Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 21 апр. 2007, 19:57 ч.

Аюрведа или как ни помага древна Индия

 • 3 266
 • 9
 •   1
Отговори
 • В Сънландия
 • Мнения: 1 444
Аюрведа е най-старото учение за природосъобразен начин на живот, предпазване от развитие на заболявания и тяхното лечение. Думата произлиза от Санскрит и означава “наука за живота” (от веда – знание, наука и агор – живот). Възникнала преди повече от 5000 години, тя служи за основа на много други древни учения за природна медицина – египетско, китайско, гръцко и др. Често я наричат “майка на всички лечебни изкуства”. Много от възраждащите се днес на Запад холистични учения водят началото си от Аюрведа. Тя разглежда основни принципи в природата и набляга на предпазването от заболявания чрез балансиран начин на живот, а това означава ориентация към правилно мислене, начин на хранене и стил на живот. Тя дава разбирането за това как да създадем баланс в организма си, мисленето и съзнанието си в съответствие с индивидуалната ни конституция, защото всеки притежава уникална комбинация от физически, умствени и емоционални характеристики. Балансът на организма се поддържа от поредица фактори, но различни външни и/или вътрешни причини действат срещу нас, като го нарушават. Такава роля имат някои емоционални състояния, начина на хранене, смяната на сезони, климатичните условия, травмите (физически, емоционални), взаимоотношенията в семейството и на работното място. Познавайки тези фактори и разбирайки възможностите им да нарушават баланса, ние можем да вземем мерки за неутрализиране на ефекта им.
За осъществяването на движението и цялостното функциониране на организма, за придвижването на течностите и хранителните вещества до всяка клетка и тяхното усвояване, за поддържане на клетъчните структури е необходима енергия. Аюрведа различава три основни конституционални енергийни типа, т.нар. доши, означени със Санскритските думи – Вата, Пита и Кафа. Вата е енергията на движението, Пита – на смилането и обмяната на веществата, Кафа на флуидите и структурата. Всеки организъм е съчетание от трите вида доши, но в различно съотношение, като почти винаги една от тях е доминираща. Аюрведа разглежда появата на заболявания, като резултат от дисбаланст на трите вида енергии, при което е налице излишък или недостиг на Вата, Пита или Кафа.
Според Ведическата философия, природата е съставена от 5 елемента – Пространство, Въздух, Огън, Вода и Земя. Трите доши представляват комбинация от тези елементи.
Вата е комбинация от Пространство и Въздух. Тя е свързана с дишането, съкращенията на мускулатурата, движението на флуидите, пулсациите на сърцето, движенията на цитоплазмата и клетъчните мембрани. В балансирано състояние тя води до градивност и гъвкавост, а при дисбаланс, продуцира страх и тревожност. Хората от Вата тип са благословени с бързина на мисълта, гъвкавост и съзидателност. Те имат променлив апетит и храносмилане. Привличат ги стипчивите храни (салати, зеленчуци), но конституционално се подобряват от сладко, кисело и солено. Този тип хора образуват малко количество урина, а изпражненията им са твърди, сухи и малки по обем. Техният ум се характеризира с бързина, лесно заучаване на нови неща, но и бързо забравяне на наученото. Те са много активни, будни, бдителни и неспокойни. Ходят, говорят и мислят бързо, но лесно се уморяват. Имат слаба воля и често се чувстват нестабилни. Когато са в дисбаланс, хората Вата стават страхливи, много тревожни, неспокойни, нервни. Енергията на Вата се намира в дебелото черво, мозъка, ушите, костите, ставите, кожата и бедрата. Предразположени са по-често към болести свързани с въздуха – емфизем, пневмония, артрит. Други обичайни за тях нарушения са флатуленция, гърчове, тикове, ставни болки, суха кожа и коса, запек, умствени нарушения. С напредване на възрастта Вата се увеличава, което се изявява със сухота и сбръчкване на кожата. Въпреки, че признаци на Вата са сухота, светлина, студ, грапавина, острота, подвижност, яснота и разпиляност, при излишък на някои от тях може да се стигне до дисбаланс на тази доща. Пътувания със самолет, силен шум, продължителна стимулация, злоупотреба с лекарствени средства, захар,излагане на студ, студена храна и алкохол, разстройват Вата. Хора с излишък на Вата реагират по-остро на топлина, влага, мазна и тежка храна.

Препоръки за балансиране на Вата:
 - бъдете спокойни
 - избягвайте сурова храна
 - избягвайте излагане на студ
 - избягвайте студени храни и напитки
 - хранете се с топла храна
 - използвайте подправки

Пита е съчетание от елементите Огън и Вода. Тя е отговорна за смилането, усвояването и метаболизма на хранителните вещества, както и за поддържане на телесната температура. В баланс, тя води до разбиране и интелигентност, а в дисбаланс възбужда гняв, омраза и ревност. Хората Пита притежават много от качествата на огъня, който е горещ, проникващ, остър и възбуждящ. В съответствие с това Пита имат топло тяло, проницателни идеи, остър интелект. Добре сложени, с червендалесто лице или бакърена кожа. Може да имат много бенки и лунички. Кожата им е топла и по-слабо набръчкана в сравнение с Вата. Косата им е копринено мека и често са налице преждевременно побеляване и косопад. Конюнктивите на очите са влажни. Носът им е остър, а върхът му често е зачервен. Хората Пита тип имат добра обмяна, голям апетит и добро храносмилане. Обичат силни подправки, люто и студени течности. Подобряват се от сладко, горчиво и стипчиво. Спят добре и по малко. Образуват голямо количество урина и изпражнения, които са жълтеникави, меки и обилни. Лесно се изпотяват. Дланите и ходилата им са топли. Имат непоносимост към слънчеви лъчи, горещина и тежка физическа работа. Подобряват се от хладен климат, хладни храни и напитки, при избягване на люто и подправки. Те са интелигентни, проницателни, лесно възбудими и агресивни, което ги води към омраза, гняв и ревност при дисбаланс. Стремят се към лидерство и трупане на материални облаги. Обичат да демонстрират притежанията и властта си. Страдат от заболявания като повишена температура, възпалителни заболявания, жълтеница и др. Някои характерни за тях нарушения са зачервена кожа, парещи болки, улцерации, конюнктивит, колит, ангина. Въпреки че характеристики на Пита са мазно, горещо, светло, подвижно и течно, излишъкът от някои от тях влошава Пита. Сезонът на Пита е лятото.
Препоръки за балансиране на Пита:
 - избягвайте горещини
 - избягвайте мазни и тежки храни
 - ограничете прима на сол
 - консумирайте хладки и неподправени храни и напитки
 - правете упражненията си през хладните часове на деня

Кафа формирана от Земя и Вода снабдява всички части на тялото с вода. Тя е необходимата за ставите смазка, поддържа влажността на кожата и имунитета. В балансирано състояние се проявява като любов, нежност и прощаване. Извън баланс води до прилепчивост към хора и обекти, алчност и завист. Този тип са благословени със сила, якост, твърдост и издръжливост. Имат добро телосложение. Кожата им е дебела, мазна и гладка. Предразположени са към напълняване и слаба обмяна на веществата. Не обичат движението и упражненията. Очите им са големи, тъмни с плътни дълги мигли и вежди. Страдат от запек. Изпражненията са меки, бледи и мазни. Изпотяват се умерено. Спят дълбоко и продължително. Обичат сладки, солени и мазни храни, но конституционално се подобряват от горчиво и стипчиво.

Те са спокойни, толерантни, склонни да прощават. Може да са летаргични, слабо проницателни. Трудно запомнят, но знанията им са трайни. При дисбаланс, те стават лакоми, алчни, завистливи, притежателни, пресметливи. Пестеливостта им помага при печеленето и натрупването на пари и други материални ценности.

Заболяванията им са свързани с вода – синузити, грип и други при които е налице повишено образуване и натрупване на слуз.

Мудността им води до повишаване на теглото, диабет, задръжка на течности, главоболие. Влошават се при пълнолуние, поради тенденцията за задръжка на вода през това време. Зимата е сезонът на Кафа, затова спазването на подходяща диета и начин на живот през това време са от особена важност.

Препоръки за балансиране на Кафа:
 - правете ежедневни разходки и упражнения
 - бъдете по – активни
 - избягвайте мазни и тежки храни
 - хранете се с лека, суха храна
 - избягвайте мляко и млечни произведения
 - избягваяте ледени храни и напиткиЖивотът ни е изпълнен с различни предизвикателства и възможности. Понякога е невъзможно да контролираме положението, но по-често изборът е в нашите ръце. Така например, всеки сам избира свой стил на живот и начин на хранене, които могат да доведат до укрепване или дисбаланс на тялото, ума и съзнанието.

Аюрведа различава 5 основни вида нарушения в хранителния режим.
1.Количествен хранителен дефицит– тук се отнасят и недохранванията в резултат на недостатъчен прием на храна или гладуване.
2.Качествен хранителен дефицит – при неправилно комбиниране на храните, при недохранване, недостиг на есенциални хранителни вещества.
3.Качествен и количествен излишък – резултат от преяждане, което води до затлъстяване и/или повишено ниво на серумен холестерол, с резултат повишаване на кръвното налягане, сърдечно-съдови заболявания, инсулти и т.н.
4.Токсини в храната
5.Храни неподходящи за даден конституционален тип.


Според Аюрведа всяка храна има свой собствен вкус (раса), енергия и ефект върху организма. При комбиниране на две или повече съставки с различен вкус, енергия и ефект е възможно да се претовари храносмилателната система, да се стигне до образуване на токсини, до усилване или отслабване на храносмилането, ферментация, гниене, образуване на газове и т.н. Това показва важността да се храним в съответствие с конституцията ни, както и да комбинираме правилно храните.

В следващите редове са посочени някои от Аюрведическите правила за хранене.

1.Избягвайтесъчетаването на мляко (млечни продукти) с цитрусови плодове
2.Избягвайте приема на плодове с картофи или други нишестени храни, тъй като плодовата захар (фруктозата) се смила бързо, докото нишестените храни изискват повече време. В случай на такава комбинация, фруктозата няма да се асимилара правилно.
3.Не комбинирайте пъпеш и зърнени храни. Пъпешът се смила лесно, а зърнените храни – бавно.
4.Никога на затопляйте или варете мед, тъй като той става трудно усвоим, молекулите му се превръщат в “лепило”, което полепва по мукозните мембрани в стомашно-чревния тракт и води до образуване на токсини. Така от нектар, медът се превръща в отрова.
5.Избягвайте едновременен прием на мляко и пъпеш. Млякото изисква повече време за смилането си. Освен това солната киселина в сомаха води до коагулирането му.
6.Приемът на студена вода по време на или след хранене води до отслабване на храносмилането.
7Храносмилането се подобрява, ако през време на храненето се приема на малки глътки топла вода.
8.Храната трябва да се сдъвкава добре и да се смесва със слюнката в устата.
9.Само 1/3 от обема на стомаха трябва да се изпълни с храна, друга 1/3 с течност и 1/3 да остане празна.Неправилни хранителни комбинации

Млякото не се съчетава с:
 - банани
 - пъпеш
 - извара
 - кисели продове
 - хляб, съдържащ мая
 - череши

Киселото мляко не се съчетава с:
 - прясно мляко
 - кисели плодове
 - пъпеши
 - горещи напитки
 - манго
 - нишесте
 - сирене

Пъпешът не се съчетава с:
 - нишестени храни
 - зърнени храни
 - пържени храни
 - сирене
 - мляко

Нишестените храни не се съчетават с:
 - яйца
 - мляко
 - банани
 - пъпеши
 - фурми
 - персимон (вид американско плодно дърво)

Репичките не се съчетават с:
 - мляко
 - банани
 - стафиди

Манго не се съчетава с:
 - кисело мляко
 - сирене
 - краставица

Царевицата не се съчетава с:
 - фурми
 - стафиди
 - банани

Лимоните не се съчетават с:
 - кисело мляко
 - мляко
 - краставица
 - домати


Посочените правила не претендират за изчерпателност.

Аюрведическата диета трябва да се съобразява с хранителните качества на съставките, конституцията, сезоните, възрастта, както и с наличието на заболявания.

# 1
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 10 527
благодаря за концентрираната информация.

аюрведа е доста интересна и комплексна философия. преди, като имаш повече време, четях.

има тестове, чрез които си определяш дошата. след това има и списък на храните, подходящи за твоята доша.
това за комбинцията на продуктите не ми беше известно, благодаря, че сподели.

имаш ли информация и за масажите? те също са важна част от аюрведа... не че имам възможност винаги да се омазвам с масла, но понякога ми действат добре.  Flutter

иначе имам и една книга с рецепти, която се казва "Готвене с пет елемента" и там според дошата можеш да си откриеш какво да сготвиш. Повечето рецепти са подходящи за нашия вкус, но изискват повече време за приготвяне, а на мен ми липсва... Wink
при интерес мога да преведа няколко...

# 2
 • Мнения: 1 440
препоръчай накой книги за Аюрведа

# 3
 • Варна
 • Мнения: 1 948
Аз имам "Съвършеното здраве" на Дийпак Чопра, изд. е 1993 у нас. (Хубав повод да я препрочета) Спомням си, че в оздравителните рецепти се ползваха разлни масла, които ги нямаше тук.
asyalein, тази книга, "Готвене с пет елемента", има ли я у нас?

# 4
 • Мнения: 1 817
Страхотна информация!  Peace Благодаря на авторката!   bouquet  bouquet  bouquet

# 5
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 10 527
asyalein, тази книга, "Готвене с пет елемента", има ли я у нас?

извинявай, че ти отговарям чак сега, не съм видяла въпроса.

книгата не съм я купувала в България. незнам дали има нещо подобно на българския пазар.

# 6
 • Мнения: 884
Масажите им са много добри! Peace
 В Азия най-вече,почти всяка SPA си има отделна секция с аюрведа процедури .

Последна редакция: ср, 04 юли 2007, 17:26 от macoball

# 7
 • Мнения: 532
Аз също благодаря за информацията.
Имам две книги за аюрведа,двете ги изчетох..признавам си твърде ми е сложно едно да си определя дошата(защото тя почти никога не е в чист вид,а комбинация от няколко),а после да съчетавам и храните....
Все пак с интерес ще следя темата.

# 8
 • Мнения: 2 820
Благодаря  Hug
Познанията ми за Аюрведа се свеждат до написаното от Дийпак Чопра в Съвършеното здраве, но така дълбоко резонират в мен, че неволно ги използвам при всякакви ситуации.

# 9
 • София
 • Мнения: 909
Има едно издание "Съзнателно хранене" от Гейбриъл Казънс - американски лекар, на основата на Аюрведа.
Преведено е на български. Скоро излезе. Изданието е двутомно - по 16 лв всяка книга.

Ако не го намерите - пишете ми. Ще ви го изпратя.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт