Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 50
Здравейте момичета!
В началото на април писах по темата за "два спонтанни аборта" и благодарение на прочетеното във форумите тук и на съветите на момичетата реши да си направя изследвани и слава Богу.
Имам две неуспешни бременности. Направих изследвания. Час от тях са добри, резултатите на час от тях все още чакам, а в петък си получих хормоналните изследвания. Оказа се, че нивото на пролактина ми е високо 41,80 ng/ml при референтни стойности 1,9 - 25.
Това, което зная за високия пролактин е, че води до липса на овулация и следователно до проблеми със забременяването. Аз и двата пъти забременях от първия месец през, който не се пазихме. Високия пролактин води и до спонтанни аборти, тъй като намалява нимото на прогестерона, който е отгворен за задържането на бременността.
Въпросът ми е, при това положение какво следва според вас? Със сигурност ще ми припишат лекарства, НО ЩЕ ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ СПАЗВА НЯКАКЪВ ПЕРИОД НА ВЪЗДЪРЖАНЕ ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ НЯМАМ ПРОБЛЕМ СЪС ЗАБРЕМЕНЯВАНЕТО (т.е. според мен нивото на пролактина явно не е чак толкова високо, за да спре овулацията), ПОНЕ ДОСЕГА НЯМАХ? ЩЕ МОЖЕМ ЛИ ДА СИ СТАРАЕМ ЗА БЕБЕНЦЕ, А АЗ ДА СИ ПИЯ ЛЕКАРСТВА? Ще ви бъда благодарна ако споделите с мен вашия опит и мнение.

# 1
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 059
няма да се изкажа като лекар защото не знам нищо за пролактина и т.н.
но ще ти кажа като логично мислещ човек - аз бих се въздържала защото при ДВА спонтанни - ако не искаш трети - по-добре 0да почмакаш да се опиташ да вкараш хормона в граници и тогава да правиш нещо
освен ако не бързаш да губиш още бебета
защотно никой не може да ти даде и при нормални хормони 100% гаранция че ще износиш, а така.... най-вече ЗАРАДИ лошите случаи до сега

успех и почакай - мисла си че месец-два въздържание не са страшни ако са в името на това да родиш здраво  бебе! успех! някои хора чакат с години... ще видиш колко бързо ще се изтърколят месеците
но решението е твое - успех каквото и да правиш

# 2
 • И аз не знам къде...
 • Мнения: 655
Здравей,
Терапията за намаляване нивата на Пролактина не се прекъсва по време на бременност, така че според мен това не би трябвало да ти е проблем. Не знам дали това може да е причина за спонтанните аборти. При мен от високия Пролактин липсва овулация.

# 3
 • Мнения: 50
Здравейте Catnadeen i Dari75!
Благодаря и на двете ви за отговорите. Мисля, че тази седмица ще разбера със сигурност точно каква ще е процедурата - лечение, въздържание и т.н.
Dari75, какви са твоите нива на пролактина? Лекуваш ли се по някакъв начин и колко време? Съжалявам, че така се е получило при теб.

# 4
 • Мнения: 50
Catnadeen, зная, че си права за търпението, но утре навършвам 35. След първия спонтанен аборт чаках 6 м., сега изчакахме 3 м. тъкмо минаха и се появи резултата на високия пролактин. Да, уж 2 м. не са много, но тук 2-3р там 6р 3 и така се събират. Разбира се, че ако трябва да се изчака ще изчакаме в името на една здрава и нормална бременност. Идеята ми беше, че ако едното не пречи на другото. Да кажем, че нивото, което аз имам не е чак толкова ужасно високо и трябва да взимам лекарсдтва, които понижгават пролактина. Едновременно с това пробваме. Нали се сешташ, че няма гаранция, че ще излезе от първия опит и така ниото се контролира от лекарства, а евентуалната бременост съшто.
Благодаря за подкрепата и куража.

# 5
 • И аз не знам къде...
 • Мнения: 655
Здравей ieti,
Нивото на Пролактина ми беше 752 при референт 572. Границите зависят от лабораторията. Пия Достинекс и след месец отново трябва да го изследвам. Преди това пиех Парлодел, но го спрях за три месеца и нивата отново се покачиха. На Достинекс съм от 1 месец едва.

# 6
 • Мнения: 50
Мила dari75,
това означава ли, че пиейки тези лекарства също можеш да се стараеш за бебенце? Мисълта ми е, че пиейки ги, нивото на пролактина спада, което може да доведе до овулация, което означава, че потенциално има възможност за забременяване. След като лекарствата не влияят зле на евентуална бременност, защо ги прекъсваш? Поздрави

# 7
 • Мнения: 4 700
При мен пролактина е причината zа аборта ми. Окаzа се, че има аденом на хипофиzата. Докато вzемам медикаменти той е хормонално неактивен, спра ли медикаментите става активен. 

dari75 Зависи какво вzема6, аz вzемах достинекс, който не се вzема по време  на бременност. Трябвало е да го сменя с бромокриптин или парлодел, ама кой да ми каже. Реzултата бе6е аборт в 12г.с.  #2gunfire

# 8
 • И аз не знам къде...
 • Мнения: 655
Мила dari75,
това означава ли, че пиейки тези лекарства също можеш да се стараеш за бебенце? Мисълта ми е, че пиейки ги, нивото на пролактина спада, което може да доведе до овулация, което означава, че потенциално има възможност за забременяване. След като лекарствата не влияят зле на евентуална бременност, защо ги прекъсваш? Поздрави

Абсолютно категорично Парлодел не само може, но и не се спира по време на бременност. Така че спокойно можеш да работиш по въпроса за бебето. А защо го спрях - сигурно и гинеколожката ми не би могла да даде задоволителен отговор. Rolling Eyes
Иначе mipetrova е абсолютно права - Достинекса се спира по време на бременност и се започва с Парлодел или Бромокриптин - едно и също е. А и трите вида лекарства целят намаляне нивата на пролактина, но Достинекс се взема само до установяване на бременност.

А за годините - аз също не съм първа младост. На 32 години ще стана след няколко месеца, но се надявам, че те не са проблем все още! Така че и ти се успокой!
Дано сме те успокоили поне малко!

# 9
 • София/Варна
 • Мнения: 2 375
ieti, при такива стойности на пролактина както са при теб би трябвало да ти направят ядрено магнитен резонанс за да се види дали има пролактином. Не искам да те стряскам - това образувание се стопява с медикаменти. При бременност има поддържащо лечение, което ще държи пролактина в норма.
Аз имах леко завишени нива на пролактин и приемах бромокриптин до 10-11г.с., което не ми попречи да прокървя.

# 10
 • БУРГАС
 • Мнения: 493
И аз имах повишен пролактин и го лекувах с Парлодел.След 5 месеца от лечението забременях и д-р Стаменов ми каза да го пия до 8 или 9 седмица не си спомням вече,но тогава го спрях.Не съм го пила повече.И аз съм чувала,че не се спира по време на  бременност,но му се доверих.
Така,че спокойно можеш да работиш по въпроса.Дано всичко е наред.

# 11
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 059
35г не е края
видях жена на 42г да роди за първи път при високо кръвно без секцио здраво и право бебе
и съм виждала и 18г да не могат да износят
възрастта не е проблем - освен ако няма др предразположения за такива!
е проблем е за ЛЕК завишен риск за някои неща - но във форума за деца с даун - мисля си, че до сега съм срещнала една единствена жена назд 35г и тя бе направила аборт поради това - майките на деца с Даун са под 35г или поне са били когато са родили
така, че не се притеснявай излишно за възрастта - освен ако нямаш някакви странични причини за такова притеснение които не си споменала

аз лично въпреки тук писаното много задълбочено бих проучила с лекар какъв е шанса Д)А ИЗНОСЯ при прием на лекарство при ДВА НАЛИЧНИ вече аборта
ти имаш два аборта - не един и съвсем вероятно е този пролактин да е причината
затова с докито поговори
аз лично дори докито да даде зелена светлина бих направила следното:
1. ще почна лечение
2. в края на първия месец пускам изследване да видя пролактина
ако е спаднал задоволително - действам - ако не е мръднал - чакам още месец
и така докато тръгтне да се регулира

# 12
 • Мнения: 4 700
catnadeen от опит мога да ти кажа, че пролактина пада след дни, когато се вzема медикамент. Но точно толкова бърzо се и пови6ава, когато се спре медикамента. Иначе въzрастта и според мен няма чак такова zначение (35г.)

ieti много е важно да отиде6 и на ендокринолог. Бих ти препоръчала да си направи6 и ЯМР, zа да се иzясни дали има6 аденом на хипофиzата. Сигурна съм, че пролактинът е виновен zа абортите ти. Аz имам вече един и се надявам скоро да се похваля с нова бременност, дай Боже и ти  Hug Но непременно се консултирайк с ендокринолог  Peace

# 13
 • Мнения: 50
Мили момичета,
благодаря за отговорите и ангажираността, всъшност, както винаги сте насреща  Hug Това е невероятно, толкова човешко и топло. Благодаря.
Dari 75, Mipetrova, Catnadeen, KayRenn, Angela радвам се, че ми пишете.
Това, което ме радва е, че може да се започне лечение и едновременно с това да се правят опити за бебенце, защото проблема не са един-два месеца, а ако евентуално лечението продължи дълго, то тогава дали може да се пробва. От вашия опит с високия пролактин разбирам, че като се започне лечение нивата бързо спадат и това лечение продължава, за да се потдържат тези нива. Ако се случи бременност, лечението си "тече", защото не вреди - естествено трябва да се мине на тези, "добрите" хапчета  Simple Smile. Много ме успокояват и думите за годинките ми  Peace Абе уж не са много ама не е необходимо да отлагам още си мисля ако това не е необходимо. Понякога като ме хванат "лудите" обяснявам на мъжа ми как сигурно един ден като тръгнем да си взимаме детето от градина, децата ще му викат: "ей...виж баба ти дойде да те вземе"  Laughing Ох, сега се мея, защото наистина това което сте ми писали ме подсили, стана ми някак по-леко. Dari 75 права си, поуспокоихте ме.
По въпроса за евентуален аденом на хипофизата и ЯМР да ви разкажа. Направиха ми иследване на пролактина + пролактин и лекарство тест. Когато пролактина след подаването на лекарството се повишава значително от 2-5 пъти няма основание да се смята, че има аденом, ако обаче нивото на пролактина се повише, но незначително, тогава има основание да се смята, че прочината за високия пролактин е в аденом на хипофизата. Съответно тога се назначава ЯМР. При мен повишението е почти 5 пъти.
KayRenn съжалявам за случилото се. Възможно ли е причената да не е била в пролактина? Дано всичко занапред да е наред.
Angela, пишеш, че си забременяла след лечението, всичко наред ли е? Как се кувстваш, или си се чевсвала?
Mipetrova, stiskam palci  Hug
Успех момичета милички.

# 14
 • София/Варна
 • Мнения: 2 375
KayRenn съжалявам за случилото се. Възможно ли е причената да не е била в пролактина? Дано всичко занапред да е наред.
Нищо страшно не се е случило - вече си имам моето малко съкровище Simple Smile.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт