Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 13 май 2007, 15:29 ч.

В кухнята на една Блондинка

  • 575 770
  • 270
  •   1
Отговори
# 90
  • Мнения: 27 524
                                           ПИЛЕШКИ ШИШЧЕТА

Пилешки бутчета
чушка и лук, гъби
сол и черен пипер

Обезкостявате бутчетата (по-лесно става с горната им част), редите месце, лук, чушка, може и гъби, и печете на скара или на грил-тиган. Солите непосредствено преди печенето, за да не изсъхва месото. Стават много крехки и сочни  Simple Smile

# 91
  • Мнения: 27 524
                МАСЛЕН СЛАДКИШ С БАНАНИ И ПЪЛНЕЖ ОТ ФУРМИ

250гр сушени фурми
1 лимон
2 банана
175гр масло
200гр кафява захар (или 170 бяла)
4 яйца
225гр брашно
1 ч.л. канела
1 ч.л. бакпулвер

В съд на котлона слагаме настърганата кора на лимона, сока му, фурмите и 100мл вода. Варим до омекване на фурмите (водата изчезва и те се разпадат  Simple Smile).
Разбийте маслото със захарта, ако ви е трудно - добавете и размачканите банани. След това - едно по едно яйцата. Добавяте канелата, брашното (по малко) и накрая - бакпулверът.
Пасирате фурмите. Ще стане гъсто - разредете с вода, докато стане на гъстота колкото банановата смес, може и малко по-рядко да е.
Кексова форма обилно намазвате с масло. Сипвате половината бананова смес, разстилате и след това слагате и разпределяте мармалада от фурми. Сипвате и останалата бананова смес.
Печете на предварително загрята фурна на 160° (ако е на вентилатор - на 150°), след приятно зачеряваване и леко покафеняване, проверявате с клечка за зъби дали е готово.
Изваждате да се охлади добре и вадите от формата.





П.С. Нямах кексова форма, затова разделих сместа на две. В рецептата пише да се раздели на три, а фурмите - на две. Може би ще стане по-добре, но в моята форма за торти нямаше как да се получи, затова давам рецептата по моя вариант и леко изменена.

П.С. С повече фурми ще стане по-добре; мармаладът става малко  Sunglasses

Оригиналната - тук  Simple Smile

# 92
  • Мнения: 27 524
                                         ТЕЛЕШКО ЗАДУШЕНО С МОРКОВИ
                                                        (класическа френска рецепта)

500гр телешко месо
2гл. лук
4 ск. чесън
500мл телешки бульон
100мл бяло вино
250гр моркови
2 дафинови листа
зехтин, сол, черен пипер

Нарязвате месото на късчета, подсушавате добре, осолявате и слагате пипер на вкус. Загрявате зехтин и изпържвате месото до зачервяване от всички страни. Изваждате го. Ако е необходимо, доливате с още малко зехтин. В мазнината слагате нарязаните на полумесеци лук и чесънът, нарязан на ситно и дафиновите листа. Запържвате пак до зачервяване лука и връщате месото. Сипвате виното и бульонът. Слагате капак и оставате да къкри до пълно омекване на месото (около час). Добавяте морковите, нарязани на шайби (или цели бейби-морковчета) и оставяте докато и те леко омекнат (малко им трябват, иначе ще се разпаднат). Преди сервиране махате дафиновите листа и може да се поръси с листенца салвия, мента или просто магданоз  Blush

# 93
  • Мнения: 27 524
                                  СЛАДКИШ С ЯБЪЛКИ

За ябълковата плънка:

1/2 кг ябълки
3 с.л масло
сока на 1 малък лимон
2 с.л. захар

Ябълките се обелват и нарязват на малки парченца. Върху тях се изтисква сока на 1 лимон и се слагат на тих огън да поомекнат. Свалят се от котлона, оставят се да се охладят и към тях се добавя разтопеното масло и захарта.

За тестото:

100 гр масло
100 гр захар
3 яйца
5-6 с.л овесени ядки (леко накиснати)
брашно
1 пакетче бакпулвер
2 ванилии

Захарта и маслото се разбиват хубаво с миксер. Едно по едно, при  непрекъснато бъркане се добавят яйцата. После ванилията, бакпулвера, овесените ядки и най-накрая брашно, така че да се получи гъстичко кексово тесто.
Тавата се маже обилно с масло. Изсипва се 2/3 от тестото. Останалата 1/3 се разбърква с ябълковата смес и внимателно се разпределя с лъжица в тавата. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса.



По рецепта от Лулу от тук.

# 94
  • Мнения: 27 524
                                                  ЗАДУШЕНО С ЧУШКИ

Месо - пилешко или свинско
чушки - червени за предпочитане
2гл лук
олио, сол, черен пипер, соев сос

Нарязвате месото на хапки и накисвате със соев сос (по желание), сол и черен пипер. Слагате в тенджерата около един пръст вода и сипвате месото. Хубаво задушавате (без капак) до почервеняване на месото, не до побеляване. Тогава добавяте олио и нарязаните лук и чушка и слагате капака. Задушавате до омекване на лукът и на чушката, но не много, да останат леко хрупкавки  Peace Става много крехко и вкусно. Аз добавям и стрити люти чушки  Flutter





Последна редакция: ср, 18 мар 2009, 22:14 от Блонди

# 95
  • Мнения: 27 524
                           ПУХКАВИ И СОЧНИ ПЪРЖЕНИ КЮФТЕТА


1 кг кайма
3 картофа
2 гл лук
2 яйца
2 с.л кисело мляко с 1/2 ч.л. сода
сол, черен пипер и чубрица
брашно и олио

Настъргвате лукът и картофите на не много едро. Лукът добавяте към каймата, на картофите изстисквате сока. Добавяте и тях, заедно с яйцата и подправките. И започвате да месите каймата. Като великденски козунак  Grinning - не по-малко от 15-20 минути  Peace  Добавяте киселото мляко с разтворената в него сода, омесвате още малко, овалвате в брашно и пържите в сгорещена мазнина. Стават невероятни, раздуват се двойно при пърженето и са много, много меки и сочни.  Simple Smile
Рецептата я научих от една разградска баба  Blush



Последна редакция: пн, 23 мар 2009, 17:19 от Блонди

# 96
  • Мнения: 27 524
                                                     ЛЮТИ ЧУШКИ

Равни количества люти чушки и обикновени чушки
1 връзка копър
1 връзка магданоз
1 глава чесън
сол, захар, олио, оцет

Изпичате на котлона чушките и ги затваряте в плик да се задушат. Обелвате ги и ги нарязвате на парченца - може на много ситни, може и на по-едри. Слагате нарязаните копър и магданоз, скилидките чесън - на парченца, не много дребни. Добавяте сол, олио - повечко, оцет - на вкус. И малко захар. Прибирате в буркан и в хладилника  Simple Smile

# 97
  • Мнения: 27 524
                          ПЪДПЪДЪЧЕТА НА СКАРА

Почиствате и измивате пъдпъдъците. Отрязвате и махате крилцата изцяло (на като при пилето само долната част) и шийката. Разрязвате ги на две през гърдите. Хубаво ги разчупвате - гръдната кост, при опашката и през средата, натискате ги отгоре (внимавайте - има остри костици!), да станат плоски като палачинки. Иначе при печенето се сгърчват и не можете да ги изпечете добре. Слагате им сол и черен пипер и ги намазвате с олио. Печете на скарата; слагате ги първо по гръб. Хубаво трябва да са изпечени, ако остане леко недопечено месото имат доста неприятен вкус  Confused Но стават лесно и много вкусни.  Flutter

Последна редакция: сб, 21 мар 2009, 01:33 от Блонди

# 98
  • Мнения: 27 524
                                  ТОРТА "ТРЮФЕЛИ"

Блатове:

6 жълтъка
5 белтъка
2/3 ч.ч. захар
1/2 ч.л. лимонтузу
2 с.л. гореща вода
2 с.л. какао
5 с.л. брашно
2 я.л. пшенично нишесте

Сироп:

3 с.л. вода
2 с.л. захар
1 с.л. ликьор

Крем:

150 гр черен шоколад
2 ч.ч. пълномаслена течна сметана

Трюфели:

150 гр черен шоколад
1/3 ч.ч. течна сметана
1 ч.ч. ликьор
200гр шоколад за глазура и стърготини

Блатовете:

Разбивате белтъците с 1/3 от захарта на твърда пяна. Жълтъците се смесват с останалата захар и се разбиват до побеляване. Добавяте разтвореното в гореща вода какао. Брашното и нишестето се прибавят внимателно към жълтъчената смес. Накрая белтъците на 3 части и се разбива внимателно. Тестото се разпределя равномерно по начертани и изрязани кръгове от оризова хартия, с диаметър около 20см - 7-8 броя. По около 1/2 чаша на кръг отива. Всеки блат се пече по 5-8 минутки. Оставя се да изстине в тавата, след което се отлепва хартията.
Времето за печене и бройката на блатовете може да варира  Peace

Сироп:

Водата се кипва заедно със захарта. Сваля се от котлона и се долива ликьорът.

Крем:

Кипвате сметаната и добавяте настъргания шоколад. Охлаждате за няколко часа (най-добре за цял ден) в хладилника. Преди приготяването на тортата разбивате кремът на твърда смес.

Трюфели:

Пак сметана се кипва заедно с ликьора и се добавя начупения шоколад. Сместта се оставя в хладилника за няколко часа. С чаена лъжичка се оформят "трюфели". Поставят се върху хартия за печене и прибирате във фризера за 1 час. След този час разтопявате 100гр от шоколада за глазура и в него потапяте трюфелите. Пак оставяте върху хартията, за да стегне.

Събиране на тортата:

Готовите блатове се сиропират. Отгоре се нанася кремът и така до последния блат. Най-отгоре и отстрани се намазва също с крем. Добре е предварително да си го разделите на проции, за да няма накрая изненади  Grinning От останалите 100гр шоколад си настъргвате стърготини и облепвате отстрани (може и отгоре) тортата. Поставяте готовите трюфели.  Simple Smile



Рецептата е от форума, мисля, че беше на Марабу, отдавна съм я разпечатвала и не помня, ако някой се познае да ми пише, да го посоча  Hug



# 99
  • Мнения: 27 524
                                           ДРОБЧЕТА НА ФУРНА С ЛУК

500гр пилешки дробчета
5 гл. лук
брашно, олио, сол, чубрица

Кипвате във вода дробчетата, без сол. Отцеждате и изхвърляте водата. В тава сипвате олио и слагате във фурната, докато зацвърчи.
Потапяте дробчетата в олио - брашно - олио. В тази последователност. Редите в сгорещената мазнина в тавичката и връщате във фурната.

Лукът запържвате в мазнина до омекване, добавяте малко брашно и пак запържвате.

В тава изсипвате лукът с мазнината и дробчетата, ако се налага - доливате вода. Запичате и сервирате  Simple Smile

# 100
  • Мнения: 27 524
                                           ОРИЗ С ПИЛЕШКИ БУТЧЕТА НА ФУРНА

2 пилешки бутчета
2 гл. лук
1 ч.ч. ориз
вегета, черен пипер, олио
(по желание - морков)

Сварявате бутчетата. Изчиствате и обезкостявате. Нарязвате на късчета.
Запържвате лукът, добавяте оризът и подправките.
В тава слагате месото и оризът, както и пилешки или друг бульон 1:3  Peace
Всичко разбърквате добре и запичате на фурната  Flutter

# 101
  • Мнения: 27 524
                                         ПЪРЛЕНКИ

1 яйце
400гр. кисело мляко
1 с.л сол
1 ч.л захар
1/2 кубче мая (около 20 гр)
щипка сода бикарбонат
3 с.л олио
около половин кг брашно

От изброените продукти се замесва еластично тесто. Оставя се да втаса. С намаслени ръце късате малки топки и разпъвате на тънко върху намаслена дъска.
Печете на на оребрен тиган и на не силен огън. След изпичане намазвам обилно с чесново масло (1:1 масло и маргарин + пресовани скилидки чесън и сол). Шарена сол - по желание  Peace



От тук  Simple Smile

Последна редакция: нд, 29 мар 2009, 14:32 от Блонди

# 102
  • Мнения: 27 524
                         САЛАТА С ПУШЕНО ПИЛЕ

Пушено пиле (най-добре от бутчетата)
1 консерва царевица
3-4 скилидки чесън
кисели краставички
2 твърдо сварени яйца
майонеза, кисело мляко, горчица

Нарязвате на късчета пушеното пиле и го запичате бъркайки в оребрен или тефлонов тиган, без мазнина. В купа смесвате останалите продукти, като майонезата и киселото мляко са съответно 2:1 (така става по-леко, но който обича - само майонеза). От горчицата - около една супена лъжица. Сол и черен пипер - на вкус.

# 103
  • Мнения: 27 524
                                           ДOMAШЕН ЧИПС

Нарязвате тънки резени картофи с ренде тип BÖRNER или просто с белачката за краставици (трябват ви за нея по-големи картофи, иначе е трудно). Загрявате си мазнината във фритюрника или ако нямате - в дълбок съд олио и пускате парченцата едно по едно и на малки порции, иначе докато пуснете последното първите отдавна ще са прегорели.  Crazy Посолявате ги предварително! Стават много бързо. Остават хрупкави няколко дни  Peace

# 104
  • Мнения: 27 524
                             ВКУСНИ И ЛЕСНИ МИЛИНКИ

1 мая (42гр)
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.л. захар
1 ч. л. сол
100гр масло
2 яйца
200гр сирене
3 ч.ч. брашно

Затопляте леко млякото и слагате маята в него. Оставяте да постои малко. В дълбок съд си слагате солта и захарта. Сипвате млякото с маята, добавяте натрошеното сирене, яйцата и брашното. Не месите, само бъркате с дървена лъжица и готово. След това си взимате две големи тави, хубаво ги намазнявате, топите си богато ръцете в стопеното масло и късате и оформяте топчета колкото орех. Редите плътно една до друга милинките и ги оставяте на топло да втасат. След това печете. Отгоре може да се поръсят по желание - с червен пипер, с нещо люто, с ким или галета, за по-хрупкаво. На не много силна фурна, до порозовяване.




Последна редакция: ср, 09 сеп 2009, 10:20 от Блонди

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт