Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 22 отговора

Белгия/София

Мнения: 27 528
Една колежка преди години ми разказваше за вкусна и лесна чорба със сирене. Май имаше и лук. Пусто, не помня какво и как.  Tired Някой да е чувал за това? Искам да пробвам  eat
Цитирай

The Promised Land

Мнения: 1 526
 5 стръка праз
· 3 кубчета(2 лъжици) бульон
· 1 с.л. брашно
· 3 с.л. зехтин
· 300 мл. прясно мляко
· 200 гр. сирене
· черен (бял) пипер на вкус
· крутони ( по желание)
   Праза се нарязва на дребно и се слага да ври в около 1,5 л. вода, заедно с бульончетата. Къкри на бавен огън около половин час, до пълно омекване на праза. Запържва се в друга тенджерка брашното със зехтина, разрежда се с бульон от супата и запръжката се изсипва в супата. Ври още 5 минути, после се добавя предварително стопленото мляко и супата е готова. Поднася се с настъргано сирене в чиниите, поръсена с черен пипер и по желание крутони.

Майка ми я правеше, когато бях малка. Тогава хич не я харесвах, но сега я обичам.
Цитирай

София

Мнения: 1 271
Баба ми правеше картофена супа със сирене - лук, едно настъргано морковче, картофи, олио, се варят - като са готови се свалят от огъня и супата се застройва с яйце с лимон или оцет и се поръсва обилно със сирене и не се вари повече. Ако има нужда от сол се добавя.
Да ви е сладко.
  chef  bouquet
Цитирай

София

Мнения: 575
Една от любимите ми супи,която също е по рецепта на баба ми  Wink

1 морков/настърган/ и 1гл.лук се запържват леко в малко олио.
Добавя се вода и 2-3 картофа нарязани на кубчета , сол и малко фиде.
Когато е готова супата се прави варена застройка от 1 жълтък, половин кофичка кисело мляко и 1с.л. брашно. Сваля се от котлона и се добавя натрошено сирене на вкус.


Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Много благодаря. Досега такова чудо не съм яла.
Тали Дан, 5 стръка праз не е ли много?  Thinking А ще стане ли с пресен лук?
Цитирай


Мнения: 645
Опитай рецептата на Тина-Рина  за чорба от пресен лук, за която са ти необходими:

2 връзки  пресен лук
3 с. л. ориз
1 ка ч. кисело млясо
1 яйце
1 ч. л. червен пипер
150 г сирене

В 2 л. кипяща вода слагаш нарязания лук, след 5 мин. прибавяш ориза и вариш, докато оризът се свари. Отдръпваш от котлона. Запържваш червения пипер в мазнина и го изсипваш в чорбата. Застройваш с киселото мляко и яйцето, накрая прибавяш натрошеното сирене. Аз поръсих със зелени подправки, които имах у дома -копър, магданоз, целина и малко джоджен. Стана превъзходна.

Дано ти хареса, добър апетит!
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Арита, мерси, ще я пробвам.
И един малко тъп въпрос, но никога не съм го правила  Embarassed - как се прави застройката?  Flutter
Цитирай


Мнения: 649
Не съм Арита, но има няколко начина за приготвяне на застройка:
1. През лятото не ползвам сурови яйца и правя застройка от варен жълтък и кисело мляко/квасена сметана
2. Може да застроиш със смес от 2-3 л. кисело мляко/квасена сметана, майонеза/ + 1 суров жълтък или цяло яйце. Разбиваш до получаване на хомогенна смес и доливаш по малко от топлата супа вътре, след което прибавяш застройката
3. Има и някъкъв начин за варена застройка, който изисква малко повече усилия и поради това не съм го запомнила-рядко ми остава време да готвя просто за удоволствие (а много обичам)  Crying or Very sad. Може би някой ще сподели как става
Цитирай

София

Мнения: 3 537
Аз правя сиренено - млечна супичка.
Правя я както се прави и фрикасе.Сгорещявам си олио+малко масло и запържвам 2-3 суп.лъж брашно, като стане златисто леко и при непрекъснато бъркане разреждам със горещо прясно мляко докато стане желаната гъстота. Може да си сложиш и бульонче за вкус,сол,черен пипер.Ако и сложиш пък и чубрица на супата  ммммм става супер  Love После натрошаваш повечко сиренце вътре и да поври малко.
Накрая правиш застройка  - половин коф.кисело мляко + 1 яйце/малко лимонов сок ако имаш също/ Разбиваш хубаво заствойката и за да не ти се пресече слагаш в нея няколко лъжици от супата и бъркаш хубаво за да се изравнят температурите ,поне застройката да е топличка.След това махнала си тенджерата от котлона и при непрекъснато бъркане изсипваш на тънка струйка застройката в супичката. Става супер. Това ти е сурова застройка. А ако искаш може и да си я посвариш малко  на котлона ако даваш и на детето , пак при непрекъснато бъркане на не много силен котлон/за да не се пресече/ да кипне само.
Аз обаче понякога нарочно я и пресичам да стане на парцалки, много ни харесва и така.
Накрая вече след като ти е готова супата и слегаш масло да се поразтопи,разбъркваш и си готова. Може и магданоз да си наръсиш. Very Happy
Цитирай


Мнения: 311
Варената застройка се прави много лесно-разбиваш яйцето с млякото и слагаш на огъня само да заври.Естествено,бъркаш постоянно.Аз я правя в микровълновата,но от време на време отварям и бъркам.
Цитирай


Мнения: 1 705
Аз само една супа я правя с варена застройка. Правя я така:

Прясно мляко с разбито яйце се оставя да заври. Сипва се фиде. Разбърква се често, за да не залепне фидето. Когато фидето омекне се сипва в топлата супа   chef
Цитирай

Пловдив

Мнения: 243
Слагаш вода да заври. Пускаш в нея нарязани лук, морков и 2 картофа. Когато са почти сварени добавяш нарязан лапад или спанак. Като изстине, застройваш с намачкан сварен жълтък /заради малката ми не застройвам със сурово яйце/ смесен с 1/2 кофичка кисело мляко и прибавяш натрошено сирене. Peace
Цитирай


Мнения: 5 632
Аз правя нещо подобно на Арита.
Само че задушавам лука в мазнина и вода. После прибавям сиренето, наливам гореща вода и като заври слагам 1 топка фиде. Използвам подправка чубрица, става чудно с нея. Застройка от кисело мляко с яйце.
А за застройката: около 5с.л. кис. мляко и 1 яйце. Слагам на котлона да заври бъркайки, за да не загори. После 1 черпак от топлата супа слагам при застройката да не се пресече и след това всичко изсипвам при супата.
Цитирай


Мнения: 6 461
Една колежка преди години ми разказваше за вкусна и лесна чорба със сирене. Май имаше и лук. Пусто, не помня какво и как.  Tired Някой да е чувал за това? Искам да пробвам  eat
Аз прибавям сирене в супа от коприва ,супа от лапад .

Супата си я приготвям както обикновено ,а сиренето го прибавям на края.
Цитирай

Бургас

Мнения: 382
вместо застройка слагам нарязани 2-3 пакетчета топено сирене,натурално,от кутийките.Става за всички супи,мързеливо нещо е Smile,не му трябва бъркане,и най-важното няма начин да не стане(не се пресича).Понякога като бързам го слагам и на готови супи.Идеята заимствах от супата с топено сирене на Лео.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 22 отговора