Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 30 апр. 2007, 04:29 ч.

Внос на автомобил от USA

  • 2 928
  • 3
  •   1
Отговори
Здравеите мами, имам един въпрос ре6ихме да се приберем в БГ и искаме да си закараме кола от тука ,но не знаем как става и колко струва.Ако някои от вас го е правил нека сподели възможно наи пълна информациа , саит или телефон?
Благодариа на вси4ки предварително!

# 1
  • Мнения: 2 959
...ре6ихме да се приберем в БГ...
Мони, дано колата си заслужава, защото в БГ предполагам доста високо мито/ акциз/ ще трябва да се плати на границата, а и зависи от конските сили/ над 110кс/. А отделно от това ще трябва да се плати мито, защото е внос от страна не членка на ЕС. Най- добре е някой познат в БГ да отиде лично до митницата с инф- я за колата и да вземе нужната инф-я. Добър вариант е да шипвате колата до Германия, Испания... и оттам за 1 денонощие може да си я прекарате в БГ. Успех и поздравления за взетото решение.

# 2
  • Мнения: 98
Наема се контейнер който струва някъде към $3000 - $4000.  Собственика на колата  трябва да  е този който вкарва колата в Бг, и да е живял в страната ( в случая САЩ ) повече от 6 месеца. Тогава мито не се плаща. Тази информация ми е стара обаче - от преди 2 -3 години.

# 3
  • Мнения: 655
Здравеите мами, имам един въпрос ре6ихме да се приберем в БГ и искаме да си закараме кола от тука ,но не знаем как става и колко струва.Ако някои от вас го е правил нека сподели възможно наи пълна информациа , саит или телефон?
Благодариа на вси4ки предварително!Контейнера е около 3000 долара от Източният бряг и може да събере 2 коли.
Долните съм ги събирала преди няколко месеца, ще потърся да намеря адреса на форума и ще го постна.Преселниците имат право на безмитен внос на личното си употребявано имущество без заплащане на мито и ДДС на основание чл.668 от ППЗМ и чл.59, т.9, б."д" от Закона за ДДС.
Условията са следните - лицето трябва да докаже:
1. че е живяло в чужбина най-малко последните 12 месеца;
2. че ще живее в България най-малко следващите 185 дни;
3. че владее автомобила най-малко 6 месеца преди датата, на която е заявил пред митницата, че се преселва в България.
За всяко едно от тези обстоятелства се представят документи.
Началникът на митницата, където ще е постоянното местожителство на лицето, след като разгледа молбата, придружена от доказателствата, се произнася - разрешава или не безмитния внос. Ако бъде разрешен безмитният внос, автомобилът остава под митнически надзор за следващите 2 години и той не може да е обект на сделка- продажба, замяна, дарение, залог и т.н

1. Ако в чужбина едно лице прибивава с цел обучение във висше училище или в друго учебно заведение, това по смисъла на чл.658, т.8, in fine, не се смята за постоянно, а за временно прибиваване извън България. От тук - при завърщането си в България след края на следването лицето няма правата на преселник (по чл.668 от ППЗМ, който включва и правото на безмитен внос на автомобил), а има само правата по чл.688 от ППЗМ - може да внесе безмитно само употребявано домакинско имущество, което съответства по вид и количество на времетраенето и на повода за временното пребиваване в чужбина на лицето, но не може да си внесе безмитно автомобил. Размерът на дължимите държавни вземания за автомобила се изчислява с помощта на авто-мито-калкулатор. Освобождаването от ДДС е на основание чл.59, т.9, б"ж" от Закона за ДДС.
2. Ако след завършване на следването, лицето започне работа по трудов договор в чужбина и при завръщането си в България може да представи този документ, това го прави вече не студент, а преселник с пълни права на безмитен внос на лично имущество в това число и на автомобил. Тогава освобождаването е на основание чл.668 от ППЗМ и чл.59, т.9, б. "д" от Закона за ДДС.


Както не веднъж съм писала, при подаване на молбата до началника на митницата за разрешаване на безмитния внос на основание чл.668 от ППЗМ, преселникът декларира, че премества постоянното си местопребиваване примерно от Германия в България. Това е писмена декларация пред официален държавен орган и по силата на чл.313 от Наказателния кодекс лицето носи наказателна отговорност за посочване на неверни обстоятелства в нея. В конкретния случай даже ще се приложи и квалифицирания състав по чл.313, ал.2 от НК, тъй като с тази писмена декларация лицето цели да се освободи от заплащане на вземания към републиканския бюджет (мита, данъци и такси). Но да оставим на страна наказателната отговорност. Съществува система за проверка на данните, подавани от преселници към митницата, чрез засичане в информационните масиви на гранична полиция - даденото лице на коя дата е влизало и излизало от България, съответно колко време е било извън страната. Така че не се учудвай, ако в един прекрасен момент не се получи честитка от митницата, че не си изпълнил условията по безмитния внос и на основание чл.199, ал.1, т.7 от Закона за митниците за теб е възникнало вносно митническо задължение. Мисли за друг вариант...

Общи условия

Активация на акаунт