Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 1 май 2007, 17:54 ч.

САЛАТИ И ОТСЛАБВАНЕ

  • 36 039
  • 70
  •   1
Отговори
  • Пловдив
  • Мнения: 655
 Simple Smile На последък много се говори за това, че моделите и актрисите си поддържали фигурите със САЛАТИ.  Дори чух, че Маги Желязкова каза на Десислава, че като била бременна била на диетолог, който и казал да яде салати на корем и че от това не се напълнява.

Такаааааааа.............сега е сезона на салатите. Някой от вас отслабнал ли е със салати/сигурно в тях има и малко нарязано месо и са БЕЗ майонеза/ ????
 
Споделете опит моля.

Моя приятелка роди момиче и я изписаха от болницата с тегло 53 кг. До като беше бременна в 9-я месец я попитах как така изглежда толкова добре и няма грам залепен за тялото и, и майка и ми отговори че ядяла почти само салати.....

# 1
  • София
  • Мнения: 3 416
Аз от много хапване на зелена салатка много обичам салати,преди две седмици такъв обрив си докарах,че една седмица не можах да се оправя. #Cussing outЛекарката веднага ме попита:А случайно да си хапвала зелена салатка?
От многото нитрати,препарати и други неща с които обработват зеленчуците ,направо ни тровят.Така,че внимавайте! Confused

# 2
  • Пловдив
  • Мнения: 655
Даааа.......за това се купуват само по-малки марили, по-малки домати и т.н.

# 3
  • Мнения: 2 096
Имам приятел, който преди години за няколко месеца свали доста кирограми и каза, че ял само салати. Не съм го разпитвала по-конкретно, но предполагам, че все пак трябва да не се прекалява със сиренето в шопската, както и с зехтина или олиото.
Иначе аз преди време за 1 седмица смъкнах 2-3 кг., като се хранех само с по 1-2 малки зелени салати дневно/имах и някои малки прегрешения/, разнообразявах ги и с малко риба тон, но не слагах никаква мазнина, само лимон и сол, но след тази седмица все още не ми се яде зелена салата.
Ще следя с интерес темата.

# 4
  • София
  • Мнения: 10 860
Аз миналото лято свалих 6 кг за 1 месец като ядях само домати с мъничко сол и солети /по макс. 2 пакетчета на ден/.  Даже като ме питаха каква диета пазя казвах домати и солети, това е моята диета.

# 5
  • Мнения: 5 831
Аз миналото лято свалих 6 кг за 1 месец като ядях само домати с мъничко сол и солети /по макс. 2 пакетчета на ден/.  Даже като ме питаха каква диета пазя казвах домати и солети, това е моята диета.

обожавам салати и солети.... Crazy
мога само това да ям....
а да,и кисело мляко сутрин.... Crazy

# 6
  • Мнения: 1 340
100% действа това със салатите. Ако има и някакво разнообразие, например 1 ден на зелева салата, 1 ден на салата домати+краставици, 1 ден зелена салата  и т.н. няма да омръзва  Crazy
И все пак мисля, че трябва да е някаква жега за да мога да издържа на такова меню  Rolling Eyes

# 7
  • in a galaxy far, far away
  • Мнения: 595
ако може таратор и краставици само да мине за салата то мога да кажа че като бях бременна - миналата зима само това ми се ядеше и нищо друго не можех да погледна- качих 5 и свалих 6 кг за бременността
но пък може и да е от друго - просто началното ми тегло беше над всяка разумна граница зо забременяване
но това се издържа само ако наистина нищо друго не ти се яде
сега например не мога Mr. Green

# 8
  • Мнения: 1 276
Със салати се отслабва страшно много...моята племенница така стопи и задържа години наред килцата...сега има 3 деца и е много слаба..НО : без сол и подправки...само малко зехтин,заради масноразтворимите витамини,които иначе няма да се усвоят от организма,ако няма мазнинка някаква...но за сол-забравяте....Хрупате като коза...НО се свиква...за сметка на това коли4ествата са -на корем...А пък ако и намерите кой да ви ги реже,екстра!  Но аз само на салатки никога до сега не съм карала...все ми се мушва и нещо друго в устата.../ами като все зяпа тая уста...как не.../

# 9
  • София
  • Мнения: 7 061
Аз си хапвам всеки ден по над кг. салати и така си поддържам теглото.  Peace
А за отслабване, включвах към тях и риба или сирене.

# 10
  • София
  • Мнения: 2 220
Отслабва се, но и при тях не трябва да се прекалява с количествата и съставките... Ако караме само на зелена или зелева салата просто няма начин да не отслабнем. Но ако си направим голяма купа с много различни съставки (зеленчуци все), това си е едно стабилно хапване, не по-различно от чиния с манджа например. Това показва моят опит, де. И смао на плодове да карам, ако са голямо количество - не отслабвам!

# 11
  • София
  • Мнения: 3 416
Със салати се отслабва страшно много...моята племенница така стопи и задържа години наред килцата...сега има 3 деца и е много слаба..НО : без сол и подправки...само малко зехтин,заради масноразтворимите витамини,които иначе няма да се усвоят от организма,ако няма мазнинка някаква...но за сол-забравяте....Хрупате като коза...НО се свиква...за сметка на това коли4ествата са -на корем...А пък ако и намерите кой да ви ги реже,екстра!  Но аз само на салатки никога до сега не съм карала...все ми се мушва и нещо друго в устата.../ами като все зяпа тая уста...как не.../
Солта е нужна на организма!!![

Има си минимално количество сол, което всеки човешки организъм трябва да приема ежедневно!

Съгласна съм, че прекомерната употреба е МНОГО ВРЕДНА, обаче солта си е необходима за организма =

А ето и една статия по-подробна:

В далечните времена, когато на земята се установяват примитивните форми на живот, в природата съществува баланс между натрий и калий. Но безспирните дъждове “измиват” натрия от почвата. Древният човек с всички сили се старае да запълни тази липса. Така той открива каменната сол. Днес хората са се научили да се сдобиват с готварска сол по различни начини – от земята, от солените езера и морета, и др. Независимо от метода на обработка и размера на солните кристали, които ние купуваме от магазина, химическата форма на солта е една – NaCl – натриев хлорид.

Сол за здраве
Балансът между водата и солта е в основата на съединителните тъкани на човешкия организъм – в основата на живота. Като цяло в организма на възрастен човек има около 3.5 kg различни минерални соли. Натриевият хлорид е крайно необходим за нормалното кръвообращение и снабдяването на клетките с хранителни вещества. Именно солта е тази, която се използва в много от физиологичните разтвори за рехабилитация на пациентите по време на тежки боледувания или след операции.

За здравия човек ежедневно са необходими 10-15 g сол. Имайте предвид, че само 3.5 g се съдържат в хляба. Така останалото количество можем да си набавим с порция ядене, подсолено при кулинарната обработка. Излиза, че едно 4-членно семейство консумира пакет от 1 kg сол за 1.5–2 месеца. Статистиката обаче сочи, че в Европа това потребление е два пъти по-високо. Лекарите категорично заявяват, че солта е “бавен убиец”. Прекомерното й количество задържа вода в организма и кара бъбреците и сърцето да работят с повишена енергия.
Американски учени са открили във веригата на ДНК ген, който отговаря за усвояването на солта от организма. Според тях, при хората, които имат този ген, 1 g сол повишава налягането с 5 единици. Ако той е повреден, възниква повишена потребност от много солена храна и ако тя не бъде набавена, може да се появи хипертония. Следователно не всички хора имат нужда от допълнителна сол – само тези, чийто ген е видоизменен.
С възрастта организмът все по-трудно се освобождава от излишъка на сол, която се отлага в ставите, жлъчния мехур, по стените на кръвоносните съдове. Кръвта става по-гъста, в следствие на което се получават тромбози, раздразват се нервните окончания и това предизвиква невралгия, повишава се очното налягане и може да се появи глаукома. И това не са всички неприятности, които могат да възникнат вследствие на нарушението на водно-солевия обмен. Впрочем, недостигът на сол води до не по-малко тежки недъзи: понижава се кръвното налягане вследствие на което се развива сърдечна недостатъчност, влошава се работата на бъбреците и започва общо отравяне на организма. Излиза, че формулата на здравето е проста – 15 g сол на ден и нито грам повече!

Копирано от тази тема:  http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=35779.msg721364

НИТРАТИТЕ
Ето и още полезна информация : "Нитратите представляват соли на азотната киселина, натрупани в зеленчуците вследствие на неправилно използване на минерални торове при отглеждането на културите. Под въздействието на микрофлората в устната кухина и червата те се превръщат в много по-силно токсични нитрити, които притежават канцерогенни свойства. Освен че възпрепятстват пренасянето на кислород до клетките от кръвта, при попадане в стомашно-чревния тракт нитритите се съединяват с амините – вещества, съдържащи се в дима и някои хранителни продукти като яйца, бира, зеленчуци, и образуват канцерогенните нитрозамини. Последните разрушават безпощадно определени витамини и разстройват функциите на щитовидната жлеза. За предпазване от опасните вещества е необходимо поглъщането на повече количество витамин С и ограничаване на тютюнопушенето.
    Доказано е, че най-много нитрати се напластяват в зелевите и зелените листни растения. Допустимата нитратна доза за човешкия организъм е 0,5 мг, при превишаването и проблемите със здравето са ви в кърпа вързани.
    Симптомите на нитратното отравяне са гадене и повръщане, разстройство, придружено с болки в корема, кожни обриви, зачервяване, сърбеж, лишейовидни образувания. Възможни са оплаквания от главоболие, нарушено зрение. Понякога изтръпват и различни части на тялото.
    За да си спестите подобни здравословни неприятности, постарайте се да сведете до минимум присъствието на нитратите в менюто ви. Ето как можете да го направите:
    • При приготвяне на салати накиснете зеленчуците около 10-15 минути в студена вода, след което изплакнете с топла.
    • Преди варене разрежете картофите, морковите и цвеклото на четири части и ги накиснете 10-15 минути в хладка вода, а след това ги сварете и сгответе в чиста вода.
    • Нитратите не се разпределят равномерно в суровите зеленчуци – в картофите и краставиците те са по-близо до повърхността, а в зелето и морковите – в сърцевината. Ето защо за предпочитане е първите да се белят, на зелето да се отстранява кочанът, а на морковите да се отрязва около 1 см от дръжката.
    • Имайте предвид, че при замразените зеленчуци не е констатирано намалено съдържание на нитрати.
    • При варените картофи нитратите се понижават с 80%, в готвеното зеле – със 70%, а във варените моркови – с 60%.
    Радиоактивните вещества най-често се крият в многогодишните бобови култури, в стъблата и листата на кореноплодните. От градинските зеленчуци най-рисковани са грахът, зеленият фасул, бобът, а най-чисти – грудките на картофите, краставиците, доматите, репичките, зелето, салатното цвекло, морковите. От ягодоплодните пък най-малко радиоактивни са горските ягоди и малините. Повече опасни вещества поглъщат червеното френско грозде, касисът. Най-сигурни са плодовете със семена и костилки като ябълки, круши, вишни, сливи.
   
    За прочистването на организма от радиацията, попаднала в него, трябва да се консумират храни, които спомагат за бързото изхвърляне на пагубните вещества и предотвратяват повторното им натрупване. Специалистите съветват да наблягате на белтъците и морската храна. Полезни за целта са изварата, сирената, месото, рибата, яйцата, водораслите. Млякото и млечните продукти са богати на калций, който намалява концентрацията на стронций-90. Калият, който изобилства в цвеклото, сушените кайсии, стафидите и орехите, пък стопява съдържанието на цезий-137. Натуралните сокове, богати на витамини, също благоприятстват изхвърлянето на радиоактивните вещества. Чудесна работа вършат и пектиновите вещества, които се съдържат в ябълките, крушите, сливите, малините, вишните, гроздето. #

    • Избягвайте увехналите зеленчуци, старайте се да са пресни. Нека не престояват дълго в хладилника, особено ако са в найлонови опаковки, тъй като идеалните условия за превръщането на нитратите в нитрити е именно отсъствието на въздух.
    • В никакъв случай не купувайте недоузрели плодове и зеленчуци, особено богатите на каротин, които се продават като ранозрейки.
    • Предпочитайте зеленчуци със светлозелени листа. Внимавайте със спанака и цвеклото, които приютяват изключително много нитрати. Задължително ги подложете на допълнително очистване, като ги накиснете и измиете обилно.
    • Не използвайте повторно водата, в която сте варили зеленчуци. Не претопляйте супи, тъй като така се увеличава концентрацията на нитрати.
    • Не забравяйте, че нитратите и нитритите се използват в консервната промишленост. Затова винаги обръщайте внимание на срока за годност върху етикетите на консервите.
    • Консумирайте зеленчуците с лимон, който възпрепятства превръщането на нитратите в нитрити и формирането на нитрозамини.
    • Преди употреба измийте усърдно зеленчуците и отстранете горните слоеве листа.
  bouquet

# 12
  • Варна
  • Мнения: 360
Блатодаря от сърце geleva, страхотна работа.  202uu

# 13
  • Пловдив
  • Мнения: 655
Представям ви книгата: "Еating in the Raw" (Да ядеш сурово).

Няма я в България но в Америка и Канада е "хит". Написана е от Керъл Алт - супермодел и актриса, известна в България с филми като "Жена на честа", "Венчана за насилието", "Амазонка" и др.
Керъл Алт е на 44 години, изглежда страхотно и НЕ е ВЕГАН, нито ВЕГАТАРИАНКА. Четох статия-интервю с нея на испански и сега ще ви преведа нещо и ще синтезирам от цялото интервю.





Taкa изглежда  на 44 години


Части от интервюто:

"...Не съм нито Вегетарианка , нито веганка. Ям сурови плодове, зеленчуци, салати, шейкове, фрешове. Позволявам си да ям сирена и мляко но без пастюризация, също така риба, италианско карпачио/италианска салата от сурови меса/. Това ми излиза много по-евтино, чувствам се много по-добре и най-после ям спокойно и колкото си поискам без да пълнея. Какъв смисъл има да си като Доналд Тръмп и да караш скъп мерцедес, ако не ти остава дълго да живееш?!"
Как започна всичко?
"Бях в Латинска Америка на снимки и там имаше 1 момиче на 17, което беше много хубаво и много жизнено. Непрекъснато веселеше хората около себе си с веселия си нрав, а аз "звездата" която печелеше милиони бях отпаднала уморена и все си повтарях: "така е като съм на 34...". На нея и даваха прашки, а на мен ми се налагаше да се крия зад камъните като ме снимат. Чувствах се отчаяна, отпусната, уморена, пиех лекарства за сън, а после кафе за събуждане + лекарства за повреден стомах. С трудност поддържах теглото си 56 кг. при ръст 1.78м. и всяка изминала година ми ставаше все по-трудно и по-трудно да го поддържам.

След снимките отидох при свекърва си на едно много отдалечено място. Никой не знаеше телефона там. Мислех си за брат ми който почина млад и остави 3 деца сирачета. За баща ми който почина през 1985г от рак, за майка ми която също изгубих, а сега и самата аз се чувствах зле. Седнах и започнах да се моля на Бог. Молех се какъв е смисъла да ме направи известна ако не мога да помогна на себе си и на хората, които обичам. Минаха няколко дни и телефона, който не бях дала на никой позвъня. Обади ми се приятел и ме помоли за помощ за сестра си, която искала да си направи мастектомия, понеже била болна от рак и ракът вече се разпространил из цялото и тяло. Помоли ме да използвам връзките си  за да може да и запише час при лекар, който успешно лекувал рак при много от пациентите си."

Последна редакция: ср, 02 май 2007, 11:24 от sylya

# 14
  • по пътя на светлината
  • Мнения: 2 291
Определено салатите са полезна и здравословна храна.Отслабва се  и то доста. Grinning

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт