Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 1 май 2007, 14:42 ч.

Непълни данни в данъчна декларация - ами сега?

 • 1 827
 • 11
 •   1
Отговори
 • Мнения: 4 431
Заплеса не се лекува знам Sad, ама тоя път май и пари ще ми струва.
Пропуснала съм да опиша 1 граждански договор в декларацията си, ей сега намерих въпросния отдолу на купчина бумаги. С него данъка, който имам да внасям ще се вдигне по мои сметки с около 30 лв.
Какво да правя, как да ходя да си признавам пред НАП и колко да си приготвя за глоба  Rolling Eyes
Охххххх ...

# 1
 • София
 • Мнения: 275
 Из Данъчно-осигурителния кодекс:
Промени на подадени декларации и други данни или документи
Чл. 104. (1) След подаването на декларацията, но преди изтичането на законоустановения срок за подаването й, подателят има право да прави промени, свързани с декларираните данни и обстоятелства, основата и определените задължения.
(2) Промени в подадена декларация се извършват с нова декларация.
(3) Подадена след изтичането на срока по ал. 1 декларация за промени се смята за неподадена и не поражда правни последици за целите на данъчното облагане.
(4) Коригиращи декларации за задължителни осигурителни вноски могат да се подават и след изтичане на законоустановения срок за подаване.

          Санкции
          При деклариране на данъка върху доходите след 16 април, се налага глоба за физическите лица или имуществена санкция за ЕТ до 500 лв., ако не подлежат на по-тежко наказание. При повторно нарушение глобата е до 1000 лв.

         При деклариране на неверни данни, които водят до освобождаване от данък или намаляват размера на дължимия данък върху доходите, се налага глоба за физическите лица или имуществена санкция за ЕТ до 1000 лв. При повторно нарушение глобата е до 2000 лв.

Според мен е по-добре нищо да не правиш, за да не привлечеш внимание върху пропуснатото. Не виждам възможност за подаване на коригираща декларация, без опасност /вероятна, не означава, че ще ти наложат глоба, ако ти наложат сигурно ще е на минимума-50-тина 100 лева, но така привличаш внимание/ от налагане на някоя от горните санкции /макар, че твойто в случая си е направо маловажен случай и ако ти наложат глоба имаш основание да се хванеш и затова при обжалване/.

# 2
 • София
 • Мнения: 1 947
По добре не ходи.

# 3
 • Пловдив
 • Мнения: 843


    Напротив.  Отива  и прави корекция, няма да я изядат.   Но ако не отиде,  работодателя по гражданския договор ще декларира списък на лицата, на които е изплатил доход, ще се направи засечката, че не са декларирани  и тогава ще я извикат и ще има глоба.

     така, че  Ф,  заминавай.  Носи си входящия номер и толкова. Grinning

# 4
 • Варна
 • Мнения: 11 822
    Напротив.  Отива  и прави корекция, няма да я изядат.   Но ако не отиде,  работодателя по гражданския договор ще декларира списък на лицата, на които е изплатил доход, ще се направи засечката, че не са декларирани  и тогава ще я извикат и ще има глоба.
     така, че  Ф,  заминавай.  Носи си входящия номер и толкова. Grinning

А като отиде сама мислиш няма да я глобят, така ли? Глобата е сигурна при всички случаи! Все тая дали сама ще отиде да си каже или те ще я засекат по някакъв начин, но второто може да стане само случайно. Така че моят съвет е просто остави нещата така или ако искаш за всеки случай си внеси допълнителния данък. Така когато/ако открият грешката поне няма да ти начислят лихви върху дължимото.

# 5
 • Мнения: 4 916
В срок от 30 дни след като е подадена декларацията имаш право на промени по нея  Peace хващаш входящия номер и отиваш да си я търсиш. Успех.

# 6
 • Пловдив
 • Мнения: 843
   Вече са го казали , но   ето :
   № 24-00-344 от 2.08.2002 г. относно правото на данъчния субект да прави промени в подадена вече данъчна декларация

 

МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ

ГЛАВНА ДАНЪЧНА ДИРЕКЦИЯ

 

На основание чл. 238, ал. 1 от ДПК, във връзка с прилагането на чл. 61 от ДПК (посл. изм., ДВ, бр. 45 от 30.04.2002 г.), се дават следните указания:

С разпоредбата на чл. 61 от ДПК законодателят дава право на данъчния субект да прави промени в подадена вече данъчна декларация. – Промени в данъчна декларация се извършват с подаването на нова такава (чл. 61, ал. 4 от ДПК).

За да се определи правилно данъчното задължение по последна подадена декларация, същата следва да съдържа всички данни и обстоятелства, свързани с определянето му. – При приемане на данъчни декларации по реда на чл. 61 от ДПК на данъчните субекти следва да се обърне внимание, че същите трябва да попълнят изцяло и коректно новата декларация, а не само коригираните данни.

В случаите, когато данъчен орган приеме декларация по реда на чл. 61 от ДПК и тя не съдържа всички данни, посочени в предходната подадена, действията на данъчният служител са съгласно чл. 57, ал. 2 от ДПК.

Законодателят е дал право на данъчния субект да прави промени във вече подадена данъчна декларация в два случая – преди изтичане на законоустановения срок за подаването на конкретния вид декларация (чл. 61, ал. 1 от ДПК) и след изтичане на този срок, но преди изтичане на законоустановения срок за плащане (чл. 61, ал. 2 от ДПК).

Няма ограничение относно броя на коригиращите декларации, които данъчния субект може да подаде в тези срокове. – С всяка следваща коригираща декларация субектът се отказва от съдържанието на първата подадена декларация, предмет на корекцията. – Данъчната администрация приема за достоверни данните, посочени в последната подадена коригираща декларация. – Веднъж подадена, декларацията прави лицето носител на съответните права и задължения, предвидени в материалния закон.

С коригираща декларация данъчните субекти могат да правят промени, касаещи размера на определения данък (в увеличение или в намаление), данъчната основа или други данни и обстоятелства, посочени в първата подадена декларация от съответния вид. "

  И  "  когато законоустановеният срок за приемане на декларациите по чл. 41 от ЗОДФЛ (15 април) не е изтекъл, корекция на вече подадена данъчна декларация може да се извършва само на основание чл. 61, ал. 2 от ДПК. – Това е така, тъй като нормативната предпоставка за прилагането на чл. 61, ал. 2 от ДПК е изтичането на законоустановения срок за подаване на данъчната декларация."

     Не подвеждайте така, защото после наистина ще плаща глоби.
    

# 7
 • Мнения: 4 431
Благодаря момичета, да си трая не съм си и помисляла, ама исках да се подготвя какво ме чака. Със свекървата, Руската мафия и НАП шега не бива  Mr. Green. А иначе сега се сещам защо по-рано не се сетих за този тъп договор. Гледах в сайта на НОИ какви соц. осигуровки имам внасяни и въпросната фирма, с която имам 3 граждански, беше внесла осигуровки за 2  от тях.
В края на седмицата като се върна в къщи ще обадя какво е станало. Дано само да ми дадат старата декларация, че вътре са оригиналите на всичките служебни бележки за доходи. Не ми се обикаля да ги събирам пак Sad.

# 8
 • Мнения: 6 355
Ще те засекат. Като обработят справките на изплатените граждански договори от страна на фирмите (съешават  Grinning информацията) лъсва кой не е декларирал и платил. 
Но срокът за коригираща декларация завиди от това кога си подала обърканата декларация. Съветът ми е да си платиш разликата и да говориш в офиса на НАП по местоживеене с юрисконсулта им или с прекия началник на обслужване на данъкоплатците. 

# 9
 • Мнения: 4 431
В последния момент я подадох - на 13.04, ако е 30 дена срока, значи имам време.

# 10
 • Пловдив
 • Мнения: 843
 Ураааа  - имаш Simple Smile Радвам се.  Laughing 
   Не мисля, че е проблем липсващите бележки, колегите ще извадят старата декларация и ще ги приложат към новата. Поне такава е практиката при нас.
    Успех.... понякога е"Плюс"  късното подаване:-)) Laughing  не, че  насърчавам някого...
   
   

# 11
 • Мнения: 4 431
.........
    Успех.... понякога е"Плюс"  късното подаване:-)) Laughing  не, че  насърчавам някого...  
 
Embarassed Rolling Eyes
Каква опашка се беше извила в пощата този ден от ей такива като мен .....
Пуснаха хората всички гишета, за да обслужат всички.
И по тоя повод как в Естония накарали хората да подават данъчни декларации в първите седмици от срока, че и по Интернет. Ами обещали им, че който подаде до еди кога си и през Нета му връщат до 15 дена парите, ако имат да връщат. И подействало. Е, разбира се тези дето имали да дават се скатавали пак до последния момент Simple Smile. Това естонец ми го разказва преди 2 години.

А какво значат липсващите данни за внесени осигуровки за този месец? Че не са ги внесли или че не са декларирали договора?
Месеците са поредни и липсват за първия.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт