Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 906
Здравейте!
В нашия квартал има чудесна ясла с детска градина.
Наскоро родих и отидох да питам отсега за ясла и млечна кухня, но директорката започна да ми обяснява как имат млечна кухня за над 1 г. деца и в ясла приемали от две годишни. На въпроса ми защо така, тя тръгна да обяснява, че било вътрешен правилник. При настояване да видя въпросния правилник тя естествено отказа. Не й казах, че и аз съм в сферата на образованието, защото ми беше любопитно да видя докъде ще стигне.
Така или иначе започна да обяснява, че имат само една група в яслата, защото уж нямало деца в квартала, а това не е така! Само в моя вход има 3 наскоро родили и имаме страхотна нужда и от кухня и от ясла. Единственото, което ми хрумва, е да разлепя по блоковете разказ за всичко това и да поканя майките с по-малки деца да се обединим и да си искаме група и кухня.
Но, не познавам реда в яслите и не знам с какви механизми да въздействам на въпросната директорка. Освен това се опасявам да действам крайно, защото не искам да има лошо отношение към детето ми.
Втори въпрос. Директорката обяснява, че записвала цяла година предварително. Аз съм чувала за това, но знам, че наскоро се предприеха мерки от страна на МОН именно за пресичане на тази порочна практика на нощи висене с цел записване. Ако знаете нещо и ми помогнете с аргументи също ще съм много благодарна.

Моля, дайте съвет!

Моля и въпросът ми да не се изражда в дискусия за това дали е редно да си пускам детето на ясла под 2 години.

# 1
 • София
 • Мнения: 906
Толкова ли няма кой да ми отговори  Sad

# 2
 • Мнения: 2 197
Предполагам, че скоро ще ти пуснат линк към предходните теми по този въпрос.
Доколкото аз знам в София няма млечна кухня за деца под 7 месеца. Като ровех за информация по въпроса съм срещала такива кухни - за деца над 4 месеца, но само в провинцията. Ти си решаваш как да си захраниш детето, но мисля, че сте много далеко от млечната кухня - в кухните за преходно хранене вече са порции с по-големи парченца вътре (за деца със зъби все пак), с яйца, мляко, различни меса, кус-кус, грис, общо взето все такива, за които поне до 6-тия месец е хубаво да се изчака.
Успех в начинанието!

# 3
 • Мнения: 2 865
Ми за млечната кухня подкрепям мнението на boto. В София надали ще намериш въобще млечна кухня за 6 месечно бебе. Вече се водят по препоръките на СЗО за захранване след 6 месеца. Аз също захраних по това време и взимам от частна кухня ОЗИ, но след навършване на 1 г. Преди навършване на 6 месеца да се дава храна освен кърма/Ам за мен лично си е престъпление. Но това е мое мнение.

А за ясла под 2 г. може да потърсиш в ЦДЯ. Те се водят към Министерството на здравеопазването. После трябва да търсиш място в детска градина.

Относно вторият ти въпрос: Копупцията в държавата няма ка да я спреш. Записват се неродени още деца, само и само в този бум на раждаемостта последните години да се запази място.

Т.е. проучи как седят нещата с най-близката целодневна детска ясла към МЗ. И почети повече за захранването. Ще ти е от полза.

# 4
 • София
 • Мнения: 906
Чела съм за захранването и вече съм си решила Wink
Смятам, че като има изобщо млечна кухня до нас е редно да има за деца над 7 месеца, а не над годинка.
Благодаря ви, но ставаше въпрос за новите промени в тази насока (т.е. престъпното записване година по-рано и то на деца, които не са от квартала), знае ли някой нещо по въпроса?
А пък при условие, че сме майки за повече от 1 група с деца, които септември 2008 г. ще бъдат под 2 годишни, не виждам причина да не се отвори щат за възпитателки и да има група. Защото аргументът на въпросната госпожа е че нямало деца, което просто не е вярно.

# 5
 • Мнения: 2 865
Промените са, че са станали по-стриктни /уж/ и записват /уж/ само след началото на годината, в която детето ти навършва 3 г. Това за детските градини. За яслите - към ЦДЯ могат да ти вземат детето по всяко време - непроходило, с памперс и под годинката.

На мен преди 2 седмици ми се обадиха от ОДЗ, в което съм подала молба за ясла /за нея няма ограничения/ и директорката в прав текст ми каза: Искате ли да си запишите детето при нас, но да знаете места за 1ва група в градината вече няма@!
Е, нали се подават молби за градини след 01.01.2008 /когато ще стане на 3/.?!
Оказва се, че има 2 яслени групи и една първа група. Т.е. от едната яслена са аут.

И сега какво??? Да седна да лепя разкази из квартала ли? Неуместно ми се струва.

Нали си в сферата на образованието - попитай колегите защо е тая лудница или пък кмета Борисов......................

Не знам скоро да има оправия. Аз съм намерила цаката - плащам си за детегледачка сега и за частна градина след година.

До 1 година захранваш - бавно и славно! Или поне до 10 месеца. За каква млечна кухня става въпрос под 1 г.???

# 6
 • София
 • Мнения: 2 952
Относно млечната кухня се съмнявам да останеш доволна дори и да има такава за деца над 7 месеца. Известно време съм ползвала детска кухня, когато дъщеря ми беше на година и половина. Млечните десерти почти не бяха помирисвали мляко, не че тя ги ядеше. Ако ситуацията е такава и за малките бебета, където тази храна е основна - просто няма смисъл да се захващаш. Другото е, че не знаеш какво е млякото - АМ ли е, какво производство е?
Относно яслите и градините - битката е жестока. Прецени кога и къде искаш детето ти да ходи и отиди и говори отсега с директорката. Имаш доста време и ще намериш места, ако отсега се задействаш. Директорката ще ти приеме сега молбата или ще ти каже кога да я занесеш. Моите наблюдения са, че местата за градините се запълват през първата годинка от живота на бебето. Поне моите познати отиваха и говореха в близките до тях заведения, оставяха отрано молба. Когато се наложи да се преподават нови молби в началото на тази година, директорките им се бяха обадили да отидат да препотвърдят. Поне покрай мен децата, чиито майки вече бяха говори не изгоряха от променената наредба. Местата са ограничени и единствения изход е отрано да запазиш място. Директорките не се церемонят много и не, че ги защитавам, но май нямат избор в тази ситуация, за която и те нямат вина.

# 7
Стига сте дъвкали жената! Да има млечни кухни за деца над 6-7мес. но в провинцията.Какво като го захрани по рано ,ами ако няма кърма, само на адаптирано ли да кара до 1 год.???Моят съвет е да прочетеш как точно ставаше захранването и да караш на пюрета има голямо разнообразие.Колкото до детските ясли проблема е голям, но действаи отрано, пусни си молба и чакай, ако не стане, има и частни ясли.  Peace

# 8
 • Мнения: 7 823
Не мисля, че я "дъвчат" жената  Wink. Просто и обясняват, че в София всъщност никъде няма млечна кухня, има детска кухня и тя е за деца  от 1г. (най-рано 10м.) до 3 г.
Колкото до яслите - по закон децата се взимат от 10м до 3 г. няма никъде изискване детето да е на 2 г за да тръгне и не се взимат с предимство деца на 2г. пред по-малки. Класирането става по пореден номер на молбите. Молбите се приемат от първия работен ден на новата година (2, 3 Януари) и важат за въпросната календарна година.
Градините и яслите в София са много малко, местата са крайно недостатъчни. Проблем има и се търси неговото решаване.
Има много теми дискутиращи въпроса с недостатъчните места, има и работна група в която участват майки от форума и заедно с общината търсят възможности за решаването му.
Пусни търсачка и чети  Wink.

# 9
 • София
 • Мнения: 906
Хехе, браво бе!
Та като съм в образованието (учител на тийнейджъри от 8ми клас нагоре) да не би да разбирам от ясли? Все едно ветеринар да разбира от диети или от ортодонтска работа.
Изясни ми се за кухните, благодаря на отговорилите.
А за частаната ясла или градина - по-добре да изляза в неплатен отпуск, ще ми излезе по-изгодно, тъй като получавам чисто няма и 250 лв. А и не виждам смисъл, след като под носа ми има и ясла и градина.
Какво е ЦДЯ?
Централни Детски Ясли ли? Моля за разяснение  Peace

# 10
 • Няма такава държава!
 • Мнения: 1 288
Какво е ЦДЯ?
Централни Детски Ясли ли? Моля за разяснение  Peace

Целодневни детски ясли. Хи-хи, централни - това ми хареса.

# 11
 • София
 • Мнения: 906
Мерси, Шерил, хехе.
Виждаш, че не съм достатъчно в час по въпроса.
А наистина ли не могат да ми възразят за записване под две години? Защото най-късно на година и половина трябва да го дам на ясла.
Директорката твърди, че имали само една група и децата тръгвали само от септември. Точно това ме учудва.

# 12
 • под тепетата
 • Мнения: 2 384
След Нова Година имаше изменение за детските ясли и там е записано, че вече се приемат деца над 3 месеца.Учудвам се на думите на директорката, че детето трябва да е над 2г.

# 13
 • Мнения: 1 555
Така няма да коментирам въобще желанието ти да записваш детето си на млечна кухня, при положение, че е толковааа малко, но ти си решаваш как да си гледаш детето !
За яслите - за първи път чувам в държавна ясла да приемат след 2 годинки, няма такова нещо, освен в частине разбира се ! В държавна ясла приемат след навършване на 10 месеца и определено записването /т.е. подаването на молбата/ трябва да стане поне 6 месеца предварително, например аз подадох молба в нашта ясла декември 2006г и ей сега ни дойде реда /май месец/ ! Потърси друга ясла около вас, там би трябвало да ти дадат свестни отговори на въпросите ти ! Успех !

# 14
 • София
 • Мнения: 906
Благодаря, Хранди Wink
Не искам да го записвам на млечна кухня сега, мисля че доста ясно се изразих.
Искам да имаме възможност в квартала за млечна кухня над 7 месеца първо, защото има условия, второ - има много майки.
Просто се опитвам да реша нещата отсега, а не, като му дойде времето, да се чудя какво да правя.

Отново питам за възможни аргументи подплатени с разпоредби, които да ми помогнат в разговор с директорката и да не ме мотае чисто по бюрократичен начин. Търся от вас помощ за това КАК да проведа разговор с нея без да се караме. Търсих из нета някакъв правилник за вътрешния ред на яслите, но не намерих. Тя казва, че детето няма да го приеме под 2 годишно, аз търся начин документално да й докажа, че няма право да решава такива неща сама.
Сигурно не успявам да обясня ясно. Моля, който е разбрал какво питам, да ми отговори и да ме посъветва.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт