Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 2 май 2007, 19:55 ч.

Помощ срещу застрояване на детска площадка!

 • 535
 • 7
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 1 704
Здравейте, копирам това от друг форум с надеждата, че тук ще се намерят хора, които имат желание и възможност да помогнат с малко повече инфо по въпроса!

Искам да помоля всички, които са повече в час със съответната материя, да помогнете със съвети за борба срещу новият план за регулация на ж.к. Овча купел-2 (в София), който наред със всички други глупости, предвижда и построяване на жилищна сграда върху ЕДИНСТВЕНАТА спортна площадка в района!!! Ясно е, че новият устройствен план е в интерес ЕДИНСТВЕНО на бивши собственици на земи, както и на инвеститорите, които явно вече потъркват ръце в очакване на бъдещите строежи. Тази спортна площадка (намираща се зад блок 25),

http://www.bgmaps.com/map.asp?sid=be91eebed9664db6cacfbc1948bc4f … ame=&size=3x3

обаче е единственото останало място (след застрояването на поляните около квартала), където възрастни и деца играят футбол, родители учат децата си да прохождат, а поотрасналите деца ги учат да въртят педалите на колелото.
Сутрин, въпреки малките си размери на площадката, винаги има някой която да тича там, а събота и неделя стават доста сериозни футболни мачове на малки и големи. Изобщо, това е място на което кипи живот постоянно, а сега чрез новият устройствен план на квартала, там искат да построят 5-6 етажна сграда. А децата? Без тази площадка, децата неизбежно ще се прехвърлят да играят футбол на улицата, там ще се учат да карат велосипедите си (онези с помощните колелца), а на нас ще ни остане единствено да погребваме поредното премазано от автомобил дете! Или направо да стават наркомани или каквото си искат - стига на нямат нужда от площадка за спортуване!
Освен това се предвижда построяване и на други два малки блока в съседство, между блок 24 и улица "Детелина" (на картата по-горе), където в момента има поставена тенис маса, на която по също цял ден играят децата.

Приятели - помогнете! Толкова малко остана за децата ни в тази пренаселена и задръстена с коли София - налага се да организираме всичките си сили за да го запазим, да се противопоставим на това безумно застрояване!
В срок до края на тази седмица трябва да се възрази срещу проекта пред общинската администрация. Нуждаем се от помощ за формулиране и прецизиране на текста на възражението. На какво да се опрем при възразяването? От чисто човешка гледна точка нещата са ясни, но трябва проблема да се оспори и юридически. Кои нормативни актове може да са нарушени при един такъв план за регулация? Отстояния? Някакви ограничения при промяната на регулацията на спортни площадки? Не би трябвало такива неща да са позволени (друг въпрос е че ни писна да се случват), така че някой си е затворил очите за някои подробности в този план и ние трябва да намерим слабите места за да стъпим на тях при възразяването. Къде и какво да търсим? По отделно ли да се възрази за всеки един от обектите - отделно за спортната площадка от всички живущи наоколо, отделно за другите два нови блока от живущите в съседният блок 24? Или както се прави в момента - една обща подписка срещу целият проект?

Аз четох доста Закона за устройство на територията, рових се и в свързаните закони, предмет на гражданското право (като счетоводител имам известен опит с четене на закони) и според ЗУТ излиза, че е много трудно да мине нов регулационен план и да се смени статут на земя от зелена площ в строителство, ако собствениците на съседни имоти не са съгласни - поне така аз тълкувам закона.
Притеснява ме обаче, че околните блокове представляват "етажна собственост", не знам какъв е статута на земята под и около блоковете и от там каква е възможността на живущите в тези блокове да бъдат разглеждани като "собственици на съседни имоти" и съответно да оспорват - такива работи ме объркват.
Все някой с юридическо образование е изучавал ЗУТ и Закона за собствеността, сблъсквал се е с практиката, и може да даде някакви идеи и едно "рамо" за борба и оспорване, докато още сме в срок.


Моля, помогнете също така и да събудим медиите, кметството, неправителствените организации, може би даже спортното министерство, спортни организации и т.н. всеки който може да окаже някакъв натиск срещу това безумие.
Моля всеки който може да помогне да пише тук или на мейла ми cristo@abv.bg със съвети - ще сме благодарни на всяка подкрепа.

Няколко снимки за какво става въпрос на http://www.snimka.bg/album.php?album_id=128776

# 1
 • София
 • Мнения: 1 704
 Praynig

# 2
 • София
 • Мнения: 1 947
И при нас правиха подписка срещу строеж на паркинг,на мястото на детска площадка. Паркингът  е факт.Въпреки камерите и събраните подписи.А площадката беше откакто живея тук,в този район.

# 3
 • Мнения: 141
Ако това беше парцела на дядо ти, едва ли щеше да го подариш на общината.
Като гледам доста е зелено в този квартал.. а по въпроса за детските площадки би трябвало да изискате от общината да изградят нова някъде там из квартала... да ремонтират двора на училището.. да направят няколко по-малки площадки... има куп възможности стига да се събере достатъчно голяма група от хора, която да оказва натиск.
Според мен няма смисъл да се борите за това точно място - твърде голямо е, за да остане незастоено, но задължително си заслужава да се борите за ново игрище.

# 4
 • София
 • Мнения: 2 323
pfy, ако твоето дете няма къде да играе, нямаше така да мислиш, нали....общината трябва да се погрижи да обезщети имота на ,,х,, Това е наистина ЕДИНСТВЕНАТА площадка, има още една малко по-нагоре с пясъчник - там ще е паркинга на новите блокове... Confused

-------------------------------------
btw, Mags, ти от ОК ли си?

# 5
 • Sofia
 • Мнения: 16
Аз живея в 27 блок. Площадката е пред нас. Възмутена съм!!! Това е поредното престъпление срещу децата ни !!! Но незнам какво можем да направим. Вече се разписахме с мъжа ми на подписката, но дали ще постигнем нещо- силно се съмнявам. Като си спомня преди години какви протести бяха срещу строежа на бензиностанцията на бул.България!! И какво - постоиха си я и това е!!!
Та и аз незнам какво да правим! Все пак мисля че трябва да пробваме да се противопоставим някак! Дали да не се обърнем към Господари на ефира??? 

# 6
 • София
 • Мнения: 2 967
Опасявам се, че нищо не може да се направи.
Ако в новото градоустройство не е предвидена детска площадка или озеленяване, нищо не можете да направите.  А ако парцела е частна собственост, както е най-вероятно??
Ако някой влезе у вас и започне да ти нарежда какво да правиш, дали ще се почувстваш добре, как мислиш??

# 7
 • София, на брулени хълмове
 • Мнения: 967
И аз вчера пуснах подобна тема, но въпреки многото хора, които са я видели никой не можа да даде някакъв съвет как да се пребприм  Sad
Аз живея в 21 блок в ОК2. Като гледм снимките ти май си ми съседка  Wink Съмнявам се че ще усепеем да се преборим, макар че мъжът ми активно участва в "съпротивата", както той нарича инициативния комитет.
В случай, че още не е достигнала новината до теб вече си имаме и сайт: www.ovchakupel.info, където има форум, в който може да се регистрирате и да обменяме мнения и да координираме действията си. Все се надявам, че няма да им стигне наглосттада застроят всички площадки в района, но работата май натам отива  Praynig

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт