Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 21 апр. 2007, 19:37 ч.

Здравословни проблеми и вегетарианство

 • 1 275
 • 4
 •   1
Отговори
 • В Сънландия
 • Мнения: 1 444
Вегетарианството е здравословен начин на живот, способен да предотврати много от така наречените болести на цивилизацията, като хипертония, сърдечно съдови заболявания, атеросклероза, рак, затлъстяване и др. Напоследък учените представят все повече данни за връзката между месните храни и тези заболявания. Според Американската Медицинска Асоциация: “ 90 до 97 % от сърдечните заболявания могат да бъдат предотвратени чрез вегетарианска диета. Много научни проучвания показват, че след тютюнопушенето и алкохола, консумацията на месо е най-главната причина за смъртността в Западна Европа, САЩ, Австралия и др. развити индустриално страни.

Човешкият организъм не е приспособен да се справи с излишъка от животински мазнини и холестерол. При наличие на излишен холестерол, той се отлага в стените на артериите, като стеснява лумена им, от което намалява притока на кръв към органите и тъканите на организма. Като резултат от това се получават увреждания на жизнено важни органи, като сърце – исхемична болест на сърцето, мозък – исхемични инсулти, черен дроб – мастна дегенерация, други органи – нарушена функция, мастни отлагания или инфаркти. По-тесният лумен на кръвоносните съдове, води до увеличаване на съпротивлението им, а от тук до повишаване на кръвното налягане, което допълнително натоварва сърдечният мускул. Холестеролът е съставна част на най – често срещаните жлъчни камъни. Той се използва и от раковите клетки, при изграждане на стените им.

От друга страна протеините съдържащи се в плодовете и зеленчуците поддържат нивото на холестерола на едно ниско ниво. В растителните продукти се съдържат витамини и антиоксиданти, способни да неутрализират свободните радикали, с които сме в контакт ежедневно. Растителните влакнини захващат токсините образувани в стомашночревния тракт, благоприятстват перисталтиката, стимулират нормално обитаващата флора и по този начин се избягват гнилостните процеси, които са една от водещите причини за канцерогенезата.

Установено е, че честотата на различните видове рак е по – голяма сред консумиращите месо, отколкото сред вегетарианците. Една от причините е, че човешкият интестинален тракт не е приспособен към месна храна. При хищниците дължината на стомашночревния тракт е около три пъти колкото е дължината на животинското тяло, което благоприятства бързото отделяне на токсините, образуващи се при разлагането на месото. В сравнение с тях дължината на стомашночревния тракт при тревопасните животни е около 6 пъти по – голяма от дължината на тялото им. Човекът също има дълъг стомашночревен тракт (около 7.5 – 8 метра). Това води до образуване на токсини при консумация на месо, които бавно се извеждат от организма, претоварват бъбреците и черния дроб и водят до подагра, ревматизъм, артрит и рак.

В следващите редове са представени накратко някои от най – често срещаните токсини и субстанции съдържащи се в месото:
хистамин и имидазол – субстанции отговорни за възпалението (фурункули, карбункули, фистули, апендицит, възпаление на жлъчка и жлъчни пътища, тромбофлебит и т.н.)

растежни хормони – най – вече полови хормони (затлъстяване, акромегалия, стимулиране растежа на раковите клетки)

слузести субстанции съдържащи сяра (глюкозамини, хексозамини) – отлагат се в сухожилните хрущяли, фасции, стави и т.н. Установено е, че колкото повече сяра се съдържа в хрущялната тъкън толкова по-слаба и лесно ранима е тя. Като резултат се получава артроза с дегенерация на хрущяла, ревматизъм, артрит, артроза, остеохондроза.

инфекциозни причинители (трихинелоза, говежда спонгиформена енцефалопатия, различни видове чревни паразити).

мастни киселини, включително вътреклетъчни. Месото съдържа много калории, поради високото съдържание на мазнини. Резултатът е затлъстяване, поради невъзможност за разграждането им и отлагане в мастните депа. Това води до повишаване на кръвното налягане, полицитемия и т.н.

онкогени


Освен естествено съдържащите се в месото токсични субстанции, при обработката му се добавят различни химикали. Веднага след убиване на животното се преустановява кръвоснабдяването на тъканите. В мъртвата тъкан започват гнилостни процеси, които са причина за промяна на цвета на месото. То става мътно със сиво – зелен цвят. Месопроизводителите маскират тези разпадни процеси като добавят към месото нитрати, нитрити и други консерванти, които му придават характерния червен цвят. Проблемът е, че много от тези химикали са доказани канцерогени. Според много учени редица ракови заболявания могат да се предотвратят чрез избягване консумацията на месо и увеличаване на дневната дажба от плодове, зеленчуци и зърнени храни.

При отглеждане на животните с цел повишаване на добива към храната им се добавят различни вещества, кото хормони, антибиотици и 2700 други познати на животновъдството химикали. Тези вещества се съдържат в месото и в момента на консумацията му от човека, като техните странични ефекти могат да се проявят веднага или след различно дълъг период от време. Никое законодателство не задължава месопроизводителите да обозначават тези съставки на етикета върху опаковката, така че консуматорът да прецени ползата и вредата преди да плати за своя хамбургер, хот дог, шунка или каквото и да било.

Противниците на вегетарианството твърдят, че растителната храна не доставя достатъчно протеини на организма. По този повод д-р Пааво Айро, един от водещите авторитети в областта на диетологията казва: “Препоръчваните дневни нужди от протеини спаднаха от 150 g преди 20 години на 45 g днес. Това е така, защото редица проучвания показаха, че човешкият организъм се нуждае само от 35-45 g белтъчини дневно. Излишните протеини, не само че не се усвояват, но имат неблагоприятно влияние върху организма като в крайна сметка водят до различни заболявания, за които стана дума по – рано. Необходимите 45 g протеини могат да се набавят чрез 100% вегетарианска диета, състояща се от плодове, зеленчуци, ядки, зърнени и бобови храни , мляко и млечни произведения.”

Сиренето, ядките и бобовите храни съдържат повече протеини, отколкото хамбургера или свинската пържола.

Някои диетолози все още смятат, че само месото, рибата, яйцата и млечните произведения съдържат всички незаменими аминокиселини (това са аминокиселините, които не се произвеждат от човешкия организъм) и че растителните протеини са непълноценни (отсъстват една или повече аминокиселини). Проучванията на Karolinska Institute в Швеция и Макс Планк Института в Германия показват, че повечето растения, ядки, семена и зърна са отличен източник на протеини. Освен това техните белтъчини се усвояват по – лесно и не носят в себе си токсини. Трябва добре да се разбере, че вегетарианската храна е източник на пълноценни протеини, получени от свежи непреработени източници, каквито са споменатите вече храни.

Помислете си само какви голями количества зърнени храни се използват за изхранването на животните, от които човекът получава градивните елементи (аминокиселините) на растенията, но в преработен вид “втора ръка”.

Храните, които не трябва да консумира един вегетарианец са:

месо (включително пиле, риба и други морски деликатеси)
яйца (носят в себе си зародиш, който дава нов живот)

.....

# 1
 • Мнения: 808
Холестеролът е съставна част на най – често срещаните жлъчни камъни. Той се използва и от раковите клетки, при изграждане на стените им.

Месото съдържа много калории, поради високото съдържание на мазнини. Резултатът е затлъстяване, поради невъзможност за разграждането им и отлагане в мастните депа. Това води до повишаване на кръвното налягане, полицитемия и т.н.Мила, ти имаш ли медицински познания? Или само си копирала горното?
Защото има много неточности. Холестеролът не се използва само при раковите клетки за изграждане на клетъчните мембрани, той се използва от всички клетки! И е важен за организма, ако сведеш количеството му до минимум, рискуваш да си навлечеш сериозни проблеми с обмяната на веществата.
Появата на карцином е изключителна свързана с определени гени, които се отключват под действието на определени фактори, най-честият от които стрес, но естествено причините могат да бъдат различни химични и физични фактори.
Чистото месо съдържа най-вече протеини, а не мазнини. Здравословното месо е примерно готвено на скара, пилешко месо и т.н.
Това е накратко.
Сега от личен опит - като тинейджърка се бях превърнала във вегетарианка за около 2 год. Направих желязо-недоимъчна анемия, хемоглобинът ми беше ужасяващо нисък, припадах по улиците от изнемощялост. Оправих се с желязо на капки и започнах да се храня нормално.
Няма и помен от предишното ми състояние.
Категорично съм против вегетариантството, смятам че човек трябва да се храни здравословно и да не лишава организма си от необходимите му вещества.

# 2
 • В Сънландия
 • Мнения: 1 444
моарейн нямам кой знае колко ли голяма представа от официалната медицина.Знам че не може да определи причините за голям брой заболявания, но поставя диагнози и лекува.Без да е открита причината не може да се лекува следствието.
Знам повече за Аюрведа и тъй като съм виждала резултати от лечение, положителни, включително и на нелечимо болният ми баща(диагноза : рак на пикочният мехур с разсейки в костите, пречупили гръбнака, нелечимо, да си готви завещание и да си умре вкъщи!)затова съм по склонна да вярвам на Аюрведа.
Всеки има своят избор Peace и аз не искам да налагам нещо - просто давам определена информация.Аз лично съм вегетарианка от 17 години(станах вегетарианка на 6г. след като видях убийство на животно) и никога не съм имала никъкви здравословни проблеми.Досега антибиотик не съм пила и в болница съм влизала само, за да родя и за да ми махнат апендикса.
Така че по отношение на вегетарианството аз лично смятам, че това е най - доброто.Включително и сина ми е вегетарианец по рождение и е доста по - здрав от повечето си връстници.
Без лоши чувства разбира се Peace

# 3
 • София
 • Мнения: 1 330
От моя опит научих, че вегетарианството не е за всеки.
Има много теории за правилното хранене - вегетарианство, суровоядство, връзка с кръвната група и какви ли още не.
Бях вегетарианка за 6 години. Забременях, изследваха ми хемоглобина и О! анемия. Дълго време пих лекарства.
Анемията не е била заради бременността, защото сега пак съм бременна, но нямам проблеми.
Сестра ми обаче е вегетарианка с по-голям стаж, а хемоглобина е винаги в нормата.

Според мен най-важното е с нищо да не се прекалява.

# 4
 • В Сънландия
 • Мнения: 1 444
emi_jamie вегетарианството според Вас причина за анемия ли е?Аз през цялата си бременност не съм имала проблем с хемоглобин, а не съм консумирала месо,яйца,риба и гъби даже(не само по време на бременноста а и 15 години преди това!).
Мисля, че не е важно само да смените начина си на живот(вегетарианството е начин на живот, не просто здравословна диета),а трябва и да се поинтересувате как да го направите, за да не страда организма от някакъв дефицит.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт