Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

out of space

Мнения: 7 341
Цитат
ДРУГИ ВЕГЕТАРИАНСКИ ЯСТИЯ

ХАЙВЕР ОТ ГРИС
Продукти:
2 ч. ч. вода
1 каф. ч. грис
сол на вкус
1 с. л. лютеница
1 малка глава лук
50 г майонеза
по желание 2 сварени яйца
50 мл. олио
лимонов сок

В нагряващата се вода се поставят солта и олиото. Щом възври, се отстранява от котлона и постепенно се прибавя грисът. На слаб огън се вари до сгъстяване докато сместа стане на топка. Похлупва се с кърпа и капак. Като поизстине се разбърква с лютеницата, настъргания лук, лимоновия сок и майонезата.

КЮФТЕТА ОТ НАХУТ
Продукти:
500 г нахут
1/4 ч. лъжичка сода
250 г брашно
сол на вкус
ситно нарязан копър

Нахутът се накисва в глинен съд за една нощ. Измива се добре и се смила с мелничка. Полученото се поставя в дълбок съд и се прибавят брашното, содата, солта, копъра. Оформят се малки кюфтенца, които пържите или печете на фурна до зачервяване. Поднасят се топли.

ЗДРАВОСЛОВНА ЗАКУСКА
Продукти:
1 ч. ч. сурови белени слънчогледови семки
5-6 с. л. житени ядки
50 г печени (или сурови) бадеми
стафиди
малко мед по желание

Разбърквате в един съд слънчогледа, житените ядки, бадемите и стафидите и ги заливате с топла вода. След 1/2 - 1 час отцеждате останалата вода и подслаждате с малко мед. Така накиснатите сурови слънчогледови семки са приятно хрупкави и много здравословни. Същата закуска може да направите в солен вариант, ако не слагате стафиди и мед.

ПОСТЕН ГЮВЕЧ С ПАТЛАДЖАНИ
Продукти:
2 големи патладжана
3 глави лук
1 китка магданоз
3 моркова
4-5 домата
сол на вкус
1 каф. ч. олио или зехтин
3-4 с. л. оцет
3-4 скилидки чесън
1 каф. ч. вода

Патладжаните се обелват, ако не са млади, нарязват се на филийки и с ръце се накъсват на лентички. После се накисват в подсолена и подкиселена вода за 15 мин., след което се изцеждат и обливат с вода. В отделни чинии се слагат всички почистени и нарязяни продукти и се нареждат на пластове в тавичка. Заливат се с мазнината и водата и съдът се захлупва с капак или фолио. Ястието се пече на умерена фурна около 1 час.

МЛЕЧНИ КАРТОФИ
1 кг изчистени и нарязани на колелца картофи се заливат с чаша вода и чаша прясно мляко. Прибавят се 4-5 скилидки чесън, настърган морков, парченце целина, щипка сол, чубрица, 2-3 с. л. олио. Задушава се около 20 мин. Поръсва се с пресен магданоз и се подправя с лимон.

ПЮРЕ ОТ БУЛГУР
Булгурът е чудесна зърнена храна. От него освен супи може да се приготвя и пюре, което е подходяща храна както за малки деца, така и за хора от третата възраст.
Ето един бърз и лесен начин за приготвяне на пюре: шепа булгур се сварява добре, отцежда се от него водата и се пасира. По желание може да се прибави чашка прясно мляко, щипка сол, стрита чубрица или сминдух, лимон и зехтин.

ГЪБЕНА МУСАКА
В тенджерка от йенско стъкло се смесват нарязани 200-300 грама измити и изчистени гъби печурки, 5-6 глави едро нарязан кромид лук, 3-4 с. л. ориз, 2-3 моркова, 5-6 нарязани на кубчета картофи, 1 главичка изчистен чесън, 3-4 с. л. доматено пюре. Прибавя се малко сол, 2-3 с. л. олио, 10 маслини, чубрица, чаша вода. Задушава се около 20 мин. Консумира се с прясна салата според сезона.

ЛУЧЕНА МАЙОНЕЗА
Пасират се 3-4 глави кромид лук, суха чубрица, лимонов сок, щипка сол, 3-4 с. л. зехтин. По желание може да се прибавят счукани орехи.

ЧЕСНОВА МАЙОНЕЗА
Пасират се 3-4 глави изчистен чесън, суха чубрица, лимонов сок, щипка сол, 3-4 с. л. зехтин. По желание може да се прибавят счукани орехи.


ГРАХ С ПРАЗ
Към леко бланширан грах се прибавят 2-3 моркова, 4-5 с. л. ориз, 10-15 маслини, чесън, стрък праз. Подправя се с чубрица, щипка сол, 2-3 с. л. олио. Прибавят се 2 ч. ч. вода и се задушава за около 20 минути.



КОПРИВКА
Шепа коприва (може суха) се кипва 2-3 минути. Сгъстява се с 2-3 с. л. царевичен грис. Прибавя се парченце надробено сирене и 1-2 с. л. кисело мляко. Подправя се със сол, 2-3 с. л. олио и чесън.


МУСАКА С КАРТОФИ И КАШКАВАЛ (от Веселина Маркова)
Един килограм картофи, нарязани на кубчета се задушават с олио, осоляват се. Настъргва се на едро около 200 г кашкавал върху картофите и след леко запичане (само да се разтопи кашкавала) се полива със заливка от 2-3 яйца, сол на вкус и 1 чаена чаша прясно мляко. Подправя се с черен пипер по желание. Запича се
iskrica_nadejda
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.