Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Пловдив
 • Мнения: 550
Много се чудя дали да споменавам името на тази директорка и точно за коя градина става въпрос ,за да не си затворим "вратите"завинаги.Само ще спомена.че става въпрос за гр.Пловдив.Потърпевша съм не само аз ,но и много други от квартала,които се надяват да вземат децата им на градина.Записахме децата в урвчената от госпожата дата,нчкои майки се бяха наредили още от 7ч. на опашка,(както и да е),сега за някои от нас-тези,които навърщват 3 год.се налага да ги приемат.Какъв е проблема-малко ми е трудно да обясня,защото нещата са понавързани,а и ми се иска да не съм многословна,та с две думи.Директорката ни е дала уверение,че сме "вътре",а сега като идва време да ги взима изведнъж се започва:Ми то няма места,абсурд,вижте-и показва някаква тетрадка-до къде мога да ги приема,останалите си тъсете друго място!Хм,вие к'во си мислите,има хора с по-големи връзки от вашите!"Напоследък започна да се крие,казват,че я няма,при условие,че са я видели как влиза,абе изобщо много изнервяща работа.Всеизвестно е обаче,че тази същата приема деца само ако бъдат" препоръчани"от някой.Какво му се вика на това и как да реагираме в подобни случаи?Надявам се ме разбирате пред какъв проблем сме изправени в този квартал на Пловдив.Моля за съвет!

# 1
 • София
 • Мнения: 454
Обърнете се към някоя медия и ако можете да го докажете, нека се притесни...

# 2
 • Мнения: 4 966
Ако имате доказателства и наистина става дума за "уредени" деца - подайте сигнал в общината - там лесно могат да проверят по списък поредността на молбите.
Ако идеята е, че няма места, в повечето градини е така и затова се приемат деца според постъпването на молбите им (или според определени от съответната община изисквания). Повече от тази бройка е невъзможно.
От тази година в общините има много строг контрол по отношение на молбите и на приема - с цел да се види дали реално колко деца остават без места в градините и (уж) да вземат мерки. Нямам представа дали ще има резултат.

# 3
 • София
 • Мнения: 5 467
Наистина, идете в Общината и се оплачете от въпросната директорка. Има си отдел, който се занимава точно с проблемите в училищата и детските градини. Никой няма право да се гаври така с родителите. Тя се подиграва с надеждите ви Confused.
Как ви е обещала, че са вътре децата? Нали имате подадена молба? Ако имате и входящ номер, който е малък, отивате в Общината и подавате оплакване. Те ги проверяват.

# 4
 • Варна
 • Мнения: 5 321
МНоого познато...Градината е срещу блока, в който живеем. Така както имахме много голям шанс, изведнъж се оказа, че места няма почти няма деца от "района", които са приети. Тогава бях бясна. Записах си детето в друга градина- в друг квартал, макар че после се оказа, че щяла да го приеме моето( с връзки).
От тогава на голи обещания и дума не вярвам. То и сега регламентът за прием е друг... АКо можете да докажете това, което пишеш, подайте жалба в инспектората. Успех!

# 5
 • Старата столица
 • Мнения: 5 363
Обърнете се към Инспектората по образованието в Пловдив-писмено или направо на място отидете.
Вярно е,че има лимит за децата в групите,но щом ви е приела молбите е трябвало да си направи сметката как ще ги разпредели тези деца после.

# 6
 • София
 • Мнения: 3 149
Обърнете се към Инспектората по образованието в Пловдив-писмено или направо на място отидете.
Вярно е,че има лимит за децата в групите,но щом ви е приела молбите е трябвало да си направи сметката как ще ги разпредели тези деца после.

А след като подадете молбата в инспектората, занесете копие на директорката и ще видите как ще се разбърза.

# 7
 • Plovdiv
 • Мнения: 153
За ОДЗ "Славей " ли става въпрос , защото ние имаме сходен проблем с яслата в това д. заведение .

# 8
 • Пловдив
 • Мнения: 550
Изглежда ще се  окаже,че тази практика се използва масово от директорките на ОДЗ-та .Мисля,че трудно ще навия повечето от майките,които са потърпевши да си поставят имената под някоя жалба или директно да се оплакват в инспектората,защото после може изобщо да не им приемат децата.Те разчитат на това да си намерят някакви "връзки" и с това всичко да приключи.Говорила съм за това с някои от тях-тези,които "изреваха"първи ,но като стана въпрос за жалби много бързо си замълчаха.

# 9
 • София
 • Мнения: 1 191
Наистина трябва да се подаде жалба в Инспектората. Докато всеки търси връзки нещата така и ще си останат. А съм чувала че някои директори и подкуп искали. #2gunfire

# 10
 • Пловдив
 • Мнения: 11
Ние имахме същия проблем .Ставаш спонсор на градината и те приемат.А колкото до жалбите към Общината  никой няма да ти обърне внимание,защото точно деца на хора от общината  са в хубавите ГРАДИНИ.

# 11
 • Пловдив
 • Мнения: 2 141
В Пловдив нещата стоят така - ако сте от района на ДГ или работите там, вътре сте. И с топ не могат да ви изместят. Нито с връзки, нито без връзки. Не знам за коя ДГ говориш, но си има Наредба на общината, която по това време на годината виси  на вратата на ДГ и там стриктно са регламентирани условията за прием. Ако не сте в района, а сте разчитали просто на устни уговорки - минали сте се.

# 12
 • Мнения: 4 966
В Пловдив нещата стоят така - ако сте от района на ДГ или работите там, вътре сте. И с топ не могат да ви изместят. Нито с връзки, нито без връзки...


Това важи за цялата страна и не зависи дори от местата в списъка. Първо се приемат всички деца по местоживеене, после по месторабота на родителите, после по програмата за интегриране на деца с увреждания и едва тогава (ако има още свободни места) - бройките се попълват според датата на подаване на документите.
 Peace

# 13
 • Пловдив
 • Мнения: 2 141
Районирането като принцип при регламентиране на приема в София го възприеха за сефте тази година и вдигнаха врява до бога колко дискриминационно било. Тогава аз разбрах, че не във всички градове са еднакви условията за прием. А и многократно тук се е коментирал проблема с приема в детските заведения в големите градове и майки са споменавали, че районирането не вАжи. Затова и казах, че в Пловдив е така. Поне откакто аз си имам работа с ясли, ДГ и училища. А може да е било в сила навсякъде, но не ми се вярва пък така нагло да не се е спазвало.

Иначе, силно приветствам идеята, когато родителите тръгнат да си записват децата по детски заведения, детайлно да са запознати с Наредбата за прием, за да са наясно с правата си. Има 5 /по мое време/ условия за прием, те са съвсем ясно изброени. Лесно се вижда кой отговаря, кой не. Тогава няма начин да има устни уговорки, обидени, изпързаляни и недоволни.

# 14
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 044
Районирането не е гаранция за прием!
Освен райониране при повече подадени молби Настоятелството решава кои деца влизат и кои - не.

Вярно е,че има лимит за децата в групите,но щом ви е приела молбите е трябвало да си направи сметката как ще ги разпредели тези деца после.
Да се подаде молба не е равносилно на приемане. И да, има лимит. Ако цялата градина е с лимит 30 деца, примерно, как ще приемат 60?! ако 60 живеят в района й? Отделно, че предучилищните групи са с предимство. Ако има повече деца за предучилищна, може даже да има казус да няма първа група, за да има място за предучилищната.

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт