Грис

  • 6 095
  • 5
  •   1
Отговори
  • Мнения: 2 655
Имаше една рецепта с грис, нещо като пастет от грис с лук и т.н. Някой знае ли я?
 Rolling Eyes Някакво други идей, какво мога да направя от грис?

# 1
  • Мнения: 4 390
Цитат на: Pela
Имаше една рецепта с грис, нещо като пастет от грис с лук и т.н. Някой знае ли я?
 Rolling Eyes Някакво други идей, какво мога да направя от грис?


Сварява се 1 чаша грис с 3-3 и половина чаши вода и сол на вкус.
Към изстиналия грис се прибавя майонеза, лъжица по лъжица като сместта се разбива без прекъсване. Добавя се черен пипер, сокът от една глава лук и лимонена киселина.
Изсипва се в чиния и се украсява с маслини, кисели краставички, червени чушки от туршия, лимонени резенчета и кръгчета от твърдо сварени яйца.

# 2
  • Мнения: 4 390
ето още рецепти с грис

Медени курабийки за чай

Продукти: 300 г мед, 180 г масло, 250 г фино брашно, 250 г грис. 1 яйце. 1 жълтък, 1 прах ванилия, 1 супена лъжица ром, половин пакетче бакпулвер, 100 г смлени орехи, 50 г кристална захар. Техника на приготвяне. Медът и маслото се загряват леко над пара, прибавят се яйцето, жълтъкът, вани-лията, ромът и 4 супени лъжици от претегленото и смесено с гриса брашно. Всичко заедно се бие, докато се разпени, и се изсипва върху дъската в останалото брашно, в което преди това е разбъркан добре бакпулверът. Омесва се тесто, което ее оставя да отлежи два часа на по-хладно място. След това се разточва на части, дебели 0,5 см. Изрязват се различни формички, които се намазват с яйце и се посипват отгоре с орехите, смесени с кристалната захар. Пекат се в средно загрята фурна.

Грис-халва с карамел

3 чаши(750мл) мляко
1 ¼  чаша(250г)захар
150 г масло
1 ½  чаша(225г) грис
¼  чаша(35г) стафиди
2 ч.л. настъргана портокалова кора
сокът от един портокал
Сложете млякото да се вари на среден огън. Карамелизирайте захарта, като я разтопите в съд на слаб огън и непрекъснато разбърквате с дървена лъжица, за да не загори. Когато стане светлокафява, намалете огъня и бавно прибавете горещото мляко. Захарта веднага ще кристализира. Разтрошете част от кристалите, разбъркайте и оставете млякото да къкри на тих огън, докато кристалите се стопят.
Измийте тенджерата, в която сте варили млякото, и в нея разтопете маслото на среден огън. Пържете гриста в маслото петнайсетина минути, като непрекъснато бъркате, докато стане златистокафява. Намалете огъня до минимум. Сложете в карамелизираното мляко стафидите, настърганата кора от портокал и портокаловия сок и бавно излейте тази смес в гриста. Разбъркайте, за да не се образуват бучки. Похлупете плътно тенджерата и оставете халвата още няколко минути но слаб огън, докато погълне всичката течност. Накрая махнете капака и разбъркайте халвата няколко пъти, за да стане рохкава. Сервира се гореща.
време на приготвяне /30 мин/

Грис халва

200g грис
125g масло
200g захар
400g вода
120g счукани орехови ядки
3g канела
 
Начин на приготвяне
 
Захарта се слага в дълбок съд да заври с две чаени чаши вода като се разбърква. Маслото се сгорещява в тиган и се прибавя грисът. Пържи се при непрекъснато разбъркване, докато добие светло кафяв цвят. Налива се бавно сиропът и се разбърква. Вари се докато сместа започне да се отделя от съда. Сваля се от огъня и се изсипва в подходящ съд. Като изстине може да се поръси със смесените с канелата орехови ядки.
 

Мляко с грис
 
Необходими продукти
 
1 литър прясно мляко
2 к.ч. грис
1 ч.ч. захар
1бр. ванилия прах  
 
Начин на приготвяне
 
Млякото се разрежда с 2 чаени чаши вода и се загрява до завиране заедно със захарта. Грисът се прибавя на тънка струя при непрекъснато бъркане. Вари се 10 мин. като се бърка непрекъснато (за предпочитане с дървена лъжица). След сваляне от огъня се прибавя ванилията, разбърква се и се разсипва в подходящи купички.
 
Реване

Яйца 5 бр., захар 100 г, грис 75 г, брашно 75 г; сироп: захар 300 г, вода 300 г, есенция 1 г. Добив 900 г.
Яйцата заедно със захарта се разбиват добре при затопляне. След това сместа се отстранява от огъня и се бърка непрекъснато, докато позастине. Прибавят се грисът и брашното. Изсипва се в намазана с масло форма. Пече се в средно затоплена фурна. След като изстине, реването се залива със сироп.

Арабско реване

Яйца 4 бр., брашно 250 г, кисело мляко 200 г, захар 130 г, бакпулвер 5 г, стърготина от кората на 1/2 лимон: сироп: захар 300 г. вода 300 г. Добив 1.200 кг
Разбиват се яйцата на слаб огън до стопяването на захарта. Свалят се от огъня. Биенето продължава, като се прибавят бавно брашното, разбитото кисело мляко, бакпулверът и стърготината от лимонова кора. Сместа се пече в намазана с масло и наръсена с брашно тавичка.
Опеченото реване се залива със сироп.

Реване с малинов сок

Разбийте до побеляване 4 яйца с 3/4 чаша захар. Прибавете 1 чаша кисело мляко, 1 чаша брашно, пресято с 1 пакетче бакпулвер, и 2 праха ванилия. Разбнйте добре сместа, изсипете я в намазана с масло и поръсена с брашно тавичка и я опечете в умерена фурна. Набодете опеченото реване с игла, докато е още хладко, и го полейте с изстискания и прецеден сок от 1 1/4 ­ 1 1/2 кг малини или ягоди.

Реване с ябълков крем

Поднесете купено от сладкарницата или приготвено в къщи реване с крем, приготвен по следния начин. Издълбайте около 400 г ябълки и ги опечете, след което ги обелете и ги стрийте с вилица на гладко пюре или ги претрийте през цедка. Към полученото пюре прибавете 1 чаша пудра захар и 1 белтък. Бъркайте сместа с дървена лъжица около 1/2 час (колкото повече я бъркате, толкова повече тя се сгъстява и побелява), след което я подправете с малко лимонов сок и по желание я оцветете с вишнев или малинов сироп.
Покрийте всяка порция реване, сложена в отделна чинийка, с крема и го украсете с отцеден плод от компот или сладко.

Реване с прясно мляко

Разбийте до побеляване 6 яйца с 1 чаша захар и прибавете 2 чаши брашно, пресято с 1 пакетче бакпулвер. Разбъркайте сместа, изсипете я в намазана с масло тавичка и я опечете. Нарежете реването на парчета, след като се охлади.
Сварете 1 л прясно мляко. Отделно сварете сироп от 1 чаша захар и 1 чаша вода. Като поври 5 ­ 6 минути, свалете го от огъня и го прибавете към млякото заедно с 2 праха ванилия. Оставете сместа да се охлади, след което залейте напълно изстиналото реване.

Фламери

Продукти: 1 л прясно мляко, 100 г млечен шоколад, 20 г какао, 100 г грис, 3 супени лъжици захар, 4 белтъка
Начин на приготвяне: Шоколадът се натрошава и се разтапя в малко прясно мляко. Добавя се какаото. Долива се останалото мляко и се оставя сместа да заври. Прибавя се грисът и се вари като се бърка непрекъснато, докато се сгъсти. Накрая се подслажда със захарта и се оставя на огъня докато захарта се разтопи. Кремът се оставя да изстине и в него се добавят разбитите на сняг белтъци, като се разбърква енергично с дървена лъжица. Изсипва се в купички или чаши за сервиране и се охлажда в хладилника преди сервиране.


Ето и едни постни чушки с грис /и не само/ Grinning Wink
Постни пълнени пиперки
Продукти: 20 сушени червени чушки, 5 глави лук, 2 ч. ч. ориз, 2 с. л. грис, ч. л. червен пипер, 2 к. ч. олио, връзка магданоз, 12 лозови листа, к. ч. брашно, сол.
Начин на приготвяне: След като се изплакнат, чушките се попарват с вряла вода и щом омекнат, се изчистват от семето, като запазваме капачето с дръжката. Лукът се нарязва, прибавят се червен пипер и ситно нарязан магданоз. Сместа се разбърква и леко се задушава. Прибавя се оризът, след него грисът и се бърка, за да поемат мазнината. Посолява се и се залива с чаена чаша гореща вода. Поставя се да ври, докато водата попие изцяло. След като плънката изстине, с нея се пълнят чушките. Отворът им се потапя в брашно, захлупват се с капачето и се нареждат в плитка тенджера, на дъното на която има лозови листа. Отгоре също се слагат лозови листа. Притиска се с чиния и се сипват 2 ч. ч. вода. Вари се на тих огън. При поднасяне се сервират с кисело мляко, в което сме стрили скилидки чесън.

# 3
  • Мнения: 1 116
Цитат на: Pela

 Rolling Eyes Някакво други идей, какво мога да направя от грис?

Сух щрудел

1 и 1/2 кг ябълки
1 ч. ч. грис
1 ч. ч. брашно
1 ч. ч. захар
1 бакпурвер
канела
1 и 1/2 пакетче разтопено масло

Смесват се грисът, брашното с бакпулвера и захарта. Настъргват се ябълките и се добавя канелата. Двете смеси се разделят на три равни части. Намазва се с масло тавичка и се редят – пласт суха смес, пласт ябълки. Отгоре се завършва с ябълки. Полива се с маслото и се пече в средно силна фурна. Добре и сладкишът да престои 1 нощ преди да се консумира.

# 4
  • Мнения: 2 655
Страхотни сте. Пак ме очаровахте. Wink

# 5
  • Мнения: 3 927
ето:


http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=16655&highlight=%E3%F0%E8%F1


фалшивият хайвер на Лаура е супер...

Общи условия

Активация на акаунт