Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Oslo / Varna
 • Мнения: 977
Как законно да си намалим данъците?

Последна редакция: пт, 27 апр 2007, 11:48 от mishelle

# 1
 • Мнения: 3 847
Линка дава грешка.

# 2
 • Oslo / Varna
 • Мнения: 977

Странно. При мен се зарежда...

Ето темата:

"Как законно да си намалим данъците?
Дата: 03-01-2007
 

Можете да си намалите данъците, без да прилагате трикове, като ползвате различни данъчни облекчения. Ето няколко начина, по които можете да го направите:

 Ако имате едно дете ненавършило 18 години, можете да намалите дохода си /данъчната основа/ с 360.00 лв. на годишна база. Т.е. общият сбор от всичките Ви доходи, подлежащи на облагане да намалите с 360лв. За две деца се приспадат 780.00 лв., а за три с 1140.00лв.

Данъчното облекчение за деца може да се ползва само от единият родител.

 Ако си направите застраховка „Живот" можете да спестите до 10% от облагаемия си доход. Данъчно облекчение се ползва само за застраховка „Живот и рента" и застраховка „Живот", свързани с инвестиционен фонд. Максималното данъчно облекчение, което можете да ползвате, е 50 лв. на месец. Ако отделяте тази сума всеки месец и я внасяте за застраховка, тя ще Ви се приспада от облагаемия доход. Натрупаната сума за една година ще е 600.00 лв. При изтичане на договора натрупаната сума се облага с еднократен данък /12%/.

 До 10% данъчни облекчения можете да ползвате с доброволно социално осигуряване. Има два вида вноски. Единият е за доброволно пенсионно осигуряване, а другият вид вноска е за доброволно осигуряване за безработица и/или професионална квалификация. Една от разликите е, че при доброволното пенсионно осигуряване получавате допълнителна пенсия, като можете да изтеглите натрупаната сума, когато пожелаете.

Можете да си намалите данъка месечно, само ако вноските се правят чрез работодателят Ви. Данъчното облекчение се ползва годишно при преизчисляването на данъка от основният Ви работодател или чрез подаване на годишна данъчна декларация. Максималният размер на направените чрез работодателя вноски, за които можете да ползвате данъчното облекчение е 40лв.

За да ползвате тези данъчни облекчения, трябва да имате договор с пенсионно-осигурително дружество или с дружество за допълнително доброволно осигуряванеза безработица и/или професионална квалификация. Ако сте на трудов договор, можете да ползвате данъчното облекчение както месечно, така и годишно.

 С до 10% можете да си намалите облагаемия доход ако внасяте вноски за доброволно здравно осигуряване. За да ползвате това облекчение трябва да сключите договор със здравноосигурително дружество.

Правилата за ползване на това данъчно облекчение са аналогични на правилата за ползване на данъчното облекчение за доброволно социално осигуряване.

  Друг законен начин за намаляване на данъците е закупуването на осигурителен стаж. Трябва обаче да работите по трудов или граждански договор, да упражнявате свободна дейност или друга дейност по извън-трудови правоотношения, за която не плащате патентен данък, в т.ч. като едноличен търговец. За целта трябва да направите вноски, които се изчисляват върху минималният осигурителен доход за самоосигуряващи се. Да се възползвате от възможността да си купите стаж може до края на 2015г.

Ако направите тези осигурителни вноски, за осигурителен стаж при пенсиониране Ви се зачита времето на обучение /више или полувише образование/ или времето, за което сте навършили възрастта за придобиване право на пенсия, но не Ви достигат до 5години осигурителен стаж.

Направените през годината вноски за закупуване на осигурителен стаж се приспадат в пълен размер от облагаемия доход. За да се ползва това право, трябва да подадете годишна данъчна декларация.

 Могат да Ви се намалят данаците и ако направите дарение. За да ползвате това облекчение, трябва обаче да работите по трудов или граждански договор, да упражнявате свободна дейност или друга дейност по извън-трудови правоотношения, за която не плащате патентен данък, или да имате доход от наем или аренда. Едноличните търговци ползват данъчно облекчение за дарения по реда и условията на Закона за корпоративното подоходно облагане.

Облагаемият доход ще Ви се намали в зависимост от целта на дарението:

Ако дарението е в полза на образователни и здравни заведения и организации, които са на бюджетна издръжка, лечебни заведения; юридически лица, които не са търговци, с благотворителни, социални, природозащитни, здравни, научноизследователски, образователни и спортни цели; регистрираните изповедания; Българския червен кръст; подпомагане на социално слаби, хора с увреждания, деца с увреждания или без родители; културни институти, общините; фонд „Енергийна ефективност" и др. данъчното облекчение, което можете да ползвате е в размер на до 10%.

Ако дарението е в полза на Център „Фонд за лечение на деца" - данъчното облекчение, което можете да ползвате е в размер на до 50%.

Ако направите дарение за културата - данъчното облекчение, което можете да ползвате е в размер на до 15%.

Общият размер на даренията не може да превишава 65%.

 Съществуват специални облекчения за хората с намалена работоспособност /50% и над 50%/. Те могат да намалят облагаемия си доход с двойния размер на необлагаемия минимум за съответната година."

# 3
 • Ямбол
 • Мнения: 22 952
E, то данъците се намаляват, но парите не остват в теб, а отиват на друго място.

# 4
 • София
 • Мнения: 5 081
E, то данъците се намаляват, но парите не остват в теб, а отиват на друго място.

напротив, връщат ти разликата кеш

# 5
 • при децата
 • Мнения: 3 405
Ако има разлика.  Grinning
При мен се получи само намаляване на облагаемия доход и пак дължа данък.
Е, не съм направила всички описани застраховки, дарения и пр. И те са разход Peace

# 6
 • София
 • Мнения: 5 081
Аз си подадох декларация само за намаляване на данъчната основа с 360 лв. за едно дете и ми върнаха надвнесения данък.
Една приятелка всяка година подава за намаляване на данъка от дарение на инвалид и й връщат доста парички  Wink

# 7
 • Мнения: 4 916
Аз направих две "дарения" и си смъкнах сериозна сума от данъка  Peace

# 8
 • Мнения: 4 320
Аз правих дарение, приспадаха ми и 360 лева за 1 дете, всичко, което може да се приспадне гоприспаднах и пак около 1000 лева ще внасям.  smile3511

# 9
 • Мнения: 4 916
Аз правих дарение, приспадаха ми и 360 лева за 1 дете, всичко, което може да се приспадне гоприспаднах и пак около 1000 лева ще внасям.  smile3511

Е, преди приспадането сумата със сигурност е била по-голяма - `що да ги даваш тия пари на държавата?

офф -
Най-хубавото е, че от тази година доходите от свободна професия имат право да 70 на сто признаване на производствени разходи  newsm44 много съм доволна.

# 10
 • София
 • Мнения: 2 013
А как се прави дарението на инвалид - какви документи трябват? Имам таман трима под ръка.

# 11
 • Мнения: 4 916
А как се прави дарението на инвалид - какви документи трябват? Имам таман трима под ръка.Сядаш и пишеш от името на двамата

Днес...., аз...., наричана за по-кратко Дарител, и баба ми.... Надарен, се споразумяхме за дарение в размер ....

Дарителят дарява посочената сума за лечение на Надарения, съгласно решение на ТЕЛК номер ..... от .... г., с оценка на инвалидността .... на сто.
подписали.
Подписвате се.
С два дни по-късна дата пишеш

Аз (името на баба ти)...., получих сумата в размер .... като дарение от ..... Задължавам се да изразходвам сумата по предназначение.
подписали Дарител и Надарен
дата

# 12
 • Русе
 • Мнения: 235
А договора за дарение на инвалид и разписката трябва ли да са нотариално заверени?

# 13
 • Мнения: 4 916
А договора за дарение на инвалид и разписката трябва ли да са нотариално заверени?

Не.

# 14
 • Мнения: 4 320
За дарение на инвалид искат копие от решението на ТЕЛК-а, разписка, че е получил парите и договор за дарението. Мисля, че някъде в Нета има образец на договора.  Rolling Eyes

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт