Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София, Младост 2

Мнения: 8 219
Ръжен хляб с трици
Източник - Бон Апети

Състав
200 г пшеничени трици
100 г ръжено брашно
1 кофичка кисело мляко
2 с. л. слънчогледово семе
2 с. л. тиквено семе
2 с. л. маково семе
2 с. л. ленено семе
1 ч. л. сода бикарбонат
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. чубрица
1 ч. л. сол
1/2 ч. л. чесън на прах

зехтин за намазване
Приготовление
1. В подходяща купа се смесват пшеничените трици, ръженото брашно и слънчогледовото, тиквеното, маковото и лененото семе.

2. Прибавя се киселото мляко със содата бикарбонат и се разбърква, като постепенно се налива и топла вода. Целта е да се получи лепкаво тесто, малко по-гъсто от това за кекс. Поръсва се със сол, чубрица, червен пипер и чесън на прах и отново се омесва.

3. Тестото се прехвърля в намазнена със зехтин тавичка. Оформя се в правоъгълна форма с дебелина два пръста. Пече се 5 минути в предварително загрята на 250 градуса фурна. След това температурата се намалява и се пече 40 минути на 160 градуса.

Може да се разнообразява с различни видове брашна (без бяло) и трици, с различни видове семена и подправки. Аз го правих днес с 1 ч. овесени трици и 2 ч. ръжено брашно - страхотно става, даже домашните, които не са особени фенове на пълнозърнести и тъмни хлебчета, много го одобриха Very Happy
Цитирай


Мнения: 6 955
Благодаря за рецептата, много ми беше полезна  Hug
Цитирай

Въпрос на гледна точка...

Мнения: 865
hedra , много ти благодаря за рецептата. Мисле , че с консумацията на този хляб( като заместител) един господин, гост на Звездеб беше смъкнал доста килца Peace
Цитирай

Варна

Мнения: 847
да и аз гледах предаването.Но той беше казал със какво да се хапва този хляб за да отслабнеш.Това не помня newsm78
Цитирай


Мнения: 5 632
Благодаря за рецептата. Smile
Цитирай

Тук и Сега

Мнения: 2 800
Рецептата е интересна,но този хляб не трябва да се консумира от деца и кърма4ки,заради маковото семе.
Цитирай


Мнения: 5 632
Защо да не може, какво има в маковото семе?
Цитирай

Тук и Сега

Мнения: 2 800
Добива се от сънотворен мак и е вид опиум.
Цитирай

Бургас

Мнения: 245
Този хляб го предложи Андрей Райчев.Той каза ,че си го хапва със сиренце или салата.Цялата работа е в това, че много засища и има много малко калории.А пък за кърмачките може и без маково семе.Семената и ядките са допълнителни екстри и не са задължителни.
Цитирай

София, Младост 2

Мнения: 8 219
Маковото семе, което се използва за готвене, не е същия вид като това, което се използва за добив на опиумни деривати (още повече, че те не се добиват конкретно от семената, а от семенната кутийка и сока, който изтича от нея) и може да се ползва по време на бременност и кърмене, както и от деца. Но действително съвсем не е задължително да се слага - може да се ползват различни комбинации от семена, така е и по-интересно Very Happy
Цитирай

Тук и Сега

Мнения: 2 800
Наскоро има6е слу4ай в Германия-майка-кърма4ка яла сладки6 с маково семе,в резултат на което детето се събужда много трудно.Даже май с помо6т.Тъй 4е не съм съгласна,но всеки да си преценява.



1. Последиците от изяждането на геврек с маково семе са същите като след приемането на опиум
Истина Изследвания са доказали, че в това схващане, разпространявано като градска легенда, има голяма доза истина. Ако човек изяде два геврека с маково семе, резултатите му на тест за опиати ще бъдат положителни.

http://e-vestnik.bg/229/
« Последна редакция: вт, 24 апр 2007, 15:02 от Omega »
Цитирай


Мнения: 5 632
Аз най- сетне го направих този хляб, но по средата ми седи малко мокър. Единственото, което не спазих е, че го пекох в кръгла тава, а не във форма за хляб. Къде бъркам?
Цитирай

София, Младост 2

Мнения: 8 219
Може и в кръглата форма да е проблема newsm78 Този хляб не е сух като повечето, но не седи и мокър, а е както са Бонусите примерно, такава консистенция горе-долу. Ако се направи много дебел, няма да се изпече хубаво.
На мен мокър ми се получи веднъж, когато забравих навреме да намаля градусите и го оставих повече от 10 мин на силно - после отгоре беше твърд, а отвътре - глетав, независимо че пак се пече дълго на ниска температура.
Цитирай


Мнения: 5 632
Мерси. Smile Може и във фурната да е проблема, малко не бива. Точно глетав си е вътре. Пак ще го правя, много е вкусен.
Цитирай

Някъде на път....

Мнения: 10 091
Мерси за рецептичката, hedra! Ще я пробвам!
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.