Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 27 апр. 2007, 10:29 ч.
  • Преглеждания  1 842  Мнения  32  Онлайн  1
Отговори
  • Бургас Славейков
  • Мнения: 1 975
От известно време ориза ми става отвратителен и съм се отказала даже да го правя, а така го обичам Tired

Правя го по следния начин - запържавам го с малко лук, след което слагам вода, или бульон 3:1, и не става. Даже последния път направо щях да припадна- разварен, няма едно цяло зрънце, а хрупа. Е това на какво прилича.

Моля, помогнете на един лаик  Praynig

Реклама
# 1
  • София
  • Мнения: 145
Не мога да ти помогна, защото и аз съм като тебе, толкова тави с ориз съм изхвърлила, че вече се отказах да пробвам, а аз също го обичам. За това се присъединявам към твоето питане и се надявам някой ден и аз да сготвя хубав ориз.   bouquet

# 2
  • София
  • Мнения: 11 079
От известно време ориза ми става отвратителен и съм се отказала даже да го правя, а така го обичам Tired

Правя го по следния начин - запържавам го с малко лук, след което слагам вода, или бульон 3:1, и не става. Даже последния път направо щях да припадна- разварен, няма едно цяло зрънце, а хрупа. Е това на какво прилича.

Моля, помогнете на един лаик  Praynig

Защото най-вероятно слагаш студена вода. Оризът ВИНАГИ се готви с гореща вода, за да не се слепва, да не хрупа и въобще, за да става ок.

# 3
  • София
  • Мнения: 154
Ами аз по принцип добашям вода или бульон 4:1. Не ми се е случвало да стане на каша, а да хрупа. Да не би да е от ориза? Какъв ползваш?

# 4
  • Бургас Славейков
  • Мнения: 1 975
Ами аз по принцип добашям вода или бульон 4:1. Не ми се е случвало да стане на каша, а да хрупа. Да не би да е от ориза? Какъв ползваш?

Това ми е странно 4:1, не трябва ли да е 3:1 newsm78

Ползвам всеки път различен, защото си мислех, че заради самия ориз не се получава, но явно е от "готвачката" Rolling Eyes

# 5
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
Когато правя пилаф и аз слагам 4:1, иначе 3:1. Измивам го хубаво, докато престане да побелява водата. Готвя го със студена вода, това което не правя е да го бъркам докато се готви.
Не ми се е случвало подобно нещо, хем разварен, хем суров и аз си помислих, че е от ориза, но щом го сменяш Thinking.

# 6
  • София
  • Мнения: 2 383
Хем разварен, хем твърд ми е оставал, когато го сварявах на котлона. Пробвай, както си го запържваш с лука, да го слагаш с топла вода във фурната. На мен така не ми се разварява. Иначе - водата му я слагам, както и ти - 3:1.

# 7
  • София
  • Мнения: 3 266
Понякога си зависи и от ориза, аз слагам малко повечко от обичайното количество мазнина, за да не се слепва и не го бъркам много-много докато се готви.

# 8
  • Мнения: 10 552
И според мен "тайната" е да се слага повечко мазнина!Освен това,аз не слагам много вода - 1:2,5 и ако ми се види после недостатъчно сварен му добавям още  половин чаша.
Най-добре ми се е получавало,ако го запържа много добре в тиган в доста мазнина и добавям една чашка вода и на котлона да се сгъсти.После го прехвърлям в тава,добавям вода и пека!

# 9
  • Мнения: 784
Измивам го хубаво, докато престане да побелява водата. Готвя го със студена вода, това което не правя е да го бъркам докато се готви.

Ей това е номерът - ориза се слага в студена посолена вода на много слаб огън и въобще не се бърка. Дори само веднъж да разбъркаш и почва да се кашва и да загаря. Съотношението вода/ориз няма такова значение - въпрос на вкус. Ако го искаш запържен - отделно си запържваш лук, моркови, гъби и каквото там обичаш и добавяш вече сварения по горепосочения начин ориз.

# 10
  • София
  • Мнения: 481
Когато правя пилаф и аз слагам 4:1, иначе 3:1. Измивам го хубаво, докато престане да побелява водата. Готвя го със студена вода, това което не правя е да го бъркам докато се готви.
Peace
И другия тънък момент според мен е, да се пържи докато стане стъклен!

Последна редакция: пт, 27 апр 2007, 13:40 от Щастливка

# 11
  • При хората, които обичам
  • Мнения: 3 193
Точно така - запържва се в повечко мазнина, докато стане стъклен. Долива се с вода 3:1 и не се бърка.
Аз ползвам "Бисерен ориз", на Фамилекс. Нямам издънки.

# 12
  • София
  • Мнения: 431
Пържи се много и се налива вряща вода  Peace След като стане аз слагам една кърпа върху съда и отгоре капака, така докато изстине. От както го правя по този начин никога не ми се е кашвал  Naughty а пропорцията е 1:3  Peace. А и предварително се измива много хубаво.

# 13
  • София
  • Мнения: 3 416
 Правя го както дойде - със студена вода, с топла вода, малко, много запържен, 3:1, 4:1 - все си става хубав. Да не е от ориза?
  А за бъркането(ако става въпрос за вече сипаният в тавата ориз) - не се бърка докато не стане готов. Изваждам от фурната веднага щом преценя, че е готов за да не съхне.
 

# 14
  • Варна
  • Мнения: 12
май зависи от ориза ,сега използам ориз от 2.15лв,бьлгарски ,екстра качество .доста е поскьпичак но е разкошен на вкус .

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт