«абравена парола?
или
–егистрирай се јктиваци€ на акаунт


≈л. поща с ко€то се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

ƒа ѕопълнете формата за регистраци€ Ќе ѕродължете с Facebook регистраци€та

ƒеца с увреждани€ и хронични забол€вани€
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
300-314 от 382 отговора

—офи€

ћнени€: 460
Oddy, има какво да се €де:)))
јз лично ползвам ц€лото €йце, ползвам €дки, прав€ много при€тни бонбони от бадеми, фруктоза и кокос. «а заместител на мл€кото (като вкус) ползвам кокосово от време на време и соево. »ма много вкусни безглутенови и без лактоза бисквити (сладки и солени), солети и хл€б на Schar (италиански) те са добро начало за започване на диетата, не изглежда толкова драстично всичко, но там цената е фактор.
÷итирай


ћнени€: 703
ј дали може да се направи козунак от  безглутеново брашно?
÷итирай

—офи€

ћнени€: 549
 озунак не може да стане защото липсват основните съставки за него , а именно мл€ко и б€ло брашно за тестото, което както знаете при много месене става "на конци". Ќо става много вкусен кекс. јко тестото се изпече в дуралексови купички или формички за понички стават много апетитни на вкус и вид. Ќедостатък е , че стават ронливи(поради липсата на глутен).

ћо€та рецепта за кекс и блатове за торта:
 chef 2 €йца, 5-6 с.л. фруктоза, около 150 гр. безглутенова смес (аз използвам на " валитет" ѕлевен, става и с оризов грис), 1 равна ч.л сода, 1 с.л. €бълково брашно(има го отскоро в диетичните магазини, мисл€ че е от семките на €бълки), 50мл.вода
–азбивам жълтъците с фруктозата, добав€м водата и постепенно безглутеновата смес със содата и €бълковото брашно. ѕолучава се гъстичко кексово тесто. Ќакра€ добав€м внимателно разбитите на сн€г белтъци. ѕека в намазан с олио стъклен йенски съд с чаша по средата, на умерено загр€та фурна-200 градуса, за 20 мин. —тава и във форми за кекс обаче те или са алуминиеви или тефлон и не ги използвам защото и двете са  вредни  Crazy
»зпекох тази смес в тавичка -20см.. върку харти€ за печене, после разр€зох с конец по средата и станаха блатове за тортата за рождени€ му ден. ¬место крем намазах със сладко от боровинки-замразени боровинки сварени с фруктоза. ѕродават и диетични сладка с фруктоза. ¬нимавайте с количеството , че тортата става много сладка . јко печете блатове сложете по-малко захар в кексовата смес . Ќакра€ отгоре покрих тортата с разтопен на водна бан€ диетичен, натурален шоколад с фруктоза. »ма н€колко варианта по магазините. ћалко са скъпички -3.50, но намерих един в  ауфланд на щанда за диетични сладки издели€, който струва 2,20лв. ≈дин е достатъчен за малка торта с диаметър 20см ( т€ тортата не е за на€ждане  Mr. Green )
«анесох € в детската градина, върнаха ми празната тавичка и нищо не казаха  newsm78. —ега накарах една друга майка да пита дали е била вкусна , че аз ако попитам със сигурност ще кажат:"ƒааааа"  Wink јз обаче искам истината....  Laughing
ƒа ви е вкусно!

» сега се сетих за един мнооого стар виц: "»звинете знаете ли къде се намира "тази" улица? “ази не € знам, ама да ¬и кажа една друга..." „е и аз така - питахте за козунак, аз си казах за  кексаааа....  Smile
÷итирай


ћнени€: 703
Ѕлагодар€!ўе се опитам да го направ€.ƒосега не съм майсторила такива неща,над€вам се да им хвана чалъма.
÷итирай
«дравейте!»мам нужда от малко помощ.јз съм студентка в ”’“-ѕловдив.ѕо един предмет "’ранене и диететила" имаме да пишем реферат относно безглутеновите храни и глутеновата ентеропати€.Ќамерих доста информаци€ за самото забол€ване,но ми тр€бва информаци€ какви марки блезглутенови храни се предлагат на български€ пазар.«а съжаление никъде в нета немога да намер€ кой знае каква информаци€.ѕеглеждах и ваши€ форум...та искам да попитам може ли да ми предложите н€какви марки безглутенови храни,които се предлагат на наши€ пазар.“ова,което усп€х да намер€ е : ƒетски храни Д—лънчоФ;Ѕезглутенови продукти на FRIESLAND ;Ѕезглутенови продукти на SCHAER Ц »тали€.ј спред вас кои са най-предпочитаните храни.
Ѕлагодар€ предварително. newsm10» успех! newsm10
÷итирай

—офи€

ћнени€: 549
 хрупкав хл€б на марката KNUSPI.  упувала съм с елда и един зеленчуков с грахово брашно от тази марка.  ути€та изглежда нещо като това тук (  “ози е с глутен, но за съжаление не можах да намер€ снимка на безглутеновите в сайта им .
¬ момента н€ма внос от т€х. Sad ¬ магазина на ул. " оперник" има от този с елда, ориз, пълнозърнест царевичен грис, сушена картофена каша, сушен лук, грухана и негрухана елда - малки пакетчета от 3 бр. струват 0,40лв.

Ќе разбрах дали питаш само за готови продукти  или и за брашна и безглутенови смеси.
 ато безглутенова смес аз лично препоръчвам тази на ≈“" валитет" ѕлевен изглежда така  . »зползвам € от 3 години.

—коро се по€виха в диетичните магазини и разни хубави безглутенови брашна - кестеново, конопено, орехово, сусамово, ленено, нахут ... ето тук може да ги видите :
јз лично използвам отскоро  конопеното и особено кестеновото. ¬ ореховото като че ли усещам твърди частички  Smile —усамовото, лененото и ореховото за да не гран€сват  се обезмасл€ват т.е губ€т гол€ма част от ценните си качества , а именно есенциалните мастни киселини - ќмега 3 и ќмега 6. «а това си купувам сусама и лененото семе сурови и ги мел€ непосредствено преди употреба . ќт друга страна пък, готовите брашна от сусам, лен и орехи, поради факта , че са частично обезмаслени могат да се използват в по-гол€ми количества в безглутеновите смеси за приготв€не на хл€б и сладки( резултатът е по-добър, хл€бът става по-бухнал и т.н)
“ези от просо и нахут не съм ги пробвала и н€мам мнение.
»наче има много марки оризово брашно, от елда, оризов грис... јко искаш пиши на лични да ти кажа кои марки съм виждала по магазините.

ѕродуктите на италианската фирма Schaer са много вкусни. »ма питки , хл€б - б€л и с елда , вафли ( и едни с ванили€ съм виждала , Ќќ са с мл€ко, а тази тема е Ѕ≈« казеин) , безглутенови  бисквити с мед   и едни с шоколадови парченца . ћо€т син  €де 2 пъти от тези с мед(а той е изключително капризен към храни). «а съжаление нещо пощур€ва дори от 2-3 малки бисквитки, за това не му давам .  Ќе знам дали не е от со€та или консервантите в т€х. »наче са много вкусни.


—амо да подчерта€ , че всичко , което съм посочила е освен без глутен  и без казеин. »ма обаче и много продукти , които са безглутенови, но съдържат млечни продукти и понеже ги отб€гвам не мога да ти дам информаци€ за т€х.
÷итирай

густо майна ‘илибето

ћнени€: 5 253
«дравейте!»мам нужда от малко помощ...

¬лез в добър диетичен магазин и попитай к€къв е асортимента, по-лесно е.
÷итирай

—офи€

ћнени€: 549
» аз мислех да и дам този съвет, но лошото е , че много малко са добре заредените диетични магазини. ƒоколкото разбирам от пишещите тук майки , които не живе€т в —офи€, н€кои от продуктите не се предлагат в диетичните магазини в техни€ град. ќстанах с впечатлението , че pecito е в ѕловдив. ƒори и в —офи€ в рзличните магазини откривам различни неща. ѕродавачите зареждат неща според търсенето и това далеч не е винаги всичко, което се предлага. —лучвало  ми се е да поръчвам на продавачката нещо, което по принцип не се предлага в магазина. ¬ този смисъл н€ма да придобие пълна представа за всичко, което се предлага на български€ пазар. Ќапример българската безглутенова смес на " валитет" се предлага  в н€кои аптеки и 1-2 магазина в —офи€.
÷итирай

густо майна ‘илибето

ћнени€: 5 253
ѕрава си, в наши€ най-добър диетичен магазин (за който знам) асортимента не е особено богат.
÷итирай

—офи€

ћнени€: 2 286
Ќ€кой отиде ли все пак на тази конференци€.ѕризнавам, че не усп€х да отида - въпреки молбата на една майка от Ѕургас да и преразкажа за конференци€та.» все пак - има ли н€кой присъствал там.ўе ми се да го свържа с това мамче да и помогне.—ещате се за не€ път€ Ѕургас - —офи€ е дълъг, а има огромен интерес.ƒоколкото разбрах темата е била нови методи на безглутеново хранене и нови продукти.
pecito опитай да се свържеш с н€кой присъствал там.–еферата ти наистина ще е уникален.”спех  Peace
÷итирай

–еъкйавик

ћнени€: 370
да запиша стана ми интересна тази тема въпреки 4е много време съм била против но съм 4увала много отзиви та се записвам да ви 4ета за сега.
÷итирай


ћнени€: 3 479
«дравейте,
ние с мъжа ми вече почти сме решили да почваме диетата при  риси. »скам само да ви питам доколко усп€вате да спазвате диетата, когато пътувате н€къде за по-дълго време, но не сте на гости в домашна обстановка, а в хотел?
÷итирай

—офи€

ћнени€: 460
 огато ходим на палатки ползвам продуктите на Schaer- хл€б, сладки и солени бисквитки, солети и кексчетата, също така много плодове и €дки. ¬ диетичните магазини и тези щандове на големите магазини има също подход€щи продукти- ÷аревин (прилича на зрънчо), царевичен хл€б (прилича на продълговати сухари), бисквитите на ћакрин и едни оризонки, подсладени с фруктоза. “ова се сещам засега.
÷итирай


ћнени€: 1 670
 огато ходим на палатки ....
» кога ще е това  newsm41 newsm53
÷итирай

—офи€

ћнени€: 549
... доколко усп€вате да спазвате диетата, когато пътувате н€къде за по-дълго време, но не сте на гости в домашна обстановка, а в хотел?
ћного зависи какво €де детето. ћо€т син €де картофена крем-супа. «атв€р€м в буркани и стерилизирам. ¬инаги можете да помолите в ресторанта на хотела да € затопл€т в микровълновата фурна,  но аз никога не съм го правила ... ѕусти срам  Embarassed ¬ зависимост от менюто на вашето дете може да стерилизирате разни супи и манджички. ћо€т съвет е да н€ма в т€х месо и €йца, защото за да не се развали храната тр€бва да стерилизирате много дълго.
Ќос€ си бързоварче  Wink.«атопл€м на водна бан€ , защото веднъж имах глупостта да го пльосна в пюрето и естествено не усп€х да почист€ реотанитре след това. »зхвърлих го и си купих нов Laughing. ћиналата година ходихме на море и на детето му се отвори такъв апетит, че не ми стигнаха бурканчетата. Ќаложи се 2 дни да готв€ супата с бързоварчето, след като нар€зах много на ситно картофите и морковите за да се свар€т по-бързо.
Ѕисквитките които прав€ ми издържат около седмица, а кекса 2-3 дни. ’л€ба го съхран€вам в хладилник( в хотелите в повечето случаи има ) . Ќос€ си тостера и го препичам. “ова защото мо€т син не €де този на Schaer, който всъщност е доста добър.
ѕонеже за закуска €де пасирани банани си нос€ и пасатора. ≈дин сак е само с неговите храни. —трашно звучи, но е трудно само първи€ път. —лед това се свиква.  Peace
÷итирай
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
300-314 от 382 отговора