Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Клюкарник
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 286 отговора

Анкета

Какво е отношението ви към искането за по-висока (де факто - за 4 - цифрена) заплата на бюджетно-финансираното предприятие?

Въведи твоя глас

Sofia

Мнения: 12 844
Любопитно ми е какво е отношението ви към темата.
И понеже пускам анкетата, би било редно да кажа своето...
Ами, малко насоки за мислене.
Както беше оповестено в предаването "тази сутрин" Smile тази сутрин по БТВ, те печелят над 600 лв. СЛЕД ОБЛАГАНЕ.
За справка:
Анестезиолог със специалност в Майчин дом взема около 500 лв.
Лекар от Бърза Помощ, без още взета специалност, към 350 лв.
Хирургична мед. сестра - към 300.
Някои от болниците отпускат по 1 кифла дневно.
Гимназиален учител - 300 - 350... ПРЕДИ облагане.
Университетски професор - към 500 - 600 - ПРЕДИ ОБЛАГАНЕ.
На последните 2 категории не се полага храна, нито компенсация за такава.
Нито едни не получават каквато и да било компенсация за пътуване до работното място.
Болниците са търговски дружества, които НЕ МОГАТ да декларират отрицателен приход в края на бюджетната година. В противен случай... Ами, д-р Чирков вече не ръководи болницата, която създаде.
Ръководител на лаборатория в изцяло частното, недотирано предприятие Кремиковци - към 500 - 550 лв. след облагане. От тази година работещите в Кремиковци имат и купони за храна във ведомствения стол. Имат и служебен транспорт.

Столичния Градски Транспорт - де факто - получава голяма част от приходите си от ВАШИТЕ данъци. Вместо детските градини, вместо учителите, вместо достойни детски надбавки, вместо разумна такса смет - това за Софиянци, вместо... доста са. И една голяма част от тези пари са директно от Държавния Бюджет. С други думи, Вие живеете на село, София не сте и помирисвали, камо ли автобусите й, но въпреки това плащате заплатата на тези шофьори.

Автобусните линии - лиценза за тях - по право принадлежи на вас, на Софиянци, на СГО, не на СКГТ. Които - за разлика от маршрутките, примерно, не заплащат за него... за получаване на лиценза, де.
Целият автопарк е заплатен от Вас - от Софиянци, НЕ от Стол. Компания за Гр. Транспорт.
Същото се отнася и за гаражите, ремонтните бази, диспечерските бази, както и техниката за следене... Изобщо, всичко. Платено е с вашите пари, но наем НЕ плащат.
И в същото време се твърди, че дружеството е на печалба. И как по-точно?  newsm78

Според обяснението, което беше дадено, в сумата влиза, примерно, 9.5 лв. на ден за храна - или 209 лв. месечно НЕОБЛАГАЕМИ (ако имат добри счетоводители, разбира се). За справка, според ТК за командировка в страната - в населено място, различно от това, в което живее работникът или служителя или неговото семейство се полагат 12 (ДВАНАДЕСЕТ) лв. на ден за храна.
Транспортът на шофьорите, разбира се, е безплатен. Разбирайте - и него плащате вие.

САМО ЧЕ:
1) Лекарите НЯМАТ ПРАВО на ефективни стачни действия. Освен, дето такива биха убили навярно няколко десетки души, но не биха блокирали столицата.
2) Учителите са на същия режим. Пък и вредата от техните евентуални стачни действия би се проявила след десетки години...
3) За евентуалната стачка на университетските преподаватели биха разбрали вашите внуци - по положението си спрямо другите държави, където труда на първите се цени, не от вас.


4) Абе имаше навремето една Маргарет Тачер, която не позволяваше да бъде рекетирана от работниците в публичния транспорт на СВОЯТА столица... Дали пък някои наши министри нямат нужда от урок по история?..  newsm78


О, да. Да не забравя. Аз всъщност уважавам труда на тези хора - шофьорите, де - и съм убедена, че никак не им е лесно и спокойно ежедневието. Просто много добре си спомням какво представлявах самата аз в училищните си години и да твърдя, че трудът на учителите е лек, спокоен и неизтощителен, така че за тях - за разлика от шофьорите - след като са прекарали 8 часа в компанията на 8*30 различни "хали", опитвайки се, по силата на трудовите си договори, да им налеят някакви познания в главите въпреки тяхната активна съпротива - не представлява никакъв проблем и натоварване да дават и частни уроци по 5 - 6 часа на ден... би било меко казано наглост. (Каквото дефакто заяви гостът на тази сутрин днес...) Точно толкова нетактично би било, ако учителите казват на шофьорите в свободното си време да карат такси. Понеже е по-доходно.Та... Какво мислите?
Цитирай

София

Мнения: 63
Нямам абсолютно никакво отношение и не ме вълнува ама грам. Само знам, че ще има някакава стачка, ама за какво, кога, кой за какво се бори....Имам си кола  Wink
Цитирай
Мисля, че докато гледаме в канчето на другия, никога няма да се оправим, ама никога!
Вместо останалите отрасли да подкрепят стачката, че и да се присъединят, както става в другите страни, тук се почва редовното: ами учителите, ами лекарите, ами ... Няма ами! Който и да стачкува в тази държава, все е прав! Всички ревем, но когато някой изока, скачаме отгоре му!
Ама хак ни е на завистливите задници, малко ни оправят, явно може и още!
Не ме интересува колко взима този и онзи, интересува ме аз да взимам достатъчно. Но едно дете, докато не заплаче, майка му няма да го накърми. Рев му е майката, национален рев! Европейските заплати, дето ще има да ги сънуваме, не са им пуснати от Бога или от състрадателните им политици - хората със стачки и солидарност са си ги извоювали, а не с лаене едни срещу други.
Еееех, прав беше поете - не стадо, а мърша вмирисана сме!  Sick
Цитирай


Мнения: 1 766
Ако миропомазаните допуснат да се случи това....не знам, мисля, че ще го приема твърде лично...а от друга гледна точка, това са си машинации...

Цитирай

Sofia

Мнения: 12 844
Виж сега, очевидно е, че приходите от данъци няма да се увеличат, просто понеже някой си стачкувал. А ако се случи, то ще е за сметна на ТВОЯ приход. Понеже (надявам се...) ТИ плащаш данъци. От своя труд. И въпросът тук е: смяташ ли, че трябва ДА ИМ ПЛАЩАШ - ти! - повече? И ако искаш да платиш някому по-висока заплата - намалявайки СВОЯ СОБСТВЕН приход - това точно те ли ще бъдат, или учителите, лекарите... Изобщо, КОМУ ТИ би увеличила заплатата, вземайки ОТ СВОЯТА?

Защото - няма как по-ясно да го обясня - от небето пари не валят. И когато всички си сипват от една тенджера, която е полупразна и няма от къде да се напълни, има значение какво има в чуждата паничка - то е тъкмо онова, което липсва в твоята!

В случая не говорим за частния сектор, където, в крайна сметка, всеки печели според способностите, късмета или каквото и да е СВОЕ качество. Говорим за пари от Държавния Бюджет. Който е един и ограничен.


Тъй де, това беше отговор на поста на Мъглата...
Цитирай


Мнения: 4 263
Аз плащам данъци, и то не малки. Но аз не съм финансист и не решавам кой колко от моите данъци да получи. Аз съм и избирател, дала съм гласа си за хора, които да ги решават тези неща. То вЕрно, че в България от футбол и политика всички разбират, ама не е ли по-добре всеки да си гледа СВОЯТА работа, вместо да дава акъл на другите как да вършат тяхната? Да, ако зависеше от мен, бих дала по-високи заплати на учителите - ама защото имам дете и темата ми е актуална.  По същата логика, по която на други хора им е все едно за същите тези учителки.

Хората (в случая шофьорите) имат искания - защо да не ги защитят?
Пък на който тази заплата и всички описани в първия пост на авторката ЕКСТРИ му се виждат супер - що не ходи да стане шофьор? Свободни места има със сигурност.

Ей, аман от разбирачи!
Цитирай

София

Мнения: 9 014
Вилнеенето на различни видове шофьори из столицата вече е едно ежедневие за софиянци. Не мисля, че професията им е тежка, не мисля, че смъртността при тях е по-висока, не мисля, че трудът им е опасен и ги излага на риск. С една дума не мисля, че само защото са в състояние да блокират една столица /или друг град/, шофьорите заслужават повишение на досегашните си заплати. И също така смятам, че предизвикват повечето катастрофи по улиците, не спазват правилата за движение по пътищата, излагат на риск живота на пътниците, шофирането им е меко казано хулиганско и по-скоро заслужават драстични глоби, а не увеличение на доходите.
Цитирай

София

Мнения: 3 059
аз съм против. градският транспорт има социална функция и неслучайно се дотира от държавата / общината. да стачкуват пред кабинета на Батман, а не да блокират града...

Аз не пътувам с градски транспорт.
Цитирай

с/у ОколоМръсТното

Мнения: 18 650
все ми е тая  Whistling
Цитирай

Sandhausen, Germany

Мнения: 2 463
Вилнеенето на различни видове шофьори из столицата вече е едно ежедневие за софиянци. Не мисля, че професията им е тежка, не мисля, че смъртността при тях е по-висока, не мисля, че трудът им е опасен и ги излага на риск. С една дума не мисля, че само защото са в състояние да блокират една столица /или друг град/, шофьорите заслужават повишение на досегашните си заплати. И също така смятам, че предизвикват повечето катастрофи по улиците, не спазват правилата за движение по пътищата, излагат на риск живота на пътниците, шофирането им е меко казано хулиганско и по-скоро заслужават драстични глоби, а не увеличение на доходите.
Ами по-точно не бих могла да го кажа!
Цитирай

Шопия

Мнения: 6 302
В скоро време ще взема да ударя една стачка срещу ГТ. Ще взема да се кача на кола, и ако има още няколко мои поаследователи условията на труд на шофьорите едва ли ще станат по-добри.  Laughing
Сега обаче съм в дилема от кого да си искам обезщетение за картата ми за градски транспорт за времето на стачката.  newsm78
Цитирай


Мнения: 1 351
katiABV, що така те вълнуват заплатите на шофьорите и чистачките.... newsm78
Инак, прави са да стачкуват, но някаква друга форма на протест да изберат....тази е много крайна!
Цитирай


Защото - няма как по-ясно да го обясня - от небето пари не валят. И когато всички си сипват от една тенджера, която е полупразна и няма от къде да се напълни, има значение какво има в чуждата паничка - то е тъкмо онова, което липсва в твоята!

В случая не говорим за частния сектор, където, в крайна сметка, всеки печели според способностите, късмета или каквото и да е СВОЕ качество. Говорим за пари от Държавния Бюджет. Който е един и ограничен.


Тъй де, това беше отговор на поста на Мъглата...

Като си толкова ербап, що не погледнеш в паничката на депутати, министри, директори на бордове и прочие, ами си зяпнала в сиромашките? Ами палатите и гаражите с лимузини, нали пак от бюджета, нали пак от твоя и моя джоб са финансирани?
Ама да се рита срещу силния е опасно, я да извадим и второто око на кьоравия, че е по-лесно!

Аз лично не бих коментирал кой колко работи, чий труд е по-тежък и колко струва. Знам само, че в България се живее все по-трудно и все по-бедно. Всички избягали оттук могат да го потвърдят, както и останалите. А такива като тебе ни дърпат надолу в казана - що да се оправим сами, като може да си псуваме вечер пред ракийката и да чакаме някой друг да ни оправи. Ще ни оправят, ама отзад!
о
Цитирай

In The Middle Of Nowhere......

Мнения: 227
Явно само чрез подобни крайности може да се постигне нещо в тази апсурдна държава. Crying or Very sad

И наистина докато мислим само за себе си - нищо хубаво няма да стане в тая държава...... #2gunfire

Много може да се коментира както винаги, просто темата ще се превърне в излишен спор, защото много от потребителите тук имат коли и "ич не ги бОли" дали ще има стачка или не....докато остатъка, който се вози с ГТ ще негодува, защото ще трябва да ходи на работа пеша или с такси............ Peace

Цитирай


Мнения: 68
По принцип ми е все тая, от градския транспорт съм се отказала отдавна, но
.. също така смятам, че предизвикват повечето катастрофи по улиците, не спазват правилата за движение по пътищата, излагат на риск живота на пътниците, шофирането им е меко казано хулиганско и по-скоро заслужават драстични глоби, а не увеличение на доходите.

това е самата истина, шофьорите на автобуси и тролейбуси бият по наглост всякакви таскиджии и шофьори на маршрутки. Не ми пука колко взимат и ще взимат, но нека се държат като професионални шофьори, а не като че ли само до преди ден са карали каруцата на село и правилниците за движение по пътищата не се отнасят за тях.
Сега като се замисля- отношението ми към тази стачка е негативно.  Crossing Arms
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 286 отговора