Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Пловдив
 • Мнения: 550
Много се чудя дали да споменавам името на тази директорка и точно за коя градина става въпрос ,за да не си затворим "вратите"завинаги.Само ще спомена.че става въпрос за гр.Пловдив.Потърпевша съм не само аз ,но и много други от квартала,които се надяват да вземат децата им на градина.Записахме децата в урвчената от госпожата дата,нчкои майки се бяха наредили още от 7ч. на опашка,(както и да е),сега за някои от нас-тези,които навърщват 3 год.се налага да ги приемат.Какъв е проблема-малко ми е трудно да обясня,защото нещата са понавързани,а и ми се иска да не съм многословна,та с две думи.Директорката ни е дала уверение,че сме "вътре",а сега като идва време да ги взима изведнъж се започва:Ми то няма места,абсурд,вижте-и показва някаква тетрадка-до къде мога да ги приема,останалите си тъсете друго място!Хм,вие к'во си мислите,има хора с по-големи връзки от вашите!"Напоследък започна да се крие,казват,че я няма,при условие,че са я видели как влиза,абе изобщо много изнервяща работа.Всеизвестно е обаче,че тази същата приема деца само ако бъдат" препоръчани"от някой.Какво му се вика на това и как да реагираме в подобни случаи?Надявам се ме разбирате пред какъв проблем сме изправени в този квартал на Пловдив.Моля за съвет!

# 1
 • София
 • Мнения: 454
Обърнете се към някоя медия и ако можете да го докажете, нека се притесни...

# 2
 • Мнения: 4 966
Ако имате доказателства и наистина става дума за "уредени" деца - подайте сигнал в общината - там лесно могат да проверят по списък поредността на молбите.
Ако идеята е, че няма места, в повечето градини е така и затова се приемат деца според постъпването на молбите им (или според определени от съответната община изисквания). Повече от тази бройка е невъзможно.
От тази година в общините има много строг контрол по отношение на молбите и на приема - с цел да се види дали реално колко деца остават без места в градините и (уж) да вземат мерки. Нямам представа дали ще има резултат.

# 3
 • София
 • Мнения: 5 467
Наистина, идете в Общината и се оплачете от въпросната директорка. Има си отдел, който се занимава точно с проблемите в училищата и детските градини. Никой няма право да се гаври така с родителите. Тя се подиграва с надеждите ви Confused.
Как ви е обещала, че са вътре децата? Нали имате подадена молба? Ако имате и входящ номер, който е малък, отивате в Общината и подавате оплакване. Те ги проверяват.

# 4
 • Варна
 • Мнения: 5 330
МНоого познато...Градината е срещу блока, в който живеем. Така както имахме много голям шанс, изведнъж се оказа, че места няма почти няма деца от "района", които са приети. Тогава бях бясна. Записах си детето в друга градина- в друг квартал, макар че после се оказа, че щяла да го приеме моето( с връзки).
От тогава на голи обещания и дума не вярвам. То и сега регламентът за прием е друг... АКо можете да докажете това, което пишеш, подайте жалба в инспектората. Успех!

# 5
 • Старата столица
 • Мнения: 5 363
Обърнете се към Инспектората по образованието в Пловдив-писмено или направо на място отидете.
Вярно е,че има лимит за децата в групите,но щом ви е приела молбите е трябвало да си направи сметката как ще ги разпредели тези деца после.

# 6
 • София
 • Мнения: 3 149
Обърнете се към Инспектората по образованието в Пловдив-писмено или направо на място отидете.
Вярно е,че има лимит за децата в групите,но щом ви е приела молбите е трябвало да си направи сметката как ще ги разпредели тези деца после.

А след като подадете молбата в инспектората, занесете копие на директорката и ще видите как ще се разбърза.

# 7
 • Plovdiv
 • Мнения: 153
За ОДЗ "Славей " ли става въпрос , защото ние имаме сходен проблем с яслата в това д. заведение .

# 8
 • Пловдив
 • Мнения: 550
Изглежда ще се  окаже,че тази практика се използва масово от директорките на ОДЗ-та .Мисля,че трудно ще навия повечето от майките,които са потърпевши да си поставят имената под някоя жалба или директно да се оплакват в инспектората,защото после може изобщо да не им приемат децата.Те разчитат на това да си намерят някакви "връзки" и с това всичко да приключи.Говорила съм за това с някои от тях-тези,които "изреваха"първи ,но като стана въпрос за жалби много бързо си замълчаха.

# 9
 • София
 • Мнения: 1 208
Наистина трябва да се подаде жалба в Инспектората. Докато всеки търси връзки нещата така и ще си останат. А съм чувала че някои директори и подкуп искали. #2gunfire

# 10
 • Мнения: 11
Ние имахме същия проблем .Ставаш спонсор на градината и те приемат.А колкото до жалбите към Общината  никой няма да ти обърне внимание,защото точно деца на хора от общината  са в хубавите ГРАДИНИ.

# 11
 • Пловдив
 • Мнения: 2 141
В Пловдив нещата стоят така - ако сте от района на ДГ или работите там, вътре сте. И с топ не могат да ви изместят. Нито с връзки, нито без връзки. Не знам за коя ДГ говориш, но си има Наредба на общината, която по това време на годината виси  на вратата на ДГ и там стриктно са регламентирани условията за прием. Ако не сте в района, а сте разчитали просто на устни уговорки - минали сте се.

# 12
 • Мнения: 4 966
В Пловдив нещата стоят така - ако сте от района на ДГ или работите там, вътре сте. И с топ не могат да ви изместят. Нито с връзки, нито без връзки...


Това важи за цялата страна и не зависи дори от местата в списъка. Първо се приемат всички деца по местоживеене, после по месторабота на родителите, после по програмата за интегриране на деца с увреждания и едва тогава (ако има още свободни места) - бройките се попълват според датата на подаване на документите.
 Peace

# 13
 • Пловдив
 • Мнения: 2 141
Районирането като принцип при регламентиране на приема в София го възприеха за сефте тази година и вдигнаха врява до бога колко дискриминационно било. Тогава аз разбрах, че не във всички градове са еднакви условията за прием. А и многократно тук се е коментирал проблема с приема в детските заведения в големите градове и майки са споменавали, че районирането не вАжи. Затова и казах, че в Пловдив е така. Поне откакто аз си имам работа с ясли, ДГ и училища. А може да е било в сила навсякъде, но не ми се вярва пък така нагло да не се е спазвало.

Иначе, силно приветствам идеята, когато родителите тръгнат да си записват децата по детски заведения, детайлно да са запознати с Наредбата за прием, за да са наясно с правата си. Има 5 /по мое време/ условия за прием, те са съвсем ясно изброени. Лесно се вижда кой отговаря, кой не. Тогава няма начин да има устни уговорки, обидени, изпързаляни и недоволни.

# 14
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Районирането не е гаранция за прием!
Освен райониране при повече подадени молби Настоятелството решава кои деца влизат и кои - не.

Вярно е,че има лимит за децата в групите,но щом ви е приела молбите е трябвало да си направи сметката как ще ги разпредели тези деца после.
Да се подаде молба не е равносилно на приемане. И да, има лимит. Ако цялата градина е с лимит 30 деца, примерно, как ще приемат 60?! ако 60 живеят в района й? Отделно, че предучилищните групи са с предимство. Ако има повече деца за предучилищна, може даже да има казус да няма първа група, за да има място за предучилищната.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт