цитирай

Стара Загора

Мнения: 70
Благодаря ви за идеите   bouquet
Аз взех сусама, заради високото му съдържание на калции.
Тези рецепти ще ги направя на всяка цена. Мн. благодаря Wink.
Само да добавя, че сусамът е много полезен при лечение на желязодефицитна анемия (от личен опит).
Това не го знаех  Blush
Цитирай

София, Младост 2

Мнения: 8 219
Аз го прибавям навсякъде, във всички тестени неща, които се правят - разни закуски, милинки и т.н. В тестото не се усеща и спокойно можеш да прибавяш по 1-2 с.л. или повече, за да се обогатява с полезни вещества Very Happy
Една много вкусна и лесна рецепта, която е двойно със сусам - на зрънца и на тахан:

1 ч сусам
1 ч овесени ядки
1 1/4 ч пълнозърнесто брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. канела
1/2 ч натрошени ядки
1/2 ч стафиди
1/2 ч вода
1/2 ч мед
1/2 ч сусамов тахан

Приготовление
Смесват се в отделни купи сухите и течните съставки; после се събират и разбъркват добре. Сипват се с лъжица върху хартия за печене. Пекат се 10-12 мин на 200 градуса или докато ръбчетата започнат да кафенеят.
Цитирай


Мнения: 703
Ям си го суров  Smile - смесен с акациев мед 1:1  Love
Цитирай

София

Мнения: 1 271
Скоро четох някъде, че по-добре се усвоявали полезните му вещества ако е печен.
Или на тахан с малко мед, но не суров.
Цитирай


Мнения: 6 955
За панировка на месо, кашкавал, сирене, пилешки хапки, шницели и др. или домапни питки със сирене или кашкавал и сусам  Peace
Цитирай

Бургас

Мнения: 74
И аз го използва при панирани пилешки хапки.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.