Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 28 отговора

София/Сливен

Мнения: 1 194
                  Тук би трябвало да е съдържанието, но по-късно ще се погрижа за него.
    


Това са остатъци от стария вариант на темата ми, но могат да свършат работа

                       Шкембе-чорба

                       Рецепти с печени чушки

                       Картофена манджа

                       Пилешко филе със сметана и тук

                       Пиле-лютика

                       Пилешки воденички с ориз

                       Панирани кренвирши

  Макарони на фурна с шунка


                       Милинки


  Морковена супа

« Последна редакция: ср, 15 май 2013, 16:39 от М_е_г_и »
Цитирай

София/Сливен

Мнения: 1 194
Като за начало няколко салати.


   Салата с рулца от раци и маслини

Рулца от раци, нарязани на много дребни кубчета
Няколко маслини - на ситно
1-2 кисели краставички - на ситно
Царевица

Обърква се с майонеза, копър и ако има нужда и сол.




  Салата с рулца от раци и течна сметана      Двете рецепти Забравила съм да напиша, че в първата рецепта има и кашкавал на дребни кубчета и копър

Рулца от раци, нарязани на много дребни кубчета
Кашкавал, на също толкова малки кубчета
Нарязана прясна краставица, също на дребно
Царевица
Копър
Сол
Течна сметана



 
  Въздушна салата
Рецептата не е моя, а е моя вариация (една от многото) на обсъжданата тук рецепта. Затова не съм и сложила друго име.
Ето оригинала (много съжалявам, че не съм записала на кого е):
Въздушна салата
1,5-2 кг. картофи
4 яйца
1 пак. майонеза(аз ползвам на Краси)
сока от един лимон и малко шарена сол
сиренце и кашкавал за украса
Картофите и яйцата се сваряват. В една купа започвате да настъргвате картфите на едрото ренде, в никакъв случай не се мачкат, само се настъргват така около два пръста, след това се поръсва с разбитата майонеза с лимонов сок, вода и шарена сол (да стане като боза), само се разлива отгоре, пак не се мачка, след това се настъргва едно яйце, и после пак картофи, майонеза, яйце, така колкото пласта искате... най-отгоре настъргвам сирене и кашкавал - става приказно вкусна и пухкава, сервира се студена, може да добавите и кисели краставички и пр., но и без това става чудна.


Ето и моя вариант:

Сварени картофи
Сварени яйца
Кисели краставички
Моркови от туршия
Сирене
Майонеза
Готов сос Тартар
Шарена сол


Подреждането е по гореописания начин, на пластове, които редувам докато свършат продуктите. Майонезата единия път смесих със сос Тартар и тогава разредих; друг път използвах само майонеза. Шарената сол ми е домашна и всъщност вътре няма сол, а само смлени на ситно различни треви (по нашенски му казваме мерудия). Това позволява да слагам повече (не става много солено, както с купената), а сол слагам отделно. Лимонов сок не слагам, или много, много малко, тъй като не харесвам киселия вкус. И кашкавал не слагам, а сиренето – вътре между пластовете.





« Последна редакция: пт, 15 яну 2010, 15:21 от М_е_г_и »
Цитирай

София/Сливен

Мнения: 1 194
А сега сладичко...



  Бисквитено руло "Черно и бяло"   Тук е темата

2 пакета бисквити от меките - чаени например - дето са с дупка в средата (не че ако няма дупка няма да станат  Laughing)
1 пак какао (ползвам на Dr. Oetker - мисля, че е 50 гр)
1ч.ч. гореща вода

1 пак. 125 гр масло
1 ч.ч. пудра захар
1 ч.ч. сухо мляко
1 ванилия


  Бисквитите се смилат добре и се смесват с какаото, объркват се с горещата вода (слагайте на порции да не стане много рядко)

  Разстила се върху алуминиево фолио - оформя се правоъгълен блат (аз го правя с лъжицата и с пръсти)

  Разбива се  маслото с пудрата захар и сухото мляко, прибавя се ванилията и се намазва върху кафявия блат. Понякога става много сухо (сигурно зависи от маслото), затова не слагам сухите съставки наведнъж, а оставям по малко (може да прибавя, а може и да не прибавя оставеното количество). А е възможно да се добави още масло, ако стане на трохи, а не една обща маса.

  С помощта на фолиото се навива на руло.

  Слага се в хладилника за една нощ, за едно денонощие, ... - трябва да се втвърди.

Рязането оставям на вас, както искате.

Ами.... това е.




  Покрив със сирене тип Крема на Наталина   Рецептата е ето тук

   

Покрив със сирене тип Крема - рецептата на Наталина
300g сирене Крема или Филаделфия
100g меко масло
100g пудра захар (по желание може да намалите или увеличите захарта)
1 - 2 банана (мисля обаче, че ще е вкусно и с други плодове, но се губи малко ефекта)
Какаови и бели бисквити с еднаква големина
 5 x 6 см и около 3 mm дебели, но може и да са с друга големина. Имайте предвид обаче, че ако са по-големи, ще е нужен повече крем. Ако не намерите два цвята, просто сложете бисквити от един цвят, но няма да стане толкова ефектно.
Прясно мляко за потапяне на бисквитите
По желание стафиди

За намазване отгоре - или разтопен шоколад, или ако имате останал крем или както направих аз - нутела.

Разбивате добре крема сиренето, маслото и захарта, до получаването на гладък крем.
Откъсвате си достатъчно голямо парче алуминиево фолио и нареждате част от леко напоените с прясно мляко бисквити, шахматно.
Намазвате с 1/3 от крема и слагате втори ред бисквити, като слагате на черната бисквита бяла и обатно. Покривате с останалата част от крема и ако искате посипвате със стафиди, може орехи или някакви плодове - вариации много. По средата слагате целият банан (ако не стига, наставяте с другият). Внимателно съединете двата крайни реда бисквити, заедно с фолиото, така че да се получи триъгълно руло.
Оставете за 1-2 часа да се стегне в хладилника и украсете по желание или с разтопен шоколад, или крем, или нутела, или каквото ви хареса!


  А това е рулото със същата форма, но с друг крем.

1 кофичка заквасена сметана - 400 мл
1 кофичка черен течен шоколад (не лешников) - 400 гр
1 желатин - 10 гр


Ето такъв течен шоколад
Разбърква се сметаната с течния шоколад. Желатина се накисва в малко вода, около 50 мл. Разтопява се внимателно, не се допуска завиране. После се слага по малко от сместа, за да се изравнят температурите; или пък се затопля малко самата смес. Иначе желатина става на конци като се прибави в студената смес. Разбърква се всичко добре и се намазва върху бисквитите и т.н. по същата технология. Отгоре е намазано със същия крем и е украсено с бял шоколад.

Ето я и нея (технологията):
             


« Последна редакция: пн, 28 юни 2010, 14:22 от М_е_г_и »
Цитирай

София/Сливен

Мнения: 1 194

  Торта с бишкоти и крем с маскарпоне (вариант на тирамису) Рецептата от тук

Не съм се придържала точно към рецептата, а съобразно моите вкусове и предпочитания (и възможности).

Първо не пекох блат, а я направих с бишкоти Савоярди, тъй като тогава нямах печка. Второ прескочих кафето и ликьора от кафе, тъй като не обичам кафе, нито вкуса му, нито мириса му...
Напоих с прясно мляко с какао.

1 голям пакет (двоен) бишкоти савоярди
300 мл готварска сметана
250 г маскарпоне
200 г натурален шоколад
6 с. л. пудра захар
1 капсула есенция ванилия (2 пакетчета на прах)


Сметаната за крема се разбива на сняг, като към края се добавят последователно пудрата захар, ванилията и маскарпонето, без да спира да се разбива. Трябва да се получи хомогенна смес.
В пръстен от разглобяема форма за торта, поставен в чинията за поднасяне, се нареждат плътно бишкотите и се напояват с мляко с какао. Отгоре се нанася от крема и се поръсва с настърган натурален шоколад.
Поставят се други бишкоти, като се нанасят в същата последователност мляко с какао, крем и настърган шоколад. Ако има бишкоти за трети ред, се прави по същия начин. Моята торта е с 2 реда бишкоти. Преди консумация тортата трябва да стегне поне за 2 часа в хладилник. Намазва се добре и отстрани с крем, поръсва се с настърган шоколад. Фигурките са от разтопен шоколад, шприцовани върху хартия за печене. След втвърдяване на шоколада, се отлепват внимателно и се подреждат върху тортата.

Предлагала съм този крем в тези теми: тук и тук


  Щрудел с ябълки

Да предупредя, че тук не мога да дам точни мерки, тъй като никога не съм измервала. Ябълките ми са домашни, не много едри. Правя щрудела обикновено от тези ябълки, които  никой не иска да яде - дребни, деформирани. Орехите също не ги купувам и слагам с шепата, без да ги меря.

И така:
1 пакет готови кори за баница
настъргани ябълки
натрошени бисквити или галета
кристална захар (количеството зависи от горния продукт, тъй като бисквитите са сладки)
смлени орехи
масло или олио


Смесват се сухите съставки - бисквити, захар, орехи. Намазва се с масло или олио кора за баница. Залепват се 3 листа (аз не обичам да става много мокро, предпочитам горната коричка да хрупа, затова слагам няколко кори). Слагат се няколко лъжици ябълки и се поръсва със сухата смес, навива се на руло. Рулата се нареждат в тавичка. Нарязват се на по-малки рулца. Пече се до готовност. Като се извади, се поръсва с пудра захар.
« Последна редакция: вт, 09 фев 2016, 18:31 от М_е_г_и »
Цитирай

София/Сливен

Мнения: 1 194
   Руло „Стефани”

Преди да го направя за пръв път, изчетох доста рецепти, макар че бих могла и без това. Знае се горе-долу какво съдържа.
Каймата ми е домашна свинско и телешко или само свинско, 1 кг. Омесвам я като за кюфтета – 1 с.л. сол, 1 яйце, чубрица не много  малко, 1 глава лук ситно нарязан.
Омесва се добре. Намаслявам и поръсвам с галета правоъгълна форма за кекс. Рапределям по-голямото количество кайма по дъното и стените. Подреждам ивици от кисели краставички и леко сварени моркови. Слагам сварените яйца цели. После пак краставички и моркови – да заобиколят отвсякъде яйцата. Броя на яйцата е според дължината на формата – 3 или 4. После покривам с останалата кайма и затварям хубаво – да не си личи ръб, за да не се отвори рулото. Отгоре също поръсвам с галета – става хрупкава коричка.
Така го пека. После изваждам от формата. Правила съм и като разплескам каймата на правоъгълник, подреждам плънката и завивам на руло. Пак стана много добре.
Поднася се със гъбен сос. Има няколко варианта: да се използва готов Маги или подобни – Една шепа гъби се нарязва на филийки, запържват се и се заливат с разтворения във вода сос; втория начин е да сгъстим соса с брашно или нишесте; и последния - след като се запържат гъбите, дръпват се за малко от котлона и се налива течна сметана за готвене и пак се връща за кратко да заври. Във втория и третия случай да не забравим да посолим.



   Лазаня

Първия път се ръководех ето от тази рецепта

1 пакет готови кори за лазаня

500 г телешка кайма
1/2 буркан домати
1 чаша бяло вино
1 морков
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 стрък суха целина
1 ч. л. босилек
1 ч. л. бял риган
1 щипка захар
зехтин

500 г прясно мляко
200 г настърган кашкавал
50 г масло
2 с. л. брашно
индийско орехче
черен пипер
сол


1. Лукът и чесънът се нарязават наситно и се запържват 1-2 минути в сгорещен зехтин.
2. Прибавя се ситно настърган или нарязан на кубчета морков, посолява се и се задушава под капак.
3. Когато зеленчуците омекнат леко, се разреждат с бяло вино. Оставя се да кипне. Ври, докато виното се изпари на половина.
4. Към кипналата смес се прибавят доматите. Подправя се с целина, босилек, риган и щипка захар. Когато се сгъсти, се слага каймата.
5. За сос “Бешамел” брашното се запържва в разтопено масло за не повече от минута. Налива се студено прясно мляко и се подправя със сол, черен пипер и индийско орехче. Ври 4-5 минути, докато се сгъсти.
6. На дъното на дълбока правоъгълна тава се слага малко зехтин и бешамелов сос. Поставя се ред кори, разпределя се малко от плънката и се поръсва с кашкавал.
7. Поставят се втори ред кори, бешамелов сос, плънка и кашкавал. Последният ред кори се поръсва обилно с кашкавал. Пече се в загрята на 180 градуса фурна 30-40 минути (до готовност).




Разглеждала съм и други рецепти за лазаня, докато се престраша за пръв път да направя. Моите изводи са: независимо от разликите в рецептата, лазанята се прави с телешка кайма; в бешамеловия сос се слага индийско орехче.

Но при мен обикновено каймата е смесена или само свинска. Аз слагам първо каймата, за да я намачкам по-лесно, после доматите. Иначе каймата ми остава на големи парчета.
Когато нямам вино, просто не слагам. Но няма проблем да се сложи, тъй като при готвене алкохола се изпарява и остава само аромата
Ако не може да се използва мляко (моя син беше известно време на диета без мляко и яйца), може да се направи с вода - пак си става бял сос. Аз направо прескачам белия сос и правя само с доматен (става като спагетите, но под форма на лазаня).
Тогава купувам кори за лазаня без яйца (макар че с другите е по-вкусно - и с тях съм правила).
И никога не слагам бульони на кубчета, пикантини или вълшебства.

Използвам обикновено сухи кори, не ги варя или попарвам предварително, редя ги направо сухи. Обикновено оставям доматения сос по-рядък, така корите поемат от него и се сваряват. Могат да се ползват и замразени кори, но аз нямам опит с тях.

Ето целия процес в снимки:
                 
« Последна редакция: пт, 15 яну 2010, 15:20 от М_е_г_и »
Цитирай

София/Сливен

Мнения: 1 194
  Крокодила

Е, и аз го  направих, и то още в началото на темата

Тестото - 500 г брашно, 250 мл прясно мляко, 2 с.л.растителна мазнина, кубче мая (40 гр), 1 яйце, щ. сол, щ. захар. Натиснете тук, за да видите как се плете.


Ето тук е моя http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=112929.msg3065637#msg3065637

Mоят крокодил беше с лук, гъби, бялото месо от едно пиле на грил, което никой не яде (друго са си бутчетата) и един гъбен бульон - да остане без течност, да не намокри тестото. Отделно в малко мазнина задуших настърган морков (и с маааалко водичка) и сложих мъничко Маги Вълшебен вкус Пиле вместо сол. Разстелих върху тестото морковите, отгоре гъбената смес и... Щях да слагам и царевица, че я обичат малките, но вече беше готов половиния гръб като се сетих за нея - другия път ще сложа.
Като го извадих от фурната, го намазах с маргарин. Може и с масло.

Когато го правих не можех да използвам масло и мляко. Затова съм използвала соево мляко в тестото и маргарин за намазване. Сега разбиранията и навиците ми са съвсем други – никакъв маргарин, никакви бульони, никакви пикантини и „вълшебства”.

       

Ето извадки от темата, различни видове плънки, които са ми харесали и бележки за тестото:

1. "Първо слагам млякото (топличко, не горещо)да втаса с маята, добавям и яйцето, солта и захарта - по 1 щипка. Слагам и малко брашно да стане на кашичка и оставям да шупне. После доомесвам. Тестото втасва бързо. Както е на топка разточвам с точилката и действам както е дадено на снимките. Докато го направя тестото е почти втасало и като го сложа във фурната си довтасва. Мажа с разбит жълтък.
Като омесиш тестото, го доомесваш с 2-3 лъжици мазнина. После не лепне.
Плънката е от варени яйца, кренвирш, запържена тиквичка и кашкавал - всичко настъргано предварително."
2. "Опитай с нарязано прясно зеле, объркано с червен пипер, сол. чубрица и мазнина."
3. "...сложих много настъргани кренвирши и кашкавал, домат от консерва и подправки за пица."
4. "Моята плънка беше от шунка, кашкавал, маслинена паста, магданоз и 1 яйце. Перфектна е и за бутертесто."
5. "Първият път го направих с нарязани кисели краставички, кашкавал, пилешко роле, гъби, маслини и най-отгоре кръгчета домати. Вторият път беше със запържена кайма, много лук, морковче, и гъби (абе като за пълнени чушки, но без ориза)."
6. "Значи запържих леко гъби, шунка и кремврирш. Това ми беше част от плънката, сложих и 3 яйца, варени и рендосани, както и едно друго саламче, което мирише хубаво, царевица и кашкавал."
7. "Пилешко, лук, гъби и кашкавал."
8. "Плънката беше задушени предварително пилешко филе и гъби, маслини, синьо сирене, зелен пипер."
9. "Плънката не беше сложна: саламче, сварено яйце, домат, топено сирене, царевичка и лютеница."
10. "...кренвирши, кисели краставчки и кашкавал."
11. "Плънката ми беше солена - кайма, гъби, лук, кашкавал, яйца и кисели краставички."
12. "Плънката ми беше - лук (задушен), гъби, царевица, шунка и настърган кашкавал."
13. "...плънка - яйца, сирене и кашкавал."
14. "Относно пълнежа - беше като за любимата ми пица /бекон, лук, гъби, царевица и кашкавал/."
15. "...моята беше кремвирши, бекон, кисели краставички, шунка и кашкавал."
16. "...плънката я направих от гъби, лук, моркови."
17. "Плънката я направих от пилешко, гъби и соев сос и подправки."
18. "...плънката ми беше от остатъци от хладилника - бекон, салами разни, чорбаджийски чушки, пресен босилек, пресни домати, лук, чубрица и черен пипер. А да, имах и малко моцарела менте, прилича на кашкавал, и нея я рендосах вътре. Задуших леко плънката без никаква вода и мазнина в тефлонов тиган и го напълних."
19. "Аз сложих доматено пюре, но домашно и още гъби, кренвирши, кисели краставички, кашкавал и сварени яйца за плънка, и подправки разбира се."
20. "Плънката от спанак, бекон, варени яйца и кашкавал."
21. "Aз си го харесвам само със сирене и го използвам като хляб или пък на закуска, нещо като основно ястие не ми се вързва. Иначе съм го пробвала и с кренвирши и с бъркочи от кашкавал, гъби, царевица, шунка и какво ли не още."
22. "И при мен е за закуска, пълнен с кренвирш, варено яйце, кисели краставички и кашкавал."
23. "…пълнен е с кисели краставички, салам и кашкавал"
24. "Плънката беше от кремвирш, гъби, кис. краставички и царевица."
25. "Със стафиди и захар"
26. "Мислила съм да пробвам с плънка като за щрудел. Гледах в събота по Бон Апети тази - наряза няколко ябълки на големи кубчета, запържи ги леко в предварително карамелизирана в масло захар, добави шепа стафиди и 100 мл бяло вино. Остави за 15-ина минути да се задуши, добави и канела (мисля). Остави да се охлади, после в хладилника да стегне маслото и готово. С тази плънка може да се пробва, според мен."
27. "Пълнежа е с 1 бурканче мармалад, 1 опаковка смлени бисквити и 2 пакетчета стафиди предварително накиснати в уиски."
28. "Плънката е бял шоколад + смлени бадеми и лешници. Парчетата много на ситно начупени объркани със ядките. Не съм го топила предварително."
29. "При мен се получи на четвъртия път, но експериментирах с продуктите. Последният вариант (сполучливият) стана след като пресях брашното (500-600 гр), върху него поръсих пакетче суха мая "Д-р Йоткер", 1 суп. л. сол, 1 каф. л. захар, 2/3 коф. кисело мляко, 1/3 от кофичка за кисело мляко напълних с горещо прясно мляко, 9 суп. лъж. олио. Стана точно като показаното стъпка по стъпка."
30. "Стори ми се много 40 г мая за толкова течност, но направих крокодила по рецептата."
31. "Слагам точно едно кубче мая 40 гр. и абсолютно винаги тестото става прекрасно. Разтварям маята с топличкото мляко и поръсвам с малко брашно докато стане на шупли. После добавям солта, захарта, яйцето и брашно и замесвам. Добявям брашното в движение, а като стане на тесто и 2-те лъжици олио. Оставям да втаса за около 20 минути и после обработвам. Винаги пека в незагрята фурна, там да си довтаса."
32. "Може като се извади, още горещ да се намаже с помощта на четка с ароматното олио на Карина - Ароматно олио - 100 мл олио се разбърква с подправки по желание - чубрица, накълцан магданоз, червен пипер или чили.
« Последна редакция: пт, 15 яну 2010, 17:46 от М_е_г_и »
Цитирай

София/Сливен

Мнения: 1 194


  Задушени картофи със свинско филе

400 г варени картофи
30 г масло или олио
30 г филе
50 г течна сметана
сол
чесън (може и на прах или гранулиран)



Картофите се сваряват, но не до готовност, обелват се и се нарязват на по-големи кубчета, слагат се в загрята мазнина. Изчаква се да се позачервят и се прибавя филето на филийки. След като леко се запържи филето, се прибавя солта и чесъна, намалява се огъня и се сипва сметаната. Разбърква се и се оставя на огъня докато се сгъсти сметаната.

Забележки: Филето ми е домашно приготвено, подобно на филе Елена.
Големите рибици на прасето се заравят в сол за 24 часа. После се изкисват във вода пак за толкова. Изцеждат се добре и се овалват в смес от чубрица и червен пипер. Закачват се на проветриво място да съхнат. Сами преценяте кога са готови. Обикновено за готвене ги използвам малко преди да изсъхнат, да са меки отвътре.
За целта може да се използва и бут. Бута от прасето, добре изчистен и оформен, както е с кожата, се заравя в сол за 30 или 40 дни, зависи колко е голям. После само се измива от солта и се закачва да съхне на проветриво място. Тук вече съхненето е по-дълго, най-малко 2 месеца. Като се разреже, кожата и сланинката се изхвърлят, ползва се месото.


  Лъжлив хайвер тук

120-130 г грис
1 майонеза (Краси)
лук - не много голяма глава
лимонов сок
сол


Сварява се гриса според указанията на опаковката. После се прибавя майонеза, глава лук - пасирана като кашичка, малко лимонов сок и сол. Опитвам, ако трябва добавям още сок и сол.
Разбърквам само с лъжица - не е нужно да се пасира, ако е добре сварен гриса.


« Последна редакция: пт, 15 яну 2010, 15:20 от М_е_г_и »
Цитирай

София/Сливен

Мнения: 1 194
  Торта Елха

Това е една от първите ми торти, т.е. първата след като си купих боите за сладки. После се научих като правя снимки да погледна дали наоколо е разхвърляно, какъв е фона, какъв е подноса и други такива дребни наглед неща. Всъщност съм правила торти десетина години преди това, много бяха вкусни. Тогава нямах фотоапарат, дори с лента, какво остава за цифров. (Като съм се отплеснала да обяснявам, поне да поясня, че това "преди десетина години" е 1996-97 година, Елхата е правена през 2006)
И сега за самата торта:

готови блатове от квадратните
200 мл течна сметана за разбиване с по-голяма масленост
200 гр шоколад
пудра захар
сладкарски бои
вода


Първо изчислих как трябва да нарежа блатовете, за да ми стигнат и да не изхвърлям излишно. Всяко ниво на тортата се състои от 2 парчета блат, слепени с крем. Може да има и снаждане, важното е поне едното парче да е цяло. Нарязах блатовете.
Крем: Сметаната се загрява, но без да завира. В нея се настъргва шоколада и се бърка, докато се разтопи. Оставя се в хладилник да се охлади добре. После се разбива докато се сгъсти и промени цвета си.
С този крем се слепват блатовете. Аз ги омазах целите, че доста ги поизцапах. Това беше грешка, тъй като върху този мазен крем трудно се задържа глазурата. Могат да се напоят много леко, за да не се сплеска тортата и да не се счупят.
Сглобяването е посредствм дървено шишче. Готовите етажи се нанизват на шишчето, като се завъртат един спрямо друг.

Глазурата правим от пудра захар и вода, оцветяваме със сладкарски бои. Заливаме тортата. При мен не се получи много добре по 2 причини. Първо глазурата стана много рядка и лесно се стичаше. Съвета ми е - поставете в съда първо захарта, а не водата. Прибавяйте водата с лъжичка и даже на капки към края. Ако боите са течни ги сложете към средата, защото допълнително разреждат глазурата. И втората причина - крема не искаше да задържи глазура изобщо. Просто тази комбинация не е подходяща.

Подаръчетата наоколо са също парчета блат, слепени по 2 и залети с глазура, но оцветена в червено. Накрая правим гирлянди за елхата и връвки за подаръчетата от маслен крем (пудра захар и масло) и шприцоваме тънки ивици. Нареждаме бонбонки - или желирани фигурки, или M&M's. Нямах време да мисля за звезда отгоре, тъй като загубих много време със стичащата се глазура. Имахме кутия шоколадови бонбони и тези камбанки свършиха работа.

Идеята за следващата ми такава торта: Блатовете да са или кексови или от тесто за меденки, слепват се с малко мармалад - да не излиза навън. Тогава глазурата ще се задържи много добре.

Ето и останалите снимки:

           



Ето и рецепта за по-старите ми торти, споменати по-горе.

  Блат за торта

Почти винаги пека блатове по тази рецепта. Темите, в които съм я предлагала: тук и тук

4 яйца
175 г захар
80 г брашно
80 г нишесте
1 ч.л. бакпулвер
3 с.л. вода (или сок от компот)


Белтъците заедно с водата се разбиват на гъст сняг, така че ако сместа се среже с нож, да личи следата. Белтъчният сняг е достатъчно влажен, за да разтопи захарта, която се сипва на тънка струя. Разбиването продължава докато тя престане да скърца по дъното на съда. Прибавят се жълтъците. Разбърква се леко. Напоследък оставям малко от захарта и разбивам с нея жълтъците докато се сгъстят и побелеят и тогава ги прибавям към белтъците. Брашното, нишестето и бакпулвера се сипват към яйчната смес, но не се разбиват, само леко се разбърква. Пече се в умерена фурна. Може и на 2 части. Стават 2 блата по около 1 см дебели с диаметър 27-28 см.

Разновидности:
шоколадов - с 2 с.л. какао
орехов - половин чаша смлени или счукани орехи
със стафиди

Понякога в 1 торта комбинирам 3 блата - обикновен, орехов и със стафиди. Друг вариант е 2 кафяви и 1 бял блат... Варианти много.



Сироп: Приготвя се от захар и вода в съотношение 1:1. Може да се използва и сок от компот.
Блатовете се напояват със сироп и се намазват с крем.


Крем - 1 вариант:
1 ч.ч. захар
1 литър мляко
2 с.л. брашно
1 пак. (125 г)  масло
1 ванилия

Захарта се карамелизира с млякото, бърка се докато се разтопи. Разтваря се брашното в малко вода, прибавя се към млякото и се бърка до сгъстяване. Снема се от котлона и се прибавят маслото нарязано на парчета и ванилията. Разбърква се докато всичко се разтопи.
При този вариант на крема, след като го намажа върху блата, слагам добре изцедени черешки от сладко или праскови от компот, също добре изцедени и нарязани на тънки резени. После слагам следващия блат, пак крем, плодове. Последния блат намазвам само с крем. Накрая  намазвам с разбита суха сметана отгоре и отстрани. С шприц правя бордюр от сметаната по цялата обиколка на тортата. После нареждам тънки резенчета праскови в голям кръг върху тортата, става нещо като цвете. Разтварям 1 пак. желатин в сока от компота (по правилата за желатина) и заливам отгоре. Оставям в хладилника да стегне желатина. Той не изтича от тортата, тъй като бордюра от сметана го задържа.

Крем - 2 вариант:
3 яйца
160 гр захар
2 с.л. какао
180 г масло
1 ванилия

Яйцата и захарта се бъркат непрекъснато на слаб котлон до сгъстване и побеляване. После се дръпва от котлона и се прибавят какаото, маслото и ванилията. Разбива се много добре. Отнема повече време. При този вариант не слагам нищо допълнително - само блатове и крем.

Крем - 3 вариант:
Използвам суха сметана, разбита с прясно мляко според указанията на опаковката. Комбинирам няколко цвята - ванилия, ягода и шоколад. Може да се използва и течна сметана, разбита със захар. При този вариант слагам банан, нарязан на тънки колелца.






« Последна редакция: вт, 02 фев 2010, 11:46 от М_е_г_и »
Цитирай

София/Сливен

Мнения: 1 194
Дойде ред на захарните покрития за торти. Започвам с първото което направих.

  Руска мастика (с желатин) рецептата е от тук

10 г желатин
10 с.л. вода
900 г пудра захар

Желатина се накисва във водата докато набъбне. После се разтопява на водна баня. Оставя се да поизстине малко, но да е още течен. Добавя се по малко пудрата захар и се рабърква добре. Накрая се замесва върху плота. Може да не поеме всичката захар, затова не се слага наведнъж.
Това тесто става за фигурки, има снежнобял цвят. Не става за покриване на торти, защото много бързо се втвърдява, не може да се реже с нож.

Ето темата от нашия форум

Ето и останалите снимки на фигурки от това тесто

     
Елементи за панделка, за съжаление ги счупих преди да ги сглобя    



  Марципан "Варна"   тук



Приготвям го по рецепта от Бон Апети

400 г пудра захар
100 г брашно
50 г маргарин/масло
100 мл вода
сладкарска боя


Прави се като парено тесто. Слагат се да заврат водата и маргарина. После се прибавя брашното наведнъж и се бърка енергично докато стане на топка. Изважда се и се разстила върху мраморна плоча да изстине до 18 С. Наскоро четох, че се използва мраморна плоча, тъй като тя отнема по-бързо топлината. Аз го слагам в капака на йенската тенджера (защото можело и върху стъкло). После се меси с пудрата захар. Като я поеме всичката, се прави на топка и се слага в найлонова торбичка, изкарва се въздуха, за да не стане коричка и се оставя в хладилника. В оригиналната рецепта се използва маргарин, аз слагам масло.
Долу има различни фигурки , които съм правила само за упражнение (това зеленото не е торта, а от играчките на децата).

           
« Последна редакция: пт, 03 дек 2010, 23:03 от М_е_г_и »
Цитирай

София/Сливен

Мнения: 1 194
    Торта сърце

Това всъщност не е торта, а сладкиш. Не е разрязван на блатове и няма крем. Рецептата е тази.

Преди няколко години ми се наложи да направя торта без яйца и без мляко, заради диета на сина ми. Пуснах тема. Получих доста предложения, могат да послужат на някого. От тях избрах въпросния chocolate crazy cake.

2 2/3 чаши брашно
2 чаши захар
6 с. л. какао
2 ч. л. сода
1 ч. л. сол
2/3 чаша олио
2 ч. л. ванилия (или едно пакетче суха)
2 с. л. оцет
2 чаши вода


В тавата, в която ще се пече сладкишът, се смесват сухите съставки, заливат се с мокрите, разбърква се с вилица и се пече.

Отгоре може да се намаже с шоколадова глазура от:
1 чаша пудра захар
50 г масло
1/4 чаша прясно мляко
какао


Тук са неволите по приготвянето. Общо взето след опичането го обърнах, залях го с разтопен шоколад и налепих вече готовите фигурки от руска мастика (виж горния пост). Като извод: Шоколада не е много подходящ за този сладкиш, по-добре е да се направи с глазурата от самата рецепта. (Ако няма ограничения за употреба на мляко)

   




     Торта Ягодка

Тази торта представлява същия сладкиш, опечен в същата форма  Smile. Само украсата му е друга. Използвала съм Марципан Варна и бадемови ядки. Намазах сладкиша с маслен крем (маргаринов, пак заради диетата), защото имаше пукнатини от печенето, а и да скрие малко тъмния цвят, че прозира през чаршафа (нищо че е червен) - правя го много тънък, 1-2 мм. Бадемите са попарени и обелени и разделени на половинки.
Ето тук съм показала за пръв път тортата, малко подробности за оформянето.

                  
« Последна редакция: пт, 22 яну 2010, 12:16 от М_е_г_и »
Цитирай

София/Сливен

Мнения: 1 194
    Торта с рула Рецептата е от тук

2 рула шоколадови "7 дейс"
1 голяма кофичка заквасена сметана - 400 г
1 кофичка течен шоколад - 300 г
1 пак. желатин (разтваря се в чаша за кафе)
5-6 бисквити
1 банан (може и без него)


Нарязвате рулата на кръгчета около 1, 5 см. дебели и ги нареждате на дъното на кръгла купа.Може да сложите фолио на дъното на купата за по-лесно обръщане.
Разбивате сметаната с течния шоколад и разтворения желатин (внимавайте да не се пресече). Може да сложите повече или по-малко шоколад по ваш вкус. Изсипвате половината смес  в купата и отгоре нарязвате един банан. Досипвате останалата смес.
Бисквитите ги натопете леко  в мляко или сироп, или сладък сок и ги нареждате върху крема. След обръщане на сладкиша те се явяват като дъно.
Оставяте го за 2-3 часа поне в хладилника и го обръщате.


Тук е моето участие в темата.
На вкус този крем леко киселее, но е много хубав. Нещо по различно от традиционните кремове е и затова тортата е интересна. Украсата е от цветенцата от руска мастика, бях направила повече.

     





    Торта Футболна топка

Това е същата торта с рула, но направена с течна сметана. Всъщност правих 2 торти наведнъж - торта Футболна топка и торта Цици. Крема го забърках общо за двете, т.е. като направих голямата торта, ми остана много крем, направих и тортата Цици, пак остана крем - напълних още 2 купички крем и бисквити.
1 литър течна сметана
1 кофичка течен шоколад - 400 г
1 желатин

Разбих сметаната на крем. Прибавих течния шоколад, разбърках. После сложих разтопения желатин. (За тази рецепта слагам желатина да набъбне в 50-60 мл вода, не повече от 100 мл. Разтварям го в същия съд без да доливам повече вода. Врътвам за малко в микровълновата, не трябва да завира - много важно. Разбърквам, ако е необходимо пак слагам за малко в микровълновата. Можеш да се разтвори на водна баня. Но не се слага повече вода. Само тези 50-60 мл. Изчаква се малко, за да не е много горещ, защото като се сложи в студената сметана, много бързо втвърдява и става на конци. После го изсипвам в сместа от сметана и шоколад, разбърквам и е готово. Сместа е 800 г по рецептата (400 сметана и 400 шоколад), но въпреки това 1 желатин стига, защото той е за 500 мл течност, но това тук не е течност, а крем.) Това е крема. Малко по-светъл е от оригиналната рецепта, не защото е с течна сметана, а защото сложих цял литър, т.е. шоколада беше наполовина. Ако е точно в съотношение 1:1, крема става доста сладък, затова течната сметана е хубаво да не е подсладена. После както в оригиалната рецепта, подредих рулата, крем, банани, бисквити и пак отначало, като завършвам с бисквити - след обръщането те ще останат като основа на тортата. Ето тук представянето. Моята торта е в купа с диаметър 23 см (горе-долу). Оставям купата с тортата една нощ в хладилник. После обръщам. За по-лесно отделяне после от купата, предварително слагам от прозрачното фолио, преди да започна да редя рулата.
 

И сега за украсата: тук и тук и това

Тортата я намазвам с маслен крем, прозрачно - виждат се рулата, така не се усеща масления вкус и не е мазно. Масления крем придава по-добра форма, заглаждат се неравните участъци, после марципана стои по-гладък; не прозира кафявия цвят на рулата; и друго - покритието (марипан, мастика или др.) залепва за крема, иначе много трудно се задържа върху тортата. Разбивам масло и пудра захар на око, намазвам и после слагам в хладилника.

Покритието е от марципан Варна. Разточва се много тънко, по-малко от 2 мм. Изрязват се отделни шестоъгълници, всъщност по няколко наведнъж - ето тук, изрезките отстрани са махнати. Сглобяват се после. Наредих шестоъгълниците много плътно един до друг, да не се вижда отдолу тортата. Масления крем отдолу помага да се залепят - притискаш с ръка и от топлината на ръката той се поразтопява - като стане готова нацяло топката с двете цели длани хубаво я притискам и постоплям - така ако има остатъци от пудра захар, те също влизат в захарното тесто от топлината на ръцете.С тъпото на ножа очертах отново границите между тях за по прегледно. Чак по-късно разбрах за грешката си. Черните фигури трябва да са петоъгълници. Сега вече имаме такава топка в къщи (истинска), но тогава нямахме. Така че горната схема трябва да се използва за белите шестоъгълници.
Понеже не можах да постигна черния цвят - остана кафяв, което изобщо не пречи. Черния се опитах да получа по следния начин - смесват се червен, жълт и син в равни количества, докато се получи черен; ако кафенее, се слага още синьо. Тогава нямах синя боя. От червено и зелено стана кафяво. От същото кафяво е едното мече. По светлото мече е от кафявото останало ми от другата торта - там прибавих какао на прах направо към готовия марципан, обаче от много тъмното какао - на д-р Йоткер. Марципан Варна е жълтеникав на цвят, така че идеално се съчета с кафявото.
Предварително правих изчисления - при тази големина на топката, колко големи трябва да са шестоъгълниците, за да стане цял кръг в най-широката част (да се съберат цяло число, а не да се реже някой наполовина), и пак ми се наложи да поорежа някои от тях - все пак купата не е точно топка, а с по сплескана форма.
Тревата е от същия марципан, боядисан в зелено. Прави се с помощта на цедка, вижда се на снимките. После се изрязва с ножа и се слага където е необходимо. За да не се смачква, когато се отстрнява от цедката трябва да се работи внимателно. Може оцветения в зелено марципан да се омеси с още малко пудра захар, да не е много мек. Или като се избута през цедката, да се остави да позасъхне малко и тогава да се остърже с ножа. Но внимателно, че тогава пък се трошат връхчетата на "тревичките".
Малките червени цветчета съм направила на ръка, че нямам толкова малка формичка. Прави се топче около 1 см в диаметър, сплесква се с два пръста да стане питка по-дебеличка. С тъпото на ножа правя нарези навътре, за да се очертаят венчелистчетата, и пак с пръсти дооформям, ако има нещо стърчащо.

                     





    Торта Цици



Понеже рулата свършиха още при Футболната топка, облепих купичките с обикновени бисквити, сложих крема, стафиди, банани и това е. Даже за дъно няма бисквити, а е направо обърнато както е крем. Правих я и втори път, абсолютно същата на външен вид. Тогава вече я направих по оригиналната рецепта - със заквасена сметана и с рула, и с бисквити за основа. Нарязах рулата тънко - половин см, за да може съотношението руло-крем да стане като на голямата торта.
Оформих тортата в две купички, желателно е почти да няма плоско дъно, да са кръгли (аз си купих такива по 1 лев, специално за случая), обърнах ги една до друга. Намазах отгоре с маслен крем, прозрачно. Цветът на марципан Варна е почти с телесен цвят, не го оцветих. Разточих два пъти по един кръг - покрих отгоре и излишното отстрани изрязах с нож. Оцветих малко от тестото с какао, разточих, с чашка изрязах кръг (2 пъти) и с малко топченце отгоре станаха много добре, може и по-малка чаша да се използва, но аз в момента нямах. После оцветих част от тестото в червено. Разточих, изрязах широка лента, на око - към 5-6 см широка, зависи колко са големи купичките. Залепих от едната страна. Трябва пак на 2 пъти, защото мястото на свързването по средата е малко пипкаво. Лепи се с малко количество вода. От една по-тясна ивица - 1 см, с помощта на клечка за зъби оформих къдрите, те се слагат лесно. Презрамките - от още по тясна ивица - към половин см. После маслен крем, оцветен с червена боя, напълних във фунийка от хартия за печене (или в малка найлонова торбичка). Рязва се върха на фунийката или ъгълчето на торбичката много малко - да стане отвор 1 мм. И така се правят другите дантелки, като със шприц. Украсява се със захарни перли.


« Последна редакция: пт, 22 яну 2010, 18:55 от М_е_г_и »
Цитирай

София/Сливен

Мнения: 1 194
  Гергьовско агне


Пече се в пещ. Тази събира 5 или 6 агнета. Рано сутринта се опалва пещта, т.е. вътре се пали огън и се поддържа няколко часа, за да се загреят стените добре. През това време се приготвя плънката. Вътрешностите на агнето и главата са сварени от предния ден. Нарязват се на дребни парчета. Плънката съдържа още и нарязани на кубчета гъби, полусварен ориз, зелен лук, зелен джоджен, сол, червен пипер. Разбърква се много добре. Агнето, добре изцедено, се натрива със самардалена сол и олио. Напълва се със сместа и се зашива със здрав памучен конец. Вратът на агнето обикновено се слага между краката (защото стърчи и не се събира в тавата). Агнето и отвън се намазва с олио и самардаленка. На дъното на тавата се нареждат лозови пръчки и агнето се слага въху тях, за да не залепне за дъното на тавата. След това краката му се събират и с помощта на къса пръчица и тел се завързват, за да останат в това положение по време на печенето. Агнето се покрива с разточено тесто само от брашно и вода. В случая сме използвали и новите технологии, краката на агнето са увити в алуминиево фолио, тъй като всички по-тънки части изгарят. Може да се ползва и част от тестото. Най-отгоре се слагат големи листа лапад. В тавата се налива между половин и един литър вода, в зависимост от големината на агнето.
През това време пещта вече е загрята, огънят е поизгаснал и трябва да се извадят въглените. Това става с дълъг прът с навит на него парцал, потопен във вода. След това в пещта се нареждат агнетата с помощта на нещо като дървена лопата с дълга дръжка. Ако агнето е само едно или са по-малко, за да не изгорят или изсъхнат още в началото, се слага съд с вода направо в пещта. Пещта се затваря с капак, който се измазва със специална глина. Не трябва да циркулира въздуха навън.
След 3 и половина - 4 часа пещта се отваря, агнетата се изваждат. Веднага се излива течността, която е на дъното на тавата. Тя е тъмнокафява, с наситен вкус и с нея, част от плънката на агнето и малко месо се прави чорба. Идеална закуска за следващата сутрин.
Изхвърлят се изгорелите листа лапад и тестената кора. Отдолу се вижда препечената коричка на агнето.

Тук има снимки на някои от етапите на приготвянето:

                 





  Пълнена агнешка плешка    тук

Това е вариант на гергьовското агне за фурна, по-малко количество...
Агнешката плешка трябва да е с ребрата.
Много лесно с ножа се прави разрез между ребрата и плешката и се отлепва, да стане като джоб. Плънката ми е от зелен лук, гъби, ориз, джоджен, самардалена сол, малко червен пипер, гъбен бульон. Ако има на разположение агнешки комплект, може да се използват и част от сварените вътрешности. Ще стане по-вкусно.
Плешката се натрива със самардаленка. Пълни се, зашива се и се слага в намазнена тава, намазва се с малко олио, налива се вода в тавата, покрива се с фолио и се пече поне 2 часа, зависи от фурната.

           
« Последна редакция: вт, 02 фев 2010, 11:51 от М_е_г_и »
Цитирай

София/Сливен

Мнения: 1 194
   Свински джолан с патладжан   тук

Ще се опитам да ви обясня каква е била идеята и какво направих аз. Първо продуктите:

2 свински джолана от предните крака
2-3 патладжана
1 глава лук
2 моркова
4-5 скилидки чесън
1/4 глава целина
1-2 малки тиквички
малко печени червени чушки, може и сурови
домати от консерва
джоджен
черен пипер
сол


Джоланите се сваряват хубаво и се обезкостяват, месото се нарязва на дребно. Моите имаха и доста сланина между кожата и месото (незнам как ги продават, аз ползвам домашни). Та тази сланина я изхвърлих. Но кожата оставих.
Мазнината в бульона също я изхвърлям - или като се утаи я отливам, или като изстине и се втвърди, я махам.
Нарязвам патладжаните надлъжно на филийки и изпържвам (а може и на тефлонов тиган почти без олио), оставям да се изцедят върху салфетка.
Почистват се и се нарязват на малки парченца лука, морковите, скилидките чесън, целината, тиквичките, малко печени червени чушки (незнам колко - отрязах част от голямата буца във фризера; може и със сурови, аз имах само печени), домати от консерва. Всичко това се задушава в малко олио и вода. Навсякъде гледах да съкращавам мазнината максимално, че джоланчетата са доста мазни (колкото и да се почиства сланината, пак остава доста).
Тук е момента да се сложат подправките - по рецепта са джоджен, червен, черен пипер и сол. Аз не сложих червен пипер, защото сложих чушки (които ги нямаше в рецептата). На долните снимки се вижда как поръсвам с изсушени листенца джоджен, но ги забравих при приготвяне на плънката.

За оформянето на ястието има няколко начина, според това с какво разполагаме.

1. Плънката от зеленчуци и месо се завива в лентички от патладжана. 2 или 3 лентички се слагат на кръст, слагат се малко от плънката и малко от месото и се завива на топка. Подреждат се в тавичка със завитата част надолу, покрива се с настърган кашкавал и се пече, може и с кръгчета домат отгоре. Не много дълго, тъй като всичко вътре е вече сготвено.

2. Преди време правих така (не можах да намеря патладжан през февруари): Плънката от зеленчуци и месото слагам в арабски питки, завивам на руло всяка, подреждам в правоъгълна тавичка едно до друго, заливам с малко бульон и пека.

3. Друга идея с арабски питки (питките бяха от фризера и не се бяха размразили достатъчно, чупеха се, не се навиваха на руло).
В намазнена тава нареждам питки да покрият дъното, върху тях подредих изпържените патладжани, после от зеленчуковата смес, после от накълцания джолан, пак питки, (тук вече нямах патладжан, но пак може да се сложи), пак зеленчуци, месо, после сложих пак зеленчуци, че нямаше да ми стигне за още един ред и изсипах всичко тук. Покрих с питки, залях с малко бульон, може и с повече, който обича сочно. Задължително покрийте с фолио, питките много бързо се препичат, моите поизгоряха преди да сложа фолиото.

В последните 2 случая пак може да се поръси с кашкавал и да се подредят кръгчета домати.
И да предупредя - става малко лепкаво от сварените сухожилия и кожа; който не обича, да го прави само с месо.

Ето историята в картинки (за последния вариант):
                                 





   Свинско кебап

500-700 г свинско месо
1 глава лук
олио
1/3 буркан домати пасирани
250-300 г гъби
1 ч.л. червен пипер
1 дафинов лист
10-на зърна черен пипер
1-2 зърна бахар
1-2 с.л. брашно


Месото, нарязано на хапки, се задушава в мазнината. Прибавя се и нарязания лук. После - нарязаните на филийки гъби. Поръсва се с червен пипер, прибавят се смлените домати, залива се с вода да се покрие. Слагат се подправките. Вари се до готовност на месото. Малко преди края се слага брашното, размито в студена вода.
Отдено се сварява ориз. Към края на варенето го разделих на 2 части. В едната прибавих малко куркума за жълт цвят.
При сервирането ориза сложих в малки чашки и обърнах в чинията. Една с бял ориз и една с жълт. Друг вариант - смесва се от двата вида ориз и така се оформят чашките - с шарен ориз.
Ето така:
      
Цитирай

София/Сливен

Мнения: 1 194
 
  Торта "Цял куп подаръци"

Тортата е с готови блатове, квадратни или правоъгълни. Изрязват се на различни размери правоъгълници или квадрати. Слепват се по 2 или по три с крем, да добият форма на кутии. Могат да се поръсят с малко сок от компот от ягоди. Но трябва да се внимава да не се омекнат твърде много и да се развали формата.

Крем: Използвах крема от тортата с рула
1 голяма кофичка заквасена сметана - 400 г
1 кофичка течен шоколад - 300 г
1 пак. желатин (разтваря се в чаша за кафе)

Сметаната се разбива с течния шоколад. Добавя се ратворения желатин (в малко вода - 50-60 до 100 мл) след като поизстине малко. Внимателно се налива в сместа, да не стане на конци. Сметановата смес не трябва да е много студена. Може няколко лъжици първоначално да се смесят с желатина за темпериране и тогава да се прибави към останалата сметана.

Украсата е от марципан "Варна".


  Торта с хляб   тук

Когато моя мъж ми донесе тази рецепта, аз първо не повярвах, че ще стане торта. Но е много хубава и лека. Правила съм я доста пъти. Напоследък не съм, защото рецептата е с маргарин, а аз вече не купувам маргарин, каквато и марка да е. Трябва да пробвам с масло. Не зная дали няма да стане много твърд крема след престой в хладилника. Маргаринът поначало не е толкова твърд като маслото.

Бишкоти Савоярди - 200 гр. опаковка
прясно мляко за напояване на бишкотите
1/3 бял хляб без корите
маргарин 200-250 г
200 г захар
1 пак. какао (50 г)
няколко капки есенция ром
течна подсладена сметана 200 г


Нареждам един ред бишкоти в тава или форма за торта. Много често използвам само пръстена на разглобяема форма за торта и го слагам направо в подноса, после много лесно се маха и тортата остава направо готова за сервиране. Напръсквам бишкотите с прясно мляко. Намазвам с крем, после още един ред бишкоти и пак крем. Най-отгоре намазвам с разбита на крем подсладена сметана и от нея оформям бордюр и розички.

Крем: Хлябът се накисва във вода и се изцежда. Слага се в купата за разбиване, прибавя се маргарина, захарта, какаото и ромовата есенция - разбива се с миксера докато се получи крем.

Украсата е от натопени наполовина в разтопен шоколад череши.

Ето и останалите снимки:
     



Цитирай

София/Сливен

Мнения: 1 194
   Задушени картофи с червен пипер

Най-добре става с пресни картофи, и колкото по-дребни, толкова по-добре. Слагат се в тава, поръсват със сол на вкус, слага се малко олио и масло на парченца и се поръсва с червен пипер. Разбърква се добре. Налива се малко водичка в тавата и се пече до готовност на картофите. Може да се разбъркват отвреме навреме.



      Задушени картофи със самардала и шарена сол

Горе-долу по същия начин, само че не се слага червен пипер. И вместо обикновена сол, слагам саматдалена. И малко мерудийка, но домашна - от различни треви, без сол вътре. Ако се сложи от купената шарена сол, тогава няма да се сложи самардалената - иначе ще станат много солени.



   Картофено руло

Направих картофено пюре - с масло, с мляко, сол (слагах на око) - но го оставих малко по-гъсто.

Правоъгълна кексова форма намазах с масло и поръсих с галета (така става хрупкава коричка), облепих с картофеното пюре, напълних със смес от кайма и зеленчуци, отгоре затворих с картофено пюре и пак масло и галета. Пекох го докато се зачерви.

Направих и няколко грешки, които не се отразиха на вкуса, а на външния вид.

Ето и как е плънката:
кайма - не е много, една шепа, която бях оставила от друго ядене, уж да направя на малката принцеси за закуска, но така и си остана във фризера.
2 сварени яйца и нарязани на кубчета
2 кисели краставички (или повече)
червени печени чушки (от фризера - незнам колко са, направо отрязах парче от замръзналата буца и го накълцах на дребно още преди да се размрази)
1/2 до 2/3 малка консерва царевица


Общо взето може да се слага каквото ви хареса или каквото имате. Аз щях да слагам и грах, но забравих да купя, и не ми се излизаше пак. Може и гъби.

Каймата трябва да се позапържи като за мусака (само да изври водата, която пуска), слагат се другите неща и се пълни във формата.

Сега и моите грешки - каймата я сложих направо сурова, обърках я с другите продукти и я напълних. Резултата - отвътре пюрето се беше втечнило от изпусната от каймата вода (най-вероятно и от замръзналите чушки), тази вода няма къде да отиде, тъй като е затворено добре и само малка част се изпарява. Когато обърнах, изпльока в подноса и се разкъса, където беше по-течно, и изтече тази вода. Снимката е направена в най-добрата част, но пак се вижда как е надвиснало опасно пюрето отгоре. Иначе беше по-дебел слоя пюре. Но пак беше вкусно.

            
« Последна редакция: пт, 05 фев 2010, 17:57 от М_е_г_и »
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 28 отговора