Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 22 отговора


Мнения: 375
Отварям такава тема, защото днес сложих за суша около 3 кг коприва и 1 кг печурки. Лапад не суша, защото сушен не е вкусен, а го затварям в бурканчета.
Вие сте!
Цитирай

Варна

Мнения: 997
опитай замразени Laughing
Цитирай


Мнения: 375
Интересувам се от сушени, а може и други да проявяват интерес.
Цитирай

София

Мнения: 3 537
Сушени печурки вкусно ли е ?! Не съм правила никога трябва да опитам ...
Най-често суша копър, магданоз и коприва.
Цитирай

Варна

Мнения: 997
А домати сушила ли си,имам желание да изсуша а не знам точно как да процедирам.
Преди сушах предимно подправки и билки за чай,а сега вече нищо
Цитирай


Мнения: 375
Много - аз ги прибирам в хартиени пликове и са ми винаги под ръка - за супичка, за сос... , за руло. Накисвам ги в топла вода за 5-10 мин, те набъбват и ги използвам. Още повече че на Женския пазар купих гъби - чудесни, за 2.20 лв./кг Smile
Цитирай


Мнения: 375
Домати не съм сушила, затова искам да споделите опит, а и за плодове - сини сливи, кайсии...
Цитирай

Варна

Мнения: 997
А точно какво е технологията на сушене.Аз мисля после да ги залея със зехтин и в бурканчета
Свеки суши червен пипер и после го смила-вярвайте няма нищо общо с купения
Цитирай


Мнения: 8 592
А точно какво е технологията на сушене.Аз мисля после да ги залея със зехтин и в бурканчета

Ето рецепти за сушене на домати, но ми се струва доста голяма разправията. Май е по-добре да се купят готови. Embarassed
Цитирай


Мнения: 645
Тина-Рина, би ли споделила как сушиш гъбите, досега не съм го правила. Обикновено ги сварявам, но ненапълно, докато са горещи ги затварям в буркан, за да направи вакуум и съхранявам в пладилник, когато ще са ми необходими зо 2-3 седмици. Но предпочитам пресни гъби.
Не обичам изсушена коприва, но тази пролет напълних книжна торба с такава. Иначе аз я попарвам, напълвам купички заедно с течността, замразявам ги  и  съхранявам във фризера.
По този начин правя лобода и киселец. При готвене, обикновено на супи,  изсипвам във вряща вода цялото съдъдъжание. Така запазвам и отделените хранителни вещества при попарването.
Цитирай


Мнения: 375
Измивам ги, нарязвам като за готвене и ги слагам на хартия на слънчево място - имам голяма остъклена тераса, а моя приятелка ги мие, нарязва на 2 или на 4 части по-големи гъби, нанизва ги на конец и ги окача на дръжката на прозореца например. Smile След 5-6 дена са готови.
Цитирай


Мнения: 375
А копривата я измивам и слагам върху хартия, вестник на слънчево място. Готова е след 5-6 дена. Слагам я в пликове в шкаф. Като ще я готвя - кипвам я във вряла вода за 5 мин.
Цитирай


Мнения: 645
Рина-Тина, благодаря ти, ще опитам и аз. Те са много приятни в супи  и в гювеч, купувала съм от "Билла" пакетирани, но не е лошо да ги имам в случай, когато непредвидено се наложи да ги вмъкна в някоя манджа.
Цитирай


Мнения: 506
Ето един метод, даден от д-р Емилова:

СУШЕНЕ НА ПЛОДОВЕ

Всеки плод може да бъде изсушен независимо от метеорологичните условия с помощта на ел. фурна. След като плодът е почистен се поставя в суха тава с чисто дъно, по желание може да се постели с хартия. Фурната се регулира на 35-40 градуса (ако в предварително загрята фурна се поднесе дланта на ръката, трябва да се получи усещане за слънчева топлина). Решетката на фурната се поставя в средата, а вратата и се оставя леко открехната. Удачно е да се ползва нощна енергия. Обикновено плодът се засушава за една нощ. По месестите плодове след това могат да се доизсушат на слънце. Плодът се счита за сух, когато при притискане не овлажнява пръстите. Изсушените плодове се съхраняват в платнени торбички, закачени на проветриво място. Преди да ги сметнем за готови за зимата, торбичките трябва да се поставят във фризер за 48 часа (срещу акари, червеи и др.), след което наново се поставят на слънце (фурна). Сега те изсъхват много по бързо.

Забележка: Сочните плодове (ягоди, смокини, кайсии, праскови, черници, домати) се нареждат в тавата на един ред, а по-едрите с разрязаната страна нагоре. Черешите и подобните им се сушат с костилките на пласт дебел 3-4 см. Сливите - по желание с или без костилки. Семковите плодове се режат и почистват от семките.

По описания начин могат да се изсушат и зеленчуци.
Цитирай


Мнения: 375
Точно за непредвидени случаи суша гъби, а и много ястия стават по-вкусни с тях - и пилешка супа, и дробчета, и гювеч...
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 22 отговора