Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 5 440

На 1 юни от 10.00 ч сутринта, Движение на българските майки ще проведе своята инициатива "И аз съм българче", в градинката до парламента.
Вярваме, че всяка от вас -  настояща или бъдещи майка,  имаща възможност да ни подкрепи, ще бъде с нас, не заради нас, а заради 18 000 деца растящи в институции с потъпкани детски и човешки права.
Децата ви очакват!


Фондация «Движение на българските майки» подема инциатива в подкрепа на българските деца, растящи в институции.
На иницативата бе даден ход с изпращането на Отворено Писмо до Президента на Република България, с копие до всички държавни органи, в което се поставят множество въпроси, касаещи 18 000 български деца, растящи в институции.
Писмото бе изпратено в края на месец април 2007 г.

Високият брой на децата, оставени в домове се дължи на липсата на превенция по отношение на изоставянето им, както и на действащото законодателство, което оставя твърде много вратички за родителите, оставили децата си на грижата на държавата.

Организацията от доброволци желае да сподели със съответните служби опит и наблюдения, както и да даде препоръки, които ще бъдат полезни и благоприятни за децата и превенцията по изоставянето им в институциите. Тук са изброени само част от проблемите, касаещи тези български деца:


1. Когато детето не е потърсено в рамките на 3 месеца да бъдат автоматично отнемани родителските права и детето да бъде предоставено за осиновяване.

2. Да отпадне необходимостта родителите на детето да бъдат уведомявани за предстоящото му осиновяване след като веднъж вече са подписали отказ.

3. Ако дете е изоставено без подписано съгласие за осиновяване (визираме захвърлено), родителските права на неизвестната майка и баща да бъдат автоматично отнемани.

4. Да се назначат социални работници, които само и единствено да се занимават със осиновяванията. По статистика на ДАЗД само 18 са социалните работници на щат на територията на България, пряко ангажирани с ДМСГД, където понастоящем има 3000 деца.

5. Да се увеличи квалифицираният персонал и в ДДМУИ, където растат децата с увреждания (5000 деца).

7. Да се увеличат заплатите на персонала в  ДМСГД /за справка заплатата по щат е 190 лв./, защото възнаграждението, което получава персонала, не отговаря на положеният труд и възложената им отговорност.

8. Да отпадне от Семейния Кодекс призоваването на родителя на съдебната процедура при осиновяванията, за които не е необходимо съгласието му. Също така, да отпадне т.нар ”Оттегляне на съгласие за осиновяване” при веднъж започнала процедура.

9. Да бъде създадена специална колегия във всеки градски съд, която да се занимава единствено и само с осиновяванията  с цел намаляване срока до произнасяне на съдебното решение.

10. Да отпадне Декларацията за съгласие от биологичната майка при оперативни намеси (подаване на пълна анестезия), касаещи дете, оставено за осиновяване. Понастоящем много деца не могат да се лекуват именно защото такава декларация е необходима. Това е в разрез с правата на детето.

Към настоящия момент децата в ДМСГД (Дом за медико-социални грижи) в България са 3 000, а само 25% от тях биха могли да бъдат осиновени. Децата в ДОВДЛРГ (Дом за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителски грижи) са приблизително 10 000, като за осиновяване са едва 15%. Децата в домовете за деца с увреждания са 5 000, а осиновени могат да бъдат 80% от тях.

Тези данни показват колко малко са децата, които имат шанс да бъдат осиновени, а знаем колко много са желаещите семейства, които могат да дадат това, което една държавна институция не може.
Децата с увреждания нямат шанс за осиновяване по така действащата законова уредба и така полаганите грижи за тях. Това пък е в следствие от лошата социална политика към семействата, нуждаещи се от подкрепа в отглеждането на дете в риск и дете с увреждане.


Пълния текст на писмото може да прочетете ТУК >>


Списъкът на множеството сайтове и организации, които са подкрепили иницативата към настоящия момент, както и повече относно Движение на българските майки може да прочетете на http://fdbm.org

Последна редакция: пн, 28 май 2007, 15:58 от Mamma

# 1
 • София
 • Мнения: 2 210
БРАВО !!!!  newsm10 newsm10 smile3501 smile3501
(писмото не ми се отваря Sad, при мен ли е проблема?)

# 2
 • sofia
 • Мнения: 7 477
искам да благодаря на вси4ки моми4ета от ДБМ ,на екипа на БАОО,на майките от форума Осиновяване,както и на всеки,който ни посъветва кое и как  за да дадем ход на така необходимите действия които сме предприели и отдавна обмисляме Hug  bouquet

Отказване няма,пълен напред и ще се борим до постигането на реални резултати.

Благодарим ви   bouquet

# 3
 • Мнения: 4 978
Момичета,

Най-искрено ви желая успех с цялото си сърце!

Пишете повече за развитието на нещата.

П.С. Насреща съм за каквото и да е съдействие и подкрепа. Вие си го знаете.

# 4
 • Мнения: 3 248
Единственото, на което се надявам в това толкова сложно и нелеко начинание е малко много попътен вятър. Praynig Господ пред нас и ние след него! Grinning

Момичета, обичам ви! Heart Eyes

# 5
 • sofia
 • Мнения: 7 477
Момичета,

Най-искрено ви желая успех с цялото си сърце!

Пишете повече за развитието на нещата.

П.С. Насреща съм за каквото и да е съдействие и подкрепа. Вие си го знаете.

знаем,благодарим Simple SmileЩе пишем естествено,има още много работа в детайли  TiredНеизбежно е,но се надяваме да положим на4алото на изплуване от блатото,в което е затънала цялата държава.Е,поне при децата  де;-)

# 6
 • Мнения: 908
  bouquet Щом сме заедно  Hug Да ни върви по вода  Praynig  sport027

# 7
 • Мнения: 1 725
  И по бира Hug

# 8
 • Нови Искър
 • Мнения: 4 186
Искам само да кажа, че това е истината за тези хиляди деца, това е, за което трябва да се борим и за което трябва всички хора в България да ни подкрепят. Отдавна е наливане от пусто в празно само носенето на дрехи и каквото и да било за тези деца, отдавана не е достатъчно само да ходим при тях - нищо не постигаме. Единственото важно нещо е да изпразним домовете, децата да получат шанс да бъдат отглеждани в нормани семейства и да получават всичко онова, на което имат право. Трябва да накараме имащите власт да работят за тези деца и да спрат да съблюдават несъществуващите права на т. нар им родители, и да започнат да гледат правата на децата.
Домовете като такива са създадени за отглеждане на болни деца, които не биха имали шанс в домовете си, а са се превърнали в сиропиталища, отглеждащи закърнели от невнимание не негрижовност дечица. Бройката е потресаваща, начина им на живот - необясним и ужасяващ..............
ПРИЗОВАВАМ ЗА СИЛНА ПОДКРЕПА, ПРИЗОВАВАМ ВСИЧКИ, В ИМЕО НА ДЕЦАТА, ПОДКРЕПЕТЕ НИ, БЪДЕТЕ ДО НАС, ЗАЩОТО НАЧИНАНЕТО Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТРУДНО И ЗА НЕГО Е НЕОБХОДИМ МНОГО УПОРТСТВО И МНОГО ЖЕЛАНИЕ ДА ПОМОГНЕШ И ДА ПРОМЕНИШ, В ИМЕТО НА ДЕЦАТА.
Аз искам да Благодаря на Росица - много оплюванеа, много хулена, но само ние около нея, виждаме и знаем, как драпа със зъби и нокти за тези деца, как всяка една нейна дума, всяко едно нейно действие е само и единственно за доброто на тези деца. Роси ти си първопричината тази инициатива да е факт и всички ние сме зад теб на 100 %. Благодаря ти Peace

# 9
 • Мнения: 3 343
Това ,което Криси е казала е самата истина!  HugЗаставам зад думите и на 100% и съм готова да помагам с каквото мога! За Роси и всички,които започнаха това-  bouquet

# 10
 • Мнения: 2 579
каквото можем ще помагаме Hug

# 11
# 12
 • По света и У нас
 • Мнения: 1 408
Страхотна инициатива   smile3501 ! Успех  Hug

# 13
 • sofia
 • Мнения: 7 477
Страхотна инициатива   smile3501 ! Успех  Hug

Благодарим на вси4ки,които ни подаваха инфо от домовете  bouquet 

# 14
 • София
 • Мнения: 6 737
И аз ще застана зад думите на Криси и ще кажа ПОКЛОН на всички вас   bouquet
С каквото мога ще помагам   Hug

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт