Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 1 488
Някой правил ли си е пшеничени, соеви или други кълнове?
Ако да, моля да каже как става. Напоследък съм се навила, но не знам дали от груханата пшеница ще стане или пък соя от къде се взема? newsm78 То не пречи да опитам, но с питане и до Цариград се стига... Laughing
Цитирай

Силистра

Мнения: 251
Аз пробвах тази пролет различни технологии, с различни култури, но всичко ми се вмирисваше, някой семена пускаха кълнове др не, но след третия ден започват да миришат и се отказах.
Иначе от груханата пшеница кълнове не стават, във всички по - големи супермаркети има щандове за здравословни и диетични храни, та там продават соя, пшеница и др, на етикета им пише  за покълване 
  bouquet
Цитирай


Мнения: 825
не знам дали от груханата пшеница ще стане или пък соя от къде се взема?  Laughing

от грухана пшеница, както вече svetly_  ти е казала, няма да стане.
соя и всякакви семена можеш да си купиш от Женския пазар.
продават се обикновено на сергиите с ядки, на килограм.
може да има и в диетичните магазини, но не съм сигурна.

ето ти линкове за технологията на отглеждане
http://zdravoslovno.com/Advices/19Kylnove.html
http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.478.html
http://forum.az-jenata.com/viewtopic.php?t=329&sid=d2a3d8902 … 03ed74fa892aa1923
Цитирай

София

Мнения: 7 046
И аз съм точно на тема- кълнове.
Днес опитах бобови и страшно ми харесаха, но бяха от консерва.
Ще се пробвам, да си ги отгледам сама, ако не стане, ще си ги купувам готови. В Метро има страшно голям избор.  Peace
Цитирай


Мнения: 1 488
esme_bolder, благодаря за линковете!  bouquet
Благодаря и на  Иля и svetly_ . Hug
Ще проверя по магазините, но и обезателно ще пробвам вкъщи. Само не разбрах колко трябва да са големи кълновете- 1мм или 1см ?
Цитирай


Мнения: 506
Аз от 2-3 години редовно си приготвям вкъщи по следния начин: Купувам си семена от специализираните магазини за диетични и здравословни храни - на пакетчетата пише, че са за покълване. Накисват се в съд с вода за 12 часа. След това се изсипва водата, измиват се и аз ги слагам в буркан от компот. Вместо капачка, отгоре захващам с ластиче марля. Оставям го обърнат надолу в някоя съдинка, но не съвсем вертикално, а под ъгъл, така, че излишната вода да се изцежда. Трябва по 2-3 пъти на ден да се измиват семената - сипва се вода през марлята, разтръсква се хубаво, изсипва се водата, после още 1-2 пъти се изплакват и пак се обръща буркана да се изцежда. Ако се мият редовно, няма начин да се вмиришат. Различните видове семена покълват за различен период от време - житните - след 1-2 дни, бобовите - за 3-5 дни. Все пак зависи и от температурата в стаята - при по-топло, покълват по-бързо. След като покълнат достатъчно, могат да се съхраняват 2-3 дни в хладилник, вече в затворен съд, като е добре пак да се измиват по 1 път на ден. За житните култури е достатъчно да имат 2 мм кълнчета, за бобовите - около 1 см.
Цитирай

Силистра

Мнения: 251
Аз да попитам семената ядат ли се или само кълновете, защото си спомням, че в китайските ресторанти соевите кълнове ги даваха без семената?
Цитирай

София

Мнения: 7 046
Аз да попитам семената ядат ли се или само кълновете, защото си спомням, че в китайските ресторанти соевите кълнове ги даваха без семената?

Само кълновете смятам, че се ядат.

А във връзка с разнообразието на кълнове в Метро, има дори кълнове от броколи.  Peace
Цитирай


Мнения: 506
Семената също се ядат, те омекват при покълването. Не мога да си представя, как бих отделила само кълновете зрънце по зрънце  ooooh!
Цитирай

София

Мнения: 7 046
Семената също се ядат, те омекват при покълването. Не мога да си представя, как бих отделила само кълновете зрънце по зрънце  ooooh!

Валя, сигурна ли си ?  Thinking

Аз не съм правила до сега, но като гледам навсякъде предлагат само кълновете без семената.
От друга страна, ако се ядат целите, ще е по- малка занимавката.
Цитирай


Мнения: 1 488
Да, така е. Даже скоро готвих замразен микс със соеви кълнове вътре- бяха си със семената.
Цитирай


Мнения: 506

Валя, сигурна ли си ?  Thinking

Аз не съм правила до сега, но като гледам навсякъде предлагат само кълновете без семената.
От друга страна, ако се ядат целите, ще е по- малка занимавката.

Със семената са, просто йълновете стават големи и къдрави и ако не се загледаш внимателно, не се забелязват самите семена. А я си представи кълновете от люцерна - семенцата са с диаметър 1 мм!
Цитирай

София

Мнения: 7 046

Валя, сигурна ли си ?  Thinking

Аз не съм правила до сега, но като гледам навсякъде предлагат само кълновете без семената.
От друга страна, ако се ядат целите, ще е по- малка занимавката.

Със семената са, просто йълновете стават големи и къдрави и ако не се загледаш внимателно, не се забелязват самите семена. А я си представи кълновете от люцерна - семенцата са с диаметър 1 мм!

Да, вярно !  Laughing
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.