Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 5 414
На 1 юни от 10.00 ч сутринта, Движение на българските майки ще проведе своята инициатива "И аз съм българче", в градинката до парламента.
Вярваме, че всяка от вас -  настояща или бъдещи майка,  имаща възможност да ни подкрепи, ще бъде с нас, не заради нас, а заради 18 000 деца растящи в институции с потъпкани детски и човешки права.
Децата ви очакват!
Фондация «Движение на българските майки» подема инциатива в подкрепа на българските деца, растящи в институции.
На иницативата бе даден ход с изпращането на Отворено Писмо до Президента на Република България, с копие до всички държавни органи, в което се поставят множество въпроси, касаещи 18 000 български деца, растящи в институции.
Писмото бе изпратено в края на месец април 2007 г.

Високият брой на децата, оставени в домове се дължи на липсата на превенция по отношение на изоставянето им, както и на действащото законодателство, което оставя твърде много вратички за родителите, оставили децата си на грижата на държавата.

Организацията от доброволци желае да сподели със съответните служби опит и наблюдения, както и да даде препоръки, които ще бъдат полезни и благоприятни за децата и превенцията по изоставянето им в институциите. Тук са изброени само част от проблемите, касаещи тези български деца:


1. Когато детето не е потърсено в рамките на 3 месеца да бъдат автоматично отнемани родителските права и детето да бъде предоставено за осиновяване.

2. Да отпадне необходимостта родителите на детето да бъдат уведомявани за предстоящото му осиновяване след като веднъж вече са подписали отказ.

3. Ако дете е изоставено без подписано съгласие за осиновяване (визираме захвърлено), родителските права на неизвестната майка и баща да бъдат автоматично отнемани.

4. Да се назначат социални работници, които само и единствено да се занимават със осиновяванията. По статистика на ДАЗД само 18 са социалните работници на щат на територията на България, пряко ангажирани с ДМСГД, където понастоящем има 3000 деца.

5. Да се увеличи квалифицираният персонал и в ДДМУИ, където растат децата с увреждания (5000 деца).

7. Да се увеличат заплатите на персонала в  ДМСГД /за справка заплатата по щат е 190 лв./, защото възнаграждението, което получава персонала, не отговаря на положеният труд и възложената им отговорност.

8. Да отпадне от Семейния Кодекс призоваването на родителя на съдебната процедура при осиновяванията, за които не е необходимо съгласието му. Също така, да отпадне т.нар ”Оттегляне на съгласие за осиновяване” при веднъж започнала процедура.

9. Да бъде създадена специална колегия във всеки градски съд, която да се занимава единствено и само с осиновяванията  с цел намаляване срока до произнасяне на съдебното решение.

10. Да отпадне Декларацията за съгласие от биологичната майка при оперативни намеси (подаване на пълна анестезия), касаещи дете, оставено за осиновяване. Понастоящем много деца не могат да се лекуват именно защото такава декларация е необходима. Това е в разрез с правата на детето.

Към настоящия момент децата в ДМСГД (Дом за медико-социални грижи) в България са 3 000, а само 25% от тях биха могли да бъдат осиновени. Децата в ДОВДЛРГ (Дом за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителски грижи) са приблизително 10 000, като за осиновяване са едва 15%. Децата в домовете за деца с увреждания са 5 000, а осиновени могат да бъдат 80% от тях.

Тези данни показват колко малко са децата, които имат шанс да бъдат осиновени, а знаем колко много са желаещите семейства, които могат да дадат това, което една държавна институция не може.
Децата с увреждания нямат шанс за осиновяване по така действащата законова уредба и така полаганите грижи за тях. Това пък е в следствие от лошата социална политика към семействата, нуждаещи се от подкрепа в отглеждането на дете в риск и дете с увреждане.


Пълния текст на писмото може да прочетете ТУК >>Списъкът на множеството сайтове и организации, които са подкрепили иницативата към настоящия момент, както и повече относно Движение на българските майки, може да прочетете на http://fdbm.org

Последна редакция: пн, 28 май 2007, 16:01 от Mamma

# 1
 • Sofia
 • Мнения: 2 008
Адмирации за инициативата!!!!!!!!!!!
Браво, браво, браво !!!!!!!!!

Кажете как можем да подкрепим инициативата!?!?

# 2
 • sofia
 • Мнения: 7 477
Адмирации за инициативата!!!!!!!!!!!
Браво, браво, браво !!!!!!!!!

Кажете как можем да подкрепим инициативата!?!?

ами,за сега 4акаме отговор от въпросните институции  и в зависимост какво ще отговорят ще има и последващи действия Twisted Evil

на 1 юни ще сме на Парламента и ще раздаваме рисунки с детски ръ4и4ки на депутатите.За това ще пуснем допълнително инфо скоро Hug

но сега 4акаме и ще видим,о4ертава се дълга и трудна и битка.


# 3
 Маме, аз съм ЗА.
 Как да го направим ?? 

# 4
haide da napravim neshto za 1 iuni, da suberem podaruci i pari i da gi dadem, az bih se vkliuchila s radost!

# 5
 • Sofia, Bulgaria
 • Мнения: 12
Инициативата е наистина похвална   bouquet

Крайно време е и в България да се погледне на децата като на индивиди с права. Стига сме толерирали безсъвестни и безотговорни  родители!
Истината е, че голяма част от децата в домовете биха имали съвсем друга съдба и среда, ако бюрократичните спънки и бумащината бяха по-редуцирани.
Желая успех на начинанието!

Готова съм да помагам с каквото е необходимо.

# 6
 • В метрото
 • Мнения: 2 715
Считам, че това трябваше да се случи преди много време.
Присъединявам се. На 01.06 ще дойдем пред парламента. Каквото още трябва да се направи, ще помогна.

# 7
 • София
 • Мнения: 712
Предложенията са прекрасни!

Очаквам отговора на институциите и последващите ви действия.

Преди години сме разговаряли в къщи по темата и брат ми каза нещо, което ме впечатли много.
Той каза, че ако всяко семейство, което иска да има 3 или повече деца, си роди 2 и осинови третото, то отдавна не би имало такива домове или те щяха да бъдат много по-малко. Хубаво би било, нали?

# 8
 • Мнения: 1 470
     Абсолютно подкрепям инициативата! Peace
     Ако мога ще бъда на първи юни!!!Все пак това е празник на всички деца,а не само на моите,и би било хубаво ако нямаме време за нещо по така...Поне да покажем на тези деца,че те също са приоритет,за нас отнговорните родители!И да им вдъхнем малко повече увереност,надежда,и пак надежда...
    А на по горното изказване ще отговоря,че когато можем да си го позволим,бихме взели детенце поне като приемни родители!И вярвам,че има много като нас,но ни трябва малко подкрепа и от държавните институции,в тези стъпки!И за това трябва да се борим!

# 9
 • София
 • Мнения: 63
Здравейте,

Току-що научих че в подкрепа на същите предложения има петиция, която ще се внесе на 1 юни в парламента, ако се съберат 10 000 подписа!!!!


http://www.az-deteto.com/petition/index.html

# 10
 • sofia
 • Мнения: 7 477
Здравейте,

Току-що научих че в подкрепа на същите предложения има петиция, която ще се внесе на 1 юни в парламента, ако се съберат 10 000 подписа!!!!


http://www.az-deteto.com/petition/index.html


 в петицията са малко по-разли4ни прдложенията от нашите,но това няма зна4ение.Работим в една посока и ще сме заедно на 1 юни Hug
Заедно с тяхната петиция ние ОТНОВО ще внесем и нашето писмо Mr. Green

4акаме ви зад парламента в градинката Hug

# 11
 • у дома
 • Мнения: 2 249
копирам си поста от другата тема-нямам какво повече да добавя

МНОООООГО СЪМ РАЗОЧАРОВАНА!!!НА ДУМИ ВСИЧКИ СМЕ МНОГО СИЛНИ-КОГАТО ДОЙДЕ ВРЕМЕ ДА СЕ ДЕЙСТВА-ПАК ЕДНИ И СЪЩИ ШЕПА ХОРА-МИ ТВА Е...НЯМА КАКВО ПОСЛЕ ДА СЕ СЪРДИМ....НИКОЙ НЕ НИ Е ВИНОВЕН!!!


БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ,КОИТО ДОЙДОХА,И НА ТЕЗИ КОИТО СИ БЯХА ПОМЪКНАЛИ ДЕЦАТА И НА ТЕЗИ КОИТО ОТ РаБОТА ИЗЧЕЗНАХА....- bouquet bouquet bouquet bouquet bouquet

aaaaaaa-I И ДОКЪТО ПЪПКАТА НА ГЪЗА НА АЗИС ПРОДЪЛЖАВА ДА БЪДЕ НОВИНА,КОЯТО ПОВЕЧЕ ПРИВЛИЧА ИНТЕРЕСА НА МЕДИИТЕ И Е НОВИНА,КОЯТО ЗАСЛУЖАВА ДА СЕ ОТРАЗИ  ПОВЕЧЕ ОТ ПРОТЕСТА НА ШЕПА "ЛУДИ' ДЕТО ГИ ИНТЕРЕСУВА СЪДБАТА НА ДЕЦАТА В ДОМОВЕТЕ-НЯМА ДА ИМА ОПРАВИЯ-ПОСЛЕ ИДИ СЕ ГОРДЕЙ,ЧЕ СИ БЪЛГАРИН!!!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт