Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 29 апр. 2007, 14:52 ч.

текст за медитация

  • 1 335
  • 4
  •   1
Отговори
  • Мнения: 91
Медитирате ли? Ето текст, над който си заслужава човек да се замисли. Извинявам се, ако е пускано, или мястото му не е тук.

МОЙСЕЙ: Ще посрещна днешния ден с любов.

Защото това е най-голямата тайна за успех във всички дейности. Мускулите могат да разцепят щит и дори да унищожат живот, но единствено невидимата сила на любовта може да отвори сърцата на хората и, докато не овладея това изкуство, ще остана само една обикновена частица от мравуняка, наречен човечество. Ще направя любовта най-силното си оръжие и към когото го обърна, няма да може да устои на силата му. Може да отблъскват доводите ми; може да не вярват на думите ми; може да не одобряват облеклото ми; може да не приемат вида ми; може дори да им се сторят подозрителни сделките ми; но любовта ми ще смекчава всички сърца като слънцето, чиито лъчи омекотяват и най-втвърдената глина.

Ще посрещна днешния ден с любов в сърцето си.

А как ще го направя? Отсега нататък ще гледам всичко с любов и ще се родя отново. Ще обичам слънцето, защото стопля костите ми; но и дъжда ще обичам, защото пречиства духа ми. Ще обичам светлината, защото ми показва пътя; но и тъмнината ще обичам, защото ми показва звездите. Ще приветствам щастието, защото обогатява сърцето ми, но и тъгата ще понасям с търпение, защото отваря душата ми. Ще приемам наградите, защото ми се полагат; но и препятствията ще посрещам с удоволствие, защото са моето предизвикателство.

Ще посрещна днешния ден с любов в сърцето си.

А как ще говоря? Ще възхвалявам враговете си и те ще ми станат приятели; ще насърчавам приятелите си и те ще ми станат братя. Винаги ще търся причини да се възхищавам; никога няма да намирам оправдания за слухове. Когато се изкушавам да критикувам, ще захапвам езика си; когато започвам да хваля, ще крещя от покрива. Та нали птиците, вятърът, морето и цялата природа говорят с музиката на възхвалата към твореца си?! Не мога ли със същата музика да говоря на неговите деца? От сега нататък ще помня тази тайна и тя ще промени живота ми.

Ще посрещна днешния ден с любов в сърцето си.

А как ще постъпвам? Ще обичам най-различни хора, защото всеки има качества за възхищение, дори и да са скрити. С любов ще пробия изградената около сърцата им стена от подозрение и омраза и на нейно място ще построя мостове, за да може любовта да влезе в душите им. Ще обичам амбициозните, защото могат да ме въодушевяват! Ще обичам неудачниците, защото мога да се уча от тях. Ще обичам преуспелите, защото са над човешките същества. Ще обичам смирените, защото са божествени. Ще обичам богатите, защото са самотни. Ще обичам бедните, защото са толкова много. Ще обичам младите за вярата, която имат; ще обичам старите за мъдростта, която споделят. Ще обичам красивите заради тъгата в очите им; ще обичам грозните заради мира в душите им.

Ще посрещна днешния ден с любов в сърцето си.

Но как ще реагирам на действията на другите? С любов. Както любовта е средство за отваряне на сърцата на другите, точно така е и моя щит, който отблъсква стрелите на омразата и копията на гнева. Злополучие и обезсърчение ще се удрят в новия ми щит и ще се превръщат в най-тих дъждец. Моят щит ще ме закриля сред хората и ще ме подкрепя в усамотение. Ще ме съживява в моменти на отчаяние, но ще ме успокоява когато се екзалтирам. С употребата ще се засилва и все повече ще ме предпазва, докато един ден го захвърля и без закрилата му тръгна срещу пъстрия поток от хора. Но когато го направя, името ми ще е издигнато високо в пирамидата на живота, а аз няма да имам нужда от любовта защото Аз ще бъда самата любов.

Ще посрещна днешния ден с любов в сърцето си.

А как ще се държа с всеки срещнат? По един единствен начин. Тихо, в себе си, ще се обръщам към него и ще казвам: Обичам те. Въпреки, че са казани наум, тези думи ще греят в очите ми, ще изглаждат бръчките по челото ми, ще предизвикват усмивка на устните ми, ще звучат в гласа ми; и сърцето му ще се отвори. А ще има ли някой да се откаже от стоките ми или от плодовете на моя труд, когато сърцето му чувства моята любов?

Ще посрещна днешния ден с любов в сърцето си.

И най-много ще обичам себе си. Защото правя ли го, ревностно проверявам всичко приемано от тялото ми, от ума ми, от душата и сърцето ми. Никога няма да угаждам прекалено на плътските си желания, а ще храня тялото си повече с чистота и умереност. Никога няма да допусна умът ми да бъде привлечен от злото и отчаянието, а с желание ще го извисявам с многовековното познание и мъдрост. Никога няма да допусна душата ми да стане самодоволна и пресита, предпочитам да я храня с медитация и молитва. Никога няма да допусна сърцето ми да стане дребнаво и жестоко, а ще го раздавам и то ще расте и ще топли Земята.

Ще посрещна днешния ден с любов и ще успея.

От сега нататък ще обичам цялото човечество. От този момент всичката омраза изтича от вените ми, защото нямам време да мразя, имам време само да обичам. В този момент правя първата необходима стъпка да стана Човек сред хората. С любов ще увелича стократно стойността на това, което правя, и ще стана велика личност. Ако нямам никакви други качества, мога да успея само с любовта. Без нея няма да успея, дори да притежавам всички знания и умения на света.

Посрещам днешния ден с любов и това е само първият ми успех за днес.

# 1
  • Варна
  • Мнения: 4 819
  bouquet  Хубаво. Благодаря.

# 2
  • Мнения: 1 629
Омммм...
Държа на класиката.  Peace

# 3
# 4
  • Мнения: 195
може да започна да медитирам  Grinning

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт