Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 9 май 2007, 12:16 ч.

Имате ли домашни помощници?

 • 6 523
 • 140
 •   1
Отговори

Анкета

Имате ли домашна помощница?

Опции:

 • Мнения: 6 167
Тоест, някой, който да идва да почиства у вас.
Колко струва при вас такава услуга?

Имам чувството, че в БГ всеки втори има такава жена, която идва да чисти и мие за не повече от 20 лева на посещение ( основно почистване - прозорци, врати, прахосмукачки, миене и тн., на някои места и гладене  Shocked)

Тук се справям засега сама, в къщата на свекърите ми идва фирма за почистване.
Цената е 13 евро на човек на час, като идват 3-4 души ( но пък приключват по-бързо).
Ако се наема отделен човек цената е  7-8 евро на час.

В бъдеще искам да имам човек, с който да сключа договор и да идва за 2-3 часа дневно всеки работен ден.  Така ще имам винаги подреден и чист дом...ех, мечти...

# 1
 • Мнения: 714
гласувах с "не".

# 2
 • Süd
 • Мнения: 3 521
Не, не съм усетила необходимост. Може би се дължи на факта, че винаги чистенето и готвенето у дома е било "споделена" отговорност и не ми тежи.
Свекър ми и свекърва ми се справят повече от чудесно сами с почистването на собствената им къща, въпреки че подоzирам, че свеки търка всяка свободна минута, че да е толкова подредено и лъснато в триетажния им хамбар_всеки с лудостите си Crazy .

# 3
 • VLC/SP
 • Мнения: 3 098
Тук не съм ползвала такива услуги,затова гласувах с "не".
Просто съм 4увала как се 4исти тук и не желая.За гладенето пък,никоя няма да ги изглади и сгъне както аз го правя,така 4е не сзаслужава да се плаЩа на някой,след който после Ще оправям вси4ко.
Ина4е мисля,4е цената във Валенсия в момента за такива услуги на 4ас е от 7? до 10?.Пове4ето май са на твърда заплата месе4на,но пък им вземат здравето за 700_800?_перат,гладят,съдове мият,4истят,деца гледат,готвят,сервират...бял роб. Crazy
В България Лени,тъй като все оЩе заплатите са ниски,няма как и тези услуги да са скъпи.Братов4едка ми вика фирма за прозорците,има 4 стаи с огромни прозорци.За 15 лева ги по4истват.
Аз когато съм там,не си 4истя колата сама,както тук,ами я оставям на автомивката и след 30 мин.я вземам блестяЩа отвън и отвътре за 5 лева.Килими съЩо там ми се перат,страшно съм доволна.
Тук не е кой знае колко скъпо да ти из4истят колата,оба4е те минават върху праха с една гъба,напоена с препарат.След него блести,но праха е отдолу. Crossing Arms

# 4
 • Гърция
 • Мнения: 2 348
Ние не използваме такива услуги, все още, след някоя и друга година като почне да ми писва да се занимавам аз със сигурност ще прибегнем до тях Wink.
99% от жените, които чистят по домовете са емигранти, предимно албанки. Правят го без осигуровки и цената е 30-40 евро за 6ч, пълно почистване на дома.
Колкото до България, при надница 20лв се получават 600лв на месец, което си е прилична заплата, за чистач. Колата си я караме на почистване, тук за тази услуга плащаш 10 евро- почистване и от вън и от вътре.

# 5
 • Мнения: 3 452
Имам, да. Идва жена 2-3 пъти седмично за по 5-6 часа. Чисти и глади само. Прах не й давам да пипа, защото ще изпочупи всичко. Уговорката ни е да й плащам по 3, 5 долара на час, но на края винаги й давам повече. От Шри Ланка е, експедитивна, не се тутка да мине повече време и горе-долу съм доволна. Малко командаджийка го раздава и е много устата, но след един инцидент, при който си беше позволила да отговори на мобилния ми вместо мен си поговорихме добре и от тогава не й чувам гласа.
Тук всички имат помощнички, като най-честата практика е да живеят у тях.  Даже къщите ги строят с отделни  стаи за тях и шофьорите.Някои имат по 5-6. Друг е въпросът колко са квалифицирани, но в крайна сметка се научават. След като платят на агенцията, работодателите им плащат към 150 долара на месец, поемат им храна, спане и медицински разноски. На практика ги използват за всичко, да гледат деца, да ги водят и вземат от училище, да готвят и чистят. В сравнение с тях, моята прави цяло състояние на месец, защото не зависи от никого и времето й е уплътнено до дупка.
Забравих да кажа, че пресата непрекъснато гърми със случаи на жени, малтретирани или по някакъв начин тероризирани и съответно намерили убежище в посолствата си, но не са малко и обратните случаи, когато някое семейство изпищява от тях, скоро един готвач го осъдиха на смърт, защото прерязал гърлото на шефката си.

# 6
 • France
 • Мнения: 545
Гласувах с "Не", но признавам, че все повече се замислям над този въпрос..Не точно домашна прислужница, но жена, която да идва например в петък и да почиства пода във всички стаи (прахосмукачка, отделно почистване за паркет и теракот) и праха по етажерки и прочие, кухнята..За прозорците чак толкова не се вманиячавам..1 път месечно мога и сама.

# 7
 • Milano / Como
 • Мнения: 3 388
Нямам, а и нямам нужда засега. Справям се отлично и сама  Crazy  Но ако имам две или повече деца и по-голям дом и трябва ходя на работа, задължително ще има нужда. По-скоро от детегледачка, най-вероятно с майчин език английски.

# 8
 • в едно миланско село
 • Мнения: 4 043
имам, да. идва веднъж в седмицата и е втората в последните 7 месеца, с която всеки момент Ще приклЮ4а. много е трудно да намериШ свястна, която да не се мъ4и да си прокарва методите, да не се тутка и да има грам инициатива, за да не трябва да и обясняваШ всеки път какво о4акваШ да ти свърШи.
при вси4ки положения, оба4е, никак не е зле да се прибереШ от работа в петък и да завариШ вси4ко оправено и изгладено.  Flutter
смятам, 4е е отли4на инвестиция в името на ли4ното свободно време, но и за семейството съЩо.

пп. 8/9 евро на 4ас е по моите места, на 4ерно.

Последна редакция: ср, 09 май 2007, 13:37 от feiam

# 9
 • Там,където се събуждам щастлива.
 • Мнения: 5 475
Не и не бих имала, въпреки че не е толкова скъпо / приятелка румънка чисти 4 часа за 25 евро + гладене, на черно /. Аз лично не мога да си представя, че някой ще ми бърка във вещите. Признавам, че не съм от тези, които искат всичко да им е тип= топ, тъй като имам други неща, които намирам за по-важни.

# 10
 • Мнения: 2 427
Гласувах с не.
Много е странно за мен да платя на някого за да ми свърши домашната работа.По-скоро,ако трябва да наемам домашен помощник,бих му предоставила задачата да ми гледа детето докато аз изчистя,отколкото да наеMа някой да ми чисти и глади.Освен че за детето е едно добро да не ограничава комуникацията си с различни хора,на мен самата би ми било по-приятно ако подредя и изчистя къщата си така както на мен ми харесва.
Много си мечтая за детегледачка с английски или друг чужд много говорим език(немски,френски),която да прекарва по два пъти в седмицата "тот" от време с детето,като му говори на майчиния си език. Flutter

# 11
 • в едно миланско село
 • Мнения: 4 043
Гласувах с не.
Много е странно за мен да платя на някого за да ми свърши домашната работа.По-скоро,ако трябва да наемам домашен помощник,бих му предоставила задачата да ми гледа детето докато аз изчистя,отколкото да наеMа някой да ми чисти и глади.Освен че за детето е едно добро да не ограничава комуникацията си с различни хора,на мен самата би ми било по-приятно ако подредя и изчистя къщата си така както на мен ми харесва.
Много си мечтая за детегледачка с английски или друг чужд много говорим език(немски,френски),която да прекарва по два пъти в седмицата "тот" от време с детето,като му говори на майчиния си език. Flutter


аз пък не мога да разбера какво то4но и е приятното на тая дейност.  Rolling Eyes
ако можех, и за готвене бих я спретнала аз  Laughing
а за детето, гледа4ка, естествено, ако трябва да излизам някъде  Wink
ако на вси4ко това можех да се отърва и от работата, ехеее  Twisted Evil

# 12
 • Мнения: 1 854
Имали сме за кратко,защото едни от хазяите ни имаха и жената им беше близка и ни беше кофти да я спрем, но го направихме в крайна сметка, защото аз си по4иствам сама.Цената беше 10 евро на 4ас.За фирма незнам колко се плаща.Бих си ползвала оба4е услугите на 4иста4 на прозорци, много го мразя това занимание Sad
В Холандия много семейства си взимат дом.помощници, особено ако са по-вьзрастни или ако и 2мата родители работят.В БГ нямам познати с дом.помощница.

# 13
 • France/Antibes
 • Мнения: 1 465
Нямам, но тук доста съседки си имат.

# 14
 • Cтраната на лалетата...
 • Мнения: 7 914
нямам дом. помощница... не знам дали бих издържала чужд човек да ми се вре из къщата...ама си мечтая за подобно нещо... както си казала Lennie може би с нея ще ми е винаги подредено и чисто....
около мен не съм чула съседка също да има дом. помощница, единствено се ползват услугите на миячите на прозорци...
 не знам как вървят официалните тарифи....ама на черно мисля , че вече е10 -12 ? на час  Rolling Eyes , понеже беше 7-8 преди няколко години  Peace

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт