Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 9 май 2007, 18:41 ч.

По-малкото зло

 • 4 463
 • 57
 •   1
Отговори
 • Мнения: 341
От доста време имам една дилема, но времето ме притиска и трябва спешно да взема решение.
Вече втора година отлагам задължителното (по българския имунизационен календар) туберкулозно манту, което се прави преди първи клас. След всички аргументи, които изложих пред педиатъра, тя настоява, че е хубаво да се направи и отказва да направи компромис. Вчера ми се обади, че на 14.05. е събрала група и трябва или да заведа детето, или да подпиша документ за отказ.

За мен дилемата не е дали да го поставяме или не, понеже вече съм взела решение да не го правя. Сега се чудя кой е най-удачния начин като за България. Wink  Дали да подпиша и да очаквам глоба, като се боря за правата, които настоявам че имам.. и то по най-официалния начин, или да се измъкна по терлички като сменя педиатъра с някой по-гъвкав, който ще отрази мантуто на здравния картон, без да е направено. За съжаление още не съм открила и подходящ лекар, в близост до квартала в който живея, може би това ме възпира донякъде..

Предполагам, че ще има мнения, които не съвпадат с моето, затова искам да уточня, че детето е родено недоносено (50 дни преди термина), с множество проблеми, които за щастие не се оказаха сериозни. След свикване на комисия беше отложено ДТ-то (без коклюшна компонента) по медицински показания, но в родилното първите 2 ваксини бяха поставени без да е взета предвид коригираната възраст. До този момент е ваксинирано с останалите задължителни ваксини по настояване на педиатъра, и почти винаги е получавало усложнения след тях. Най-тежките бяха след имунизация с Тримовакс, когато направи гнойна ангина едновременно със заушка, и последните - преди първи клас - след оралното Полио,  заедно с реимунизация за ДТ (в един и същи ден!), последицата беше пневмония.
Това за мен беше крайната точка, която можах да понеса, като виждам как се наврежда на детето ми, и то по най-"законовия" път.

Надявам се да споделите вие как решихте или бихте решили този проблем. И какъв съвет бихте ми дали.
Благодаря!  bouquet

# 1
 • София
 • Мнения: 883
Аз бих подписала отказа и бих чакала глобата, срещу която бих се борила.
Кураж и успех!  bouquet
Вече отказах тетанус срещу подпис

# 2
 • Мнения: 1 013
Мен като ме притискаха се измъквах с това ,че детето в момента е с обрив ,кашлица .Така докато смених педиатъра .В твоя случай ми се струва най-подходящо да подпишеш документ за отказ .

# 3
 • Sofia
 • Мнения: 1 737
Аз бих потърсила и все още търся от "гъвкавите" педиатри.  В момента имам възможността единсвено да отлагам много.
С вятърни мелници не бих се борила, нито бих спорила с радио.  Crossing Arms
Когато въпроса опира до здравето на детето ми въобще не ме интересува какъв бил закона.

# 4
 • Мнения: 2 771
                  Не е ли притеснително да се прибягва до подобен 'гъвкав' вариант? Ако се случи нещо с детето, предвид отразеното в картона причините ще се търсят другаде... И рискувате да се забавите твърде много, заради грешна информация в картона на детето. Не мисля, че риска си заслужава. Глоба  Peace.

# 5
 • Мнения: 55
защо не направите кръвния тест за туберкулоза? ето какво намерих като описание, така да се каже:

"T SPOT–TB е нов, революционен кръвен тест за ТВ.  Първоначално, той е създаден за да замени общоприетият кожен тест за ТВ известен и като тест Манту, определящ латентната форма на ТВ инфекция. Може да бъде използван и за да помогне за диагностиката на активната форма. T SPOT–TB продолява повечето от проблемите на Манту. T SPOT–TB е невероятно чуствителен.

    96% чувствителност в активното състояние, включително екстрапулмонарната ТВ.
    
   Открива пациенти с латентна форма, при които кожния тест е дал негативна реакция.
    Може да се използва при новородени и деца.
    
Сензитивността се запазва и при нарушения на имунитета, като СПИН или медикаментозни имуносупресори.

T SPOT–TB е изключително специфичен за Micobacterium tuberculosis
    

   99,9% специфични отрицателни реакции при здрави контроли (пет различни студии с ниско-рискови обекти, включително и BCG ваксинирани, T SPOT – TB реагира отрицателно при 225 субекта).
    
Предшестваща ваксинация BCG не дава фалшив положителен резултат.
Инфекция с атипични (не туберкулозни) микобактерии като M. аvium  не дава фалшив положителен резултат.

T SPOT–TB е базиран на ELISPOT тест, разработен от д-р Ажит Лавани от Оксфордският университет. Тестът определя броя на индивидуални Т клетки, които реагират, предизвикани от строго специфичните Micobacterium tuberculosis антигени. T SPOT–TB е най чуствителният метод за изследване на Т клетъчният отговор на ТВ. T SPOT–TB използва ESAT-6 и CFP-10 антигени които съществуват само с Micobacterium tuberculosis и ги няма при BCG и атипичните микобактерии."

такива работи. един педиатър ми препоръча да напарвим това, вместо манту преди време. касата не го покрива за жалост; струва 100 -120 лв. и се прави в имунологичната лабораториа на александровска болница, института по заразни и паразитни болести (май) и цибалаб - това знам.  предполагам ще ви признаят резултатите за училище; пък вместо да дадете парите за глоби, ще ги дадете за тест и поне имате яснота за саттуса на детето.

# 6
 • Sofia
 • Мнения: 3 506
С толкова много документирани реакции - бих се пробвала с комисия да освободи детето от всякакви по-нататъшни ваксини.

# 7
 • Sofia
 • Мнения: 1 737
                  Не е ли притеснително да се прибягва до подобен 'гъвкав' вариант? Ако се случи нещо с детето, предвид отразеното в картона причините ще се търсят другаде...

Поради това, че не разчитаме и сме се отказали от традиционната медицина, а ползваме алтернативни методи, това за нас не е проблем.


Интересно, в конституцията на България, която е над всички закони пише, че всеки има право на здравеопазване. Един юрист ми обясни, че "има право на" означава, че имаш право и да се откажеш от него и никой не може да те задължи. А това противоречи на закона на МЗ за задължителното ваксиниране.

Последна редакция: ср, 09 май 2007, 23:58 от AQ

# 8
 • Мнения: 341
                  Не е ли притеснително да се прибягва до подобен 'гъвкав' вариант? Ако се случи нещо с детето, предвид отразеното в картона причините ще се търсят другаде... И рискувате да се забавите твърде много, заради грешна информация в картона на детето. Не мисля, че риска си заслужава. Глоба  Peace.

Не се безпокоя дали детето може да се разболее от болест, за която не е имунизирано. След като събрах достатъчно информация, съм на мнение, че не децата трябва да се имунизират.. а майките им - против страх.  Wink Това е в кръга на шегата. Имунизациите се извършват вече само от педиатъра, и в този смисъл няма опасност да стане грешка.

Цитат
защо не направите кръвния тест за туберкулоза? ето какво намерих като описание, така да се каже:................

Има и други варианти да се установи наличието на туберкулозната бактерия. Нашия съфорумец Кристиян (благодаря ти, ако ме четеш!) беше достатъчно услужлив да ме информира, че може да се установи чрез изследване на храчка или гърлен секрет, с оцветяване по Кох.
Това обаче не променя нищо, защото педиатъра е задължен да направи мантуто (по списък и график!), понеже и той подлежи на санкции,.. така че каквото и изследване да направя, пак трябва да си сложа подписа за отказ...

Цитат
С толкова много документирани реакции - бих се пробвала с комисия да освободи детето от всякакви по-нататъшни ваксини.

Това е пъвото, което опитах. За съжаление не влизаме в нито една от класификациите и табличките (на здравното министерство), които да ни дават възможност да ги избегнем. За тях детето трябва да има увреждания като менингит, енцефалит, ДЦП и т.н. (забележете колко тежки инвалидизиращи болести) вследствие от ваксина, за да бъде освободено. Иначе се води клинично здраво и подлежи на ваксинации.

Мога да подпиша, но това значи да се боря с вятърни мелници. Всички знаем какво е законодателството у нас. Ако се стигне до обжалване на решението (акта), няма да имам много големи шансове..
Единственото в подкрепа на този вариант е, че ако се увеличава прогресивно (официално!) списъкът на отказалите, имаме по-голям шанс и у нас да се направят промени в здравните закони, както е в цяла Европа. Но кога ще стане това.. и дали.., кой може да знае? Дали ще дочакаме да се случи, или ще трябва да се спасяваме за следващите реваксинаци (след 2-3 години) отново някак..?

Гадно е да се подправят документи, съгласна съм.., но когато си подложен на насилие и не ти дават право за избор... Казвам насилие, защото притискането е от една страна със санкции (на родителите), а от друга - явна дискриминация (на децата)..., а срещу теб стои ЗАКОНА!

# 9
 • Sofia
 • Мнения: 3 506
Цитат
За съжаление не влизаме в нито една от класификациите и табличките (на здравното министерство), които да ни дават възможност да ги избегнем. За тях детето трябва да има увреждания като менингит, енцефалит, ДЦП и т.н. (забележете колко тежки инвалидизиращи болести) вследствие от ваксина, за да бъде освободено. Иначе се води клинично здраво и подлежи на ваксинации.

А ти яви ли се на комисия или просто чете табличките? Табличките и аз ги знам, но съм чувала също, при това от достоверен източник  (как само звучи Laughing), че комисията сравнително лесно освобождава децата.

# 10
 • Мнения: 341
Не съм се явявала, педиатърката каза, че нямаме шанс...

Аз не съм убедена даже, че тя е отбелязала някъде усложненията като постваксинална реакция. А и как ще се докаже, че пневмонията например е последица.. не е ясно. Аз съм убедена, че е така, но мисля, че е недоказуемо. А за заушката каза, че била лоша партидата.. май не сме били единствени.

Всъщност не съм наясно с тези комисии. Как се свикват, от кого... какви възможности има.
Ще се радвам да ме осветлите. Rolling Eyes

# 11
 • Sofia
 • Мнения: 3 506
Педиатърката ви проявява голямо разбиране явно  Mr. Green Имате шанс, но трябва да намериш доктори, които да ти съдействат да набереш документация. Педиатър - да ти документира реакциите, алерголог и т.н. С всичката документация, комисията обикновено не отказва. Знам само, че "заседават" веднъж седмично, имах име и телефон, но съм ги затрила някъде, че ние засега я караме по "леката схема". Ако решиш да се явавате, мога да ги издиря. Но мисля, че там се ходи с бележка от джи пи то, тъй че може би все пак ще трябва да я смените другия месец.

# 12
 • Мнения: 341
Ами то ако ще се налага да я сменяме, има ли смисъл да си правя труда да се ровя из всички напарвени до ден днешен изследвания, епикризи от болници, ...да сравнявам по дати кое заболяване на коя ваксина се дължи... и да търся алерголог... Детето има предразположение към алергии (високи еозинофили), но не е тествано, понеже не намирам смисъл в това. Лекувам я с алтернативна медицина.., педиатър ми трябва 2-3 пъти в годината (за да ми даде болничен) когато сме болни и ми се налага да си остана вкъщи.

Добре тогава, обръщам се към всички с молба за координати (на лични бележки!) на лекари с по-гъвкаво мислене. Simple Smile
Живея в Дианабад, ако това има значение.
Благодаря предварително!  bouquet

# 13
 • Sofia
 • Мнения: 3 506
Ами то ако ще се налага да я сменяме, има ли смисъл да си правя труда да се ровя из всички напарвени до ден днешен изследвания, епикризи от болници, ...да сравнявам по дати кое заболяване на коя ваксина се дължи... и да търся алерголог...

Има смисъл, единствено ако решиш да се явяваш на комисия, иначе - не. Всъщност за сменянето - може би ако настояваш и тя да склони да ви прати на комисия newsm78

Така или иначе за предпочитане е да си намериш педиатър, който да подкрепя идеите ти и да не гледа лошо, когато (ако) поискаш само да преслуша детето, без да ти изписва един куп лекарства. Нашата обаче ще ти е доста далеч... Успех в търсенето  Simple Smile

# 14
 • Мнения: 341
Благодаря ти за съпричастността.  bouquet

Представям си колко ще се зарадва ако трябва тя да се рови из всички документи... и да ги оформя за пред комисия. Mr. Green  Мисля, че не и се занимава, и затова ми каза, че нямаме шанс за освобождаване.

Иначе не е лош човек, никога не ми е отказала да преслуша детето (идвала е дори вкъщи), въпреки да знае, че го лекувам алтернативно. Не ни изписва лекарства в повечето случаи, освен ако ситуацията не е много тежка.., явно си дава сметка. Но все пак предполагам си мисли, че пневмонията сме я излекували с антибиотика, който тя изписа..., понеже аз не смятам за нужно да и давам отчет. Wink
Не бих я сменила, ако не беше толкова тесногръда и не спазваше закона по буква, още повече че ми е много наблизо...
А и ще бъде жалко да се разделим по този начин, тя е личен лекар на цялото ми семейство, но какъв друг избор имам?!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт