Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 3 156
Така, значи сдобих се аз с доста сериозно количество градински чай. Very Happy  Ама като не знам какво да го правя? Embarassed  Пуснах търсачката - така разбрах, че е подходяща подправка за пилешко. Въпросът ми е - мога ли да го слагам и на други ястия, защото миризмата му е доста силна и ме е страх да е ги разваля, а от друга старана ми е жал да го хвърля. И още нещо - ползва ли се за направата на истински чай /за пиене/?
Цитирай

София

Мнения: 3 721
Градински чай или салвия аз пих преди няколко месеца, когато спрях да кърмя и всичко беше наред с отбиването. Останал ми е доста от тогава и аз се чудех какво да го правя, така, че ще следя темата и ще потърся и аз.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%B … D1%87%D0%B0%D0%B9

В готварството сухите и свежи листа на салвията се употребяват като подправка на салати от зеленчуци, за ароматизиране на сосове, кремсупи, например от Imageсушен грах или леща, рибени чорби, омлети. Добра подправка за ябълково желе, яйчени ястия и сирене. С нея се натриват различни видове месо преди печене. Прибавя се към ястия от дивеч и смляно месо, ликьорената и винена промишленост. Трябва да се използва пестеливо, защото ароматът й е много силен.
Ето няколко рецепти:
http://kulinar.gbg.bg/listrec.php?keyword=%F1%E0%EB%E2%E8%FF& … x=0&image.y=0
« Последна редакция: вт, 01 май 2007, 23:11 от Sisssi »
Цитирай

Czech Republic

Мнения: 2 592
Да използва се като чай, но имайте предвид, че е доста горчива. Много помага при болно гърло, настинки и грипове. Използва както за пиене, така и за гаргара. Добре е да се избягва по време на бременност, защото може да предизвика контракции.

Сиси, вече е споменала за изпозването и в кулинарията! Peace
Цитирай

София

Мнения: 3 721
Мисля, че svetlana_78 е пуснала темета предимно с питане за използване в кулинарията. Затова наблегнах на това и потърсих рецепти, а и аз лично очаквам да се включат мами, които я използват в кухнята.  Hug
« Последна редакция: ср, 02 май 2007, 08:02 от Sisssi »
Цитирай


Мнения: 3 156
Благодаря ви, момичета за бързите отговори! Hug
Сиси, а може ли свежите листа да се сложат във фризер, за да  ги съхраня за по-дълго.
Наталина, още едно въпросче за чайчето- ако е така горчиво, а помага при изброените от теб болести, може ли да се подслажда или това ще намали лечебното въздействие на билката? Защото знам, че има билки, които не се подслаждат  при приготвянето на чай.
Цитирай


Мнения: 5
Салвията още се използва за ЛАРИНГИТ,ТРАХЕОБРОНХИТ,КАШЛИЦА ОТ РАЗЛИЧЕН ПРОИЗХОД, СТОМАШНИ БОЛКИ, ВЪЗПАЛЕНИЕ НА СТОМАХА И ЧЕРВАТА, СТОМАШНА ЯЗВА, ДИАРИА, ЧЕРНОДРОБНИ И ЗЛЪЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ.  външно  като запарка за комрпреси се прилага за лечение на гнойни рани, и бани при кожни обриви. под формата на гаргара се препоръчва при ангина , зъбобол, възпаление на устната лигавица.  етеричното масло от чая се използва за инхалации. Начин на употреба ЗАПАРКА_ от 1 суп. лъжица натрошена билка на 1/2 литра вряща вода се използува за гаргара и лечение на гнойни рани.ЗА ВЪТРЕШНА УПОТРЕБА_ се приготвя запарка от 1 суп.лъжица билка в  250 гр. вряща вода ,престоява 10 мин. и се пие на глътки./ ВСИЧКИ БИЛКИ КАТО ЛЕКАРСТВО СЕ ПРАВИ ЗАПАРКА 10 МИН. ПИЕ СЕ НА ГЛЪТКИ , ЧАЯТ ТРЯБВА ДА БЪДЕ БИСТЪР И СВЕТЪЛ НА ЦВЯТ, ТОГАВА Е ПОЛЕЗЕН
Цитирай

София

Мнения: 3 447
Салвията върви много на пиле, със свинско също е хубаво. Но е доста силна, аз слагам по малко.
За чай - аз пия една много хубава комбинация от салвия, мента, лайка и бял равнец.
Можеш да я запазиш за по-дълго време, като я измиеш, завиеш я в алуминиево фолио и я сложиш в хладилник (важи за всички зелени подправки).
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.