Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 21 отговора

Варна

Мнения: 4 111
Пишете вашите любими рецепти?

Маминка ми прави едни много хубави локумки,но аз само тях знам  Embarassed А и имам много яйца и се чудя какво да ги правя  Thinking
Цитирай


Мнения: 180
3. Медени бисквити с глазура
Продукти:
за блата:
1 винена чаша мед
5 равни суп. л. пудра захар
2 яйца
1 суп л. масло
1 равна суп. л. амонячна сода
1 к. л. канела
5-6 зърна счукан карамфил
брашно
за глазурата:
2 белтъка
150 гр. пудра захар
какао или боя за сладкиши
Приготвяне:
Блата: Разтопете меда с пудрата захар. Прибавете последователно яйцата, маслото, амонячната сода, канелата, карамфила и толкова брашно, че да замесите тесто, което да се точи. Измесете добре тестото и го разточете на лист с дебелина около ½ сантиметър, от който изрежете бисквити с елипсовидна форма. След като бисквитите се изпекат и изстинат, покрийте ги със глазурата.
Глазурата: Разбийте 2-та белтъка и постепенно прибавяйте пудрата захар, като биете непрекъснато, докато сместа се сгъсти. По желание можете да оцветите една част от глазурата с какао или боя, за да се получат бисквити с различен цвят.


4. Сусамени топки с маргарин
Продукти за 1 доза:
250 гр. маргарин
1 жълтък
3 с. л. прясно мляко
120 гр. пудра захар
350 гр. брашно
ванилия
сусам за овалване на топчета
Приготвяне:
Маргаринът се разбива със захарта до побеляване. Прибавят се жълтъкът, прясното мляко, ванилията и брашното. Замесва се меко тесто. Правят се топчета, потапят се в леко разбит белтък, а след това – в сусам. Поставят се в намазана тава и се пекат в умерена фурна. Топли се поръсват с пудра захар.


6. Шоколадови топчици
Продукти:
1 кутия чаени бисквити
1 пакетче краве масло (125 гр. размекнато при стайна температура)
1 белтък разбит с 1 ч. ч. пудра захар
3 с. л. какао
½ ч. ч. смлени орехи
шоколадови пръчици или кокосови стърготини (за овалване на топчиците)
Приготвяне:
Бисквитите се смилат и се омесват с всички останали продукти без шоколадовите пръчици. Оформят се  топчета (по-големи от орех) и се овалват в пръчиците. Престояват 1-2 часа в хладилника, след което са готови за консумация.



8. Таралежки
Продукти:
2 опаковки обикновени бисквити (около 20 броя)
1 пакетче масло
¾ ч. ч. пудра захар
1 ванилия
2 жълтъка
1 с. л. какао
1 к. ч. ром
1 ч. ч. смлени орехови ядки
Приготвяне:
Стрийте бисквитите на прах. Смесете пудрата захар с какаото и ванилията, прибавете ги към маслото и го разбийте на пухкав крем. Прибавете един по един жълтъците и разбийте добре. Сипете стритите бисквити и замесете тесто. Оформете топчета колкото орех. Потапяйте ги в ром и ги овалвайте в смлените орехови ядки. Пъхнете таралежките да престоят няколко часа в хладилника.
От същото бисквитено тесто можете да приготвите дребни сладки, като сплескате топчетата, направите малка вдлъбнати отгоре и пъхнете в нея орехова ядка, а отгоре – по една вишна от сладко.


Да ви е сладко!  #Milti
Цитирай


Мнения: 373
Цитат на: Rus0koska
3. Медени бисквити с глазура
Продукти:
за блата:
1 винена чаша мед
5 равни суп. л. пудра захар
2 яйца
1 суп л. масло
1 равна суп. л. амонячна сода
1 к. л. канела
5-6 зърна счукан карамфил
брашно
за глазурата:
2 белтъка
150 гр. пудра захар
какао или боя за сладкиши
Приготвяне:
Блата: Разтопете меда с пудрата захар. Прибавете последователно яйцата, маслото, амонячната сода, канелата, карамфила и толкова брашно, че да замесите тесто, което да се точи. Измесете добре тестото и го разточете на лист с дебелина около ½ сантиметър, от който изрежете бисквити с елипсовидна форма. След като бисквитите се изпекат и изстинат, покрийте ги със глазурата.
Глазурата: Разбийте 2-та белтъка и постепенно прибавяйте пудрата захар, като биете непрекъснато, докато сместа се сгъсти. По желание можете да оцветите една част от глазурата с какао или боя, за да се получат бисквити с различен цвят.


4. Сусамени топки с маргарин
Продукти за 1 доза:
250 гр. маргарин
1 жълтък
3 с. л. прясно мляко
120 гр. пудра захар
350 гр. брашно
ванилия
сусам за овалване на топчета
Приготвяне:
Маргаринът се разбива със захарта до побеляване. Прибавят се жълтъкът, прясното мляко, ванилията и брашното. Замесва се меко тесто. Правят се топчета, потапят се в леко разбит белтък, а след това – в сусам. Поставят се в намазана тава и се пекат в умерена фурна. Топли се поръсват с пудра захар.


6. Шоколадови топчици
Продукти:
1 кутия чаени бисквити
1 пакетче краве масло (125 гр. размекнато при стайна температура)
1 белтък разбит с 1 ч. ч. пудра захар
3 с. л. какао
½ ч. ч. смлени орехи
шоколадови пръчици или кокосови стърготини (за овалване на топчиците)
Приготвяне:
Бисквитите се смилат и се омесват с всички останали продукти без шоколадовите пръчици. Оформят се  топчета (по-големи от орех) и се овалват в пръчиците. Престояват 1-2 часа в хладилника, след което са готови за консумация.



8. Таралежки
Продукти:
2 опаковки обикновени бисквити (около 20 броя)
1 пакетче масло
¾ ч. ч. пудра захар
1 ванилия
2 жълтъка
1 с. л. какао
1 к. ч. ром
1 ч. ч. смлени орехови ядки
Приготвяне:
Стрийте бисквитите на прах. Смесете пудрата захар с какаото и ванилията, прибавете ги към маслото и го разбийте на пухкав крем. Прибавете един по един жълтъците и разбийте добре. Сипете стритите бисквити и замесете тесто. Оформете топчета колкото орех. Потапяйте ги в ром и ги овалвайте в смлените орехови ядки. Пъхнете таралежките да престоят няколко часа в хладилника.
От същото бисквитено тесто можете да приготвите дребни сладки, като сплескате топчетата, направите малка вдлъбнати отгоре и пъхнете в нея орехова ядка, а отгоре – по една вишна от сладко.


Да ви е сладко!  #Milti
Rus0koska, пробвала ли си Сусамените топки? Какъв вкус имат? Нещо като масленки или като на по-твърди курабийки? Заинтригува ме тази рецепта, но препочитам сладки с близък на масленките вкус.
Цитирай


Мнения: 180
Честно казано не съм  Embarassed . Записвала съм ги от някъде, но не съм ги пробвала. Ако ги направиш да кажеш как са  Rolling Eyes
Цитирай

Шумен

Мнения: 1 326
Ами щом целта е да се отървеш от яйцата, що не направиш едни еклери? Или от онези страхотни орехчета с преса?
А щом харесваш масления вкус - имам една страхотна рецепта за великденски сладки,ама е вкъщи. Ще устискаш до довечера, нали? Wink
А някой има ли рецепта за сладки с вино (пурички например)? Много вкусни ставаха, ама намирам все рецепти с мая, а аз пък ги обичам по-хрускави   #Cussing out
Цитирай

Шумен

Мнения: 1 326
Обещаните рецепти:
курабийки
3-4 яйца, 1 непълна ч.ч. мас, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. кисело мляко, 2 амонячни соди, 1 непълна с.л. сода за хляб, 1 ванилия.
Меси се меко тесто, разделя се на 3 части, като едната се отделя преди да сме сложили всичкото брашно. Към нея се добавят 3 с.л. какао, а към останалите - ванилия и кокосови стърготини. Изрязват се фигурки и се пекат в загрята фурна до розово.

великденски сладки
1.5 кг брашно, 300 г захар, 6 яйца, 1 ч.ч. свинска мас, 4 с.л. кисело мляко, 1/2 ч.ч. олио, 2 амонячни соди, 1 ч.л. сода за хляб, 1/2 ч.л. лимонена киселина, кората и сока от 1 лимон , 3-4 ванилии, мармалад.
От продуктите без мармалада се меси тесто, което се оставя да почива 1-2 часа. Разточва се на кора, дебела 3 мм и се изрязват кръгчета. Пекат се в силна фурна 5-6 мин. Слепват се с мармалада и се овалват в орехи.

Да ти е сладко!
Цитирай


Мнения: 373
Цитат на: anomalia
Обещаните рецепти:
курабийки
3-4 яйца, 1 непълна ч.ч. мас, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. кисело мляко, 2 амонячни соди, 1 непълна с.л. сода за хляб, 1 ванилия.
Меси се меко тесто, разделя се на 3 части, като едната се отделя преди да сме сложили всичкото брашно. Към нея се добавят 3 с.л. какао, а към останалите - ванилия и кокосови стърготини. Изрязват се фигурки и се пекат в загрята фурна до розово.

великденски сладки
1.5 кг брашно, 300 г захар, 6 яйца, 1 ч.ч. свинска мас, 4 с.л. кисело мляко, 1/2 ч.ч. олио, 2 амонячни соди, 1 ч.л. сода за хляб, 1/2 ч.л. лимонена киселина, кората и сока от 1 лимон , 3-4 ванилии, мармалад.
От продуктите без мармалада се меси тесто, което се оставя да почива 1-2 часа. Разточва се на кора, дебела 3 мм и се изрязват кръгчета. Пекат се в силна фурна 5-6 мин. Слепват се с мармалада и се овалват в орехи.

Да ти е сладко!
Мила, благодаря много! За втория вид става въпрос, нали? А само отстрани ли се овалват с орехи? Сигурно Rolling Eyes Проблемът е , че тук няма амонячна сода Embarassed Ами сега...
Цитирай

Шумен

Мнения: 1 326
Цитат на: DolceVita
Цитат на: anomalia
Обещаните рецепти:
курабийки
3-4 яйца, 1 непълна ч.ч. мас, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. кисело мляко, 2 амонячни соди, 1 непълна с.л. сода за хляб, 1 ванилия.
Меси се меко тесто, разделя се на 3 части, като едната се отделя преди да сме сложили всичкото брашно. Към нея се добавят 3 с.л. какао, а към останалите - ванилия и кокосови стърготини. Изрязват се фигурки и се пекат в загрята фурна до розово.

великденски сладки
1.5 кг брашно, 300 г захар, 6 яйца, 1 ч.ч. свинска мас, 4 с.л. кисело мляко, 1/2 ч.ч. олио, 2 амонячни соди, 1 ч.л. сода за хляб, 1/2 ч.л. лимонена киселина, кората и сока от 1 лимон , 3-4 ванилии, мармалад.
От продуктите без мармалада се меси тесто, което се оставя да почива 1-2 часа. Разточва се на кора, дебела 3 мм и се изрязват кръгчета. Пекат се в силна фурна 5-6 мин. Слепват се с мармалада и се овалват в орехи.

Да ти е сладко!
Мила, благодаря много! За втория вид става въпрос, нали? А само отстрани ли се овалват с орехи? Сигурно Rolling Eyes Проблемът е , че тук няма амонячна сода Embarassed Ами сега...

Аз ги харесвам и двата вида - изпробвани и одобрени са newsm74 Ама не може да няма амонячна сода  #Cussing out
Цитирай

у дома

Мнения: 2 605
Цитат на: anomalia
Или от онези страхотни орехчета с преса?

anomalia,би ли написала рецептата,имам преса,а незнам как да я използвам Rolling Eyes .Нали за такава става дума дето се затваря като книга и има дръжки,мале как го обясних Embarassed  Embarassed  Embarassed ,мисля,че в нея не става с какво да е тесто Confused
Цитирай

Шумен

Мнения: 1 326
Цитат на: buubinka
Цитат на: anomalia
Или от онези страхотни орехчета с преса?

anomalia,би ли написала рецептата,имам преса,а незнам как да я използвам Rolling Eyes .Нали за такава става дума дето се затваря като книга и има дръжки,мале как го обясних Embarassed  Embarassed  Embarassed ,мисля,че в нея не става с какво да е тесто Confused

Точно такава преса имам предвид, ама рецептата пак довечера  Embarassed Ох, и на мен ми се приядоха  Smile Айде дайте сладките с вино де, плззззз Sad
Цитирай

Варна

Мнения: 159
СОЛЕНКИ
3/4 ч.ч стопена свинска мас
1 ч.л сол
1/2 пак. мая
1/2 ч.ч прясно мляко
2 яйца /1 белтък, 2 жълтъка/
брашно
Замесва се меко тесто. Оставя се една нощ да престои в хладилника. Разточва се на лист. Мажи се с жълтъка от второто яйце, поръсва се с настърган кашкавал. сол, ким. Реже се на ленти и се пече в умерена фурна.

СОЛЕНКИ
1ч.ч свинска мас
1 ч.ч кисело мляко
1 ч.ч стрито сирене
1 ч.л сода,
сол
брашно
Меси се на не много твърдо тесто. Разточва се, мажи се с жълтък, кашкавал, ким, сол. Пече се

Имам рецепти за соленки и с амонячна сода, ама не ви ги предлагам сега защото мене лично ме дразни миризмата й
Цитирай

Варна

Мнения: 4 111
А като нямам мас,какво да правя  Question
Мога  ли содата да я заменя с бакплувер,че не я обичам  Question
Цитирай

Варна

Мнения: 159
Цитат на: Radina
А като нямам мас,какво да правя  Question
Мога  ли содата да я заменя с бакплувер,че не я обичам  Question


Свинска мас си купувам, много е хубава, бяла и без миризма. Предпочитам я, защото соленките стават крехки и като престоят известно време не изсъхват а си остават меки и вкусни.
Мисля дори че последно като си купувах мас беше някаква от Чехия, но има и българска.
Цитирай

Варна

Мнения: 4 111
Вчера правих курабийки,но станаха многоо твърди  Evil or Very Mad Дайте идея какво мога да ги направя  Thinking  или да взема да ги хвърля  ooooh!
Цитирай
Radina,
Нареди курабийките в тава, напръскай ги със студена вода и ги мушни за малко в леко загрята фурна. Трябва да омекнат. (Направи го само с количеството, което може да се изяде на едно ядене.)
Друг вариант: връзваш ги в найлонов плик и 'забравяш' за тях за един ден. В плика ще се задушат и вероятно ще омекнат.
Трети вариант: смилаш ги с ръчна месомелачка и получаваш 'брашно', с което можеш да правиш попарки и кашички за детенце (с прясно или кисело мляко). Става и за украса за сладкиши - Наполеон или нещо такова. Може да се използва и вместо галета в щрудели и баници.
Не ги изхвърляй!
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 21 отговора