Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • in my dreams
 • Мнения: 4 680
Това мисля ще ви свърши работа!Оточнявам ,че тез добавки не  тези, за които  говорихме до сега!
Етикетите на много хранителни продукти съдържат ценна информация, но тя е загадка за повечето от нас...


Какво трябва да знаем за хранителните добавки?


Етикетите на много хранителни продукти съдържат ценна информация, но тя е загадка за повечето от нас. Става дума за добавките - вещества, които гарантират качеството на продуктите, подобряват външния им вид, вкуса и аромата. Тези добавки, които се използват във всички страни от Европейския съюз, се означават с буквата Е плюс съответни номера и задължително се слагат на етикетите.

Добавките, разрешени от ЕС, могат да бъдат разделени на няколко групи - подкислители, оцветители, консерванти, желиращи, сгъстители, регулатори на влажността, емулгатори, усилители на вкусовите свойства, антиокислители, смазочни и покривни вещества, подсладители, набухватели и др.

Колко са полезни или вредни добавките?
Разрешените за употреба вещества, разбира се, не могат да бъдат опасни за здравето. Но съвместното им въздействие върху организма, а също и взаимодействието им с други химически елементи (например лекарства) още не е достатъчно проучено. Известно е, че в зависимост от индивидуалните особености и личната възприемчивост тези продукти могат да предизвикат различни алергични прояви или да провокират други заболявания. В болшинството от тези случаи основна роля играе дозировката.

Безопасните добавки

Оцветители:

Е100 (куркумин - жълт оцветител №7)
Е101 (рибофлавин - водоразтворим витамин В2)
Е140 (хлорофил - зелен оцветител №1)
Е160 а, b, с, d! (бетакаротин и каротиноид)
Е162 (оцветител от цвекло)
Консерванти:

Е200, Е202, Е203 (сорбинови киселини)
от Е260 до Е263 (оцетни киселини и техните соли)
Е270 (млечна киселина)
Е290 (въглена киселина)
Е296 (ябълчена киселина)
Подкислители:

от Е306 до Е309 (токоферол, витамин Е)
Е322 (лецитин)
от Е325 до Е327 (соли на млечната киселина)
от Е331 до Е337 (соли на лимонената и винената киселина)
Подсладители:

Е950 (ацесулфат)
Е959 (неохесперидин - портокалов глюкозид)
Емулгатори:

Е440 (пектин)
Желиращи:

Е422 (глицерин)
Е415 (ксантин)
!!! Внимание: Абсолютно забранени хранителни добавки

Е121 - цитрусов червен оцветител
Е123 - оцветител амарант
Е240 - консервант формалдехид
Как правилно да изберем подходящата стока?
Ако запомните тези обозначения, когато пазарувате, ще можете правилно да изберете подходящите за вас хранителни добавки. Проверявайте списъка на съставките и обръщайте внимание на указанията, например такива като "без консерванти".
- По възможност се откажете от продукти с подсладители.
- Яжте само неоцветени продукти или оцветени само с натурални оцветители.
- Ако все пак възникнат проблеми със здравето ви при използването на такива продукти, ограничете използването им и гответе само с пресни продукти.
- В нашите магазини вече е много широк спектърът на хранителни продукти от ЕС и от други страни. За наша радост е задължителен преводът на информацията на български.

Група добавки Вид Качества Приложение
E100 - E182 Оцветители Оцветяват продуктите -Сладки газирани напитки, лимонади, бонбони, близалки, сладолед
E200 - E299 Консерванти Удължават срока на съхранение на продуктите -Всякакъв вид консервирани храни (гъби, компоти, сокове, конфитюри, сладка)
E300 - E399 Антиокислители Предпазват продуктите от разлагане на въздуха- Млечно-кисели продукти - подсладени фруктови млека, десерти, колбаси, краве масло, шоколад
E400 - E499 Стабилизатори, Сгъстители Запазват консистенцията на продукта- Сладка, конфитюри, желета, кондензирани млека, шоколадови десерти, млечни продукти
E500 - E599 Емулгатори Запазват формата на продукта   
E600 - E699 Ароматизатори и подобрители Засилват вкуса и аромата на продукта   
E900 - E999 Пенорегулатори Използват се в газираните напитки Газирани напитки

 

Последна редакция: пт, 11 май 2007, 15:17 от Поци

# 1
 • на 3 градуса от адът
 • Мнения: 3 647
Тук са показани Е-станадартите на EU, като тези номера са тествани за безопасност и са разрешени в нея. Числата без Е са разрешени във Великобритания, но е вероятно да не бъдат разрешени за употреба във всичките стани от Европейската общност. САЩ използуват друга система за класификация. Независимо от това тук ще предостави информация за хора, имащи алергични реакции, да разберат дали тези добавки се отразяват върху тях. Източник :  www.lactose.co.uk  и по-конкретно: http://www.lactose.co.uk/milkallergy/numbersprint.html.

А от тук вижте най разпространените хранителни алергии, кой ги причинява и какво трябва да избягваме

По долу е списъкът на всичките Е - номера, използвани от Европейските производители на хранителни продукти по типове и номера, a тук ги изтеглете в формат Microsoft Excel (xls)
А от тук може да ги видите, подредени по азбучен ред (на английски), а от тук да ги изтеглите в формат Microsoft Excel (xls)
От тук може да видите какво представляват ензимите и ролята им в организма.

   1. Оцветители (E100-E181)
   2. Консерванти (E200-E290)
   3. Киселини, антиоксиданти, минерални соли (Е296-Е385)
   4. Гуми, емулгатори, стабилизатори (Е400-Е495)
   5. Минерални соли (Е500-Е585)
   6. Овкусители (Е620-Е640)
   7. РАЗНИ (E900-E1520)


Оцветители (E100-E181)
Номер    Наименование    Коментар
E100    Curcumin    жълто оранжев; извлича се от корена на растението куркума - curcuma (turmeric), но може и да бъде синтезирано; използува се в сирената, маргарина, печени сладкиши и подправки.
E101    Riboflavin, Riboflavin-5'-phosphate    'Витамин B2' и оцветител, естествено го има в зелените зеленчуци, яйцата, млякото, черния дроб и бъбрека; употребява се в маргарина и сирената.
E102    Tartrazine    FD&C Yellow No.5; предполага се че предизвиква асматични атаки (по US FDA** - не), ортикария при деца (по US FDA** изчисления 1:10 000); tartrazine чувствителнос е свързана са чувствителността спрямо аспирина; използува се за оцветяване на безалкохолни напитки, сладкиши, конфитюри, тестени храни, snack foods, консервирана риба, готови супи; забранен в Норвегия и Австрия
E104    Quinoline Yellow    FD&C Жълто No.10; използува се в червилата и продукти за коса, одеколони; може да причини дерматит; забранен в Австралия, САЩ и Норвегия.
E107    Yellow 7G    жълт оцветител; HACSG* препоръчва да се избягва; страдащи от астма могат да проявят алергична реакция към него; типична употреба - безалкохолни напитки; забранен в Австралия, САЩ
E110    Sunset Yellow FCF, Orange Yellow S    FD&C Жълто No.6; използван в тестените изделия, пекарството, сладкишите, сладоледа, напитки и консервирана риба; синтетичен; също в много лекарства - Berocca, Polaramine, Ventolin syrup; странични ефекти - ортикария, ринити, коремни болки, гадене и повръщане, непоносимост към храна; забранен в Норвегия
E120    Cochineal, Carminic acid, Carmines    червен цвят; произвежда се от насекоми; рядко използуван; HASCG* препоръчва да се избягва
E122    Azorubine, Carmoisine    червен цвят; дериват от въглищния катран; може да се получи реакция при астматици и хора алергични към аспирин; използува се в сладкарството, марципан, желета; забранен в Австрия, САЩ, Норвегия и Швеция.
E123    Amaranth    FD&C Червено No.2; извлича се от растението herbaceous; използва се при миксове за кейк, плодови пълнежи, желета; може да провокира астма, екзема и хиперактивност; вреден при бременност; забранен в Австрия, САЩ, Русия, Норвегия и др.
E124    Ponceau 4R, Cochineal Red A    FD&C Червено No.4; канцероген при животни, реакции при астматици и алергични към аспирин; забранен в САЩ и Норвегия
E127    Erythrosine    FD&C Червено No.3; червен оцветител, използуван при консервиране на зеленчуци и плодове, микс за крем карамел, сладкиши; може да причини чувствителност към светлина, да увеличи нивата на хормоните на щитовидната жлеза; забранен в Норвегия
E128    Red 2G    Забранен в Австралия и много други страни, освен Великобритания.
E129    Allura red AC    FD&C Червено No.40; оранжево червен, използван в сладките, напитки и подправки, лекарства и козметика; синтетичен, въведен в началото на 80-те за да замени amaranth; забранен в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия.
E131    Patent blue V    Син. Забранен в Австралия, САЩ и Норвегия.
E132    Indigotine, Indigo carmine    FD&C Син No.2, основно се прибавя към таблети и капсули; също в производството на сладолед, сладкарството; синтетичен- извлечен от въглищния катран; може да причини гадене, повръщане, високо кръвно налягане, проблеми с дишането или други алергични реакции. Забранен в Норвегия.
E133    Brilliant blue FCF    FD&C Blue Dye No.1; използува се в млечни продукти, сладки и напитки; синтетичен - течен или амониева сол; забранен в Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия.
E140    Chlorophylis, Chlorophyllins    зелен оцветител, намиращ се естествено в растенията, използува се за оцветяване на восъци и масла, използува се в медицината и козметиката.
E141    Copper complexes of chloropyll and chlorophyllins    маслинено зелен, без неблагоприятни ефекти
E142    Green S    зелен; синтетичен дериват от въглищния катран; използва се при used in консервирания грах; забранен в Швеция, САЩ и Норвегия.
E150(a)    Plain caramel    тъмно кафяв; HACSG* препоръчва да се избягва. използва се в сосове, бира, уиски, бисквити, маринати
E150(b)    Caustic sulphite caramel    виж E150(a)
E150(c)    Ammonia caramel    виж E150(a)
E150(d)    Sulphite ammonia caramel    виж E150(a)
E151    Brilliant Black BN, Black PN    черно; дериват от въгления катран, използува се при сосове, сладкарски миксове; забранен в Дания, Австралия, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ, Норвегия.
E153    Vegetable carbon    черен цвят, въглищен пигмент; използува се конфитюри, желета, ликьори, само зеленчуков дериват е разрешен в Австралия, забранен в САЩ
E154    Brown FK    кафяв, забранен в САЩ
E155    Brown HT (Chocolate)    кафяв, използува се в шоколадови миксове, може да предизвика астматични реакции и при хора алергични към аспирин, както и кожна чувствителност; забранен в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ и Норвегия.
E160(a)    Carotene, alpha-, beta-, gamma-    жълто оранжев, човешкото тяло го превръща във 'Vitamin A' в черния дроб, има го в морковите и други жълти или оранжеви плодове и зеленчуци
E160(b)    Annatto (Arnatto, Annato), bixin, norbixin    червен; извлича се от дървото Bixa orellana;използува за оцветяване на сирена, масло, маргарин, супи, тестени изделияр; лак за нокти; може да причини ортикария (nettle rash)
E160(c)    Paprika extract, capsanthin, capsorubin    червен, не се знаят странични ефекти.
E160(d)    Lycopene    червен, не се знаят странични ефекти.
E160(e)    Beta-apo-8'-carotenal (C 30)    оранжев, не се знаят странични ефекти.
E160(f)    Ethyl ester of beta-apo-8'-carotenic acid (C 30)    оранжев, не се знаят странични ефекти.
E161(b)    Xanthophylls - Lutein    жълт, извлича се от растения, невен и яйчен жълтък.
E161(g)    Xanthophylls - Canthaxanthin    жълт цвят, вероятно се извлича от животинска суровина (ретинол); има го в някои гъби, ракообразни, риби, пера на фламинго.
E162    Beetroot Red, Betanin    пурпурен, не се знаят странични ефекти.
E163    Anthocyanins    виолетов, не се знаят странични ефекти.
E170    Calcium carbonate    минерална сол, бяла; използува се като пълнители абразив в много продукти, като и в бели бои.
E171    Titanium dioxide    бяла минерална сол.
E172    Iron oxides and hydroxides    черен, червен и жълт цвят, използва се в в някои рибни пастети; токсичен в големи дози.
E173    Aluminium    
E174    Silver    
E175    Gold    
E180    Latolrubine BK    да се избягва.
E181    Tannic acid, tannins    пречищващ агент в алкохола, извлича се от шишарки и листа от дъб.
върни се в началото
Консерванти (E200-E290)
Номер    Наименование    Коментар
E200    Sorbic acid    дали е получена от безкостилкови или синтезирана от кетен, е възможно дразнене на кожата
E201    Sodium sorbate    не са известни вредни ефекти
E202    Potassium sorbate    не са известни вредни ефекти
E203    Calcium sorbate    не са известни вредни ефекти
E210    Benzoic acid    фенилкарбоксилова киселина; прибавя се към алкохолните продукти, сиренета, подправки, замразени храни, в козметиката и фармацията, и много други; може да причини астма, особено при зависими от стероидни лекарства, може да взаимодейства със серен бисулфит(222), което може да доведе до хиперактивност при децата;
E211    Sodium benzoate    използва се като антисептик, за хранителен консервант и маскиращ вкуса; портокаловите сокове съдържат високо количество, до 25mg на 250ml; също в млечните и месни продукти, подправките, както и в някои лекарства; може да предизвика обриви и да усили астма.
E212    Potassium benzoate    при хора с алергични реакции. в.ж 210
E213    Calcium benzoate    виж 212
E214    Ethyl p-hydroxybenzoate    да се избягва, забранен в някои страни.
E215    Sodium ethyl p-hydroxybenzoate    да се избягва, забранен в някои страни.
E216    Propyl p-hydroxybenzoate    възможен алерген
E217    Sodium propyl p-hydroxybenzoate    да се избягва, забранен в някои страни.
E218    Methyl p-hydroxybenzoate    възможни алергични реакции, главно върху кожата.
E219    Sodium methyl p-hydroxybenzoate    да се избягва, забранен в някои страни.
E220    Sulphur dioxide    серен двуокис; може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора с понижени бъбречни функции, също разрушава vitamin B1; типични приложение при производството на бира, безалкохолни, сушени плодове, вин, оцет, картофени продукти.
E221    Sodium sulphite    почистващ агент при производството на джусове, възможни чревни разстройства; виж 220
E222    Sodium hydrogen sulphite    виж 220
E223    Sodium metabisulphite    третиращ агент, виж 220
E224    Potassium metabisulphite    виж 220
E225    Potassium sulphite    виж 220
E226    Calcium sulphite    да се избягва, забранен в някои страни.
E227    Calcium hydrogen sulphite    да се избягва, забранен в някои страни.
E228    Potassium hydrogen sulphite    виж 220
E230    Biphenyl, Diphenyl    може да предизвика кожни проблеми; може да се използува за земеделски цели - цитрусови плодове
E231    Orthophenyl phenol    може да предизвика кожни проблеми; може да се използува за земеделски цели - pears, carrots, peaches, plums, prunes, sweet potatoe, citrus fruit, pineapples, tomatoes, peppers, cherries, nectarines
E232    Sodium orthophenyl phenol    виж 231
E233    Thiabendazole    виж 231
E234    Nisin    антибиотик, добит от бактерия; прилага се при производството на бира, продукти на сиренето, доматеки пюрета.
E235    Natamycin    плесенен инхибитор, произведен чрез бактерии; може да причини гадене, повръщане, диария и кожно дразнене; типично приложение - месо сирене
E236    Formic acid    да се избягва, забранен в някои страни.
E237    Sodium formate    да се избягва, забранен в някои страни.
E238    Calcium formate    да се избягва, забранен в някои страни.
E239    Hexamethylene tetramine    да се избягва, забранен в някои страни.
E249    Potassium nitrite    фиксира цвета и консервант при месото; може да окаже ефект върху пренасянето на кислород в тялото, резултиращо в учестено дишане, замайване и главоболие, потенциален канцероген, не е разрешен при храни за бебета и деца
E250    Sodium nitrite    може да предизвика хиперстезия, потенциално канцерогенен, забранен в много страниm, може за взаимодейства в стомаха до образуване на нитрозамин. Препоръчва се избягването му.
E251    Sodium nitrate    виж 250
E252    Potassium nitrate    виж see 249 и 250
E260    Acetic acid    основен компонент на оцета
E261    Potassium acetate    в сосове и марини - да се избягва от хора с увредени бъбречни функции
E262    Sodium acetate, Sodium diacetate    виж 260
E263    Calcium acetate    виж 260
E264    Ammonium acetate    като 263, но може да предизвика гадене и повръщане.
E270    Lactic acid    млечна киселина, киселинен регулатор;
E280    Propionic acid    използува се в хлебопроизводството и колбасарството.
E281    Sodium propionate    виж 281
E282    Calcium propionate    виж 281
E283    Potassium propionate    виж 281
E290    Carbon dioxide    въглероден двуокис
E296    Malic acid    ябълчна киселина;
E297    Fumaric acid    фумарова киселина, получава се от растението Fumaria esp. F.officianalis или при ферментацията на глюкозата с плесени, може да служи като овкусител, за подкиселяване, антиоксидант при безалкохолни
върни се в началото
Киселини, антиоксиданти, минерални соли (Е296-Е385)
Номер    Наименование    Коментар
E300    Ascorbic acid    аскорбинова к-на, 'vitamin C'; прилага се в хлебопроизводството, при обработка на брашното и много други.
E301    Sodium ascorbate    натриева сол на Е300
E302    Calcium ascorbate    калциева сол на Е300
E303    Potassium ascorbate    калиева сон на vitamin C
E304    Ascorbyl palmitate, Ascorbyl stearate    естери на аскорбиновата киселина с мастни киселини
E306,
E307,
E308,
E309    Tocopherols, alpha-,gamma-,delta-    'vitamin E'; намира се в много масла, включая соя, житни зародиши, оризови зародиши, памучно семе, царевица, работи като антиоксидант на мастните киселини, предотвратяващ окислението на вит. А, използва се в маргарина и салатни дресинги
E310    Propyl gallate    използва се за предотвратяване на гранясването на мастни субстанции; извлича се от шикалки; може да причини кожни или коремни раздразнения, галатите не се допускат за бебешки и детски храни; използуват се при масла, маргарин, салатни дресинги
E311    Octyl gallate    виж 310
E312    Dodecyl gallate    виж 310
E315    Erythorbic acid    получава се от sucrose
E316    Sodium erythorbate    получава се от E317
E319    Tert-ButylHydroQuinone (TBHQ)    HACSG* препоръчва да се избягва. Може да причини гадене, повръщане. Доза от 5g се разглежда като фатална. Прилага се при мазнините, масла, маргарин.
E320    Butylated hydroxy-anisole (BHA)    забавя повреждането от окисление; използва се в ядивните мазнини, дъвки, маргарин, инстантните картофени продукти, не разрешен за бебешки храни.
E321    Butylated hydroxy-toluene (BHT)    виж E320
E322    Lecithins    емулгатор, извлечен от соеви зърна, яйчени жълтъци, фъстъци; не токсичен, но превишаването на дозата води до стомашни разстройства, липса на апетит; използва се за в маслата, шоколада, майонезата.
E325    Sodium lactate    получава се от мляко; при хора с лактозна непоносимост, може да предизвика нежелана реакция
E326    Potassium lactate    виж 325
E327    Calcium lactate    виж 325
E328    Ammonium lactate    виж 325
E329    Magnesium lactate    виж 325
E330    Citric acid    лимонена киселина; използва се в бисквити, консервирана риба, безалкохолни, продукти от сирене, супни миксове, ръжен хляб
E331    Sodium citrates    Натриева сол на Е300
E332    Potassium citrates    Калиева сол на Е300
E333    Calcium citrates    Калциева сол на Е300
E334    Tartaric acid    Винена киселина; без странични ефекти
E335    Sodium tartrates    виж Е334
E336    Potassium tartrates    виж Е334
E337    Sodium potassium tartrate    виж Е334
E338    Phosphoric acid    фосфорна киселина; без странични ефекти
E339    Sodium phosphates    mineral salt, used as a laxative and a fixing agent in textile dyeing; high intakes may upset the calcium/phosphorus equilibrium
E340    Potassium phosphates    виж 339
E341    Calcium phosphates    минерална сол, използува се в медицината, като антиацид и полиращо в пастите за зъби
E343    Magnesium phosphates    основен минерал, анти втвърдяващ в заместителите на сол
E350    Sodium malates    без странични ефекти
E351    Potassium malate    без странични ефекти
E352    Calcium malates    без странични ефекти
E353    Metatartaric acid    без странични ефекти
E354    Calcium tartrate    без странични ефекти
E355    Adipic acid    киселина за хранителни цели, използува се при желатините, безалкохолни напитки, псдправки и овкусители
E357    Potassium adipate    без странични ефекти
E363    Succinic acid    забранена в някои държави
E365    Sodium fumarate    сол на фумаровата киселина ( растението клас Fumaria esp. F.officianalis)
E366    Potassium fumarate    без странични ефекти
E367    Calcium fumarate    без странични ефекти
E370    1,4-Heptonolactone    забранена в някои държави
E375    Niacin    vitamin B3;
E380    Tri-ammonium citrate    може да влияе на черния дроб и на функциите на панкреаса
E381    Ammonium ferric citrates    сол на лимонената киселина, използува се като добавка на желязо в диетични формули
E385    Calcium disodium EDTA    забранен в някои страни
върни се в началото
Гуми, емулгатори, стабилизатори (Е400-Е495)
Номер    Наименование    Коментар
E400    Alginic acid    извлича се от водорасли, използува се в яйчни кремове, ободрителни напитки и смеси, сгъстяващи кремове - предпазва от кристализиране; няма данни за странични ефекти при приемане в малки количества
E401    Sodium alginate    виж 400
E402    Potassium alginate    виж 400
E403    Ammonium alginate    виж 400
E404    Calcium alginate    виж 400
E405    Propylene glycol alginate    няма данни за странични ефекти
E406    Agar    получава се от червени водорасли, понякога се използува като лаксативно средство, използва се в месо преработката, захаропреработка и в сладоледите
E407    Carrageenan    извича се от водорасли, може да бъде замърсен с етилен оксид, който образува етилен хлорхидрини, които се смятат за канцерогени; иначе чистия карагенан се разгражда в червата
E410    Locust bean gum    извлича се от Ceratonia siliqua - растение от семейство рожкови; използува се в захаросани плодове, освежителни напитки, дресинги, безкофеинови шоколадови заместители, плодови сокове, намалява нивото на холестерина
E412    Guar gum    извлича се от семена от Cyamoposis tetragonolobus в Индия; намалява нивата на холестерола
E413    Tragacanth    гума, извлечена от дървото Astragalus gummifer; използува се в храните, свързващо в козметиката
E414    Acacia    извлича се от Acacia Sengal;
E415    Xanthan gum    използва се като структурообразуващо, сгъстяващо, стабилизатор, емулгатор и пенообразуващ агент.
E416    Karaya gum    извлича се от индийското дърво Sterculia urens; използва се при сладоледите, яйчени кремове, сладки, като пълнител - има свойството да увеличи обема си 100 пъти, при добавяне на вода.
E417    Tara gum    извлича се от храста Caesalpinia Spinosa, намиращ се в Еквадор и Перу; използува се в комбинация с Е415, Е410, Е412 за увеличаване на визкозитета.
E420    Sorbitol    изкуствен подладител, получава се от глюкоза; използува се в нискокалорични храни, консервант в козметиката; не е разрешен в детски храни, може да причини коремни смущения, има лаксативен ефект
E421    Mannitol    изкуствен подсладител; използува се в нискокалоричните храни
E422    Glycerol    подсладител; използува се в ликьори; бонбони; сушени плодове, нискокалорични храни
E431    Polyoxyethylene stearate    Полиоксиэтилен(Sunglassesстеарат
E432    Polysorbate 20    Полиоксиэтиленсорбитан монолаурат
E433    Polysorbate 80    Полиоксиэтиленсорбитан моноолеат; емулгатор, извлечен от мастни киселини, анти пенообразуващ
E434    Polysorbate 40    Полиоксиэтиленсорбитан монопалмитат
E435    Polysorbate 60    Полиоксиэтиленсорбитан моностеарат
E436    Polysorbate 65    Полиоксиэтиленсорбитан тристеарат
E440(a)    Pectin    Пектини: пектин ; използват се за сгъстяване на мармалад, желета и сосове
E440(b)    Amidated pectin    амидопектин
E441    Gelatine    желатин - възможен алерген, за астматици и хора, алергични към сулфити
E442    Ammonium phosphatides    без странични ефекти
E450    Diphosphates    дифосфатии: натриеви, калиеви и калциеви
E451    Triphosphates    трифосфати : натриев и калиев
Е452    Polyphosphates    полифосфати: натриев калиев и калциев
E460    Cellulose    целулоза - без странични ефекти
E461    Methyl cellulose    метил целулоза; може да причини чревни проблеми
E463    Hydroxypropyl cellulose    ходрокси пропил целулоза; забранен в някои страни
E464    Hydroxypropyl methyl cellulose    хидрокси пропил метил целулоза
E465    Ethyl methyl cellulose    етил метил целулоза
E466    Carboxy methyl cellulose, Sodium carboxy methyl cellulose    без странични ефекти
E469    Sodium caseinate    без странични ефекти
E470    Fatty acids salts    соли на мастни киселини; забранени в някои страни
E471    Mono & di glycerides of fatty acids    без странични ефекти
E472    Fatty acid esters of glycerides    без странични ефекти
E473    Sucrose esters of fatty acids    естери на захароза и мастни киселини
E474    Sucroglycerides    захароглицериди
E475    Polyglycerol esters of fatty acids    без странични ефекти
E476    Polyglycerol polyricinoleate    без странични ефекти
E477    Propylene glycol esters of fatty acids    без странични ефекти
E478    Lactylated Fatty Acid Esters of Glycerol and Propilene Glycol
   няма данни
E479(b)    Thermally oxidized soya bean oil interacted with mono- and diglycerides of fatty acids    Термически окисленно соевое и бобово масло с моно- и диглицериди на мастните к-ни
E480    Dioctyl sodium sulphosuccinate    натриев диоктилсулфосукцинат
E481    Sodium stearoyl-2-lactylate    без странични ефекти
E482    Calcium stearoyl-2-lactylate    без странични ефекти
E483    Stearyl tartrate    забранен в някои страни
E491    Sorbitan monos tearate    без странични ефекти
E492    Sorbitan tristearate    може да увеличи абсорбцията на някои мастно разтворими субстанции
E493    Sorbitan monolaurate    забранен в някои страни
E494    Sorbitan mono-oleate    забранен в някои страни
E495    Sorbitan monopalmitate    забранен в някои страни
върни се в началото
Минерални соли (Е500-Е585)
Номер    Наименование    Коментар
E500    Sodium carbonates    Натриев карбонати, без странични ефекти в малки количества
E501    Potassium carbonates    без странични ефекти
E503    Ammonium carbonates    амониев карбонат - пнякога дразни лигавицата
E504    Magnesium carbonate    използва се като лаксатив и антиацид
E507    Hydrochloric acid    безопасно в малки количества
E508    Potassium chloride    по големи количества могат да причинят язва
E509    Calcium chloride    калциев хлорид
E510    Ammonium chloride    да се избягва от хора с понижени чернодробни и бъбречни функции
E511    Magnesium chloride    магнезиев хлорид (основен минерал)
E513    Sulphuric acid    сярна киселина; забранена в някои държави
E514    Sodium sulphates    натриев сулфат - може да наруши водния баланс
E515    Potassium sulphates    без странични ефекти
E516    Calcium sulphate    калциев сулфат, получава се от варовик
E518    Magnesium sulphate    има лаксативен ефект
E519    Copper sulphate    меден сулфат - използува се рядко
E524    Sodium hydroxide    натриева осноова
E525    Potassium hydroxide    калиева основа
E526    Calcium hydroxide    без странични ефекти
E527    Ammonium hydroxide    амониев хидроксид
E528    Magnesium hydroxide    магнезиев хидроксид
E529    Calcium oxide    калциев оксид, безопасен в малки количества
E530    Magnesium oxide    магнезиев оксид
E535    Sodium ferrocyanide    без странични ефекти
E536    Potassium ferrocyanide    без странични ефекти
E540    Dicalcium diphosphate    дикалциев дифосфат
E541    Sodium aluminium phosphate    натриево алуминиев фосфат
E542    Bone phosphate    костен фосфат derived from bones; used in dried milk for coffee machines
E544    Calcium polyphosphates    забранен в някои страни
E545    Ammonium polyphosphates    забранен в някои страни
E551    Silicon dioxide    силициев двуокис - без странични ефекти
E552    Calcium silicate    получава се от варовик и диатомит - антиацид
E553(a)    Magnesium silicates    магнезиев силикат
E553(b)    Talc    свързва се с рак на стомаха; типичен продукти - белен ориз, при шоколадите и в сладкарството
E554    Sodium aluminium silicate    използва се в солта, заместители на сухо мляко и брашна; опасен при бременност
E556    Calcium aluminium silicate    използува се в млечни прахове; виж Е554
E558    Bentonite    без странични ефекти
E559    Aluminium silicate (Kaolin)    без странични ефекти
E570    Stearic acid    без странични ефекти
E572    Magnesium stearate    без странични ефекти
E575    Glucono delta-lactone    без странични ефекти
E576    Sodium gluconate    забранен в някои страни
E577    Potassium gluconate    без странични ефекти
E578    Calcium gluconate    без странични ефекти
E579    Ferrous gluconate    цвето задържащ агент; използува се в растителните масла, като добавка на желязо; в малки количвства е безвреден
E585    Ferrous lactate    няма данни
върни се в началото
Усилващи вкуса и аромата (Е620-Е640)
Номер    Наименование    Коментар
E620    Glutamic acid    аминокиселина, използва се в подправки, заместители на сол,усилва аромата, използва се в организма при изграждането на протеините, произвежда се от простатата жлеза; не подходяща за деца
E621    Monosodium glutamate (MSG)    мононатриев глутамат, използва се в консервирани зеленчуци, дресинги, много замразени храни
E622    Monopotassium glutamate    монокалиев глутамат; използува се сол заместители с ниско натриево съдържание, може да причини стомашни разстройства
E623    Calcium diglutamate    в заместители за сол, не са наблюдавани странични ефекти
E624    Monoammonium glutamate    в заместители за сол, не са наблюдавани странични ефекти
E625    Magnesium diglutamate    в заместители за сол, не са наблюдавани странични ефекти
E626    Guanylic acid    в подправки, заместители на сол, овкусители,гуанилова киселина; свързва се с подагра
E627    Disodium guanylate    натриев гуанилат; виж 626
E629    Calcium guanylate    калциев гуанилат; виж 626
E631    Disodium inosinate    виж 626
E633    Calcium inosinate    виж 631
E635    Disodium 5'-ribonucleotide    както 626
E636    Maltol    използва се като овкусител на млечно базирани напитки (шоколадово мляко), сладкиши, дъвки, плодови вина; има максимално допустима доза за кг
E637    Ethyl maltol    виж Е636
E640    Glycine & its sodium salt    глицин и негова натриева сол
върни се в началото
РАЗНИ
Номер    Наименование    Коментар
E900    Dimethyl polysiloxane    базирано на силикон
E901    Beeswaxes    пчелни восъци, понякога предизвикват алергични реакции
E903    Carnauba wax    извлечено от Южно Африканска палма, понякога предизвикват алергични реакции
E904    Shellac    извлича се от инсекти, понякога предизвикват алергични реакции на кожата
E905    Paraffins, Microcrystalline wax    парафини - може да инхибират абсорбцията на мазнни, леко лаксативни, може би са свързани с рака на червата, изпозлвата се в сладкишите, при процесите на ферментация, при сушени плодове
E907    Refined microcrystalline wax    забранен в някои страни
E913    Lanolin    добива се от овча вълна
E920    L-Cystein    за третиране на брашното, извлича се от животински косми или от пера
E921    L-Cystin    вж E920
E924    Potassium bromate    в обработка на брашната, в по-големи количества може да предизвика стомашни проблеми
E925    Chlorine    в обработка на брашната
E926    Chlorine dioxide    виж 925
E927    Azodicarbonamide    забранен в някои страни
E928    Benzoyl peroxide    при избелване на брашното, вреден за хора с алергични прояви - виж 210
E931    Nitrogen    азот, при пакетиране и замразяване
E932    Nitrous oxide    безвреден в малки количества
E950    Acesulphane potassium    
E951    Aspartame    изкуствен подсладител, има доста странични реакции, както и има хора, алергични към него.
E952    Cyclamic acid    изкуствен подсладител, забранен в САЩ и UK, заради връзки с рака
E954    Saccharines    изкуствен подсладител, забранен в САЩ от 1977, заради връзки с рака
E957    Thaumatin    изкуствен подсладител, полъучен от тропическото растение Thaumococcus danielli; за подсладяване на вина, хляб и плодове.
E965    Maltitol, Hydrogenated glucose syrup    овлажнител, лаксативен в големи концентрации
E967    Xylitol    овлажнител
E999    Quillaia extract    емулгатор, използува се в бирата и газираните напитки
E1100    Amylase    извлича се от гъби или панкреас на свиня
E1200    Polydextrose    безопасен в малки дози
E1201    Polyvinylpyrrolidone    диспергиращ агент; при изкуствените подсладители
E1202    Polyvinylpolypyrrolidone    колоиден стабилизатор, при избистряне на виното
E1400-E1450    Starches    Скорбяла - няма странични ефекти
E1505    Triethyl acetate    част от него се превръща в алкохол в тялото
E1510    Ethanol    алкохол
E1517, E1518    Glycerol acetates    разтворител, получен от глицерол
E1520    Propylene glycol    омокрящ и диспергиращ агент

* Hyperactive Children Support Group (HACSG)

източник http://www.analytica-bg.com/a_shop/index.php?targ=useful/e.html

# 2
 • Варна
 • Мнения: 1 444
Ми значи колкото по-малко  Е та , толкова по-добре! Peace

# 3
 • на 3 градуса от адът
 • Мнения: 3 647
Ми значи колкото по-малко  Е та , толкова по-добре! Peace
да
така си е
аз така се отказах от доста храни - най-вече безалкохолните напитки - Е950.Е951...... все причиняващи рак  Stop не мерси

# 4
 • in my dreams
 • Мнения: 4 680
Газирано,захар и бяло брашно не съм опитвал от месеци!
 smile3501Много вредни #Sniper

# 5
 • на 3 градуса от адът
 • Мнения: 3 647
Газирано,захар и бяло брашно не съм опитвал от месеци!
 smile3501Много вредни #Sniper
ами да не би да ползваш заместители на захарта - те не са  по-полезни, даже напротив
аз лично заменям с мед  Flutter

# 6
 • in my dreams
 • Мнения: 4 680
Не,аз съм късметлия! newsm68
От дете не обичам сладко,падам си по киселото,затова не  ми е проблем!
 smile3521Захарта въобще не ме влече smile3512
Обаче не мога без 2 лимона на ден,ако пропусна,направо smile3511

# 7
 • на 3 градуса от адът
 • Мнения: 3 647
Не,аз съм късметлия! newsm68
От дете не обичам сладко,падам си по киселото,затова не  ми е проблем!
 smile3521Захарта въобще не ме влече smile3512
Обаче не мога без 2 лимона на ден,ако пропусна,направо smile3511
ама аз си падам и по сладкото  Crossing Arms
за киселото освен лимони и грейпфрути- ама напоследък са доста изсъхнали  Crossing Arms
за сладкото -напоследък има бан след като изчетах какви боклуци слагат вътре  ooooh! Sick #Crazy

# 8
 • in my dreams
 • Мнения: 4 680
Вземай Хром smile3521

# 9
 • на 3 градуса от адът
 • Мнения: 3 647
да чуя марки и цени  Whistling
 newsm78 дали ще има ефект .....

# 10
 • in my dreams
 • Мнения: 4 680
жЕНАТА ГО ПИЕ,АМА НЕ ЗНАМ ЩО(1.70-50 КГ)
Фирмата е Pharma Nord-Дания.
БиоАктив Хром-30 таблетки(за месец)цена 9 лв
Има го в аптеките

# 11
 • на 3 градуса от адът
 • Мнения: 3 647
жЕНАТА ГО ПИЕ,АМА НЕ ЗНАМ ЩО(1.70-50 КГ)
Фирмата е Pharma Nord-Дания.
БиоАктив Хром-30 таблетки(за месец)цена 9 лв
Има го в аптеките
Naughty тцък
 този не струва - не че съм го пила - потребителка с горещ опит сподели  Crossing Arms
 мерси  все пак - ще поровя из нета
 Hug  bouquet

# 12
 • Мнения: 6 461
ANGYA ,Поци

Благодаря за инфото.

# 13
 • in my dreams
 • Мнения: 4 680
жЕНАТА ГО ПИЕ,АМА НЕ ЗНАМ ЩО(1.70-50 КГ)
Фирмата е Pharma Nord-Дания.
БиоАктив Хром-30 таблетки(за месец)цена 9 лв
Има го в аптеките
Naughty тцък
 този не струва - не че съм го пила - потребителка с горещ опит сподели  Crossing Arms
 мерси  все пак - ще поровя из нета
 Hug  bouquet


При други действа!
Има и психологична зависимост ,за сладкото!
Яденето на сладко ако ти е станало като навик....няма лек срещу тва smile3521

# 14
 • на 3 градуса от адът
 • Мнения: 3 647
жЕНАТА ГО ПИЕ,АМА НЕ ЗНАМ ЩО(1.70-50 КГ)
Фирмата е Pharma Nord-Дания.
БиоАктив Хром-30 таблетки(за месец)цена 9 лв
Има го в аптеките
Naughty тцък
 този не струва - не че съм го пила - потребителка с горещ опит сподели  Crossing Arms
 мерси  все пак - ще поровя из нета
 Hug  bouquet

При други действа!
Има и психологична зависимост ,за сладкото!
Яденето на сладко ако ти е станало като навик....няма лек срещу тва smile3521

Naughty  зависима съм само от кафето другото - мога и без него
 Hug  bouquet

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт