Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 270 отговора

Белгия/София

Мнения: 27 528
                  
СЪДЪРЖАНИЕ
 

  
Салати и предястия

Предястие със сьомга и спанак
Авокадо
Аспержи в бекон
Предястие с извара
Предястие
Салата от родопски боб
Предястие с яйца
Салата с авокадо и моцарела
Предястие със сьомга
Печурки с шунка
Салата с авокадо и орехи
Салата от печени тиквички
Гуакамоле
Свежа салатка
Салата с пушено пиле
Рукула с тиквички, китайски гъби и авокадо
Картофена салата
Пълнени домати с пармезан
Шишчета с чери-доматки и моцарела
Мини патладжанени пици
Предястие с печени чушки и катък
Салата с риба тон
Печени чушки с крем-сирене
Салата с цвекло
Типи - сирене с изцедено кисело мляко
Прясна рикота с червен пипер
Топчета с шунка, яйца и Рокфор
Пълнени чушки за предястие

  
Супи



Ястия без месо

Ястие с яйца и сирене на фурна
Боб на фурна
Пюре от спанак
Пюре от тиква и моркови
Пюре от оранжева леща
Спанак с бамя
Огретен с броколи
Грах и моркови на фурна
Ориз с челадинки
Имамбаялдъ
Пълнени гъби и домати със синьо сирене и спанак
Боб в гърне
Карамелизирани батати
Паниран родопски боб
Батати със сметана
Прясно постно зеле в гювеч
Тиквички с ориз
Картофи с шунка и сметана
Пълнени тиквички с моцарела и песто
Славянски гювеч
Морковени кюфтета
Печени чушки-бюрек
Гъбена каша
Леща
Задушени зеленчуци
Постен грах
Пюре от грах
Пълнени кръгли тиквички
Гъби с ориз
Миш-маш
Задушен зелен фасул
Пюре от пресен спанак
Кюфтета от тиквички
Пълнени картофи
Броколи гратен
Пълнени чушки с боб
Зелеви сарми с ориз
Картофи с шунка и топено сирене на фурна
Зелен фасул със сметана
Бобени кюфтета
Картофени палачинки
Боб с кисело зеле
Кюфтета от качамак
Чушки с доматен сос
Тортиля

  
Птици

Печено пиле с масло и чесън
Пиле с киселец
Патешки филенца с пикантни царевички
Пиле Рокфор
Мариновани пилешки гърди с козе сирене и круши
Пилешки шишчета
Пъдпъдъчета на скара
Ориз с печени бутчета на фурна
Пържено пиле
Пилешко филе със синьо сирене
Люто китайско с пиле
Пилешки бутчета с бекон и ориз
Пиле с грах в гърне
Пиле с ориз
Лакирана патица
Пържени пилешки пържоли с портокалово-меден сос
Пилешки шишчета по японски "Терияки"
Пилешки пържолки с топено сирене и прясно мляко в йенско
Каша с челадинки и пилешко месо
Патешко филе

  
Свинско


    
Телешко и говеждо


  
Агнешко и заешко


  
Мляно месо


 
Риби и морски дарове
 


  
Субпродукти


  
Баници, пици и солени тестени

Соленки с масло и маргарин
Банички с кисело зеле и ориз
Пица със сирена
Солени кошнички
Кифлички със сирене
Шопска баница
Чубренки
Кашкавалени сандвичи
Палачинкова торта
Мекички кренвиршки, сиренки...
Пърленки
Вкусни и лесни милинки
Бюрек (с ефект на домашна точена баница)
Баница от готов хляб за дюнери
Питка - топчета
Пица с тесто за машина
Палачинки
Спагети с шунка и сметана
Домашна баница от Северна България
Баница с праз
Кашкавалки с червен пипер
Макарони на фурна с шунка и кашкавал
Солен кекс
Вита баница с кори на сач
Печени филийки с гъбена смес
Содена питка
Триъгълни банички със сирене
Мекици със сода
Питка с масло
Въздушни бухти
Варени гевреци
Лазаня с шунка и сирене Рокфор
Раирани кифлички със сирене
Кекс с Рокфор
Соленки с кашкавал, сирене и сметана

  
Десерти

Селски козунак с плънка
Бананов Сладкиш
Браунис
Кексчета в чашки
Торта с котешки езичета
Ябълкова пита
Сладкиш негърче
Крем с кокос
Сметанова торта
Маслен сладкиш с банани и пълнеж от фурми
Сладкиш с ябълки
Торта Трюфели
Кокосови бонбони
Кокоски
Торта с кокосов блат
Торта с пудинг
Козунак
Торта Рафаело
Карамелен сладкиш с банани
Плодова салата
Торта Заек
Ябълки в кожухче
Виенска шоколадова торта за шокоманиаци
Кекс-ковчег или сладкиш за Хелоуин
Крем с червени плодове и бисквити
Плодово суши
Мъфини - сладки и солени от едно тесто
Печени дюли
Млечни пастички
Сладкиш "Сюрприз"
Шоколадов сладкиш с майонеза
Торта Черна гора или Schwarzwälder Kirsch
Савската царица - лесен шоколадов сладкиш
Лесни шоколадови топчета
Пудинг с кестени (без глутен)
Сладкиш без яйца
Сладкиш с круши и сушени сини сливи
Грис-халва
Тирамису
Войнишки курабийки
Линцерови сладки
Торта с ягоди и маскарпоне
Грис-халва с карамелизирана захар
Канелените кифлички на Карлсон
Хрупкав тиквеник
Торта Алмонди
Сладкиш с фурми и банани
Браунис с ментов крем
Чийзкейк с малини

Френски макарони


  
Други

                                                         
« Последна редакция: пт, 29 авг 2014, 20:35 от Блонди »
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
                              
ЯСТИЕ С ЯЙЦА, КИСЕЛО МЛЯКО И СИРЕНЕ НА ФУРНА

5-6 яйца
1 кофичка кисело мялко
1 супена лъжица брашно
2 домата или доматено пюре, или доматен сос (салца)
150гр сирене
1 ч.л. оцет
5-6 скилидки чесън
1 препълнена с.л. масло
Люти чушлета (по избор)
червен пипер
черен пипер
сол

В маслото задушавате доматите (пюрето, салцата), добавяте брашното и чесъна и 1/2 чаена чаша вода. Прибавяте и оцета. Отделно разбивате киселото мляко с яйцата. Добавяте и подправките (без чушчиците). Изсипвате мазнината с доматите в тавичка или форма, отгоре трошите сиренето, след това изсипвате яйчената смес. В нея пускате лютите чушлета. Печете във фурната. Заливате резените с кисело мляко, чесън и копър.

« Последна редакция: чт, 03 юли 2014, 20:00 от Блонди »
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
                                                      
СЕЛСКИ КОЗУНАК С ПЛЪНКА

За тестото:

1кг брашно
6 яйца
250мл прясно мляко
125гр масло
250гр захар
1 кубче мая (42гр)
сокът от половин лимон

За плънката:

стафиди, счукани орехи, канела, мармалад (от шипки)

В голям съд слагаме затопленото мляко, маята, едно разбито яйце, 1 супена лъжица захар и брашно, докато сместта стане на каша, по-гъста от боза. Оставате на топло и захлупен съда да втаса. Увеличава обема си много.
През това време си разбивате яйцата, със захарта и почти цялото разтопено масло. Оставяте си около 1/3 за да си топите в него ръцете при месенето. Пресявате брашното (отива маааалко повече от килограм) и го оставяте на топло.
След като втаса маята, съединявате ги двете смеси. Добавяте сока на лимона и брашното. Започвате да месите, като си топите ръцете в маслото, когато ви лепне. Месите до меко, пухкаво тесто, докато шупнат мехури. Оставяте на топло да втаса.
След това си намазвате голяма кръгла тава обилно с мазнина (масло или олио), разделяте втасалото тесто на 3 парчета, всяко парче разточвате колкото се може по-тънко и голямо и ръсите плънка. Аз най-долу слагам кафява захар и канела, слагам втората отгоре и мажа с мармалад и наръсвам орехите и върху третата ръся стафидите. Ако започна със стафидите или орехите, при навиването и усукването кората се къса. Навивате на руло и леко и внимателно започвате да усуквате. Като започне да се къса от усукването, спирате, завивате на голям и не много стегнат охлюв и мятате в тавата. Слагате пак на топло да втаса, увеличава обема си двойно и повече. След като втаса, мажете отгоре с един или два жълтъка, разбити с олио, и ръсите с бяла захар. След това печете в загрята фурна на около 160-180°. Отгоре става доста тъмно, но не изгаря, не бързайте да го вадите, защото заради плънката се пече по-бавно. Гледайте страничните краища.
Тестото е подходящо за рула, кифли, курабийки...

                    



« Последна редакция: чт, 03 юли 2014, 20:45 от Блонди »
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
                          
Бананов Сладкиш

3 презрели банана
2 яйца
1 ч.ч. кафява захар или 1/2 бяла
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. смлени орехи (ако нямате - 3/4 брашно)
1/2 ч.ч. брашно
2 ч.л. канела
1/2 ч. л. сода
1/2 ч. л. бакпулвер

Започвате с бананите (намачквате ги с вилица) и накрая брашното с набухвателите. Всичко разбърквате и слагате в намаслена тавичка. Пече се на 170градуса (с вентилатор - на 150) около 40-60 мин. Проверявайте с клечка.


« Последна редакция: пт, 04 юли 2014, 14:47 от Блонди »
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
                                                                               БОБ НА ФУРНА

1кг боб от консерва
1кг лук
сол, черен пипер, доматено пюре, червен пипер
чубрица и джоджен
олио

Сипвате в тавичката олио и нареждате на дъното резени лук. Бобът разбърквате с всички останали продукти и подправки с малко олио и сипвате върху лука. Отгоре пак нареждате резени лук и печете в предварително загрята фурна около час.




« Последна редакция: вт, 15 дек 2009, 12:31 от Блонди »
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
                                                          
СКАРИДИ С БЯЛО ВИНО И СМЕТАНА


Килограм замразени скариди, една глава чесън, 200мл бяло вино, 50гр масло, сол, черен пипер, 200мл сметана.

Слагате да заври маслото, добавяте скаридите. Предварително леко ги размразявате - или в студена вода, или леко ги стопляте с вода на котлона, или на стайна температура, за да можете да изчистите всичко излишно - очи, крака, опашки, хайвер...  Crazy
След тях слагате пресованата глава чесън и подправките. Добавяте виното и бъркате и чакате почти да изври. Тогава сипвате бавно на струйка сметана, като бъркате непрекъснато. Оставяте на огъня до приятно сгъстяване на сосчето.


« Последна редакция: чт, 03 юли 2014, 20:47 от Блонди »
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
                                                                        
ПЮРЕ ОТ СПАНАК
подходящо е за гранитура, и за отделно ядене.

В тенджера загрявате зехтин или олио с една кафена чашка бульон. Слагате спанака (аз ползвам замразен - 500гр), веднага след него - половин глава пресован чесън. После - сол, черен пипер. Варите добре до пълно омекване. Преди сваляне от котлона добавяте около 200гр натрошено краве сирене, 200мл течна сметана и бучка масло. Аз слагам и една супена лъжица фин грис, пюрето става гъсто и вкусно. Но не е задължителен. Разбърквате и махате от огъня.




« Последна редакция: чт, 03 юли 2014, 20:49 от Блонди »
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
                                                  ПЮРЕ ОТ ТИКВА И МОРКОВИ

Пюрето е сладникаво, но е супер вкусно и е подходящо за всякакъв вид меса и зеленчуци.

Сварявате не повече от половин тиква, зависи от хората на масата, аз слагам четвърт. С нея варя 4-5 морковчета и 2 картофа. Пасирам всичко, добавям сол, черен пипер и масло. Става сладникаво и много готино оранжево  Very Happy

Комбинира се добре с пюрето от спанак и сирене, както и вместо картофено пюре.



Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
                                                                    
ПЕЧЕНО ПИЛЕ С МАСЛО И ЧЕСЪН

Намазвате го няколко часа по-рано обилно със соев сос, черен пипер, леко лют червен пипер и пикантина. Преди печенето го разрязвате през гърдите на две, без да режете и гърба и го обръщате да легне в тавата. Така се изпича цялата кожичка супер  Flutter Шпиковате го обилно с парченца масло и скилидки чесън, нагъсто. При печенето маслото се топи и пада през месцето в тавата (в нея не слагате мазнина преди това). По време на печенето поне 3-4 пъти е хубаво да вадите тавата и с лъжица да обливате пилето с масълцето. Така препичате до мозък, да не е на силна фурна, поне час, час и половина да се пече. Става прекрасно, не мирише на чесън, той дава лек особен дъх, но се размеква много и не се усеща изобщо.

                                    


« Последна редакция: пт, 04 юли 2014, 11:58 от Блонди »
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
                                                     ПЮРЕ ОТ ОРАНЖЕВА ЛЕЩА

400гр оранжева леща
4 моркова
2гл. лук
2с.л. брашно
50гр масло
2 кубчета пилешки бульон

В горещото масло добавяте нарязаните на ситно лук и моркови. Запържвате до светло кафяво. Добавяте брашното и запържвате и него. Отгоре сипвате около литър вода, на мен ми отиде повече, да е по-рядко от боза, преди да сложите лещата. Слагате натрошените или разтворени бульони и добавяте и лещата. Варите на слаб огън докато пожълтее и омекне, започва да се разпада и губи яркия си оранжев цвят. Пасирате. Става прекрасна гарнитура, може да се яде и сама. Няма вкус на нашата си леща. Вкусно е и с лют пипер, който обича, и с пресен или стар чесън отделно.

                                     

« Последна редакция: ср, 03 дек 2008, 18:39 от Блонди »
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
                                                                                    
СОЛЕНКИ С МАСЛО И ОЛИО

1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. масло + олио (не стопено маслото)
300гр сирене
1 бакпулвер (за 500гр брашно)
брашно за меко тесто

По средата и в края на печенето се мажат с масло. Остават меки и вкусни повече от седмица, след изстиване съхранявайте в кутия.

                                                          
« Последна редакция: сб, 03 окт 2015, 09:55 от Блонди »
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
                                                                                                          
БРАУНИС

250гр черен шоколад
150гр пудра захар
150гр масло
1 пакетче ванилия
60гр брашно
3 яйца
1 щипка сол

Стопявате маслото на слаб огън  и после натрошавате вътре шоколадът. Пише да се стопява на водна баня, но аз стопявам на тих огън и маслото, и шоколадът заедно. Пускате фурната да се загрее на 180 градуса. Сваляте от огъня, добавяте пудрата захар, ванилията, разбитите яйца и щипката сол. Накрая добавяте брашното. Разбъркайте добре и сипете сместа във формичките. Най-добре в чашки за крем-карамел. Аз ги правя в едни тави, които са разграфени на чашки, но обезателно постилайте вътре хартия за печене. Слагате във фурната за 15мин, после я изключвате и ги оставяте вътре още 5. Все пак внимавайте, фурните са различни, не ги препичайте, стават трошливи и сухи. Да са лепкави в средата, да лепи на клечката. Оставяте ги да изстинат и после слагате в хладилника за минимум 2 часа.
Може да ги изпечете и в обща тава и после, след изстиване и след хладилника, да нарежете на отделни порции.

« Последна редакция: ср, 25 май 2016, 13:34 от Блонди »
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
                                                              
КЕКСЧЕТА В ЧАШКИ

2 яйца
1 ч.ч. хладка вода
1 ч.ч. захар
3/4 ч.ч. разтопено масло или олио
2 ч. ч. брашно
2 с. л. сладко или мед (ако слагате мед, добавете канела, вместо ванилия)
2 ванилии
1 к. л. сода
1 с. л. какао

Със стафиди и нарязани орехчета става страхотно.  Smile

Всичко разбърквате, сипвате в чашки за крем карамел или за мъфини и печете около половин час. За вентилатор - 150 градуса, обикновена - 160.
Намажете чашките с олио или стопено масло и поръсете с малко брашно. Пълнете ги 2/3-ти, че бухват доста.
Може да отделите малко смес и в нея сложите какаото, след това да сипете в средата, става шаренко отвътре.
Много са лесни и вкусни.

        
« Последна редакция: чт, 03 юли 2014, 21:00 от Блонди »
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
                                                      
ДРОБ-САРМА С ПИЛЕШКИ ДРЕБОЛИИ

Пилешки дробчета (около 500гр)
Пилешки сърчица (200гр)
2 ч.ч. бял ориз (кръгъл, да не е от дългия)
2 връзки пресен лук
1 връзка магданоз
девесил или малко целина (малко)
джоджен, чубрица, червен пипер, сол, черен пипер

Сварявате дробчета и сърчицата. Без сол, за около 15-20мин. Нарязвате ги на малки късчета. В голям тиган или тенджера запържвате пресния лук, след него добавяте оризът и всички подправки. Като се позапържат леко сипвате останалия бульон от сварените дреболии, като преди това в него сте сложили две кубчета зеленчуков или пилешки бульон. Прехвърляте всичко в дълбока тава и слагате във фурната до пълна готовност. Бульонът няма да ви стигне, така че след като оризът си поеме водата слагате още 500мл гореща вода с един разтворен бульон в нея. Разбърквате честичко, защото иначе се изсушава отгоре. Става лесно и много вкусно. Аз лично си го ям с кисело мляко отгоре  Smile

« Последна редакция: чт, 03 юли 2014, 21:01 от Блонди »
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
                                                       СУПА ОТ ТИКВА

1кг почистена тиква
3 моркова
3 гл. лук
2 кубчета телешки бульон
200 гр заквасена сметана
100 гр масло
сол, черен пипер, индийско орехче

В разтопеното масло и малко зехтин (или олио) запържвате морковите. След покафеняване леко, добавяте и лука, бульоните и подправките. После нарязаната на кубчета тиква. Запържвате малко, щом започне да залепва, доливате вода, да се покрие. Варите около половин час или докато тиквата ви се разпада, като я натиснете с лъжицата. Сваляте от огъня, пасирате и добавяте сметаната.
Малко нетрадиционна, но фантастична супа  Flutter


« Последна редакция: вт, 29 сеп 2015, 12:54 от Блонди »
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 270 отговора