Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 22 апр. 2007, 19:55 ч.

Елда и алфа-токсини?

  • 1 815
  • 1
  •   1
Отговори
  • Мнения: 267
Искам да питам някой има ли инфо дали и елдата образува такива алфа-токсини при неправилно съхранение като фъстъците/ някъде чух подобно нещо но незнам доколко е достоверно/ newsm78

# 1
  • Мнения: 11 375
Не са алфа, а афлатоксини. Ето накратко за тях.

Афлатоксините са канцерогенни вещества, които се натрупват в организма с траен ефект и повишават риска от онкологични заболявания на черния дроб. Афлатоксините се делят на 4 вида, като на най-опасният и силният от тях е съдържащият се в ядките и особено във фъстъците В1, намерен и при пратката, задържана от РИОКОЗ, Варна.
     Субстратът на фъстъците е изключително подходящ за образуването на афлатоксини, като за това са необходими 3 условия.
     Първият е висока температура над 30°. Благоприятни от тази гледна точка за развитието им условия има в тропическите и субтропическите страни. За България предизвиква проблем вносът от тези държави, но нашият климат не е благоприятен за образуването на тези вещества. Вторият фактор за образуването на афлатоксини е влажността на климата. Третият необходим компонент е субстратът, какъвто е този на фъстъците. При неправилното съхранение на ядките също има вероятност за образуване на афлатоксини – например, покриването им с брезент и намокрянето им от дъжд също е предпоставка за това.
     Най-рисковите продукти с наличие на афлатоксини са сушените плодове, ядките и ка­фето. Животните поемат афлатоксини чрез фуражи­те, а човекът - с млякото и различни видове меса.
     Афлатоксините имат свойството да се натрупват и акумулират в черния дроб на човека. Когато се достигне критичната стойност, се предизвиква промяна на ДНК-структурата и се отключва процесът на канцерогенеза. При продължителна консумация на фъстъци с наднормени стойности на афлатоксини, евентуално се отключва процесът на канцерогенеза и се предизвиква рак на черния дроб. Затова и този тип заболявания са едни от най-честите в Гамбия, Мозамбик, Уганда и Судан – страни с бедно население, консумиращо в големи количества фъстъци с високо съдържание на афлатоксини.
     България е страна, чийто климат не предполага образуването на афлатоксини в ядките и това не е предпоставка за развитието на този тип онкологични заболявания.

Покрай наличието на афлатоксини в американски гранули за кучета, ми се наложи да потърся информация за това какво представляват. Имаше и починали кучета, хранени с тези гранули, изтегляне на партиди от тях от магазините и т.н. За елда никъде не съм чела, може би някой специалист ще напише.

Последна редакция: нд, 22 апр 2007, 20:49 от labrex

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт