Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Млека за кърмачета, захранване
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Бургас

Мнения: 555
Чудя се мога ли да давам вече храни с  глутен? Не че бързам, но днес купих една каша на Милупа с бисквити и чак  като се прибрах видях, че е с глутен. Малката е на 6 месеца.
И за какви алергични реакции евентуално трябва да се наблюдава?
Цитирай

Бургас

Мнения: 9 207
Ако не си я отворила още си я запази за след 2 месеца.Аз го въведох към края на 8я месец.
Цитирай

София

Мнения: 941
Ако не си я отворила още си я запази за след 2 месеца.Аз го въведох към края на 8я месец.
да и аз трудно се престраших,макар и по-рано от тебе Laughing доколкото помня гледай за обрив и диария
Цитирай


Мнения: 5 623
Аз въведох глутена след 7м.
Цитирай

Варна

Мнения: 950
Аз дадох на 7,5 месеца.
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Съветвам те да изчакаш. Ето ти перипетиите на една мама:

Глутена е белтъчина, съдържаща се в житните растения, с изключение на ориз, царевица, елда, безглутенова пшеница (която е генно модифицирана, именно за хора с непоносимост към глутена).
Всички останали житни съдържат тази белтъчина - пшеница, овес, ръж, ечемик и т.н.
Белтъчината като повечето протеини е със сравнително дълга верига и затова трудно се храносмила, но докато правят адаптета, т.е. прясно мляко с накъсана верига - хуманизирано за по-лесна смилаемост на бебоците, то още никои не прави "хуманизиран глутен", защото няма нужда.
Ензимът в тънкочревната лигавица, които храносмила глутена се изгражда в храносмилателната система на бебо към 6 месец, затова се препоръчва да не се дава по-рано, защото обикновено няма какво да го смели - получава се глутенова ентеропатия или увреждане на тънкочревната лигавица, ако се дава продължително време преди 6 месеца може да доведе и до атрофия на тази лигавица и сериозни храносмилателни проблеми.
Знам тези неща от ЛОШ ОПИТ! Моята девойка я отби педиатърката й, заради това, че аз имах рагади   - кой да ти разбира тогава, а и имах лошия късмет навремето този сайт да бъде спрян за реорганизация, точно когато бях бременна в 9 месец и щях да раждам - време да понаучиш това-онова за бебо и кърменето, но уви! Като незнаеш - грешките стават бързо и нарастват лавинообразно.
Естествено от Фризолак беба се запече и така се мъчеше това дете, че аз полудях - и за да не й даваме капки за колики, че още повече запичали - педи посъветва овесена вода!!!!!   Да съм прочетяла на опаковката на овесените ядки как се прави. Нали се сещате, че там пише как се правят овесени ядки, а не някаква си вода предназначена за кърмачета. И аз я правех гъстичка и слагах млякото в нея по съвет на педито - щяло да регулира перисталтиката на червата и да акало добре. Беба пищеше след всеки прием, аз се допобърках окончателно.
Резултат - глутенова ентеропатия, а увреждането на тънкочревната лигавица и несмляното оттам добре адате доведоха и до алергия към кравешкия белтък.
Вече две години мъка и пости - едва сега правя плахи стъпки за захранване с глутен - има пак колики, но според мен не е целиакия - добре, че не я провокирахме.
Целиакията е липса на ензима, поради което се увреждат червата, оттам непрекъснати разстройства и ненаддаване на тегло.
Има и непоносимости към глутена, които могат да се изявят освен чрез храносмилателната система, както описах горе, но и като при другите алергии - кожно или дихателно.
Ние имахме и кожни прояви докъм 1г. 7м. дори само да близнем солетка - веднага ни цъвфаше някоя уртика.
И ако някои си мисли, че детето ми е фамилно обременено - НЕ!
Просто рано отбито и НЕПРАВИЛНО ЗАХРАНЕНО!
ОПИЧАЙТЕ СИ АКЪЛИТЕ! Кърмете, кърмете и не замествайте хранене, давайте да опитва, но не да се нахранва. Имайте познания за проблемните храни - правилно въведени на определена възраст, ще дават радост от хапването им цял живот.
През първата 1 година е важна кърмата като основна храна и бавното хипоалергенно захранване /чрез избягване на алергени/. Стремежът към разнообразно хранене е нож с две остриета.
Кърмените бебета и тези на АМ /при съвременните добри млека и добро храносмилане на бебето/ акат почти при всяко хранене, като консистенцията е кашава, жълта, леко кисела, БЕЗ примеси на белтъчки /признак за недобро храносмилане и изхвърляне на белтък или прехранване/, слуз, кръв.
Ако акото не е при всяко хранене, вероятно го дразни напълнилото се дебело черво - много майки практикуват така наречената клизма /въпреки че това не е истинска такава/ сутрин и вечер или когато бебето не се е изходило при три поредни хранения. Бебето така хубаво се изаква и изпръцква, че се успокоява веднага. Термометър предназначен само за бебето се измива със сапун на хладка вода / не гореща - да не пръснете живака, има и спиртни термометри, ако можете да си намерите/, подсушава се, след това желязното накрайниче се избърсва с памук с чист спирт, изстисква се от тубичка вазелин /пак само за ползване от бебето/ върху накрайника колкото грахово зърно и се пъха в ануса на бебчо до половината на железния накрайник - малко е, не повече. Завърта се в посока на часовниковата стрелка, не около оста на термометъра, а го държите неподвижен като правите мноло леко уширение на ануса. Това веднага предизвиква изакване, изпръцкване и успокоение на бебо. Чайове и други глупости, които преминават през храносмилателната система, според мен само усложняват нещата. Първото педи на моето дете я увреди, понеже не била привърженик на термометъра - детето щяло да свикне да се изаква така - глупости - че ме караше да й давам цял месец овесена отвара да стимулирала чревната перисталтика и така запекът щял да се излекува   - резултат: бактериално замърсяване от овеса/трябвало е повече да варя/, глутенова ентеропатия и увреждане на тънкочревната лигавица и оттам непоносимост към глутен и АБКМ. БОЖЕЕЕ, през колко ужас минах заради тъпото педи - така й крещях в поликлиниката, че почти я замерих с всички книги, които й занесох, съжалявам за отклонението, но да го знаете за всеки случай - никакви глупости през храносмилателната система различни от кърма и/или АМ в чиста вода.
А иначе е вярно, че до 1 годинка на бебето не трябва да се дава мед, тъй като в червата на кърмачето не се унищожават евентуално попадналите с него спори на бацилус ботулинус, причиняващ тежко протичащо хранително отравяне - ботулизъм.
В Северна Америка е доста разпространена алергията към царевица, но тъй като царевицата е безглутенова зърнена култура, царевичното брашно/нишесте се използва в доста бебешки каши/пюрета.
Преди 6-месечна възраст не трябва да се дават храни, съдържащи ГЛУТЕН - белтъчина, съдържаща се в житните растения - пшеница, овес, ечемик, ръж и т.н. Причината за това е, че до тази възраст бебетата нямат напълно изграден така да се каже ензима, необходим за храносмилането на глутена. Систематичното даване на глутен преди 6 месечна възраст може да доведе до увреждане на тънкочревната лигавица и сериозни храносмилателни разстройства.
Безглутеновите зърнени култури са - ориз /чудесна първа храна за кърмачето, но доста запича/, царевица, елда, киноа /на етикета пише, че е без глутен/. Безглутенова пшеница, ръж - но те вероятно са генно модифицирани, заради хората с цьолиакия.
Мощни алергени, които е добре да се знаят и да се внимава с тях при кърмене от майката кърмачка и захранване на бебето, за които е добре да се оставят за след 10 месеца - 1 годинка, а и по-късно ...
1. Мляко и млечни продукти - прясно, кисело, сирене, кашкавал, сладки неща, съдържащи сухо мляко - мляко от всякакво животно, не само крава;
2. Яйчен белтък;
3. Риба и черупчести;
4. Цитруси - портокали, киви, лимон ...;
5. Ядки - особено фъстъци;
6. Хистамин съдържащи - банани, сурови домати, ягоди, зелени неща (коприва);
7. Мед /заради полените/;
8. Бобови - боб, леща, соя, грах, зелен боб - семейство бобови са много богати на протеини, но тези протеини също са с дълга верига трудна за храносмилане като млечния белтък, затова и соевите мляка не се препоръчват при АБКМ /алергия към белтъка на кр.мляко/, защото до 10 дена бебето се алергизира и към бобови, а се препоръчват при лактозна непоносимост и други.
9. Шоколад, какао, кафе /за кърмачката/
10. Говеждо и телешко месо - пак кравешки протеин.
Цитирай

Бургас

Мнения: 555
Блонди, Hug благодаря ти за изчерпателния отговор и за богатата информация. Със сигурност ми даде отговор и на много други въпроси и със сигурност няма да я дам тази каша близките 6 месеца. Дано повече мами да прочетат тази тема.
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Е, 6 е много, но след 8-ми вече може спокойно  Peace
Не се плаши, де, цьолиакията е доста рядко явление, просто имай информацията и си вземи решение, това е важното. Една разумна майка винаги ще гледа за доброто на детето си. Поне така е моята логика, въпреки ежедневните примери тук за глави в пясъка и упорито инатене  Laughing
Цитирай

Brokenpromiseland

Мнения: 1 421
Грис от какво житно растение се прави  newsm78
Цитирай

Русе

Мнения: 603
Грис от какво житно растение се прави  newsm78

Има оризов и царевичен грис, май.  newsm78

За глутена - Йоанна също имаше запек първите дни след въвеждането на АМ и по съвет на педиатърката дадох овесена вода. Нищо не й стана тогава. Сега давам пюрета с глутен и Плазмон, но много рядко.
Цитирай

София

Мнения: 11 060
Има и пшеничен грис.
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Грис от какво житно растение се прави  newsm78

От всичко може да се направи, думата грис показва просто вида обработка на растението, т.е. ситни гранулки, предварително обработени.
Цитирай

София

Мнения: 439
Блонди и аз ти благодаря за инфото,страхотна си,мислех да почна с попарките(по съвет на педито),но ще поизчакам още малко
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.